torstai 21. joulukuuta 2017

Talvipäivänseisaus: Matka valoa kohti

Jouluaattoa ei tarvitse enää kauaa odottaa, sillä se on jo parin päivän päästä ja sitten tuo odotus palkitaan. Joulupukin sijaan minä taas odotan tulevia päiviä, jotka tuovat valon mukanaan. Tänään on meinaan vuoden lyhyin päivä eli talvipäivän seisaus ja huomisesta lähtien valon määrä alkaa pikkuhiljaa lisääntyä ja päivät alkavat pidentyä. Eihän tätä kestä Erkkikään, kun aurinko nousee 9.25 ja laskee jo 15.14, nämä pimeät päivät ja lumeton maa alkaa jo vähän tympiä!

Kotona on koko ajan pimeä eli täytyy pitää valoja päällä ja sitten ne lamput ovat liian kirkkaita tai liian hämäriä. Olen viime päivinä kaivanut esille valosarjoja, kantanut kaupasta lisää eriliaisia kynttilöitä kertakyttöisiä, ajastimella varustettuja sekä hämäräkytkimellä, taisipa tulla muutama lyhtykin mukaan. Kotimme alkaa muistuttaa sisältä ja ulkoa kohta sitä elokuvaa missä naapurukset kilpailivat keskenään kummalla on paremmat jouluvalot.
Minä puhun mielummin nykyään talvivaloista kuin jouluvaloista, sillä kun täällä etelässä ei ole luntakaan, niin valoja voi hyvin pitää koko talven sen sijaan että ne korjattaisiin loppiaisena pois. Viimeiset neljä vuotta katselin Sveitsissä naapureiden kauheita vilkkuvaloja ja meinasin tulla niistä sairaaksi, niin eiköhän Papi sitten värkännyt tänä vuonna meidän pihalle tuollaiset ”vilkkuvat hirmut” ja ai että saa hävetä kun kulkee pihalla. Onneksi ollaan menossa jo valoa kohti, mä niin odotan noita pidempiä päiviä.


Talvipäivänseisaus
Tänään on talvipäivän seisaus ja vuoden lyhin päivä, jolloin aurinko on eteläisemmillään eli näyttäytyy lyhyimmän ajan maapallon pohjoisella puoliskolla. Talvipäivän seisaus on joulukuun 21-22. päivän tienoilla ja siihen loppuu 90 päivää kestänyt syksy ja alkaa talviaika. Talviaika kestää 90 päivää ja päättyy kevätpäivän tasaukseen 21.3.2015. Tänään päivän kesto Helsingissä on vain 6 tuntia ja Lapissa se merkitsee kaamosaikaa, eli aurinko ei nouse lainkaan pitkiin aikoihin. Talvipäivän seisauksesta päivät alkavat pidentyä kohti kevättä, aluksi hitaasti noin viisi minuuttia viikossa.

2 kommenttia:

  1. Voi ihanuus noita valoja ja värejä! Voisin asua teillä myös ;) Talolyhdyt portaalla aivan upeat!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla :) Mä ihastuin noihin taloihin heti, mutta en raaskinut ostaa niitä, muutama päivä sitten näin ne uudelleen j ne suorastaan hyppäs mun syliin! Ne oli tarskissa jo ennen joulua, joten en voinut jättää niitä poloisia sinne kauppaan :D

      Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.