keskiviikko 17. toukokuuta 2017

Sunnuntaiajelulla: Montreux ja Narsissit


Viime sunnuntaina vietettiin äitienpäivää ja tämä oli ensimminen äitienpäivä kun koko perhe ei ollut koossa, tuntui hieman haikealta. Äitienpäivälahjaksi toivoin yhteistä patikointiretkeä, mutta Ronin piti lukea lopputentteihin, jotka alkavat tällä viikolla. Keli oli todella upea, joten päätin kuitenkin lähteä patikoimaan ja ihastelemaan Montreuxin niittyjä, joissa tällä hetkellä valkoiset narsissit kukkivat villinä. Tämä on taas näitä meikäläisen ”thigs to do before left”-juttuja, aikaisempina vuosina olen yrittänyt päästä toukokuun aikana Montreuxiin patikoimaan ja ihailemaan näitä valkoisia narsissiniittyjä, joita kutsutaan nimellä ”White snow”, mutta syystä tai toisesta en ole päässyt.


Narsisseja Glionissa 

Ilokseni huomasin että yksi patikointi reitti lähtee Glionin kaupungista, joka sijaitsee Montreuxin yläpuolella, tuo pieni kaupunki on ollut mielessäni siitä lähtien kun kirjoitin blogipostauksen ”Marsalkka Mannerheim Sveitsissä”. Marsalkka Mannerheim vietti Glionissa, Valmontin klinikalla elämänsä viimeiset vuodet, kiinnostuin heti kaupungista ja halusin päästä tutustumaan siihen. Sunnuntaiajelulla sain siis kaksi kärpästä yhdellä iskulla.


Glion sijaitsee Montreuxin yläpuolella, sinne pääsee furnikulaarilla


Mannerheimin suosikkikahvila Confiserie Steffen
  

Laitoin auton parkkiin ja heti esimmäiseksi näin tuon Madame Steffin kahvilan missä Mannerheim tapasi käydä kahvilla. Harmi että kahvilaa ei enää ole, sillä sen terassilta aukeaa upeat nkymät Geneve-järvelle sekä Alpeille. 


Glionin reitillä hyvät opasteet


Matkan varrella upeat maisemat


Takana taustalla Mont Pelerin vuori 


Reitti on helppokulkuinen, jonkin verran rappusia


Lähdin etsimään tuota ”sentier des narcisses”- reittiä ja se alkoi sopivasti tuon entisen kahvilan nurkilta. Reitti on pituudeltaan 4,7 km ja se kestää 1h 30 min, matkan varrella on jonkin verran korkeuseroja, mutta se on luokiteltu helpoksi. Asutuksen jälkeen noustaan hieman ylemmäksi ja sieltä on upeat näkymät Genevejärvelle sekä läheisille vuorille, pienen metsäosuuden jälkeen tulee ensimmäiset narsissi niityt, osa on jo kukassa ja paljon on vielä nupuillaan.Ensimmäiset narsissit


Upeat maisemat ja narsissit


Paljon nupuilla olevia narsisseja


Glion "Snow white"


Pienen metsäosuuden jälkeen tulee jyrkkä alamäki noin 20% kallistuksella, minä olin onnekas sillä kävelin sitä alas, mutta kävi hieman sääliksi vastaantulijoita. Saavuin Pont de Pierren sillan luokse ja ihailin upeita Gorges du Chauderonin vesiputouksia. Reitti kulki joen viertä pitkin ja siellä oli todella kaunista, sillä tähän aikaan vuodesta metsät ovat raikkaan vihreitä.


Uteliaat lehmät 


Onneksi minä kuljin alamäkeä pitkin 


Jyrkkä 20 % alamäkeen


Pont de Pierre ja vesiputous 


Reitin varrella jonkin verran korkeuseroja


Gorges du Chauderonin vesiutoukset virtaavat reitin varrella


Alueella useita patikointireittejä
Saavuin takaisin Glionin kylään ja etsin sopivaa eväspaikkaa, kävelin läheisen kirkon luokse ja sieltä oli aivan mahtavat näkymät. Kirkon reunustalla oli penkkejä katoksen alla, joten päätin pitää siellä, Chillonin linna, Geneve-järvi ja taustalla Alpit, kerrassaan upea eväspaikka. Glioniin pääsee Montreuxista furnkulaarilla, joka jatkaa Cauxiin sieltä ylös Col du Jaman- vuorelle aina Roche de Naye-vuorelle  asti.Kirkko aivan kukkulan reunalla


Taustalla Villenueven kaupunki ja Chillonin linna


Maisemat kirkon luota


Evästauko kirkon suojassa


Alhaalla Montreuxin kaupunki


Evästauon jälkeen kävin kurkkaamassa tuon Valmontin klinikan missä Mannerheim, vietti viimeiset vuotensa ja missä hänen muistelmia kirjoitettiin. Paikka saijaitsee yhtä upealla paikalla kuin tuo kirkko missä söin eväitä, en ihmetele yhtään että Mannerheim viihtyi siellä.


