torstai 7. joulukuuta 2017

Sininen Suomi 100. itsenäisyyspäiväTänä vuonna vietin kovin erilaisen itsenäisyyspäivän, sen sijaan että olisin viettänyt juhlaa perinteisesti perheen kanssa, niin hain ensin juhlatunnelmaa upeasta itsenäisyyspäivän konsertista ja kävin kaupungilla ihmettelemässä juhlahumua. Tänä vuonna Suomi 100 teeman ympärille on järjestetty lukuisia tapahtumia ja erilaisia projekteja. Paluumuuton myötä minulla on ollut viime aikoina mahdollisuus osallistua moniin kiinnostaviin tapahtumiin tuon Suomi 100-teeman ympärillä ja toivon todella, että tämä mahtava tapahtumien kirjo jatkuisi tulevaisuudessakin.


Eilen luontokin oli sopivasti pukeutunut Suomen väreihin, kaunis valkea lumi peitti maan ja aurinko paistoi kirkkaansiniseltä taivaalta, oli ihan pakko lähteä kävelylle nautiskelemaan raikkaasta ilmasta. Hyvä keli oli saanut monet liikkeelle ja enkä ollut ainoa joka ikuisti näitä upeita hetkiä.


Itsenäisyyspäivän konsertti


Tänä vuonna osallistuin ensimmäistä kertaa Espoon järjestämään itsenäisyyspäivän konserttiin Metro-areenalla ja siitä suuri kiitos Raijalle, joka oli hakenut liput etukäteen, itse en olisi sitä hoksannut, joten tuo konsertti olisi mennyt minulta ohi tänäkin vuonna.  Hämmästyin kun kuulin, että itsenäisyypäivänkonsertti järjestettiin tänä vuonna jo 18. kerran ja minä kun luulin, että konsertti oli yksi monista Suomi 100 tapahtumista, hyvä näin, sillä tästä muodostui juuri uusi itsenäisyyspäivän traditioni.

Ennen konsertin alkua kaupungin valtuuston puheenjohtaja piti puheen, jossa hän kertasi itsenäisen Suomen tarinaa, se olikin hyvä ja selkeä läpileikkaus Suomen itsenäisyydeen johtavien tapahtumien kulusta. Puheen jälkeen palkittiin Espoo-mitaleilla ansioituneita espoolaisia, yhtään väheksymättä ketään mitalin saajaa, eniten taisi kuitenkin aplodeja kerätä kauppias Heimo Välinen. Hän on ansioitunut ruokahävikin pienentämisessä, viime vuonna apua tarvitseville jaettiin ruokalahjoituksia yli 15 000 kassia tuotteita, joiden viimeinen käyttöpäivä oli lähellä.

Juhlallisuuksien jälkeen alkoi itse konsertti ja olihan se ihan huikean kuuloista kun Arenalla esiintyi Tapiolan Sinfonietta orkesteri jousineen ja puhlatimineen. Miten mahtavan kuuloista, hämmästyin minkälaisen reaktion tuo musiikki sai aikaan, ehkäpä sitä pitäisi käydä kuuntelemassa hieman enemmän, sanoinko todella noin? Olen tainnut tulla siihen ikään..
Konsertin aikana kuultiin suomalaisia klassikoita sekä uudempaa musiikkia, Diandra oli yksi esiintyjistä ja hänen upea puku sopi todella hyvin päivän teemaan ja nähtiinhän se myös illalla linnan juhlissa. Minuun teki suuren vaikutuksen konsertissa esiintynyt suuri kuoro, siinä oli 140 jäsentä ja kun he astelivat lavalle, ei jonosta meinannut tulla loppua. Voitte uskoa miltä tuo laulu kuulosti. Ilokseni sain kuulla Ultra Bra:ta ”Minä suojelen sinua kaikelta” ja siinä vaiheessa kun kuoro alkoi laulamaan Haloo Helsingin ”maailman toisella puolen” minulla meni ihan tunteisiin ja jouduin pyytämään sisareltani muutaman nenäliinan. Jean Sibeliuksen Finlandia oli aivan huikean kuuloinen orkesterin soittamana, ihme kyllä pystyin kuuntelemaan sen tällä kertaa ilman kyyneleitä. Konsertti päättyi maammelauluun ja olipa ihanaa päästä laulamaan sitä pitkästä aikaa. 

Kiitos Espoo upeasta konsertista!


Itsenäisyyspäivän juhlavalaistus

Konsertin jälkeen lähdin kaupungille, sillä halusin päästä näkemään minkälainen juhlavalaistus siellä oikein on, kun kerran monet maat kunnioittivat Suomen itsenäisyyspäivää ja valaisivat maamerkkejään Suomen väreihin. Itsenäisyyspäivän aattona ajelin Espoon puolella ja Keilanimen valaistus oli mielestäni vaisu, sen sijaan Lidlin toimistorakennus näytti ihan onnistuneelta ratkaisulta.

