tiistai 17. marraskuuta 2015

Trieste, monen kulttuurin sekametelisoppa






1. päivä Trieste 



…kun olimme saaneet avaimet laivan hytteihin, laukut laivaan ja syötyä lähdin tyttöjen kanssa tutustumaan Triesteen. Suuntasimme ensimmäiseksi upealle Piazza Unitá d’Italia aukiolle ja siellä sijaitsevaan turisti-infoon.  

Saavuimme aukiolle ja ei ihme että Triesteä kutsutaan Pikku-Wieneksi, sillä rakennukset aukion ympärillä tuovat todella Wienin mieleen. Turisti-infossa kysyimme virkailijalta, mitä ehtisimme nähdä reilun kolmen tunnin aikana? Hän piirsi meille kävelykierroksen kartalle, joka piti sisällään mm. Rooman ajan teatterin rauniot, San Giuston linnan alueen ja katedraalin

Etukäteen olin lukenut kaupungin yläpuolella Opicinan-kylässä sijaitsevasta näköalapaikasta, joka olisi saavutettavissa ratikalla, sekä minua kiinnosti Miramaren-linna, jonka oli rakennuttanut Wienin Arkkiherttuatar Maxmillian. 

Virkaiija kertoi linnan sijaitsevan noin 15 km päässä kaupungista, joten päätimme skipata tuon linnan ja sen sijaan mennä katsomaan sitä näköalapaikkaa ja loppuajan kierrellä kaupungilla.



Trieste Piazza del la Borsa



Keli oli loistava aurinko paistoi ja asteita oli noin 16 ja kun eteemme tuli herkullinen italialainen jäätelökioski oli pakko pysähtyä ja ostaa jädet. 

Ratikka oli tupaten täynnä porukkaa ja se kipusi pikkuhiljaa ylös Opicinan-kylään noin 300 metrin korkeuteen. Raiteita oli vain yksi, joten välillä piti jäädä odottamaan vastaantulevaa ratikkaa. 

Näköala oli todella upea alas kaupunkiin sekä Adrianmerelle ja horisontissa näimme myös meidän laivan. Silmääni pisti heti keltaiset viitat, jotka tarkoittavat patikointireittejä, ikävä ettei aikaa ollut enempää, sillä olisin halunnut patikoida alas kaupunkiin. Palasimme kuitenkin raitiovaunulla kaupunkiin ja lähdimme suunnistamaan Roomalaisen teatterin kautta San Giuson kukkulalle.



Piazza Oberda raitiovaunu Opicinan kylään


Trieste maisemia raitiovaunusta matkalla Opicinaan


obeleskin takaa lähtee patikointipolku



Näköala Opicinan kylältä Triesteen


Tuo vanha Roomalaisten teatteri sijaitsi hyvin keskeisellä alueella kerrostalojen ympäröimänä, aikanaan siitä on ollut aivan loistavat näkymät merelle. Teatterilta lähdimme kipuamaan ylös palatsialueelle, kuljimme ihania kapeita kujia pitkin ylös kukkulalle. 

Huilasimme hetken aikaa ylhäällä ja ihastelimme katedraalia, linnaa ja Rooman ajan jäänteitä sekä näkymiä alas kaupungille, näimme alhaalla satamassa meidän laivan odottamassa.



Trieste, Roomalainen teatteri keskellä asuintaloja



Roomalainen teatteri kuvattuna merelle päin


Trieste, vanhan kaupungin kapeita kujia


San Giuson kukkula kuvattuna Katedraalin suunnalta


San Giuson kukkula kuvattuna Katedraalille päin 


San Giuson linna ja Roomalaisia raunioita 


Trieste, näkymä merelle San Giuson kukkulalta


Lähdimme pikkuhiljaa kävelemään alaspäin kohti laivaa ja matkasimme upeita sokkeloisia kujia pitkin. Ohitimme Arco di Riccardon joka on vanha Rooman ajan kaupunginportti sulassa sovussa uudehkojen asuintalojen keskellä. 

Mikäs siinä leikkiessä piilosta ikivanhan kiviportin ympärillä, siitähän saattoi kulkea läpi vaikka Julius Caesar...



