tiistai 24. marraskuuta 2015

Splitissä sijaitsee "Dalmatian avain"

2. päivä Split (Kroatia) 13:00-19.00


Aamulla herätessäni säntäsin ensimmäiseksi parvekkeelle katsomaan minkälaisissa maisemissa ollaan, olimme vielä liikkeellä ja seurasimme laivan etenemistä pitkin Dalmatian rannikkoa. Tänään on sunnuntai ja saavumme Splitin satamaan hieman myöhemmin, noin puolenpäivän aikaan eli meillä on reilu neljä tuntia aikaa tutustua Splitin kaupunkiin. Etukäteen tiesin että Splitin keskustassa on upea Diokletianuksen palatsi, joka on Unesco-kohde sekä hieman kaupungin ulkopuolella sijaitsee Klisin linna, joka on tunnettu mm. Game of Thrones-sarjan kuvauspaikkana. Minulla ei kyseisestä sarjasta ole hajuakaan, mutta Rosan ystävä seuraa sitä ja hän oli aivan innoissaan kun kuuli näistä kuvauspaikoista, joten pakkohan siellä linassa on käydä. Split oli minulle etukäteen yksi reitin suosikkikohteista.Aamunäkymä parvekkeelta 


Kävelimme satamasta kaupungin keskustan suuntaan ja huomasin, että olin unohtanut meidän kunat eli paikalliset rahat laivaan ja jouduin palaamaan takaisin. Harmitti kun tähän sähläämiseen kului paljon arvokasta maissa oloaikaa. Pienen neuvottelun jälkeen päätimme ottaa taksin Klisin linnalle, kuski lupasi odotella meitä ja tuoda takaisin kaupunkiin. Turismi työllistää suurimman osan alueen asukkaista, tämän vuoksi risteilyaluksien asiakkaat ovat toivottuja etenkin nyt lokakuussa, sillä turistikausi alkaa olla lopuillaan. 


Klisin linna


Saavuimme Klisin linnakkeelle ja meidän lisäksi oli vain muutama vierailija. Keli oli hieman epävakainen ja tihkui vettä, mutta se ei haitannut, vaan kiersimme linnaketta. Näin useita Games of Thornes- sarjan kuvauspaikkoja ja niiden luokse oli kivasti laitettu kuvia niistä kohtauksista, jotka olivat kuvattu linnassa. Oli hauska seurata meidän matkaseuralaista, joka sarjan suurena fanina oli aivan innoissaan noista kuvauspaikoista. Meillä oli sopiva ajoitus, sillä taksi odotteli jo linnan ulkopuolella ja lähdimme takaisin kaupunkiin. 


Klisin linna Came of Thoresin kuvauspaikkaKlisin linna Came of Thoresin kuvauspaikkaKlisin linna Came of Thoresin kuvauspaikkaKlisin linna Came of Thoresin kuvauspaikkaKlisin linna Came of Thoresin kuvauspaikkaKlisin linna Came of Thoresin kuvauspaikkaAika riensi nopeasti, sähläilyn ja linnoitus vierailun jälkeen meillä oli vain muutama tunti aikaa olla Splitin keskustassa, ennen kuin piti palata laivalle. Se oli liian lyhyt aika tutustua tuohon upeaan kaupunkiin, sillä meidän oli piti ehtiä syödä sekä tietenkin kaipasimme tyttöjen kanssa WiFiä… Valitsimme hauskan kahvilan palatsialueelta ja istuimme Peritsil-aukion rappusille, josta oli mukava seurata ihmisiä ja katsella upeita rakennuksia sekä kuunnella upean mieskuoron laulua. Herkullisten sämpylöiden jälkeen lähdimme tutkailemaan ympäristöä ja palasimme markkinoiden kautta takaisin laivalle. Split, vanha kaupunkiSplit, vanha kaupunki, Peritsil aukiöSplit, mieskuoro Peritzil aukion tuntumassaSplit, Peritsil-aukion tuntumassa, mieskuoroPäästyämme laivalle valmistauduimme kiireen vilkkaan iltaa varten, halusimme ehtiä laivan teatteriin katsomaan taikurishowta. Ehdimme hyvin, mutta olimme todella pettyneitä esitykseen. Ennen ruokailua meidät oli kutsuttu kapteenin coktailille ja olin niin Lemmenlaiva fiiliksillä. Henkilökunta otti meidät iloisesti vastaan ja risteilyemäntä oli tyylikäs upeassa Marimekon mekossa, kättelimme kapteenin ja meistä otettiin yhteiskuva. Saimme pientä naposteltavaa sekä juomaa ja myöhemmin kapteeni toivotti kaikki tervetulleeksi ainakin viidellä eri kielellä ja sitten kilisteltiin. 


