keskiviikko 31. toukokuuta 2017

Varsinainen museomaraton Geneven museoyössäReilu viikko sitten vietettiin kansainvälistä museoviikkoa, joka täällä Genevessä huipentui lauantaina vietettävään ”Museoiden yöhön”. Jo itsessään nimi ”museoiden yö”, kuulostaa todella jännittävältä ja silmiini piirtyy heti kuva hämyisistä ja pimeistä museoista, joissa vieraileminen tuntuu jopa hieman pelottavalta, sillä mitä jos museo herääkin eloon kesken kaiken kuten elokuvissa…

Lähdimme Rosan kanssa kaupungille, olimme miettineet hieman etukäteen missä museoissa kävisimme, mutta aikataulutus huoletti hieman, sillä samalle päivälle osui jääkiekon klassikkopeli Suomi-Ruotsi, jossa taisteltaisiin pääsystä finaaliin! Lähdimme ajoissa liikenteeseen, kävimme varaamassa jääkiekkopeliä varten pöydän ravintolasta ja suuntasimme ensimmäiseen museoon, joka oli Geneven palomuseo. 

Olimme museon luona tasan kello viisi, jolloin Museoiden yö alkoi ja museot avasivat ovensa yleisölle. Ostimme tiketin ”museoiden yöhön”, lipun hinta oli 10 Chf ja se oikeutti pääsyn jokaiseen tempauksessa mukana olevaan museoon, joissakin museoissa pääsi käymään vain opastetulla kierrokselle ja kierroksille pääsi tekemällä ennakkovarauksen. Lipun hintaan sisältyi ilmainen bussikuljetus museoiden välillä.

Teimme Rosan kanssa aikana varsinaisen ”museorallin”, kävimme illan aikana 7 eri museossa sekä ehdimme nähdä sen lätkämatsin, joka ei päättynyt ihan toivotulla tavalla. Olimme enimmäkseen Bainsin alueella ja meidän museorallia edesauttoi se, että lähistöllä on useita museoita. Olin yllättynyt siitä, kuinka hyvin museoissa oli tilaa liikkua, emmekä joutuneet jonottamaan yhtään, kun taas viime vuonna ainakin vanhan kaupungin museot olivat täynnä porukkaa.


Musée des Sapeurs pompiers et saleuses pompiéres
Tuo palomuseo ja sen henkilökunta oli kerrassaan herttainen, museoväki koostui ilmeisesti eläkkeellä olevista entisistä palomiehistä. Herrat olivat kovin avuliaita ja innokkaita opastamaan museovieraita sekä kertomaan tarinoita. Olisimme mieluusti kuulleet herrojen tarinoita enemmänkin, mutta ikävä kyllä he puhuivat vain Ranskaa. 


Palon sammutuakalustoa on nähtävillä kolmessa kerroksessa


Erilaisia vesiposteja


Taustalla taulu Oopperan palosta Museo on kooltaan 1000 m2 ja se koostuu kolmesta kerroksesta, siellä on sammutuskalustoa eri puolelta Sveitsiä aina vuodesta 1840 lähtien. Nähtävillä on erilaista uniformuja sekä suoja-asuja sekä kuvamateriaalia. Museossa kerättiin varoja hauskalla tavalla, sen lattioilla oli puusta tehty lautalattia ja antamalla lahjoituksen saa oman nimensä kaiverrettua lattialautaan. Tuo keräystapa on mielestäni todella hyvä idea, löytyipä lahjoituksien joukosta yksi lankku jossa luki Nicholas Schumacher.  


Loistava idea varainkeruulle,
kukapa ei haluaisi omaa nimensä näkyviin hyvän asian puolesta?

Museo oli hauska käyntikohde ja lapsille varmasti erityisen mieluinen, minuun teki vaikutuksen nuo ihanat papparaiset, jotka esittelivät innoissaan museota. Mikä loistava idea että entiset työntekijät esittelevät museota sekä tuo loistava varainkeruuidea, näistä ideoista voisi moni museo ottaa onkeensa.

