lauantai 13. helmikuuta 2021

Matkahaaveita pakkaspäivän ratoksi




Nämä kirpeät pakkaspäivät saivat sen aikaan...

Siivosin jälleen paperipinoja kotona ja käsiini osui kaikenlaisia esitteitä, aloin taas haaveilla matkailusta ja lomailusta... 

Viime vuoden alussa kirjoitin tulevan vuoden matkahaaveista, minulla oli suuria suunnitelmia niiden osalta, niin kotimaassa, kuin ulkomailla ja sitten tuli korona. Lueskelin jälleen tuota postausta muutama viikko sitten, kun tein yhteenvedon viime vuoden reissuista Martan reissuvuosi 2020ilokseni huomasin, että kaikesta huolimatta osa viime vuoden matkahaaveista toteutui. Tästä innostuneena päätin myös tänä vuonna listata haaveita ja kerätä 3 kohdetta eri teemojen mukaan. 

En usko, että mieleni tekee vielä tänä vuonna matkustaa ulkomaille, joten varaan niitä reissuja varten vain yhden kohdan ja keskityn haaveilemaan kotimaan kohteista. Ajattelin edetä suunnilleen samoilla teemoilla kuin viime vuonna eli nähtävyys, kaupunkikohde, majoitus ja patikointi, koska kaikki edelliset kohteet löytyvät kotimaasta, niin vaihdan tämän kategorian nimeksi "kolme kivaa kokemusta kotimaassa",  lopuksi maltilliset ulkomaan kohteet

Viime kesänä tuli reissattua Länsi-Suomessa ja sitä edellisenä Itä-Suomessa, mahtaako tulevan vuoden matkahaaveet löytyä pohjoisesta tai Keski-Suomesta? Vai jäikö vielä itään ja länteen nähtävää?


Minkälaisia matkahaaveita vuodelle 2021?





Halusin että lista tuore ja yritin nostaa esille sellaisia kohteita, joita olen harvemmin maininnut, muutaman haaveen kohdalla jouduin kuitenkin tekemään poikkeuksen. Etukäteen mietityttää, kuinka rajoitettua elämämme tänä vuonna mahtaa olla? Mitkä paikat ovat auki? ja mitkä kiinni? 


Nähtävyys


Kuva: Pixabay

Olavinlinna


Linnat ovat suosikkikohteitani, historian havina ja tarinat vievät minut mukanaan. Suomessa on vielä on muutama linna missä en ole päässyt käymään, Olavinlinnassa olen tosin käynyt, mutta  oopperajuhlien aikaan. Tuolloin linna oli todella upea ilmestys ja puitteet loivat mahtavan oopperaelämyksen. Valitettavasti en ehtinyt tutustua linnaan tarkemmin. Näyttävä linna sijaitsee kalliosaarella ja se on valmistunut 1400-luvulla.



Kuva: Wikipedia

Ristiina -Astuvansalmen kalliomaalaukset


Nämä Pohjoismaiden suurimmat kalliomaalaukset ovat houkutelleet minua pitkään. Itä-Suomen RoadTripillä kävin jo lähellä, mutta aikapulan vuoksi nuo maalaukset piti jättää toiseen kertaan. Ristiina sijaitsee Mikkelin kupeessa, kalliomaalauksille johtaa 3 km pituinen polku. 



Kuva: Wikipedia

Hiljainen kansa


Tämä taideteos näyttää kuvien perusteella aivan uskomattomalta, se on ollut pitkään toivelistallani. Teoksin on suunnitellut Reijo Kela ja ensimmäisen kerran se on ollut nähtävillä 1988. 

Hiljainen kansa sijaitsee Suomussalmella vitostien varrella, pellolla on noin tuhat variksenpelättiä, jotka on puettu kauteen sopiviin vaatteisiin. Vaatteet vaihdetaan kahdesti vuodessa, voisinko viedä omia vaatteita teokseen? 

Samalla suunnalla on erikoinen Raatteen tien muistomerkki, joka myös on ollut pitkään toivelistalla.



Kaupunkikohde



Kuva: Wikipedia


Jyväskylä



Jyväskylässä olen piipahtanut ohikulkumatkalla tai työn merkeissä, olisi aika jo ottaa haltuun koko kaupunki, sillä siellä on paljon mielenkiintoista nähtävää. Jyväskylään houkuttelee Alvar Aalto, kaksi Unesco-kohdetta, kaupungin valot, neljä kansallispuistoa ja sydämenmuotoinen Savilammit.