Se on Loooveboat ja Kapteenin Coktail-tilaisuus


Tilaisuuden jälkeen mentiin illalliselle ja joka ilta on erilainen pukukoodi, tänään oli teemana 1970-1980 luku, joka oli haastava toteuttaa. Hippipanta tai neon väriset vaatteet eivät kuulu vaatekaappiini, joten farkut ja valkea veluuripaita saivat käydä. Tänään illallisella tarjoiltiin Puglian maakunnalle tyypillisiä ruokia ja meidän uudella tarjoilijoilla taisi olla pieniä vaikeuksia, sillä juomien ja ruokien saanti kesti yllättävän kauan. Illallisen jälkeen vingutimme hetken meidän juomakorttia ja seursimme sivusta  laivan viihderyhmän rivitansseja.

Tällä kertaa laivan nokka on kohti Montenegroa ja Kotoria…

Ohessa hieman vinkkejä Splitin matkalle…
Split Split, vanha kaupunkiTurkoosin sinisen Adrianmeren rannikolla sijaitsee historiallinen Split, joka on yksi Kroatian suosituimmista matkakohteista. Splitin edustalla on useita saaria, jotka houkuttelvat turisteja rantalomalle sekä alueen vaihteleva maasto, läheiset vuoret sekä metsät sopivat aktiiviomailuun. Kaupungissa paljon pieniä ja ahtaita kujia sekä upeita vanhoja palatseja ja kaupungin rakennukset ovat erikoinen sekamelska, sillä se pitää sisällään erilaisia aikakausia ja rakennustyylejä. Vuosisatojen aikana useat eri kansat ovat hallinneet Dalmatian rannikkoa kreikkalaiset, roomalaiset, venetsialaiset ym.) ja jättäneet oman jälkensä kaupungin arkkitehtuuriin. 

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen kaupunki oli osa vastaperustettua Jugoslaviaa ja Split oli maan tärkein satamakaupunki Adrianmerellä ja sieltä oli rautatieyhteys muuhun Jugoslaviaan. Kroatia itsenäistyi Jugoslaviasta vuonna 1991, jonka seurauksena Serbien johtama Jugoslavian liittoarmeija julisti sodan. Vuonna 1992 solmittiin tulitauko ja Kroatian sota päättyi vuonna 1995 Daytonin rauhansopimukseen. Split säästyi sodassa suurilta taisteluilta, mutta rakennusten seiniltä voi lukea useita tekstejä ja kannanottoja, jotka liittyvät Balkanin sotaan. Kartta Wikipedia: Split sijainti AdrianmerelläSplit kuuluu Välimeren ilmasto alueeseen, jossa kesät ovat kuumia ja kuivia, talvet ovat leutoja. Huhtikuussa on jo mukavan lämmintä ja monet ravintolat avaavat ulkoterassit, toukokuussa alkavat merivedet lämmetä ja on vielä rauhallista kuten myös kesäkuussa. Heinä- ja elokuu ovat kuumimpia kuukausia ja se on vilkkain turistikausi. Syys-lokakuussa on rauhallisempaa, ilma on vielä lämmin, mutta merivedet ovat jo viilyntyneet. 

Split on kiva pieni kaupunkikohde, se on Kroatian toiseksi suurin kaupunki (n. 200 000 as). Splitin matkan voi hyvin yhdistää rantalomaan, jollain upealla Kroatian saarista tai sitten Splitin lisäksi voi vierailla muissa Dalmatian rannikon kaupungeissa.


Vanha kaupunki GradSplit, vanha kaupunki


Rivan rantaboulevardin takana sijaitsee Splitin vanhakaupunki, joka on rakennettu Diocletianuksen palatsin ympärille. Peristil-aukio on vanhan kaupungin keskeinen paikka ja sieltä lähtee kujia joka suuntaan. Palatsin lähistöllä on useita viiihtyisiä aukioita baareineen. Palatsin takana muurien ulkopuolella sijaitsee Strossmayerovpuisto, jossa on suuri Poljana Grgura Ninskog- patsas kunnioituksena kaupungin tunnetulle kuvanveistäjälle.  