Trieste, vanhan kaupungin katuja



Trieste, Arco di Riccardon portti


Matkamme alas kesti kauan, sillä meidän oli pakko jäädä kuvaamaan matkan varrella kaikkia ihania kujia ja rakennuksia. 

Saavuimme laivan luokse ja aurinko oli jo alkanut laskea, se näkyi upeana taivaanrannassa. Lähdimme vielä satama-alueelle kuvaamaan mahtavaa auringonlaskua ennen laivaan nousua ja veikkaanpa, että jo tässä vaiheessa olin ottanut päivän aikana useita kymmeniä kuvia. 

Nousimme laivaan ja toivoimme että Papi oli saanut vaihdettua meidän illallisen myöhempään kattaukseen 20:45, sillä muutoin jäisimme ilman ruokaa.



Trieste, vanhan kaupungin kapeita kujia



Trieste, upeat auringonlaskut kuvattu satamasta






Triesten satama ja lemmenlaiva


Katselimme parvekkeeltamme laivan lähtöä Triestestä ja kaupunki näytti upealta iltavalaistuksessa. Tykkäsin Triestestä ja sen jännästä tunnelmasta, joka oli sekoitus aitoa Italiaa, slaavilaista twistiä sekä vivahteita Itävallasta. 

Pikavisiitillämme emme ehtineet tutustua herkullisiin ravintoloihin tai mielenkiintoisiin kauppoihin, joita siellä näytti olevan runsaasti.



Arrivederci Trieste, laiva lähtee!


Lähdimme illalliselle ja jouduimme odottamaan noin puoli tuntia ennen kuin saimme pöydän, joka sijaitsi aivan salin perällä. Henkilökohtainen tarjoilijamme oli todella mukava ja opasti meitä ystävällisesti laivaan liittyvissä asioissa. Tajoilija oli kotoisin Philippiineiltä, kuten suurin osa laivan henkilökunnasta. 

Saimme eteen herkullisen ruokalistan, jonka annokset olivat italialaisesta keittiöstä ja se piti sisällään italialaiseen tapaan neljä eri ruokalajia Antipasti, Primi, Secondi ja Dolci. 

Neljännen annoksen jälkeen olin jo ihan valmista kauraa ja matkustuspäivä alkoi vaatia verojansa. Jäimme kuitenkin baariin katsomaan vielä laivan ohjelmaryhmän esitystä ja naureskelimme että varmaan viimeisinä päivinä mekin osaamme nuo yhteistanssit ja olemme innokkaina tanssilattilla…

…Nyt lemmenlaivan nokka kohti ensimmäistä etappia ja se on Kroatian Split!


Ohessa vinkkejä Triesten matkalle…



Trieste



Näkymät San Guison kukkulalta kaupungille 


Trieste sijaitsee Adrianmeren pohjukassa Pohjois-Italiassa, aivan Slovenian rajan tuntumassa noin kahden tunnin päässä Venetsiasta, kaupunki kuuluu Friuli-Venezian maakuntaan. 

Triestessä on ollut asutusta jo Rooman aikaan ja alkuperäinen kaupunki oli rakennettu San Giuston kukkulalle, muurien suojaan.  Varhaisten dokumenttien  perusteella kaupungin nimi oli alunperin “Tergeste”, joka on johdettu sanasta “terg” eli markkinat. 

Vanhasta Rooman ajan kaupungista on jäljellä vielä muutamia raunioita mm. kaupungin muurit ja teatterin rauniot, joiden ympärille Triesten kaupunki on rakennettu keskiajalla. 

Kannattaa kiivetä vanhan kaupungin pikkuruisia kujia pitkin ylös San Giuston kukkulalle, jossa sijaitsee keskiaikainen San Giuston linna ja katedraali. Ylhäältä on hyvät näkymät alas kaupunkiin sekä merelle.



Trieste, San Guison kukkula



Trieste oli aikoinaan tärkeä satamakaupunki ja se oli pitkään Itävalta-Unkarin vallan alla. Triesteä kutsutaan myös “Pikku Wieniksi”, eikä suotta sillä Itävaltalainen arkkitehtuuri näkyy kaupunkikuvassa. Keskustan suosittu aukio Piazza Unitá d’Italia aukeaa merelle ja on kuin kopio jostain Wieniläisestä aukiosta. Aukion takana sijaitsee Rooman aikainen vanha kaupunki. 