Kuva: Wikipedia

Savonlinna


Savonlinna on myös jäänyt vieraaksi, se ei ole vielä koskaan ollut minun kartassani reitin varrella, vaan aina vähän liian sivussa. Olen kuitenkin onnistunut käymään Oopperajuhlilla, mutta Savonlinnan sijaan yövyimme toisaalla. Kesäkaupungissa kiinnostaa tietenkin Olavinlinna, Saimaa ja norpat sekä näiden lisäksi ehdottomasti Linnasaaren ja Koloveden kansallispuistot. 


Kuva Wikipedia: Tarmmerkoski


Tampere


Tampere on edelleen listalla! 
Kaupungissa riittää nähtävää ja tekemistä, Pispalan puutalot ja Pyhäjärven maisemat sekä Tampereen näköalapaikat kiinnostavat aikaisempien kohteiden lisäksi.

"Tampere valikoitui listalleni syystä että edellisestä kerrasta on jo yli 15 vuotta, joten on aika varmaan päivittää kaupungin tarjonta. Poliisi- ja vakoilumuseo kiinnostavat ja mikäli ajoitan vierailun kesäaikaan Pyyninkin kesäteatteri voisi olla mukava kokemus tai miksei lauluhetki Tammerkosken sillalla. Lue lisää."

 


Majoitus





Yö kartanossa -kartanoromantiikkaa


Rakastan vanhoja taloja ja olisi jännää päästä yöpymään vanhan ajan kartanossa, upeassa pitsihuvilassa. Päivän alkaisi herkullisella aamiaisella, päivällä saisin nauttia pihapiirin upeista kukkaistutuksista ja kävellä puiden reunustamia polkuja pitkin, kävelyn jälkeen nauttia virkistävää juomaa paviljongissa. Illalla jännitystä tuovat narisevat lattian lankut ja vanhat muotokuvat, jotka tuijottavat vierailijoita paheksuvasti seiniltä. 



Kuva: Wikipedia


Yö metsässä


Tässä olisi matkalaukkumatkaajalle haastetta kylliksi! Yö puussa tai laavulla, tässä mentäisiin jo aika äärirajoilla... Ehkäpä sittenkin Nolla mökki...



Ulkona, Vesi, Matka, Majakka
Kuva Pixabay: Bengtskärin majakka

Yö majakassa


Bengtskär on edelleen listoilla, niin nähtävyytenä, kuin majoitusmielessä, joko nyt olisi Bengskärin aika?

"Tämä olisi niin jännää! Tosin oma mielikuvitukseni lähtee varmasti yön aikana laukalle, mutta olisi huikea elämys viettää yö majakassa. Löytyy 5 ja 0 listalta. Lue lisää."


Patikointi




Kuva: Wikipedia


Patikoiden Helvettiin


Helvetinjärven kansallispuiston näyttävät rotkot herättävät kiinnostusta, kuten myös alueen erikoinen nimi. Kansallispuiston suosituin nähtävyys on Helvetinkolun kalliosola, joka on noin 2 m leveä ja 40 m korkea. Helvetinjärven kansallispuisto sijaitsee Ruovedellä noin 50 km Tampereelta pohjoiseen.



Kuva: Wikipedia


Oravinvuori -piste maailman mittanauhalla



Unesco kohteet kiinnostavat aina! 

Korpilahden Oravinvuorella sijaitsee yksi piste maailman mittanauhassa ja sen kunniaksi on pystytetty näkötorni. Näkötornille pääsee patikoimaan ja sieltä aukeaa upeat näkymät. 

Struven ketjua kutsutaan maailman mittanauhaksi, joka kulkee Mustanmeren ja Jäämeren välissä. Aikanaan 1800-luvulla ketjun avulla mitattiin ja selvitettiin maailman muotoa ja kokoa. Struven ketju kulkee 10 valtion alueella, se pitää sisällään yhteensä 265 mittauspistettä, joista 34 on nostettu Unescon maailmanperintölistalle, näistä pisteistä kuusi löytyy Suomesta.




Kuva Wikipedia


Pieni Karhunkierros


Tänä vuonna tämä haave on jopa realistinen, ainakin jos mietin omien fyysisten ominaisuuksien kantilta. Jalka alkaa olla nilkan osalta, jo sen verran hyvässä kunnossa, että yli 10 km päivälenkit luonnistuvat kyllä. Onhan tässä vielä aikaa...