Vanhan kaupungin kauppahalli sijaitsee lähellä Trg Republike-aukiota ja siellä myydään tuoreita kaloja ja muita mereneläviä, jotka ovat pyydetty Adrianmerestä. Kauppahallin ja aukion välissä kulkee Marmontovan kävelykatu, joka on Splitin pääostoskatu. Marmontova katua pitkin pääsee takaisin Rivan rantakadulle ja toisessa suunnassa on Trg Gale Bujata aukio, josta lähtee linja-autot keskustan ulkopuolelle.


Rantaboulevardi RivaSplit, Riva rantaboulevardi, oikealla vanha kaupunki


Vilkas palmujen reunustama rantakatu lähtee sataman läheisyydestä ja se sijaitsee aivan vanhan kaupungin tuntumassa. Riva on suosittu turistien sekä paikallisten keskuudessa, siellä on useita terasseja sekä ravintoloita. Katu kulkee ohi paikallisten suosiman Trg-Republike aukion ja jatkuu Marjanin niemimaan suuntaan. Boulevardi on kunnostettu joitain vuosia sitten ja remontin yhteydessä kadun pinta päällystettiin Brac-saarelta tuodulla kalkkikivellä, joka muistuttaa marmoria, sama kiveä on käytetty mm. Valkoisessa talossa Yhdysvalloissa. Rivan satamasta pääsee laivoilla saaristoon mm. Hvariin ja Braciin.Suosituimmat nähtävyydetDiokletianuksen palatsiSplit, vanha kaupunkiSplit on alun perin rakennettu massiivisen Diokletianuksen palatsin ympärille, jonka Rooman Keisari Diokletianus rakennutti 300-luvun alussa ja muutti sinne jäätyään eläkkeelle. Palatsialue rappeutui pahasti Diocletianuksen kuoleman jälkeen, mutta keskiajalla tuomiokirkko rakennettiin uudelleen, käyttäen vanhoja antiikin ajan materiaaleja. Tänä päivänä palatsialue on rauhallinen ja suosittu turistikohde, mutta aikaisemmin se tunnettiin gettona ja se oli rikollisten suosimaa aluetta. 

Nykyään palatsi toimii kirkkona ja sen katedraalissa on Diokletianuksen hauta. Palatsin yhteydessä on useita egyptiläisiä veistoksia joista osa on jopa 3500 vuoden takaa. Suuri neliönmuotoinen palatsialue sijaitsee muurien sisäpuolella, palatsi sekä alueen muut rakennukset, Rooman ajan kirkot, keskiaikaiset linnoitukset sekä goottilaiset, renesannsi- ja barokkityyliset palatsit ovat UNESCON-suojelukohteista. Palatsialueen jokaisella sivulla on portti: kulta-, hopea-, pronssi- ja rautaportti, jonka kautta pääsee Rivan rantaboulevardille. Palatsialueen keskeisellä paikalla sijaitsee Katedrala Svetog Djuma-kirkko, jonka Campanile tornista on upeat näkymät ympärikaupungin. Kirkon vieressä on suosittu Peristil-aukio, jonka rappusilla on mukava istuskella ja kuunnella mieskuoron upeaa laulua. Palatsialueella on pieniä putiikkeja, kahviloita, ravintoloita ja siellä on jonkin verran asutusta.


Marjan kukkula 

Upea näköalapaikka noin 175 metrin korkeudessa, rannasta lähtee portaat kukkulalle ja sinne on noin 10 minuutin kävelymatka. Matkan varrella sijaitsevan kahvilan terassilta on upeat näkymät kaupungille. Kahvilan takaa alkaa Marjanin nimeimaa, joka on suosittu suuri puisto- ja ulkoiualue.


Marjanin niemimaa

Suuri ulkoilualue on suosittu perheiden keskuudessa ja siellä on useita patikointireittejä. Marjanin läpi kulkee bussi nro. 12, joka jatkaa aina Benen rannalle, missä on hyviä uimapaikkoja.


Klisin linna – Dalmatian avain


Klisin linna


Linna sijaitsee noin 10 km päässä Splitin keskustasta, Klisin kylän yläpuolella, jyrkän kukkulan päällä. Alun perin linna oli pieni ja Antiikin aikainen Illyrian heimo rakennutti sen 600-luvulla tulevalle Dalmatian kuninkaalle. Ottomaanien Euroopan sotien aikana linnaa laajennettiin ja sen tarkoitus oli suojata rajaa hyökkäyksiltä. 