Palomuseon jälkeen otimme kohteeksi nykytaidemuseo MAMCO:n sekä samassa rakennuksessa sijaitsevan valokuvaajien perustaman Valokuvakeskuksen sekä Nykytaidekeskuksen. Nykytaidemuseo kiinnosti etukäteen Rosaa, sillä hänellä ei ollut siitä minkäänlaista mielikuvaa nykytaiteesta, hänen oletuksensa oli että museossa nähtävä taide menee hieman överiksi ja näinhän siinä sitten kävi.


Geneven Nykytaidekeskus


Valokuvakeskus meni meiltä jotenkin ohi, emme löytäneet sinne sisäänpääsyä tai sitten etsimme sitä väärästä paikasta, sen sijaan menimme Nykytaidekeskukseen, jossa oli nähtävillä todella erikoisia teoksia ja videoesitys. No kyllähän tuo näyttely meni meidän mielestä  hieman överiksi.

  

CCG Centre d’art Contemporain Geneve*

Geneven nykytaidekeskus perustettiin vuonna 1974 ja tuolloin siitä käytettiin nimeä Kunsthalle Geneve eli Geneven taidemuseo, joka on Länsi-Sveitsin vanhin nykytaiteen museo. Museolla ei ole omaa kokoelmaa vaan sen tilat ovat taiteilijoiden käytössä näyttelyihin, taiteilijoiden esityksiin ja tutkimusta varten. Museo on sijainnut BAC-nykytaidekeskuksessa vuodesta 1989 lähtien ja sen käytössä on kaksi kerrosta, yhteensä tilaa noin 1000m².


Sijainti: Rue de Vieux-Grenadiers 10
Avoinna: ti-su 13-18.00 / la-su 11-18
Sisäänpääsy:
vapaa pääsy kuukauden 1. Su ja 1. Ke ilta 18-21.00
aikuiset 5 chf / alennettu hinta 2 chf
Lisätietoja: www.centre.ch


Minullakin on kotona tälläistä nykytaidetta ;)


Seuraavaksi siirryimme nykytaidemuseo MAMCO:n puolelle ja se oli käyty nopeasti läpi, sillä avoinna oli vain kaksi kerrosta, ilmeisesti museoon avataan piakkoin uusi näyttely, jota rakennetaan parhaillaan. Tietenkin nuo kaksi avointa kerrosta sijaitsivat ihan ylhäällä, päätimme kävellä rappusia pitkin ja saimme samalla pienen rappustreenin. 

Nykytaideteokset ovat isoja ja vaikka museon tilat ovat suuret, niin kovin montaa teosta ei taidehalleihin mahdu. Kävimme tietekin labyrintin sisällä ja pimeässä luolassa sekä ihmettelimme muita teoksia. Tämä museo ja sen taide jäi meille vähän arvoitukseksi.


Mamco (museum of modern and contemporary art) *
Sveitsin suurin modernin- ja nykytaiteen museo on avattu vuonna 1994 ja siellä on laaja valikoima taideteoksia, maalausia, veistoksia ja videoteoksia 1960-luvun alusta nykypäivään. Museossa on 3500m² näyttelytilaa neljässä kerroksessa ja siellä on yli 3500 esinettä, useita vaihtuvia näyttelyitä ja työpajoja. Museon myötä Geneve on noussut yhdeksi Euroopan tärkeimmistä modernin taiteen keskittymäksi.