"Tämä kierros houkuttaa ja pelottaa, mahtaako vastaan tulla karhuja? Karhunkierros (82km) on Suomen suosituin patikointireitti ja suurin osa reittiä kulkee Oulangan kansallispuistossa Kuusamon alueella. Mikäli tuo Karhunkierros tuntuu liian pitkältä voi Reitin tehdä myös pienempänä ympyräreittinä, jolle tulee pituutta 12 km. Kiviset kuluneet polut ja jyrkät nousut tekevät reitistä haasteellisen. Lähtö Juumasta, Oulangan kansallispuiston eteläosasta. 5 ja 0 listalla. Lue Lisää."


Kolme kivaa kokemusta kotimaassa


Tässä aivan uusi teemakohta matkahaaveiden listalle!

Välillä pitää ylittää itsensä, kokeilla rajoja ja uusia juttuja tai sitten tehdä niitä asioita mistä oikeesti tykkää, mutta syystä tai toisesta, ne ovat jääneet.




Ratsastusvaellus



Rakas ratsastus harrastus on ollut jo pidempään tauolla ja nyt alkaa taas olla jo kova ikävä noita karvaturpia! Ratsastusvaellukset ovat ihan parhaita reissuja, saat nauttia luonnosta ja katsella upeita maisemia uuden ystävän kanssa, aina on tarjolla hyvää ruokaa ja mukavaa seuraa. Vaikka olen tehnyt useamman reissun ulkomailla, niin vain kerran olen vaeltanut Suomessa. Edellisestä ratsastusvaelluksesta on kulunut jo liian pitkä aika, Toscanan sypressipuiden reunustamat tiet ja viinitarhat tuntuvat nyt kovin kaukaisilta muistoilta...



Kuva: Pixabay

Hylje / norppasafari


Toivelistallani on pitkään ollut hylje / norppasafarit, viime keväänä ehdin jo melkein painaa varausnappia, mutta sitten tuli korona... Olisi ihan mahtavaa päästä katsomaan näitä pötkylöitä ja seuraamaan niiden toimia.



Kuva: Pixabay


Kuumailmapallolento


Vuosia sitten luin jutun kuumailmapallolennosta ja ajattelin mahdanko uskaltaa? Tykkään ihailla maisemia lintuperspektiivistä, näköalapaikat- ja tornit ovat suosikkejani ja lentokoneessa otan mieluusti ikkunapaikan, jotta voin ihailla tulevaa kohdetta ylhäältä käsin. Sveitsissä vietetään tammikuun viimeisellä viikolla kuumailmapallofestivaaleja, kävin siellä muutama vuosi sitten ja toivoin pääseväni lennolle, mutta hinta oli niin huima, että jätimme menemättä, nyt kieltämättä vähän harmittaa...


Ulkomaat 



Kuva: Piixabay


Norja


Jos tänä vuonna uskaltautuisin ulkomaille, niin pohjoinen Norja, olisi ehdottomasti mielenkiintoisin vaihtoehto. Kauniit maisemat, vuonot ja upea luonto sekä patikointi vetävät puoleensa. Pohjois-Norjan kohteiden lisäksi haaveilen Suomen ja Ruotsin Lapista, puhumattakaan pohjoisimman pisteen tavoittelusta.



Kuva: Pixabay

Visby - Ruusujen saari


Hurmaava Visby tunnetaan Ruusujen saarena! 
Upea keskiaikainen kaupunki, jonka sievät talot houkuttelevat kävelemään ilman päämäärää mukulakivikatuja pitkin. Nyt haluaisin ihailla kaupunkia kun viimeksi oli Peppiä ja leirintää. Ties vaikka löytäisi Maria Wernin jäljille... 


Riika


Kuva Pixabay: Riika


Mikäli korona tilanne muuttuu oleellisesti parempaan suuntaan tämän vuoden aikana, niin kyllä Riika edelleen houkuttelee. Etenkin kun se löytyy jälleen laivayhtiöiden listoilta. 

"Kaunis Riika ja Jurmalan pitkät hiekkarannat sekä upeat puutalot vain lyhyen matkan päässä, sopiva viikonloppu pyrähdys!"