Monet tunnetut kirjailijat ovat viihtyneet Triestessä pidempiä aikoja, kaupunki on tunnettu kahvilakulttuuristaan, sillä kahvi saapui aikanaan Eurooppaan Triesten sataman kautta. Triestessä on useita historiallisia kahviloita ja sieltä on lähtöisin myös Illy-kahvi. 

Francesco Illy joka oli yhtiön perustaja, kehitti vuonna 1933 modernin Espresso keittimen. Tänä päivänä Illy-kahvia myydään 140 maassa ja useissa Euroopan kahviloissa sitä tarjoillaan valkoisista kahvikupeista, missä lukee punaisella pohjalla Illy. 

II-maailmansodan jälkeen kaupunki oli useita vuosia osa Triesten vapaa-aluetta, sillä Italia ja Jugoslavia halusivat alueen itselleen. Myöhemmin vuonna 1954 Triesten kaupunkialue liitettiin Italiaan ja muut alueet entiseen Jugoslaviaan. Kosovon sodan aikaan kaupunkiin muutti tuhansia pakolaisia, Triestessä kohtaavat monien eri maiden kulttuurit Välimeren, Keski-Euroopan sekä Slaavilaisten maiden. 



Suosituimmat nähtävyydet



Triesten suosituimpia nähtävyyksiä ovat: Rooman ajan teatteri, San Giuston linna ja katedraali, Miramaren linna sekä Piazza Unitá d’Italian aukio

Triestessä on lukuisia museoita ja lähiseudun kiinnostavia kohteita ovat Grotta-giganten suuret luolat tai Muggian kaupunki. 

Useat Triesten nähtävyydet sijaitsevat kävelyetäisyydellä ja lähiseutuun pääsee hyvin tutustumaan julkisen liikenteen avulla. 

Trieste on pieni kaupunkikohde josta pääsee helposti siirtymään Venetsiaan sekä muualle Italiaan, Sloveniaan ja Kroatiaan.



Piazza Unitá d’Italia



Trieste, Piazza Unitá d’Italia



Triesten pääaukio sijaitsee upealla paikalla San Giuston kukkulan alapuolella aivan Adrianmeren tuntumssa. Piazza on valmistunut vuonna 1879, jolloin Trieste oli tärkeä satamakaupunki ja kuului Itävalta-Unkarin alaisuuteen. 

Piazzan päässä on kaupungintalo ja sitä ympäröivät massiiviset rakennukset ovat muita kaupungin virastorakennuksia sekä palatseja. Piazzalla sijaitsee historiallinen kahvila Caffé degli Specci ja aukion keskellä on 1800-luvulle tyypillinen suuri suihkulähde. Piazzalla on ollut useita nimiä alun perin se oli Piazza San Pietro, myöhemmin sitä kutsuttiin nimellä Piazza Grande ja Piazza Unitáksi sitä on kutsuttu 1919 lähtien. Piazza on kunnostettu vuonna 1999.



Arco di Riccardo



Trieste, Arco di Riccardo


Rooman ajan kaupunginportti sijaitsee keskellä asuintaloja Triesten vanhassa kaupungissa. Portti on rakennettu 33 jKr ja se johti yhdelle vanhan kaupungin pääkaduista. Portti on nimetty Englannin kuningas Riccardon mukaan, jonka piti kulkea portin kautta ristiretkilleen. Portti sijaitsee Via del Trionfo-kadulla. 



Roomalainen teatteri



Trieste, Roomalainen teatteri


Piazza Unitá d’Italian aukion takana sijaitsee Roomalainen teatteri, joka on rakennettu noin 100-200 jKr. Keisari Traianon toimesta. 

Teatteri oli pitkään piilossa, mutta se löytyi arkeologisten kaivusten yhteydessä vuonna 1938. Teatterissa on 6000 istumapaikkaa ja Rooman aikaan teatterilta näkyi suoraan merelle ja sieltä pystyi ihailemaan auringonlaskuja. Teatteri on restautoitu hiljattain ja kesäisin siellä järjestetään esityksiä.