Tulin keskustaan Kaivopuiston suunnalta ja kyllähän se näytti hienolta, kun kauppatorin ympärillä olevat rakennukset olivat valaistu siniseksi ja rakennusten takaa nousi upea Tuomiokirkko sinertävänä. Eniten odotin näkeväni tuon Alvar Aallon ”sokeripalaksi” kutsuttavaa Stora Enson pääkonttoria ja se olikin ihan tyylikkään näköinen. Pääkonttori sijaitsee Presidentin linnan vieressä ja sen ikkunohin on sytytetty jo 50 vuoden ajan kaksi kynttilää, ennen Linnan juhlia ja ne ovat sammuneet loppiaisena, juhlavalasituksen vuoksi kynttilät syttyvät poikkeksellisesti tänä vuonna lauantaina 9.12.


Viime vuonna katsoin Sveitsissä linnan juhlia ja hämmästelin että linnan ulkopuolella ei juurikaan ollut ihmisiä, ajattelin tuolloin että minä menen ihan varmasti sinne kuikuilemaan seuraavan kerran kun olen Suomessa Itsenäisyyspäivänä. Tänä vuonna linnan ympärillä oli sitten paljon enemmän porukkaa ja kauppatori oli osittain suljettu. Harmi, sillä olisin halunnut päästä ihailemaan lähempää noita Suomenlippuja, joita torille oli pystytetty 100 kappaletta. 

Jatkoin matkaa Senaatintorille ja Tuomiokirkon lisäksi oliva Helsingin yliopiston rakennus ja Valtioneuvoston linna saaneet sinisen värin. Tuomaan markkinoilla oli täydet hulinat päällä ja kadunvarret olivat täynnä ihmisiä, syykin selvisi hetken päästä, sillä Presidentin linnan ympäri kulki todella pitkä ylioppilaiden kulkue.


Ikävä kyllä kovin lähelle Presidentin linnaa en päässyt, mutta tunnelmaan kyllä. Tästä tulikin toinen uusi Itsenäisyyspäivän traditioni, eli aion jatkossakin tulla mestoille haistelemaan itsenäisyyspäivän tunnelmia. Voisikohan joku ravintola näyttää itsenäisyyspäivänä linnan juhlia, niin ei tarvitsisi itse hössöttää dinnerin kanssa ja juosta jääkaapille tankkaamaan?
Ajelin Töölönlahden kautta kotiin päin ja siellä oli sinisellä valaistu Finlandia- ja Opperatalo, vastarannan huvilat näytti todella kauniilta ilman sinisiä valojakin. Ajoin vielä Olympastadionin kautta ja se oli aika surullinen näky, suuri työmaa, eikä tuo sininen valokaan ollut ihan onnistunut. Sen sijaan, että olisin jäänyt kaupungille odottelemaan juhlailotulitusta, lähdin kotiin katsomaan linnan juhlia. Ihanaa että tuollainen ilotulitus järjestetään, vielä kesällä naureskelin Rosalle, että miksi kummassa Suomessa ei järjestetä ilotulituksia itsenäisyyspäivän kunniaksi? Olemme käyneet ihailemassa vastaavia ilotulituksia Ranskan ja Sveitsin kansallispäivinä ja ne ovat olleet aivan huikeita esityksiä.

Seurailin kotona linnan juhlia puol huolimattomasti kokkaillessa juhlaillallista ja sen verran mukava päivä oli, että tein uuden eli 3. päätöksen tulevista Itsenäisyyspäivän traditioista: Tästä lähtien vietän Itsenäisyyspäivän etkoja eli juhlin aattona ja hengailen Itsenäisyyspäivänä!


4 kommenttia:

 1. Kiva kirjoitus ja paljon kuvia, kiitos tästä. Olisin ollut mielelläni itsekin paikalla varsinkin näin merkkivuotena, mutta kun ei niin ei. Nettikin sitten oikutteli kaiken lisäksi.
  Hyvää joulun odotusta sinne pohjoiseen.
  fani

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Fani :) Valitettavasti kommenttisi oli hukkunut muiden ohella ja huomasin sen vasta. Itsenäisyyspäivä oli tänä vuonna kovin erilainen kuin aikaisemmin, osaksi varmasti Suomi 100 ja paluumuutto, mutta ennen kaikkea oli todella kiva tehdä vähän jotain erilaista.Ikävä kuulla että netti kiukutteli, mutta kannattaa katsoa tuo pukuloisto vaikka myöhemmin uudestaan, itse teen usein niin, että katson lähetyksen uudemman kerran seuraavana päivänä, kun on kaikki nimet ja tärkeät tiedot selvitetty. Tänä vuonna tosin linnan juhlat jäivät vähän kakkossijalle! Mukavaa joulunodotusta teille!

   Poista
 2. Kuulostaapa hauskoilta uusilta traditioilta kaima. Minä tänä vuonna myös Suomessa, mutta pienemällä profiililla juhlin, tosin täällä maalla ei ihan kaikkia vaihtoehtojakaan ole. Mukavaa silti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaimaseni! Uudet traditiot on kyllä kiva piriste ja lisä Itsenäisyyspäivän juhlintaan! Kiva kuulla että pääsit kanssa tänne juhlistamaan itsenäistä Suomea, 100 vuotta on kuitenkin aika spessua! Mukavaa joulunodotusta!

   Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.