Linna on rakennettu korkealle strategisesti tärkeälle paikalle Mosor ja Kozjak vuorien väliin, se on ollut tärkeä osa Dalmatian puolustusta etenkin sodissa Ottomaaneja vastaan. Tärkeän sijaintinsa vuoksi linnaa kutsutaankin ”Dalmatian avaimeksi”. Klis on ollut monen Kroatian kuninkaan hallinnassa, mutta linna on valloitettu useaan otteeseen Ottomaanien ja Venetsialaisten toimesta, viimeiseksi Itävaltalaiset ottivat sen haltuunsa. 

Linnoitusta on rakennettu useaan otteeseen ja viimeinen ulkoasu on Venetsialaisten ajalta 1600-luvulta, osa rakennelmista on säilynyt tähän päivään asti. Linnoitukseen rakennettiin majoitustiloja, joita käytettiin eristämään sairaita sekä suojaamaan Bosniasta saapuneita epidemioita. Nykyään linna toimii museona ja siellä on nähtävillä aseita ja perinteisiä uniformuja. Linnalta on huikeat näkymät Splitin kaupunkiin sekä Dalmatian rannikolle ja etenkin auringonlaskun aikaan se on suosittu näköalapaikka. Klisin linnassa on kuvattu historiallista elokuvaa ”Eagle in a Cage” ja se on yksi Games of Thorones- sarjan kuvauspaikoista Kroatiassa. Linnalle pääsee parhaiten paikallisella bussilla tai taxilla.

Shoppaus Split, vanha kaupunki, hopeaporttiSplitissä on hyvät shoppaus mahdollisuudet ja siellä järjestetään Kroatian suurimmat markkinat. Suosittuja ostoskatuja ovat Marmontova ja Domovinskog, joissa merkkivaatteet ovat edullisia. Marmontova on vilkas ostoskatu ja sen varrella sijaitsee useat vaateliikkeet sekä kansainväliset ketjut. Marmontova-kadun päässä, Gaje Bulata-aukiolla sijaitsee keskustan suurin tavaratalo Prima. 

Splitin vanha kaupunki Grad ja sen lähiympäristö on täynnä pieniä kujia ja putiikkeja sekä Nardoni trg-aukio on suosittu ostospaikka. Toreja löytyy jokaisesta kaupunginosasta ja niissä on elintarvikkeiden lisäksi  myös muita myyntikojuja, suosituimmat markkinat ovat Hopeaportin ulkopuolella. Kaupat ovat auki ma-pe 9-20 ja la 9-14.00, jotkut ruokakaupat saattavat olla auki jopa 21.00 asti sekä sunnuntaisin. Suosittuja ja edullisia tuliaisia sekä matkamuistoja ovat taide ja käsityöt, korut, nahkatuotteet, elintarvikkeet kuten erilaiset oliiviöljyt ja viinit.
Split, vanha kaupunki
RannatSplitissä on muutama hiekkaranta, mutta pääosin rannat ovat pikkukivirantoja. Zvončac sijaitsee keskustan länsipuolella, lähellä Marjanin kukkulaa, se on pieni paikallisten suosima ranta ja sen kalliolta pääsee hyppäämään mereen. Muita suosittuja uimapaikkoja löytyy Benen rannalta ja lähellä rautatieasemaa sijaitsevalta Bačvicen rannalta. Makarskan Riviera sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä, Kroatian rannikolla on useita koskemattomia rantoja ja lukuisia saaria, missä voi nauttia kirkkaasta vedestä.


Liikkuminen


Split on pieni paikka ja välimatkat ovat lyhyet, paikasta toiseen liikkuu parhaiten kävellen. Bussilla pääsee hyvin lähikaupunkeihin sekä keskustan ulkopuolella sijaitseville upeille rannoille. Splitin satamasta lähtee useita risteilylaivoja sekä lauttoja lähisaarille.  


Ruoka 


Splitissä on useita ravintoloita ja kahviloita, jotka sijoittuvat vanhan kaupungin Narondni Trg-aukion ja sen läheisten Bana Mladenova ja Sperin-katujen sekä Trg Republike aukion ympärille. Rivan rantakadulla on useita ruokapaikkoja, mutta ne saattavat olla hieman hintavampia. Rivan jälkeen alkavalla Trumbieceva Obala- rantakadulla on monia ravintoloita sekä terasseja, joihin on kiva pysähtyä matkalla Marjanin kukkulalle. Veli Varoksen kaupunginosaa kutsutaan parhaaksi ravintola-alueeksi ja suositun Bačvice rannan tuntumassa sijaitsee Splitin yöelämän keskus.

