sunnuntai 9. marraskuuta 2014

Isänpäivä

Isänpäivänä muistetaan isää, pappaa, ukkia, vaaria, isoisää ja muita vastaavia. Isänpäivää vietetään Suomessa puoli vuotta äitienpäivän jälkeen, marraskuun toisena sunnuntaina. Muissa maissa isänpäivän vietto vaihtelee ja useissa maissa, sitä vietetään kesäkuun kolmantena sunnuntaina. Suomen lisäksi marraskuun toisena sunnuntaina isänpäivää vietetään Ruotsissa, Norjassa, Islannissa ja Virossa.  

Ensimmäisen kerran isänpäivää vietettiin Yhdysvalloissa, Länsi-Virginiassa 5.7.1908 ja seuraavan kerran vasta vuonna 1924, jolloin Yhdysvaltain presidentti päätti, että isänpäivä on virallinen juhlapäivä. Yhdysvalloista isänpäivän vietto levisi maailmalle ja ruotsalaiset kauppiaat ehdottivat isänpäivän viettoa kaikissa Pohjoismaissa vuonna 1949 ja tuolloin Suomessakin vietettiin ensimmäisen kerran isänpäivää. Isänpäivän vietto Suomessa kuitenkin vakiintui 1970-luvulla ja isänpäivä merkittiin almanakkaan sekä liputuspäiväksi vasta 1987.  

Perinteisesti lapset askartelevat päiväkodeissa ja kouluissa isälle kortteja ja lahjoja. Isänpäivänä isää muistetaan usein aamiaisella ja isän lempiruoilla. Reino-tohvelit ja kirja ovat suosittuja lahjoja isälle ja isänpäivälounaat ovat myös yleistyneet. Usein vieraillaan isoisien luona tai mennään yhdessä isänpäivälounaalle. 


Hyvää isänpäivää kaikille
isille ja isoisille
sekä ennen kaikkea
omalle isälleni sinne koto-Suomeen!
<3Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.