Sijainti: Rue de Vieux-Grenadiers 10
Avoinna: ti-pe 12-18.00 / la-su 11-18
Sisäänpääsy: aikuiset 8 chf / alennettu hinta 6 chf
vapaa pääsy kuukauden 1. Su ja 1. Ke ilta 18-21.00

Huom!
Museokäynnin ajaksi laukut ja takit tulee viedä alakerran lukolliseen kaappiin, joka vaatiin 2 chf kolikon.
Lisätietoja: www.mamco.ch


MAMCO Nykytaidemuseo


Seuraavana kohteena meillä oli MEG-museo, jossa tutustutaan eri sivilisaatoihin ja kansoihin, siellä nähtävillä esineitöä eri kulttuureista. Tämä oli minulle toinen uusi museo ja odotin sen näkemistä mielenkiinnolla. Museossa oli paljon nähtävää ja siellä olisi voinut viettää aikaa vaikka kuinka kauan, mikäli haluaisi tutkia esineitä tarkemmin. Tähän museoon olisi kiva tutustua opastetulla kierroksella, siten siitä voisi saada paljon enemmän irti.


MEG Musée d’Ethnographie de Genève
Museo on perustettu vuonna 1901, siellä voi tutustua vanhoihin ja moderneihin siviilisaatioihin sekä erilaisiin kulttuureihin. Museossa kokoelmissa on yhteensä 80000 esinettä, jotka on kerätty julkisista ja yksityisistä kokoelmista. Näyttely on jaettu eri maanosien mukaan, nähtävillä on satoja eri kulttuureita ja esineitä useiden vuosisatojen ajalta. Uusi museorakennus on näyttävä, näyttelytilat sijaitsevat alhaalla kellarissa ja museon tiloissa on kirjasto, jossa voi kuunnella musiikkia kaikkialta maailmasta.

Sijainti: Boulevard Carl Vogt 65
Avoinna: ti-su 11-18, ma suljettu
Sisäänpääsy: perusnäyttely vapaa pääsy / vaihtuva näyttely 0-9 chf  
vapaa pääsy kuukauden 1. Su


MEG-museon vieressä oli Geneven yliopiston näyttelytilat ja piipahdimme vielä siellä ennen lätkämatsia. Näyttelytilassa oli kuvamateriaalia Bulgarian alueella tehdyistä argeologisista kaivauksista, joissa on tehty löytöjä Kelttien ajoilta. Tämä luento oli myös Ranskaksi ja harmitti kun en ymmärtänyt selostuksesta mintään, sillä muutamassa kuvassa viitattiin La Tenen heimoon, joka on ollut myös Neuchâtel-järven alueella. Näyttelytilassa oli lapsille järjestetty erilaista ohjelmaa mm. Ponitalutusta shetlanninponeilla.


Broken Chair, Place des Nations


Jääkiekkomatsin jälkeen otimme tramin ja lähdimme seuraavaan kohteeeen, joka oli Punaisen ristin museo. Yllätyin sillä sielläkään ei ollut kauheasti väkeä ja saimme käydä museota rauhassa läpi. Museossa oli mahdolisuus osallistua opastetulle pikakierrokselle tai siihen pystyi tutustumaan itsekseen audio-oppaan kanssa. Rosa vieraili museossa ensimmäistä kertaa, mutta minä olen käynyt museossa muutaman kerran aikaisemmin. Näyttely ei ole muuttunut, vaan se oli sama kuin aikaisemmin, täältä voi lukea aikaisemman postaukseni ”Punaisen Ristin museo, Genevessä”.Punaisen Ristin museo


Näissä nimikorteissa on II-maailman sodan aikana kadonneiden ihmisten tietoja


Kansainvälinen Punainen Risti-järjestö on perustettu Genevessä Henry Dunatin toimesta 1864. Museo on avattu vuonna 1988 ja se on remontoitu kokonaan vuonna 2013, se sijaitsee vastapäätä YK:n Geneven toimipistettä. Museon perusnäyttelyssä kerrotan järjestön perustajan Henry Dunantin elämäntyöstä, humanitäärisestä avustustyöstä, ihmisarvon puolustamiseta, perhesiteiden palauttamisesta sekä miten voidaan vähentää luonnonkatastrofien riskejä.