Sijainti: Via del Teatro Romano
Avoinna: joka päivä
Sisäänpääsy: vapaa pääsy



San Giuston kukkula



Trieste, San Guison kukkula


Kukkula sijaitsee keskeisellä paikalla lähellä Piazza Unitán pääaukioita, sinne pääsee kapeita katuja pitkin, joiden varrella on upeita keskiaikaisia taloja.

Alun perin kukkulan päällä oli esihistoriallinen linnoitus ja Rooman aikaan siitä tuli tärkeä kaupunkikeskus. Tänä päivänä siellä sijaitsee keskiaikainen San Giuston linna sekä katedraali ja sieltä on mahtava näkymät kaupungille ja merelle.



San Giuston linna 



Trieste, San Guison linna


San Giuston linna on rakennettu vanhan Rooman aikaisen linnoituksen paikalle vuosina 1471-1630 ja sitä on laajennettu useampaan otteeseen. Linna oli vanhan kaupungin sydän ja se rakennettiin kaupungin vartiointia varten, ei puolustus tarkoitukseen. 

Vuodesta 1930 linna on ollut kunnan omistuksessa ja se on avoinna yleisölle. Linna toimii museona ja siellä järjestetään erilaisia tilaisuuksia, linnan muureilta on upeat panorama näkymät. Linnan vieressä on San Giuston katedraali ja niiden välissä on Rooman aikaisia jäänteitä. 

Sijainti: Piazza della Cattedrale, 3
Avoinna: ma suljettu / ti-su 10-17.00 (kesäaikaan avoinna tunnin pidempään)
Sisäänpääsy: 4€
Lisätietoja: www.triestecultura.it



San Giusto katedraali



Martan Matkassa © Trieste, San Guison katedraali


Kirkko tunnetaan myös nimellä Pyhän Justuksen Katedraali, se on rakennettu yhdistämällä kaksi vanhaa kirkkoa. Kirkko on valmistunut 1300-luvulla. 

Katedraalin julkisivua koristaa Goottilainen ruusuikkuna, joka on tehty valkoisesta kivestä ja sisätiloissa on upeita mosaiikkitöitä sekä suuri määrä taidetta. 

Maksua vastaan pääsee kiipeämään katedraalin torniin ja sieltä voi ihastella upeita näkymiä. 

Sijainti: Piazza della Cattedrale, 3
Lisätietoja: www.sangiustomartire.it



Cananl Grande



Canal Grande oli yksi tärkein elementti Triesten kaupungin suunnittelussa 1700-luvun lopulla. Kanavia haluttiin rakentaa helpottamaan tavaroiden lastausta ja purkua. Ganal Grande jäi kuitenkin ainoaksi kanavaksi ja alun perin kanaalin yli meni kolme siltaa (Ponte Bianco, Ponte Rosso ja Ponte Verde), jotka avattiin veneille. 

Tänä päivänä kolmesta sillasta on jäljellä ainoastaan Ponte Rosso, joka on osa suosittua kävelykatua. Sinne on pystytetty kuuluisan irlantilaisen kirjailijan James Joycen patsas. 

Kanavan ympärille rakentui Triesten kaupallinen keskus missä on useita aukioita, kauppoja, historiallisia kahviloita, kirkkoja sekä museoita ja teatteri. Piazza Sant´Antoniolla järjestetään vuosittain joulumarkkinat.



Opicinan näköalapaikka



Trieste, raitiovaunu nro 2


Pieni Opicina kylä sijaitsee lähellä Slvovenian rajaa korkealla vuorella noin 300 metrin korkeudessa ja sieltä on upeat näkymät Triesten kaupunkiin ja siitä aukeavalle Adrianmerelle. 

Triestestä Opicinaan pääsee erikoisella raitiovaunulla (nro 2),  joka kiipeää noin 5 km matkan ylös kukkulalle, raidelinja on avattu vuonna 1902 ja matkan aikana voi ihailla kauniita maisemia.  

