torstai 26. marraskuuta 2015

My first Thanksgiving!

Marraskuu viimeinen torstai on kiitospäiväSain tuttavaltani kutsun Kiitospäivän lounaalle ja olin siitä  todella otettu, sillä kiitospäivä merkitsee hänelle todella paljon, kuten useille amerikkalaisille. Normaalisti kiitospäivää vietetään perheen kanssa, mutta ulkomailla asuessa se ei ole mahdollista, joten tuttavani päätti järjestää lounaan ystävilleen.Thanksgiving with Jan

Odotin innolla kiitospäivää, sillä kerrankin pääsen itse osallistumaan sen viettoon, jota kuvataan useissa elokuvissa ja tv-sarjoissa, joiden välityksellä oma mielikuvani juhlasta on muotoutunut. Etukäteen mietin että lounaalla tarjoillaan tietenkin kalkkunaa jonkin erikoisen tärkeän kastikkeen kera ja jälkiruoaksi on jokin hyytelö. Lounaan kulusta ajattelin että amerikkalaiseen tapaan ennen ruokaa lausutaan rukous ja lounaan aikana kiitetään kaikkea mahdollista, jokainen vuorollaan. Tämän vuoksi ajattelin etukäteen pysähtyä hetkeksi miettimään omaa kulunutta vuotta, sekä asioita joista olen kiitollinen, mutta harvoin tulee sanottua ne ääneen.Jälkiruokaherkut

Osa asioista mitä tuli ensimmäiseksi mieleen tuntui hyvin kliseiseltä, terveys, perhe, sukulaiset ja ystävät, mutta toisaalta viime aikaisten tapahtumien varjossa, sitä huomaa, kuinka nopeasti asiat voivat muuttua ja näin ollen niitä on välillä ihan hyvä muistutella ja sanoa ääneen. Viime kuukausi on ollut omalla kohdalla todella erityinen sillä moni kauan odotettu asia on toteutunut.

Olen aina inhonnut sanontaa ”asioilla on tapana järjestyä” tai ”asiat loksahtelevat paikoilleen”, sillä ei mun asiat koskaan loksahtele, joskus voi joku yksittäinen asia onnistua, mutta ei koskaan ainakaan monta asiaa putkeen… No nyt voin kerrankin liputtaa näiden ärsyttävien sanontojen puolesta, sillä kerrankin ne asiat ovat loksahdelleet ja taitaa olla niin että kun asiat sattuvat omalle kohdalle, niin vasta silloin voi noita sanontoja käyttää aidosti.

Nyt minäkin voin siis rinta rottingilla todeta että ”asioilla on tapana järjestyä”, sillä ensiksi löysin Macholle aivan mielettömän kissahoitolan meidän lomien ajaksi. Nyt voin huoletta lähteä lomalle, sillä Macho viihtyi hoitolassa hyvin.Macho kissahotellissa, elokuvissa kaverin kanssa 


Toiseksi löysin tämän kissatädin avustuksella itselleni vuokraponin nimeltä Fux, jonka kanssa voin käydä maastoilemassa. Maastoilu on ollut haaveeni siitä lähtien kun muutimme tänne, sillä maisemat täällä ovat niin upeat.


 Mun uljas ratsu Fux, upeissa maisemissa

Sitten kolmanneksi pitkän etsimisen jälkeen onnistuimme saamaan Macholle seuraa ja 7kk vanha Mösjöö kissa muutti meille ja olemme ihan lovena. Niin asiat ovat nyt sitten loksahdelleet paikoilleen ja hyvä näin, tästä siis kiittäminen.


Meidän uusi perheenjäsen Mösjöö ja Macho, melkein kavereita 
My first Thanksgiving!Happy Thanksgiving!