Mikäli sinulla on antaa hyviä vinkkejä tai linkkejä liittyen minun haaveisiin, niin rustaa ne postauksen kommentteihin, kaikki vinkit ovat aina tervetulleita!

Muutama vuosi sitten aakkostin matkahaaveeni ja kokosin niistä joulukalenterin. Täältä voit lukea lisää kestohaaveista.


Minkälaisia matkahaaveita sinulla on?



Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa 


#savonlinna #ristiina #suomussalmi #jyväskylä #tampere #bengtskär #norja #visby #riika

14 kommenttia:

  1. Tässä olikin aikamoinen listaus erilaisia haaveita, meilläkin on ensi viikolla tarkoitus listata blogiin omia haaveita kotimaan osalta. Tuo Hiljainen kansa on ihan hauska teos ja se on siitä mukava, että se on todella helposti saavutettavissa. Tai siis on silloin, jos vitostietä vain kohti pohjoista ajaa. En tiennyt siitä, että vaatteet vaihtuvat noin usein. Raatteen tien muistomerkillä en ole käynyt. Se on aina kuvattuna ylhäältä, niin sillä tavalla sitä ei pääse katselemaan, mutta on se varmaan kiinnostava kohde maantasoltakin katseltuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mikko kommentista. Pakko myöntää, että kohta alkaa tämä kotimaan matkailun haavepankki olla ihan tyhjä! Noista hiljaisen kansan vaatteista, jäin miettimään, että mahtaako ne mennä taivasalla niin huonoon kuntoon, vai mikä lienee syy? Totta, moni kuva Raatteen tieltä on otettu ylhäältä, mutta muistan vuosia sitten nähneeni kuvan, joka oli otettu maantasalta. Tuo otos on jäänyt mieleeni ja siitä syystä se on listallani.

      Poista
  2. Hienoja paikkoja olet valinnut, Tre, Jkylä minunkin suosikkejani. Riikassa olen käynyt, mutta Visby on vielä haaveissa. Samoin linnoja rakastan ja olen aina haaveillut Keski-Euroopan automatkasta ja linnakierroksesta (kerran jo olen ajanut Euroopan halki, mutta olisi tosi ihana lähteä lasten kanssa pitkälle retkelle).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Keski-Euroopassa niitä linnoja todella piisaa pieniä ja isoja, Saksan ja Loiren linnat toivelistalla. Minua houkuttaisi ajella matkailuautolla, niin ei tarvitsisi tehdä, niin tarkkoja suunnitelmia. Tosin Eurooppa saa vielä odottaa... Visbylle peukku, lapset tykkää myös :)

      Poista
  3. Kiitos! Tässähän tuli iso kasa paikkoja, missä minäkään en ole käynyt. Olen kuumeisesti koittanut pohtia, minne tänä vuonna haluaisin matkustaa, mutta toinen täysin kotimaan matkavuosi on alkanut tuottaa päänvaivaa. Tällä sinun listallasi minäkin pääsen jo hyvin alkuun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että löytyi mielenkiintoisia kohteita! Jopa minulla alkaa kohta ideat kotimaan matkailukohteista loppua :D

      Poista
  4. Olipas kattava listaus reissuhaaveista! Pohjois-Norjaan lähtisin itsekin milloin tahansa uusiksi ja kotimaassa kiinnostelisi taas päästä pitkästä aikaa Ahvenanmaalle - se(kin) reissu kun jäi viime vuonna tekemättä :(

    Eveliina / Reissukuume

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahvenanmaalla minäkään en ole käynyt pitkiin aikoihin, se on myös yksi varteenotettava matkakohde! Kuuntelin juuri Sally Salmisen kirjoittaman Katrina-kirjan, se sijoittuu Ahvenanmaalle ja kertoo 1800-luvun lopusta. Olisi kiva päästä pääsaaren lisäksi käymään myös pienemmillä saarilla.

      Poista
  5. Täällä oli tuttuja ja myös tuntemattomia kohteita. Kaupunkikohteet Savonlinna, Jyväskylä ja Tampere olivat minun listallani viime vuonna ja niissä tuli myös käytyä. Olavinlinna oli todella hieno, suosittelen tutustumaan siihen paremmin. Omia suunnitelmia tälle vuodelle en ole osannut vielä tehdä. Kaikki riippuu siitä mihin kesällä voi matkustaa. Todennäköisesti ei kovin kauas, mutta jos edes Norjaan pääsisi, niin olisin siitäkin iloinen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alkaa näyttää taas siltä, että Suomea pidemmäksi ei taida kesällä päästä lomailemaan. Toivottavasti edes sinne Olavinlinnaan! Norja kieltämättä houkuttelee, se saattaa hyvin olla myös ensi kesän hittikohteita.

