sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Thoiryn sunnuntaimarkkioillaThohiryn sunnuntaimarkkinat 


Sillä aikaa kun pojalla oli jääkiekkotreenit Meyrinissä, niin lähdimme Papin kanssa käymään Thoiryn sunnuntaimarkkinoilla. Thoiryn löytäminen navigaattorin avulla on aina yhtä haasteellista, koska navimme tarjoaa vain, Pariisin lähellä sijaitsevaa Thoiryn kaupunkia. Val Thoiryn ostoskeskus löytyy navista kyllä nimeltä, mutta itse kylä ei, mutta tänään onnistuimme suunnistamaan kylään kunnantalon osoitteen avulla. 


Thoiryn markkinat olivatkin kunnantalon edessä ja siellä oli myynnissä runsaasti vihanneksia, hedelmiä, lihaa, kalaa, leipää, juustoa, jogurttia, kukkia ym. Kaikki tuotteet näyttivät tuoreilta ja todella herkulliselta. Mielestäni nuo viikottaiset markkinat ovat aivan ihania ja niitä tuntuu löytyvän kylästä kuin kylästä, koosta riippumatta. Markkinat ovat loistava tapa hankkia tuoreita raaka-aineita ja kysymällä saat maistiaisia, joten tiedät mitä ostat, eikä kotona tule yllätyksiä. Markkinoiden etuna on, että voit itse valita sopivan määrän tuotteita, markettien valmiiksi pakattujen tuotteiden sijaan. Tuotteiden hinnat ovat kohtuullisia ja välillä voi löytää yllättävän edullisiakin hintoja, kuten tänään Papin ostama Comte juusto oli mielestäni todella edullista vain 12 € / kg. Markkinoilla tulee samalla harjoiteltua myös ranskan kieltä. La Tiocan näköala 


Markkinoiden jälkeen lähdimme ajelulle ympäristöön ja päädyimme ajamaan ylös Juralle ja pysähdyimme ihastelemaan maisemia La Tiocanin näköalapaikalta. Alue on suosittu patikointikohde, jossa on useita merkittyjä patikointireittejä sekä sieltä pääsee patikoimaan Juran toiseksi korkeimmalle huipulle Le Reculetille (1719 m). Le Reculetin huipulla sijaitsee suuri rautainen risti. Viimepäivien sateiden vuoksi maasto oli todella märkää ja tyydyimme vain ihailemaan maisemia. ThoiryThoiry 


Thoiry sijaitsee Itä-Ranskassa noin 7 km päässä Sveitsin rajasta ja 16 km Geneven keskustasta, Jura-vuoriston juurella vastapäätä Alppeja. Thoiryn kylä on saanut kolme kukkaa Ranskan kauneinten kylien- luokituksessa. 

Thoiryn alueelta on löydetty jälikiä Neoliittiseltä aikakaudelta (6000-3500 eaa.). Vuosistoja myöhemin Roomalaiset valtasivat alueen Helvetialaisilta ja hallitsivat aluetta aina noin 50 eKr - 400 luvulle asti.  


Ostokset:

 

Thoiryn keskustassa sunnuntaisin markkinat kello 8-13.00, Rue Briand Stresemann

Thoiryn alueella sijaitsee aivan loistava ostoskeskittymä sekä Val Thoiryn ostoskeskus. Ostoskeskuksessa on Migros ruokakauppa ja lukuisia vaate-, kenkä-, laukku ja urheiluliikkeitä. Val Thoiryn ostoskeskus on avoinna päivittäin kello 9.30-20.00 ja lauantaisin jopa kelo 21.00 asti. Lähellä ostoskeskusta sijaitsee useita kauppoja mm. Leroy Merlin, Casa, Kiabi sekä paljon muita liikkeitä.

Lähellä ostoskeskusta sijaitsee aivan ihana sisustuskauppa Maison de Monde, joka on auki ma-la 10-19.00. Tuossa liikkeessä on ihana käydä, vaikka vain ikkunaostoksilla.
Le Reculet (1718 m)

Juran toiseksi korkein huippu, josta on upeat näkymät Pays de Gexiin, Geneveen, Geneve-järvelle, Alpeille, Mont Blancille ja Matterhornille. Vuoren huipulle on pystytetty iso rautainen risti, joka on noin 10 m korkea ja painaa noin 1600 Kg. 

Sanotaan, että Le Reculet vuori oli pitkään Juran korkein huippu, kunnes Grêt de la Neige- huipun korkeus tarkistettiin ja muutettiin nykyiseen korkeuteen 1720 metriä entisen 1717,6 metrin sijaan. Arstide Briard- patsas

Patsas pystytettiin vuonna 2012, ranskalaisen Arstide Briardin kunniaksi, joka toimi Ranskan pääministerinä vuosina 1909-1929 ja ulkoministerinä vuodesta 1925 lähtien. Briard piti tärkeänä valtion ja kirkon erottamista toisistaan. Briard kävi ensimmäisen maailmansodan jälkeen neuvotteluita Saksan liittokanslerin Gustav Stresemannin kanssa ja he saivat yhdessä Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1929.
Hôtel Léger


Sanotaan että Arstide Briardin ja Gustav Stresemannin käydessä Genevessä yhteisiä keskusteluita Saksan länsirajoista, sotakorvauksista ja Versaillesin rauhansopimuksesta, järjestivät he salaisen kokouksen Thoiryssä, Hôtel Légerissä. Herrat olivat illastaneet hotellin ensimmäisessä kerroksessa viisi tuntia ja Briard oli maksanut laskun ja hänen vieraansa oli todennut: "kaikki kiistat Ranskan ja Saksan välillä voidaan ratkaista lasillisella" Tämän tapahtuman muistoksi Thoiryn kaupunki nimesi pääkadun Briard-Streesemanniksi. 
Asukkaita: 5366 (2013)
Pinta-ala: 2893 hehtaaria
maatalous 33%, metsää 20% ja asutusta 11,2%
Matalin kohta: Allemogne 483 metriä
Korkein kohta: Le Reculet 1718 metriä
Hallintoalue: Rhône-Alpes 
Departementi eli aluehallinnon yksikkö: Ain
Arrondissementti eli Departementin osa: Gex
Kantoni: Ferney-Voltaire
Kunta: Thoiry
2 kommenttia:

  1. Niiin tuttuja maisemia taas, hirveä ikävä sinne! Itse asiassa niin ikävä, että päätimme suhata joululomalla Chamonixiin ja käydä myös Pays de Gexissä (tosin säävarauksella: jos sää on Nixissä täydellinen taitaa rinteiden kutsu olla liian kova :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Ansku, sama tunne kuin sinulla, kävin meinaan kuikuilemassa blogiasi ja nuo kuvat Espanjasta tuovat minulle taas kauhean Madrid-kaipuun! Ehkä minunkin täytyy varata ikävää helpottaakseni matka Madridiin :) Emme ole juurikaan käyneet täällä laskettelemassa, joten tulevalla kaudella täytyy panostaa enemmän siihen, täällä kun puolen tunnin säteellä on ihan mahtavia paikkoja! Mukavaa joulunodotusta :)

      Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.