Minun ensimmäinen Kiitospäivän ateria oli oikein onnistunut ja sain viettää sitä ystävien kanssa sekä oli kiva tutustua uusiin ihmisiin. Meitä oli melkein parikymmentä rouvaa ja voitte uskoa että puheensorina oli valtava. Sain maistaa tyypillisiä amerikkalaisia kiitospäivän ruokia, erityisesti pidin kalkkunan täytteestä, joka oli tehty leivästä ja yrteistä sekä herkullisesta bataattipaistoksesta, jälkkäreiden osalta pidin enemmän Dixie-suklaakakusta, joka suorastaan suli suuhun, kuin kutpitsapiirakasta. Olin enemmän kuin kiitollinen emännän ratkaisusta pistää pöytään kalkkunafileitä kokonaisen kalkkunan sijaan, jota  hänelle oli kyllä tarjottu. Näissä juhlissa oli mukava tunnelma ja ateria oli varmasti usealle tärkeä tapahtuma, sillä normaalisti he juhlivat Kiitospäivää perheidensä kanssa. Voisin hyvin kopioda tuon kiitospäivän aterian itselleni, sillä se on kiva tapa saada ystävät kokoon joulun alla, ilman mitään paineita joululahjoista!Kiitospäivän taustaaKuva: Wikipedia


Thanksgiving Day eli Kiitospäivää juhlitaan Yhdysvalloissa sekä Kanadassa ja sitä vietetään perheen ja läheisten kesken. Kanadassa kiitospäivää vietetään lokakuun toisena maanantaina ja Yhdysvalloissa marraskuun viimeisenä torstaina, kiitospäivä oli alunperin sadonkorjuujuhla ja Kanadassa sato on aikaisemmin valmis. 

Kiitospäivän taustalla on tarina, jonka mukaan vuonna 1620 Iso-Britanniasta pakeni Hollantiin noin sata henkilöä joita vainottiin uskonsa vuoksi ja myöhemmin syyskuussa he matkasivat Mayfair-laivalla Englannin Plymounthista Yhdysvaltoihin. Merimatka osoittautui hankalaksi ja  marraskuussa Hudson-joen sijaan, siirtolaiset rantautuivat pohjoisemmaksi Cape Codiin ja perustivat sen lähistölle Plymounthin kaupungin. 

Alku oli siirtolaisille hankalaa kylmyyden ja ruoan puutteen vuoksi heistä puolet kuolivat ensimmäisen talven aikana. Wampanoag-intiaanit kohtasivat ensimmäisenä likaiset, nälkiintyneet ja sairaat siirtolaiset, jotka taistelivat eloonjäämisestä. Intiaanien päällikkö neuvotteli siirtolaisten kanssa ja he solmivat liittoutuman. Intiaanit  antoivat siirtolaisille ruokaa ja opettivat heitä viljelemään, pyytämään kalaa sekä metsästämään. Seuraavan vuoden lokakuussa uudisasukkaiden kuvernööri määräsi kolme päivää rukousta ensimmäisen oman sadon vuoksi ja kiitokseksi siitä he kutsuivat Intiaanit mukaan juhlimaan ja syömään. 

Kiitospäivän vietto levisi siirtolaisten myötä myös muualle ja vuodesta 1863 sitä on vietetty Yhdysvalloissa marraskuun viimeisenä torstaina ja se on vapaapäivä. Kiitospäivän jälkeinen perjantai on vapaa kouluissa,  yliopistoissa, sekä useilla työpaikoilla, moni työntekijä ottaa vapaapäivän myös perjantaiksi ja viettävät pitkän viikonlopun. Kiitospäivän viikonloppu on yksi vuoden vilkkaimpia matkustus ajankohtia ja liikenne on ruuhkainen, lentokentät, juna-asemat ja linja-autot ovat turvoksissa, sillä jokainen haluaa matkustaa kotiin perheen luokse. Kiitospäivän illalliselle kuuluu perinteisesti täytetty kalkkuna, karpalohyytelö sekä jälkiruoaksi kurpitsapiirakkaa, saman tapaisia ruokia oli tarjolla myös ensimmäisellä kiitospäivän aterialla uudisasukkaiden ja intiaanien kesken. 

Nyt kun olen näin ”amerikkalaistunut”, niin huomenna on varmaan hyvä syy lähteä viettämään ”Black Fridaytä”…

2 kommenttia:

  1. Hyvaa Thanksgivingia :) Taalla alkaa paiva olla illassa, liikaa ruokaa, niin kuin joka vuosi. Hyvia Black Friday shoppailuja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Nina, harmillisesti kommenttisi oli hukkunut, mutta nyt saan toivotella sinulle oikein mukavat joulut :) Ensi vuonna todella aion järjestää oman kiitospäivän ja täytyy suunnitella sitä varten ihan oma menyy!

      Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.