sunnuntai 27. syyskuuta 2020

Meikon kotokierros – Retki, jolla tutustuit aluskasvillisuuteen
Kuinka monta valokuvaa voi ottaa 4,4 km pituisen patikointireitin aikana?


Olin lähdössä Kirkkonummelle katsomaan taimia pihan uusiin kukka-altaisiin ja ajattelin samalla käydä ulkoilemassa. Istutuksia katsellessa aika saattaa hurahtaa huomaamatta, joten reitin piti olla suhteellisen lähellä taimitarhaa. Mieleeni tuli Meikon ulkoilualue, kävin siellä muutama vuosi sitten kiertämässä Meikojärven ympäri ja tykkäsin siitä kovasti. 


Meikonkierroksen 8,3 km lisäksi alueella on kaksi muuta, lyhyempää reittiä Kuikankierros 3,2 km ja Kotokierros 4,4 km. Kartalta katsottuna tuo Kotokierros näytti mukavalta, sillä se kulkee monen lammen kautta. Taisimme viimeksi Meikoa kiertäessä kävellä ainakin osan matkaa Kuikankierrosta, joten reittivalinta oli helppo, päädyin Kotokierrokselle, valintaan vaikutti myös reitin profiili. Lue lisää Meikojärven kierroksesta.Kotokierros, neljä lampea ja yksi järvi

Lähdin taimikaupasta pää täynnä ideoita ja ruskan värittämiä istutuksia, ei mennyt kuin tovi, niin olin jo Meikon parkkipaikalla. Hämmästelin, kuinka lyhyt matka Meikoon loppuen lopuksi oli, vain puolisen tuntia meiltä kotoa. Parkkipaikka oli täynnä autoja, joka enteili ruuhkaa reiteillä.

 

Pienen kävelyn jälkeen piti jo tehdä ensimmäinen valinta reitin suhteen, aloittaako ensimmäisestä opasteesta, lähteä kapuamaan korkeaa ylämäkeä ja päätyä lopuksi tulisijan ja käymälän luokse? Vaiko jatkaa kävelyä vielä vähän matkaa eteenpäin ja aloittaa reitti huoltorakennuksien luota, valitsin käymälän! Reitti näytti tutulta, kun saavuin nuotion luokse Korsolammelle, viimeksi olimme huhtikuussa ja nyt ruskan aikaan pieni ero. Lähdin matkaan Korsolammelta, aluksi polku kulki lammen viertä pitkin ja jatkui siitä sopivan levyisenä metsään. 
Ensimmäiseksi ilahduin reittimerkinnöistä, sillä ne olivat todella selkeät ja vihreitä vinoneliöitä oli tiheästi laitettu koko reitin varrelle. Merkinnöistä tuli itselle turvallinen olo, sillä polun varrella ei juurikaan ollut muita, moni oli jäänyt nautiskelemaan aurinkoisesta iltapäivästä ensimmäiselle lammelle kallioille ja nuotioiden ääreen. 


Huomasin että olin jo aikaisemmassa postauksessa Patikointikohteena Meikojärvi Kirkkonummella kehunut reittimerkintöjä ja toivonut, että merkinnät olisivat yhteneväisiä kaikilla poluilla. Lue lisää Meikojärven kierroksesta tai mikä minua eniten ärsyttää patikoinnissa? 

Kohta tuli vastaan seuraava lampi, pieni Immerialampi, jota ympäröi kostea hieman suontapainen maasto. Ihailin hetken ruskan värejä ja jatkoin matkaa. Maasto muuttui paikoin haastavaksi ja mäkiseksi.Kolmas lampi oli pieni Kakarlampi, joka pilkotti puiden välistä, se oli osittain suon peitossa. Onnistuin kastelemaan kenkäni, kun lähdin lähemmäksi ihastelemaan ruskan värejä. Maastosta minulle tuli heti mieleen Torronsuon kansallispuisto, jossa olin hetki sitten patikoimassa. 

Kakarlammen jälkeen tuli pitkä osuus metsässä, kallioita, pitkoksia, ylämäkeä ja alamäkeä sekä paljon kauniita ruskan värejä, kunnes alkoi jyrkkä kallio-osuus. Kapusin ylös kallion päälle ja edessäni pilkotti puiden välistä upea järvimaisema, olin tullut Mustajärven yläpuolelle. Näky oli kerrassaan upea! Hieman kateellisena katsoin yhtä pariskuntaa, jotka söivät eväitään kallioiden parhaalla paikalla. Minulla ei ollut eväitä mukana ja vesipullokin oli unohtunut kotiin. Ihailin aikani maisemia, niin kaunista ja tyyntä, kerrassaan upea paikka.  Alhaalla oli laituri ja vaikka oli lämmin, niin ihoni meni kananlihalle, katsellessani kaverusten hyppimistä järveen. Lähdin jatkamaan matkaa, tässä vaiheessa kuvittelin olevani Mustajärven sijaan Kotolammella, eli edessä olisi viimeinen etappi parkkipaikalle. Sitten alkoi pidempi osuus metsässä ja olin niin iloinen, kun löysin sen aikana monta sopivaa kohtaa, mitkä voisin Retkihaastessa kuitata toteutuneeksi. Saavuin Kotolammen luokse ja hämmennyin hieman, sillä luulin jo nähneeni kaikki neljä lampea! Aurinko alkoi jo laskea, jatkoin matkaa ja tuijotin merkintöjä taukoamatta. Korvissani soi parkkipaikalla kuulemani keskustelu, missä kaksi rouvaa epäili lähteneensä väärälle polulle rappusien kohdalta, jäin miettimään oliko minulle käynyt myös niin?
Ei sentään, minua vastaan tuli iso ryhmä kurssilaisia suunnistus tai polkujuoksu, tämä rauhoitti mieltäni. Hetken päästä eteeni tuli vielä rappuset alas ja huomasin vasemmalla puolella uiden välistä pienen lammen, jonka oli lähellä parkkipaikkaa. 


