maanantai 8. tammikuuta 2018

Lux Helsinki avaa härkäviikotvalotaidetapahtuma


Härkäviikot


Loppiainen päättää joulun pyhät ja alkaa arkinen aherrus, tänään alkoi härkäviikot eli pyhätön kausi, joka on kolmen kuukauden mittainen ajanjakso, jolloin kalenterissa ei ole yhtään arkivapaata. Härkäviikko juontaa juurensa Länsi-Suomesta, missä härkiä käytettiin vetojuhtana. Nyt on juhlat juhlittu ja herkut herkuteltu, juhlaruoat vaihtuvat kevyempiin arkisiin perusruokiin, seuraava juhla on vasta laskiaisena. Aikanaan juhlakauden jälkeen laitettiin kukkaronnyörit tiukasti kiinni ja herkkujen sijaan syötiin ruisleipiä orsilta.

Tänään se alkoi arki ja meidän arki muuttui kertaheitolla, sillä poika aloitti palveluksen 12500 muun alokkaan kanssa. Sinne se lähti kassin kanssa ja saas nähdä milloin pääsee seuraavan kerran kotiin, äitiä lämmittää viesti, että kaikki on hyvin.  Ensi viikonloppuna järjestetään tutustumispäivä ja minä odotan innolla, että pääsen käymään kasarmilla.


Kaupungin valot Lux Helsinki


valotaidetapahtuma

Viikonloppuna alkoi Lux Helsinki valotaidetapahtuma, joka tuo hieman valoa tähän arkeen. Tammikuun alussa Helsingissä nautitaan valosta, useat rakennukset valaistaan ja kaupunkiin ilmestyy erilaisia valotaideteoksia. Tänä vuonna tapahtuma vietetään jo 10. kerran, nähtävillä on 11 valoteosta, oheisesta linkistä voit käydä katsomassa missä ne sijaitsevat. Teokset muodostavat muutaman kilometrin pituisen reitin ja ne valaistaan iltaisin kello 17-20:00 välisenä aikana.


Pitkään olen halunnut päästä käymään kyseisessä tapahtumassa, mutta silloin, kun se on ollut mahdollista, niin kelit ovat olleet surkeat. Eräänä vuonna onnistuimme näkemään Stadionin tornin valoteoksen, mutta se on jäänyt ainoaksi. Olin aikeissa mennä katomaan teoksia lauantaina, mutta kuulin että niiden kanssa oli ongelmia, joten jätin lauantain suosiolla väliin ja sen sijaan menin tänään katsomaan teoksia.


lyhtypuisto


En onnistunut tulostamaan karttaa valoteoksista ja olin ennakkoon olin huolissani miten muistan missä ne ovat ja kuinka löydän ne. Tuo pelko osottautui ihan turhaksi, sillä tapahtuma on saanut ihmiset todella liikenteeseen ja seuraamalla ihmsvirtoja ei voi eksyä. Tapahtuma oli paljon ruuhkaisempi kuin Geneve Lux, tosin Geneven tapahtuma kestää useamman päivän. valotaidetapahtuma


Reitti oli hyvin viitoitettu ja opastettu, monet kadut oli suljettu autoilta, joka helpotti liikkumista ruuhkaisilla kaduila. Moni teoksista sijaitsee Kaartinkaupungissa, joka toi kivaa vaihtelua perinteisiin tapahtumapaikkoihin. Ei ihme Helsinki Lux on suosittu, sillä teokset olivat todella upeita, suosikkejani oli Arkkitehtuurimuseon rakennuksen seinään tehty Ajan rooli teos, lyhtypuisto Johanneksen kirkon vieressä sekä tietenkin Tuomiokirkon upea valoteos. Kiva tapahtuma, joka saa ihmiset liikenteeseen.


kasarmitori


Festivaalin viimeisenä päivänä keskiviikkona 10.1 osa teoksista valaistaan vielä aamulla (klo 7-10:00) työmatkalaisten iloksi, Espalla 1 ja 9 sekä Sofiankadun ja Tuomiokirkon  teokset.Lux festival
Geneve Lux 2015


Lux Festival on ilmestynyt myös Geneven katukuvaan ja kävimme ihailemassa valoteoksia muutama vuosi sitten, ohessa linkki vanhaan postaukeen mistä voit kurkistaa minkälaisia valoteoksia oli Geneve Lux 2015 festivaaleilla. Lux Helsinki päättyy 10.1.2018 ja Geneven Lux Festival päättyy tänä vuonna 14.1.2018.

2 kommenttia:

 1. Olemme monena vuotena olleet LUX Helsinki -tapahtumassa, mutta viime vuonna päätimme jo, ettei koskaan enää - viikonloppuna. Olivat nimittäin reitit ja teokset, pienimmät ainakin, niin ruuhkaisia.
  Nyt kävimme maanantai-iltana ja kuivalla kelillä ja ihan pienellä pakkasella kokemus oli jo taas ihan mukava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisimme mennä sitten samassa jonossa ;) Hämmästyin todella kuinka suosittu tapahtuma oli, voisivat hyvin pidentää tapahtumaa ja järjestää paikassa missä se ei häiritse liikennettä, esim. Töölönlahden ympäri tai kaivopuisto tai...

   Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.