maanantai 11. joulukuuta 2017

Loviisan ihanat puutalot jouluasussa


Minulla on ollut yksi haave pitkään, haave vanhasta talosta, talosta, jonka seinät pitävät sisällänsä elettyä elämää ja kiinnostavia tarinoita. Niin kauan kuin muistan olen haaveillut korkeista huoneista, ristikkoikkunoista ja leveistä ikkunalaudoista, narahtavista puulattioista ja rappusista, eriskummallisista huoneista, vanhan kamiinan, takan ja lieden lämmöstä sekä valoisasta verannasta. Vanhat talot ja rakennukset ovat minulle mieluisia käyntikohteita, niin kaupunkien keskustoissa kuin taajamissa, minusta on ihana käydä idyllisissä puutalokaupungeissa ja tallustella niiden katuja pitkin.
Viime aikoina olen selaillut paljon sisustuslehtiä, etsinyt niistä ideoita sisustamiseen ja melkein jokaisessa lehdessä on ollut toinen toistaan ihanempia puutaloja ja nuo ovat taas nostaneet tuon puutalokuumeen päälle. Yhdessä lehdistä mainostettiin Loviisan Wanhan ajan joulukoteja ja kiinnostuin tapahtumasta oitis, sillä olen kerran onnistunut käymään elokuun lopulla järjestettävässä Loviisan Wanhat talot- tapahtumassa. Tykkäsin tuosta tapahtuasta todella paljon ja selvitin heti, järjestetäänkö myös tänä vuonna tuo Loviisan Joulukodit- tapahtuma, sain ilokseni todeta että se järjestetään myös tänä vuonna kahtena viikonloppuna ja onnistuin käymään siellä viime lauantaina.

Loviisa ja nuo puutalot ovat minulle muutenkin erityisen rakkaat, sillä pienenä lomailin siellä tuttavaperheen luona. Paljon en tuosta ajasta muista, mutta Tytin ja Eskon puutalo on jäänyt elävästi mieleeni ja erityisesti sen vintti, sillä siellä oli vaikka minkälaisia aarteita pienelle työlle, asusteita ja vanhoja tavaroita. Tykästyin tuohon alueeseen jo pienenä, nuo ihanat puutalot sekä mukulakivet taisivat tuoda silloin mieleeni Peppi Pitkätossun Huvikumpuineen.


Kuningattarenkatu ei olisi yhtään pöllömpi osoite
  
Lähdin lauantaina ajelemaan Loviisaan ja poikkesin ensiksi Ruotsinpyhtäälle Strömforsin ruukille, olen pitkään halunnut käydä tuolla ruukilla ja ajattelin iskeä kaksi kärpästä yhden iskulla ruukki ja wanhat talot… Tosin, jos olisin lukenut ilmoituksen ajatuksella, niin siitä olisi selvinnyt että ruukissa wanhat talot olivat avoinna vain edellisenä viikonloppuna. Kiertelin ruukin ympäristössä kuitenkin hetken ja ihailin tuota miljöötä, tänne on palattava vielä uudemman kerran patikointikenkien kanssa, keväällä tai ainakin paremmilla keleillä. Käänsin Fiuden nokan kohti Loviisaa ja matkan varrella tuli kyltti minulle mieluisaan kylään ”Marinkylä”, täytyypä tutustua.


Seppeleitä sankarihaudoilla ruukin kirkon luona


Strömforsin ruukin aluetta


Tässäpä mielenkiintoinen kylä...


Saavuin Loviisaan Kotkan suunnalta ja vastaan tuli heti pari Loviisan bastionilinnanrauniota Ungern ja Rosen, rauniot alkoivat heti kiinnostaa ja oli pakko pysähtyä niiden luona. Mereltä tuuli raa’asti, joten tällä kertaa vierailu linnoituksella jäi kovin lyhyeksi, täytyypä tutustua tuohon linnoitusaiheeseen enemmän ja palata takaisin uudemman kerran, vaikka kokopäiväretkelle. Puutalojen ja linnoituksen lisäksi Loviisan seudulla on muitakin kiinnostavia kohteita mm. Strömforsin ruukin alue sekä Svartholman merilinnoitus.


Loviisan bastionilinnoitus Ungern


Ungern


Loviisan bastionilinnoitus Rosen


RosenOlin lähdössä jatkamaan kohti keskustaa, mutta huomasin pylväässä ”joulutalojen”-kyltin ja keskustan sijaan päätin lähteä kyltin osoittamaan suuntaan. Minulla ei ollut mitään esitettä tai karttaa tapahtumasta, mistä olisi selvinnyt joulutalojen sijainnit, kyselin vastaantulijoilta apuja sain otettua kuvan heidän kartasta ja aloitin kierrokseni.