Näköalapaikka sijaitsee Obeliskin pysäkin vieressä, josta lähtee upea näköalareitti Proseccon kaupunkiin. Raitiovaunu lähtee Piazza Oberdanilta ja lippuja voi ostaa viereisestä kioskista. Muista leimat liput!



Vapauden majakka



Trieste, Vapauden majakka (kuva Triesten kartasta)


Majakka on rakennettu vuonna 1927, se toivottaa laivat tervetulleeksi ja ohjaa valollaan ne Triesten satamaan. Majakan kupolin päällä on pronssisiipinen vapaudenpatsas, joka on samalla muistomerkki niille merimiehille, jotka kaatuivat I:ssä maailman sodassa.



Miramaren Linna



Miramaren linna (kuva Triesten kartasta)


Kuvankaunis linna sijaitsee aivan meren tuntumassa noin 15 km päässä Triesten keskustasta. Linnan rakennutti Itävallan Keisari Franz Josephin veli Maxmillian, linna valmistui hänen ja nuoren vaimonsa residenssiksi vuonna 1860. Virka-asunto rakennettiin ja sisustettiin tuon ajan trendien mukaan. Linnaa ympäröi noin 22 hehtaarin puisto, joka koostuu erilaisista puutarhoista sekä eksoottisista kasveista. 

Muutama vuosi linnan valmistumisen jälkeen Maxmillian tarttui Napoleonin tarjoukseen saada Meksikon kruunu. Myöhemmin lupaus osoittautui perättömäksi ja hänet teloitettiin 19.6.1867 Meksikossa. Maxmillianin vaimo Charlotte oli palannut jo aikaisemmin Eurooppaan pyytämään apua ja kun hän sain tiedon miehensä kuolemasta, hän menetti järkensä. Charlotte muutti Belgiaan missä hän kuoli vuonna 1927. 

Linna ja puutarha toimii museona ja se on yksi Triesten suosituimmista nähtävyyksistä. Triestestä pääsee linnalle paikallisella bussilla. 

Sijainti: Viale Miramare
Avoinna: linna joka päivä 9-19.00 paitsi 25.12 ja 1.1 / kts. Puiston aukiolot nettisivuilta (www.castello-miramare.it)
Sisäänpääsy: aikuiset 8 €

Lisätietoja: www.castello-miramare.it



Trieste sijainti, Kartta, Wikipedia


Lue lisää:

Tuoreimmat kuulumiset löydät 
Martan matkassa Facebookista tai Instagramista



6 kommenttia:

  1. Trieste onkin itselleni ihan tuntematon kaupunki! Euroopan risteilyissä onkin se hyvä puoli, että monessa satamassa laivasta pääsee helposti omatoimisesti kaupunkiin, siinä missä Karibialla joskus on vähän pakko ottaa retki tai oma auto ja kuljettaja, että pääsisi kivoihin paikkoihin sataman ulkopuolellakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan totta, mielestäni Italiassa tämä on vielä huomioitu todella hyvin, satama-alueelta pääsee usein ilmaisella bussilla lähelle julkisen liikenteen pysäkkejä tai sitten taksiasemaa. Joissain satamissa kun joutuu ottamaan laivalta maksullisen bussin lähemmäksi, mikäli ei halua jo heti väsyttää jalkoja kävelemällä...

      Poista
  2. Juuri pohdinkin, että missä se TriesteTrieste sijaitseekaan ja sitten eteen tuli kartta. Ihan kivan näköistä. Näköalapaikat jostain kumman syystä on vaan ihania. Pitää seurata risteilynne etenemistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Triestestä esim. Venetsiaan pääsee näppärästi lautalla ja hotellit ovat varmasti edukkaampia siellä. Mukava rauhallinen paikka, jossa tosin käy paljon risteilijöitä.

      Poista
  3. Välimeren risteily olisi varmasti ihana! Juuri seurasin tuttavien 10 päivän risteilyä ja miten paljon siinä ehtiikään nähdä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä on oma hohtonsa, näkee monta mielenkiintoista paikkaa kerralla ja hyvällä suunnittelulla, voisi varmaan jäädä hetkeksi tiettyyn kohteeseen ja hypätä seuraavaan laivaan ;)

      Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.