lauantai 20. helmikuuta 2021

Jään yli Isoon VasikkasaareenOlenko muistanut mainita kuinka mä NIIN tykkään tästä talvesta? 

Talvi on ihan parasta just nyt!

Pitkästä aikaa on kunnolla lunta ja sopivasti pakkasta, viime viikkoina aurinko on hemmotellut  ja lisääntyneen valon myötä, nyt voi ulkoilla pidempään. 

Tämä talvi on jälleen tuonut mahdollisuuden ulkoilla jäällä. Viime aikoina meren jäälle on ilmaantunut tampattuja polkuja, hiihtolatuja, luistelukenttiä ja matkaluisteluratoja sekä lähisaaret ovat jälleen veneettömien tavoitettavissa. 

Toki jäällä pitää muistaa olla varovainen, vaikka jää kantaa suhteellisen hyvin, ei pidä lähteä liian kauas tai kulkea kulkea virtaavien vesien luona. Jään kestävyyttä  ja jäätiedotteita kannattaa tarkkailla Ilmatieteen laitoksen sivuiltaNähtävyyksiä vetten päällä Minä olen viime aikoina nauttinut hurrjasti, kun jälleen pääsee jäälle kävelemään! Päätin ottaa siitä kaiken ilon irti, sillä koskaan ei tiedä, milloin seuraavaksi jää kantaa ja minkälaisia talvia on tulossa...

Rakennukset ja saaret näyttävät niin erilaiselta mereltä katsottuna ja upeat maisemat avautuvat esteittä. Jäällä on tilaa kävellä ja välimatkat lyhenevät huomattavasti. Kävellessä näkee saariston erikoisuuksia, komeita pytinkejä ja pääsee paikkoihin, joihin normaalisti ilman venettä ei pääse. Pitää kuitenkin muistaa kunnioittaa toisten yksityisyyttä, ja liikkua vain yleisillä alueilla, vaikka onhan se kiva vähän kurkistella...
Jäällä kävellessä olen ihaillut upeita huvimajoja, venevajoja ja laitureille rakennettuja uimahuoneita. Saaristossa on paljon vanhoja kalastusmökkejä ja kesähuviloita aina 1800-luvulta lähtien, näitä näkee myös lähisaarissa.


Kreikkalainen temppeli
Kun jää kantaa yksi minun "must see"-kohde on mystinen temppeli, joka muistuttaa ulkonäöltään Poseidonin temppeliä. Erikoinen rakennus näyttää huviloiden keskellä hyvin vieraalta, mutta se kiehtoo minua kovasti. 

Temppeli saa haaveilemaan kesästä ja auringosta, mutta samalla se on todella kaunis juuri siinä, lumisen maiseman ympäröimänä. Tuossa paikassa olisi ihana istuksia ja viettää aikaa, mutta temppeli sijaitsee yksityisalueella, joten sitä voi vain ihailla kauempaa. 

Tuo erikoinen temppelirakennus on huvimaja, jonka Ison Vasikkasaaren omistaja Abel Lánden rakennutti vuonna 1897. Sanotaan että temppeli rakennettiin yllätykseksi Lándenin vävypojalle, joka oli Kreikan kielen professori. Majakat ovat saapuneet Matinkylään!  


Yksi suosikkini on tietenkin Nokkalan majakka, ravintola jossa tulee välillä piipahdettua kävelylenkin lomassa. Rantaraitilta silmiini on osunut toinenkin majakka. Kyseinen Majakka tai pooki sijaitsee mantereella, yritin päästä käymään sen luona, mutta valitettavasti se on lukkojen takana. Tuolloin päätin, että heti kun jää kantaa, niin suuntaan sinne.

Reilu viikko sitten huomasin, että jäällä kävijöiden määrä lisääntyi, syntyi selkeitä polkuja ja jäälle ilmestyi moottorikelkkojen ja jopa autojen renkaiden jälkiä. Rohkaisin mieleni ja suuntasin heti ensimmäiseksi ihmettelemään tuota majakkaa. 