Palais Des Nationsia eli YK:n  avattiin vuonna 1988 ja se on  on Punaisen Ristin järjestön syntypaikka ja

Sijainti: Avenue de la Paix 17
Avoinna: ti-su, maanantaisin suljettu
Huhti-lokakuu 10-18.00 / marras-maaliskuu 10-17.00
Sisäänpääsy: aik. 15 chf / alennettu hinta 7 chf
vaihtuvat näyttelyt 5 chf
Lisätietoja: www.redcrossmuseum.ch
Ruandan sodassa vanhempansa ja sukulaisensa kadottaneita lapsia


Sotavankien tavaraoita Sotavankien tekemiä taideteoksia


Ruandan sodasta selvinnyt lapsisotilas, joka on nykyään Rap-artisti


"Kaikki ovat vastuussa kaikesta kaikkien edessä"- Dostojevski-Otimme Punaisen Ristin museon edustalta tuon museobussin ja matkasimme takaisin yliopiston luokse ja siellä sain todella kokea tuon museoiden yön tunnelman. Yliopiston tiloissa oli nähtävillä useita erilaisia Antiikin ajan veistoksia ja näyttelytilan tunnelma oli todella jännä. Tila oli pimeä, se oli valaistu kynttiöillä ja nuo veistokset näyttivät kerrassaan upeilta liekkien varjoissa ja saivat todella mielikuvituksen liikkeelle. Näyttelytila oli pieni ja sielä oli paljon ihmisiä, valitettavasti opastus oli Ranskaksi, joten emme saaneet siitä mitään irti. Tunnelma tässä museossa oli ihan paras ja se toi mieleen todellisen Museoiden yön!Kun lähdimme yliopistolta kello oli vain muutamaa minuuttia vaille puolenyön, olimme onnistuneet ottamaan kaiken irti tuosta museoyö-tapahtumasta ja olimme oikein tyytyväisiä. Museorallimme oli todella onnistunut, näimme sopivan määrän museoita, emmekä olisi jaksaneet kiertää enää lisää. Museoiden yö oli oikea museopläjäys ja tällä kertaa taitaa seuraava museosunnuntai jäädä väliin. Olimme tapahtumaa oikein tyytyväisiä ja kannatti osallistua!
Kansainvälisestä museopäivästä ja –viikosta voit lukea lisää aikaisemmasta postauksestani: ”Kansainvälinen museopäivä, tarjolla kunnon kulttuuripläjäys”Tervetuloa blogiini
www.martanmatkassa.fi

Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa 
2 kommenttia:

 1. On kyllä niin hienoa kun muistat ja muistutat noista Suomenkin juhla- ja merkkipäivistä.
  Häpeä, häpeä, luin Hesarin sivulta valtiovallan unohtaneen Mannerheimin juhlavuoden.
  Olenkin nyt Veveyssä (tosi kivassa B&B;ssä 7e Art) ja kohta Territetissä. Lupaa kaunista säätä.
  Hyvää viikonvaihdetta fani

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Fani! Etkä usko kuinka harmittaa! Minulta meni ihan ohi tuo eilinen (10.6) tapahtuma Montreuxissa, vasta illalla huomasin että, Mannerheimia juhlittiin eilen, eikä viime sunnuntaina 4.6. jolloin oli hänen syntymäpäivä! Oletin että juhlia vietetään 4.6, kun se sattui vielä olemaan sunnuntai ja etukäteen harmittelin, että en pääse osallistumaan tapahtumaan kun olen Suomessa. Kiva kuulla että sinä pääsit osallistumaan tapahtumaan, kerrohan minkälainen juhla oikein oli :) Hämmästyttävää todella jos Mannerheimin 150-juhlaa ei ole noteerattu millään tavalla! Kaikki taitaa pyöriä Suomi-100 ympärillä, mutta eikös Mannerheim juuri ollut aika merkittävässä roolissa tuohon aikaan, ollaan hänestä sitten mitä mieltä tahansa?

   Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.