Huset vid ån (talo 8)Ensimmäisenä vierailin talossa, joka sijaitsi joen rannan tuntumassa, Ungern bastionin lähellä, joen toisella puolella. Keltainen puutalo on rakennettu alun perin 1800-luvulla ja sen toinen kerros on rakennettu myöhemmin 1950-luvulla. Talossa oli ihana jouluinen tunnelma, glögin ja pipareiden tuoksut leijailivat ilmassa. Myynnissä oli upeita piparkakkutaloja sekä kauniisti värjättyjä kananmunia.


Kuninkaanlampi (talo 5)Seuraavaksi saavuin ihanaan punaiseen tupaan ja se kutsui luokseen jo ulkoota päin, talon upea veranta oli valaistu ja se oli kerrassaan upea näky. Talossa tuoksui ihanat leivonnaiset, alakertaa hallitsi keittiö ja ruokailutila, se oli muutettu kahvilaksi, pöytäryhmiä oli laitettu olohuoneeseen sekä verannalle. Piharakennukseen oli laitettu putiikki pystyyn, missä oli kaikennäköistä ihanaa sisustustavaraa hypisteltävänä.


Villa limppu (talo 6)

Naapurissa sijaitsi ihana Villa Limppu, jonka joulupöytä oli katettu upeasti verannalle. Tässä oli koti minun makuun, ensimmäisenä tuli vastaan ne ihanat portaat ja sitten viihtyisä olohuone, joka oli saanut ihaan jouluisen ilmeen, kissakin nukkui rauhassa sohvan nojalla välittämättä vieraista. Isossa keittiössä oli myös aivan ihana tunnelma ja siellä paistettiin tietenkin huvilan nimen mukaan limppuja, minäkin nappasin mukaan yhden saaristolaislimpun, myynnissä oli myös hauskoja käsintehtyjä hiirulaisia.


Pitkänpöydäntalo (talo 3)


Seuraavaksi siirryin auton kanssa keskustaan ja kävin ensimmäiseksi keramiikkataiteilijan kotona ja ensimmäiseksi tuli vastaan ihana glögin tuoksu. Kävin talon vain nopeasti läpi, sillä siellä taisi olla enimmäkseen omistajien tuttavia ja tunsin oloni hieman vaivaantuneeksi, ikään kuin olisin kuokkavieraana heidän kotona. Oli jo pimeetä, mutta tämä talo on varmasti aivan mahtava kesällä ja sieltä on varmasti upeat merinäkymät.


Vackerbacka (talo 1)

Tässä talossa oli heti jotain tuttua, luulen että olen käynyt täällä aikaisemmalla kerralla, mutta luulen että talo oli tuolloin osittain remontointivaiheessa. Tykkäsin myös tästä asunnosta todella paljon, keittiö oli sen keskeinen tila ja jaksaisin tuijotella tuota vanhaa hellaa vaikka kuinka kauan. Pihalla oli ihana putiikki, jossa olisi löytynyt vaikka mitä tuomiseksi, mutta tällä kertaa pidin pintani.


Ajurintalo (talo 2)


Talo sijaitsee keskeisellä paikalla aivan torin reunalla, talossa oli kodikkaita huoneita, ne sopisivat yhtä hyvin perheen oleskelutiloiksi  kuin majatalon yhteisiksi tiloiksi. Tämä talo sijaitsi Puutarhakadulla, tuo kadun nimi kuulosti hyvin tutulle ja olen ihan varmasti pienenä kulkenut tuota katua pitkin! 

Tykkäsin tästä joulutapahtumasta todella paljon ja en pistäisi pahitteeksi, jos vastaavia tapahtumia järjestettäisiin muillakin paikkakunnilla, tässä olisi oiva tilaisuus käsityöläisille ja muille pienyrittäjille.
2 kommenttia:

  1. Oi, mitä ihanuuksia ja kauniita kuvia! Kävin muutama vuosi sitten myös tuolla, tunnelma on kyllä jotain ainutlaatuista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joulutalot oli upea tapahtuma ja ensi vuonna suuntaan sinne ehdottomasti uudestaan! Mukaan tarttui ihania ideoita, joulufiilistä sekä puutalokuume!

      Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.