Majakka näytti horisontissa upealta, kuin se olisi ollut oikein iso majakka kaukana merellä. Läheltä katsottuna se näytti ihan aidolta majakalta, tuo figuuri toi lohtua majakkahaaveisiin. Paluumatkalla ihailin majakkaa ja auringonlaskua.Viime viikolla löysin uuden majakan, törmäsin siihen kun oli kävelemässä Isoa Vasikkasaarta ympäri ja päätin koukata vielä seuraavan saaren kautta. Tämä pooki sijaitsi keskellä merta, se oli samanlainen figuuri, kuin Nokkalan venesataman luona. Hauskoja nämä pienet majakat, tuovat aitoa saaristolaistunnelmaa.Olen kulkenut jään yli Isoon Vasikkasaareen...

Ja päässäni soi UltraBran "minä suojelen sinua kaikelta"

En muista milloin kävin viimeksi isossa Vasikkasaaressa tai milloin olisin mennyt sinne viimeksi jään yli! Siitä saattaa hyvinkin olla vierähtänyt jo 20 vuotta! 

No tällä viikolla sekin asia tuli korjattua ja useampaan otteeseen. 


Ensin kävelin siellä luontopolkua pitkin, sitten kävelin saaren ympäri ja vielä kerran piti palata saarelle ja kavuta ylös näköalatorniin.Iso Vasikkasaari
Iso Vasikkasaari on loistava retkikohde myös talvella, mikäli jää on tarpeeksi paksua, niin sinne pääsee helposti kävellen tai hiihtäen.

Iso Vasikkasaari sijaitsee Espoossa Matinkylän edustalla, kesäisin se on suosittu ulkoilusaari, jonne pääsee saaristoveneellä. Matinkylästä merimatka kestää noin 5 minuuttia ja talvella jäätä pitkin sinne on matkaa noin kilometri. Espoon kaupunki ylläpitää ulkoilualuetta, osa saaresta on yksityisomistuksessa. Saarella on uima-ranta, useita eväspaikkoja, keittokatoksia, luontopolku, FrisbeeGolf rata, näkötorni sekä kesäravintola Gula Villan. 

#ulkoilu #talvi #talvikivaa #jäällä #isovasikkasaari #espooTuoreimmat kuulumiset löydät 
Martan Matkassa

Facebook-sivulta tai Instagramista


6 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen paikka! Kiitos postausmatkasta! Tuo kreikkalaisen temppelin näköinen huvimaja on kyllä häkellyttävä tuossa lumen keskellä. Hyvää viikonlopun jatkoa ja kauniita talvisia päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tarja kommentista.
   Käyn aina tuon kreikkalaisen temppelin luona, kun se vaan on mahdollista. Temppeli näkyy rantaraitille, mutta hyvin kaukaisena, eikä sitä hahmota kunnolla. Se on todella näyttävä ja hyvin aidon oloinen, uskomatonta että se on seissyt tuossa jo yli sata vuotta!
   Mukavaa viikonloppua myös sinulle ja nauti talvesta!

   Poista
 2. Onpa erikoisen näköisiä kohteita, varsinkin jään päältä katsottuna! Itse en edes muista, milloin olisin viimeksi kävellyt jäällä. Tänä talvena voisi ottaa pakkasista hyödyn ja lähteä jäälle kävelemään, vaikka toisaalta muistini mukaan paikoitellen on varoiteltu, että jäät eivät siitä huolimatta olisi kovinkaan paksuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikkea mielenkiintoista tuolta mereltä tosiaan löytyy!
   Ehdottomasti jäällä pitää olla varovainen ja kauaksi ei pidä lähteä. Itse kuljen lähellä rantaa tampattuja polkuja pitkin ja mikäli kävelen lähisaarille, niin silloin kuljen reittejä, missä on muita ulkoilijoita lähistöllä. Saarien tuntumassa kävelen aina aivan saaren viertä pitkin.
   Sanotaan että lumi tuli tänä vuonna niin nopeasti, että teräsjäätä ei ole ehtinyt kehittyä tarpeeksi, joten varovainen saa olla. Minä taisin viimeksi käydä jäällä kolme vuotta sitten, joten ei tästä hauskuudesta pääse nykyään kovin usein nauttimaan. Mukavaa viikonloppua sinulle Mikko.

   Poista
 3. Itselle on kerrottu että tuo kreikkalainen temppeli rakennetiin tuon saaren omistaja toimesta siihen rantaan hukkuneen lapsensa muistoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Poseidonin temppelin tarina täytyy tarkistaa! En muista luinko sen aikanaan Espoon kaupungin sivuilta vai tuliko tietooni jonkin opastuksen kautta...

   Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.