Ravintoloissa tarjotaan mereneläviä ja risottoja sekä italialaisen keittiön antimia ja useissa ravintoloissa on tarjolla tukevampia keskieurooppalasia annoksia. Pikaruokapaikat tarjoavat tyypillisiä entisen Jugoslavian alueen ruokia piiraita, kebabia ja grillattuja ruokia hampurilaispaikkojen sijaan. Lounasta syödään 11-15.00 välisenä aikana ja illallista kello 20.00 alkaen, useimmat ravintolat sulkevat noin 23.00.
Split, vanha kaupunkiLähiseutu 


Kun historiallinen Splitin keskusta on kahlattu läpi, niin lähiympäristöstä löytyy useita mielenkiintoisia päiväretkikohteita, historiallisia kaupunkeja, kauniita saaria ja mikäli haluaa lähteä hieman pidemmälle, niin kivoja kohteita ovat upea Dubrovnik tai henkeäsalpaavan kaunis Plitvicean kansallispuisto. Kroatian rannikolla kulkee useita laivoja, jotka tekevät erilaisia risteilyjä tai lauttoja joilla pääsee lähisaariin. Salona


Kuva Wikipedia: Salonan, Roomalaisia raunioita


Sisämaassa noin 5 km Splitistä sijaitsee Salona, joka oli Diocletianuksen aikaan alueen merkittävin kaupunki. Salonassa on historiallisia raunioita sekä 100-luvulla valmistunut suuri amfiteatteri, johon on mahtunut 18 000 katsojaa. Salonaan pääsee helposti paikallisbussilla, joka lähtee kansallisteatterin edestä


Trogir


Kuva Wikipedia: Trogirin kaupunki


Noin 20 km päässä Splitistä sijaitsee Trogir, joka on yksi rannikon upeimmista kaupungeista. Kaupunki on perustettu jo ennen ajanlaskun alkua ja sen vanhakaupunki sijaitsee Trogirin saarella, jossa on upeita pieniä kujia sekä kaunis Riva-rantakatu. Trogirin historiallinen kaupunki, romaaniset kirkot, renessanssin ja barokin aikaiset rakennukset kuuluvat Unescon maailmanperintölistalle. Trogiriin pääsee paikallisbussilla, joka lähtee linja-autoasemalta ja kulkee lentokentän kautta Trogiriin.


Mostar


Kuva Wikipedia: Mostarin kaupunki ja Stari most silta


Kaupunki sijaitsee Bosnia-Hertsegovinan puolella ja se on erikoisen tunnettu kuvankauniista Stari-most kivisillastaan. Mostar on Hertsegovinan alueen keskus, Stari-most eli ”vanha silta” on rakennettu Neretva-joen yli ja se yhdistää muslimien ja kroatien kaupunginosat toisiinsa. Silta tuhoutui Kroatian sodassa ja se rakennettiin uudelleen, silta ja sen ympärillä oleva upea vanhakaupunki kuuluvat Unescon-perintölistalle (2005). Mostarista on vain parin tunnin matka maan kuuluisaan pääkaupunkiin Sarajevoon.


Brač


Kuva Wikipedia: Zlatni 


Saari sijaitsee Hvarin saaren yläpuolella ja se on tunnettu viinistä, oliiveistä, sitrushedelmistä, jotka kasvavat saarella sekä tietenkin Bolin upeista rannoista. Saari on Kroatian saariston kolmanneksi suurin saari.


Hvar


Kuva Wikipedia: Jeslan kalastajakyläKroatian saariston suurin saari, se on noin 80 km pitkä, Hvar on yksi Euroopan aurinkoisimipia saaria ja se on yksi Kroatian suosituimmista matkakohteista. Splitin satamasta lauttamatka saarelle kestää noin tunnin verran. Hvarissa on ollut asutusta jo noin 3500 vuotta eKr ja sen historia on ollut värikäs. Hvarissa on paljon pieniä poukamia ja kirkkaaseen veteen voin pulahtaa kalliolta tai uimarappusilta, rannoilla suositellaan uimakenkien käyttöä. Jelsan kalastajakylä sijaitsee saaren pohjoisrannikolla ja siellä valmistetaan perinteiseen kroatialaiseen tapaan viiniä. Saaren historiaan kannattaa tutustua Stari Gradissa. Lautalla pääsee ylempänä sijaitsevalle Bracin saarelle.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.