Glion Valmontin klinikka


Mannerheimin vietti täällä elämänsä viimeiset vuodet


Silmä lepääGlion

Pieni kylä kuuluu Montreuxin alueeseen ja se sijaitsee vuoren rinteellä noin 700 metrin korkeudessa, Montreuxin yläpuolella. Kylä on ollut suosittu kylpylä ja parantolapaikka 1800-luvun lopusta lähtien.Lisää Narsisseja CauxCaux


Toivoin että olisin nähnyt enemmän narsisseja tuon patikoinnin aikana, joten päätin vielä kokeilla toista patikointireittiä, joka lähti hieman ylempää Cauxin kaupungista. Ajoin ylös serpentiinitietä pitkin ja vastaan tuli aivan mielettömän kokoinen linnamainen rakennus, joka on aikoinaan ollut arvostettu Palace Hotelli ja tänä päivänä se on tunnettu Hotellijohtajakoulu Sveitsissä, hieman prameampi kuin se Haaga-Helian mitä minä kävin…  "things to do before left" Montreux Snow White patikointi


Lähdin koulun luota seuraamaan tuota narsissi-reittiä, reitin pituus oli 2,3 km ja sen kesto oli tunnin. Reittimerkinnät olivat todella huonot ja puutteelliset, taisin hieman eksyä, mutta se ei haitannut sillä maisemat olivat todella upeat ja matkan varrella tuli vastaan useita alueita joissa oli paljon narsisseja. Keräsin muutamia narsisseja kotiin ja niiden tuoksu leijui koko ajomatkan, vielä ehtii patikoimaan narsissiniityille, tiedä vaikka kävisin vielä kokeilemassa muitakin reittejä.Caux

Caux pieni kaupunki, joka kuuluu Montreuxin kuntaan, se sijaitsee 1000 metrin korkeudessa. Aikanaan Caux oli karjankasvattajien aluetta, mutta 1800-luvun lopulla Cauxin vuoresta tuli suosittu turistien keskuudessa ja sinne alettiin rakentamaan hotelleja. Upeat Grand Hotel ja Caux Palace houkuttelivat tunnettuja vieraita, mutta II-maailmansodan aikana hotellitoiminta romahti ja hotelleihin sijoitettiin pakolaisia ja sotavankeja sekä myöhemmin 1600 juutalaista sai turvapaikan sieltä.


Caux, Sveitsin Hotellijohtajakoulu

Upea Caux Palace hotelli on valmistunut vuonna 1902, se on saanut vaikutteita Disneyn piirretystä Lumikki ja seitsemän kääpiötä-sadun linnasta.


Paluumatkalla oli hieraistava silmiä, kun nähtiin iso rivi Fiuden sukulaisia  ;)Montreuxin Narsissit


Glion White Snow


Montreux on ollut tunnettu Narsisseista, jotka keväisin värjäävät niityt valkoiseksi ja niitä kutsutaan nimellä ”white snow” eli valkoinen lumi. Belle Epoquen ajoista lähtien aina vuoteen 1950 asti keväisin järjestettiin Narsissi festivaalit, joka oli vuoden tärkeimpiä tapahtumia. Festivaaleilla nähtiin balettia ja oopperaa ja nyt tuo tapahtuma tekee tuloa uudelleen. Montreux Rivieran alueella on useita patikointireittejä joiden varrella voi nähdä narsisseja, turistitoimistosta voi kysyä lisätitetoja opastetuista kierroksista.

Lisätietoja: www.narcisses.comMuutama narsissi tarttui käteen... 4 kommenttia:

 1. Onpas kauniin näköistä! Tuonne voisin itsekkin lähteä ihailemaan kukkaloistoa.

  VastaaPoista
 2. Kovin on erilainen kuin Montreux kongressihotellin terassilta katsottuna :-)
  Meikäläisen Sveitsi on ollut pääosin kokousmatkailua ja niillä näkee parhaimmillaan muutamia ravintoloita, mutta muuten se sitten saattaakin rajoittua kokoushuoneisiin ja lentokenttiin ...

  VastaaPoista
 3. Onpa kaunista. Voi kunpa joskus itse pääsisi nauttimaan noista maisemista. Mielenkiintoisia nuo Mannerheimiin liittyvät paikat.

  VastaaPoista
 4. Onpa ihanan näköistä. Teki heti meili puhtaaseen luontoon. Ollaan juuri Barcelonassa ja lastenkin mielestä tämä on tosi likainen paikka. Mielummin tuollaisiin maisemiin suuntaamme.

  VastaaPoista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.