      Poista
  6. On minulla matkahaaveita, joita ennen olisin kutsunut suunnitelmiksi, mutta nyt saa nähdä koska pääsee oikeasti maailmalle. Seniori-ikäisenä iso osa Suomea on tullut ainakin kertaalleen nähtyä ja Suomi-haavelistan tekeminen kuullostaisi jotenkin sittenkin toisen luokan listalta, sellaiselta, joka on pakko tehdä, kun haaveillulle annetaan kovin tiukat rajat. Eipä silti, kai me jonnekin Suomessakin keväällä, kesällä mennään, jos muuallekaan ei kannata lähteä erilaisten sulkutilojen takia. Rokotettuina sitä ehkä jo uskaltaisikin, mutta jos kohteessa kaikki on kiinni, niin miksi. Moneen kohteeseen rajatkin ovat vielä pitkään kiinni, pahoin pelkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pahalta näyttää että ensi kesänä edelleen matkaillaan Suomessa, toivottavasti rokotukset alkavat pian tuottamaan tulosta. Vaikka matkailu on minulle tosi tärkeää, niin ehdoin tahdoin en kuitenkaan halua riskeerata läheisten ja omaa terveyttäni. Pitkä matka täytyy vielä kulkea, ennen kuin voi taas matkustella huolettomasti...

      Poista
  7. Hitsit, että pelkään tämän jatkuvan vielä kolmannenkin vuoden. Mutta ajatuksiin, mitä postauksesi herätti.

    Mäkin olen tahtonut kuumailmapalloilemaan varmaan n. 20 vuoden ajan. Ei ole ollut tilannetta, että se olisi ollut lähellä. Suomikin käy, mutta kaikkein siisteintä olisi mennä kuumailmapalloilemaan joko Kappadokialle Turkkiin tai Serengetin ylle Tansaniassa. Ihan lusikkalistaltani löytyy.

    Riiasta sen verran, että olen käynyt kahdesti ja olen sitä mieltä, että yksi päivä tai pelkkä viikonloppu (2 päivää) voi olla liian lyhyt aika. Jurmalaan kannattaa varata koko päivä, tai ainakin puolikkaan päivän. Ilmalaivahallit ovat myös mielenkiintoiset, Jugendkaupunginosaankin saa puolikkaan päivän kulumaan, vanhaan kaupunkiin yli päivän. Riian museot ei ehkä ole ihan ultimaattinen kohde, mutta oli siellä jotain vähän erikoisempia museoita, mitä viime kerralla kaverin kanssa etsittiin ja hieman mentiin huti ja museo oli jo kiinni.

    Oma matkahaave on siis kaukokohde, enkä pysty ajattelemaan mitään puolilämmintä vaihtoehtoa sen rinnalle. Itseasiassa on aika vaikea saada pidettyä optiota kaukokohdematkalle, jos se viivästyy vuodella vielä. Pelkään pahinta, toivon hartaasti parasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu tällä hetkellä ei tilanne hyvältä näytä tuon Koronan suhteen ainakaan matkailua näkövinkkelistä. Pahoin pelkään että tämä vuosi menee jälleen Suomessa, enkä uskalla edes ajatella milloin paremmat ajat koittavat.

      Minulla oli tosiaan kerran jo läheltä piti tilanne tuon kuumailmapalloilun suhteen ja maisemat Sveitsissä olisi ollut huikeat. Olen nähnyt taianomaisia kuvia Turkista ja jos siellä olisin niin varmasti palloilisin!

      Tässä vielä linkki Sveitsin kuumailmapallofestareille...

      https://www.martanmatkassa.fi/2017/02/satoja-palloja-liitelee-taivaalla.html

      Kiitos Riika vinkeistä, Jugend ja Jurmala kiinnostaa. Joten jos sinne risteillen menee niin on hyvä varata muutama extra päivä paikan päällä ;)

      Nyt peukut pystyyn että päästää taas pian matkailemaan ja siihen asti haaveillaan :D

      Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.