Mä niin tykkäsin tästä Kotokierroksesta!Retkihaaste 2020

Tämä retkihaaste on todella mahtava! 

Se on tuonut paljon iloa patikoimiseen ja uusia polkuja kuljettavaksi, paikkoja missä en välttämättä muuten kävisi. Kotokierroksen reitin valintaani vauhditti retkihaasteen kohta 33 ”Retki mäkisessä maastossa”, sillä olin lukenut, että reitillä on paljon korkeuseroja. 


Matkan varrella bongasin kuitenkin useita asioita ja huomasin, että tämän reitin voisi sijoittaa moneen eri kohtaan retkihaasteessa. Iloitsin jokaisesta huomiosta, ja jäin miettimään mihin kohtaan haluan tämän Kotokierroksen sijoittaa? 


Suunnitelmat muuttuivat alkuperäisestä ja päätin laittaa retken ainakin aluksi kohtaan 14 ”Retki, jolla tutustut aluskasvillisuuteen”, sillä sen verran paljon tuli otettua luontokuvia. Saattaapi olla, että loppuvuodesta täytän tyhjiä haastekohtia vielä tällä retkellä!


13 Kiveltä kivelle retki

14 Retki, jolla tutustut aluskasvillisuuteen

28 Luontokuvausretki

29 Värikäs retki

33 Retki mäkisessä maastossa

34 Retki, jolla kiipesit portaita

37 Retki merkitylle polulle

45 Aurinkotervehdysretki


Meikon ulkoilualue
Meikonjärvi sijaitsee luonnonsuojelualueella Kirkkonummella, se on osittain kaupungin, valtion ja yksityisten omistamaa aluetta. Alueella ei ole asutusta, se on hyvin luonnonmukaisessa tilassa, ympärillä on metsää, suota ja useita lampia. 


Meikojärven alue on nykyään suosittu virkistysalue, sieltä on löydetty jälkiä kivikautisesta asutuksesta ja siellä on sotahistoriallisesti tärkeitä Porkkalan vuokrakauden aikaisia linnoituksia. 


Onneksi luin vasta nyt tätä kirjoittaessa, että alueella on aikanaan havaittu karhu ja ilveksiä, yksin metsässä jokainen rasahdus saa minut jännittyneeksi.


Meikon ulkoilualueella on kolme eri patikointireittiä Meikonkierros 8,3 km, Kuikankierros 3,2 km ja Kotokierros 4,4 km. Reitit on hyvin merkitty, niissä on jonkin verran korkeuseroja ja jyrkkiä kohtia sekä pitkospuita, ne eivät sovi liikuntarajoitteisille. Reittien varrella on ulkohuusseja sekä pari tulentekopaikkaa.


Osoite: Kirkkonummi, Korsolammentie pysäköinti tien päässä


Kuikankierros 3,2 km

Pysäköintialueelta Meiko-järvelle ja Näseuddenin niemen ympäri


Meikonkierros 8,3 km

Kuikankierrokselta Meiko-järven ympäri, reitin varrella tulentekopaikka 


Kotokierros 4,4 km

Pysäköintialueelta Dorgarnin ylängön lammille: Korsolammelle, Immerlammelle, Kakarlammella, Kotolammelle ja Mustajärvelle.
Reitin varrella keittokatos ja telttailupaikka. 


10 kommenttia:

 1. Oi, en ole kuullutkaan tällaisesta retkihaasteesta, kuulostaa ihan mahtavalta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Retkihaaste on aivan mahtava <3 Käy klikkaamassa postauksessa Retkihaaste-otsikkoa, niin se vie sinut aikaisempaan kirjoitukseeni, missä näkyy haasteen kaikki kohdat! Suosittelen lämmöllä, noiden haastekohtien avulla voi tylsempikin reitti muuttua mielekkääksi.

   Tässä myös linkki tuohon postaukseen:
   https://www.martanmatkassa.fi/2020/03/koko-suomi-ulkoilee-retkihaaste-2020.html

   Poista
 2. Upeita kuvia ja hienosti näkyy heijastukset. Tuosta on muutama blogiartikkeli tullut luettua, mutta en ole Meikossa vielä käynyt. Täytyykin yrittää ehtiä vielä tämän syksyn aikana käymään, varsin lähelläkin tuo olisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mikko! Meiko on kiva paikka, ruuhkaa oli parkkipaikalla vielä illalla, mutta hyvin porukat kuitenkin katosivat metsään. Eväspaikat ovat kivalla paikalla, sinne voisi mennä vaikka vaan kahville nauttimaan maisemista tai ihailemaan auringonlaskua iltapalan kera. Suosittelen lämmöllä!

   Poista
 3. Kiva lukea, että joku muukin osallistuu tähän retki - haasteeseen. Näin korona vuonna retkiä tulee tehtyä. Pohdin nyt vaan tässä loppuvuodesta, että mahtaakohan kaikki kohdat täyttyäkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa kuulla, en myöskään tiedä muita, jotka haastetta tekevät. Toivottavasti kirjoitat postauksia retkistä, luen mielelläni, mitä olet keksinyt haasteen eri kohtiin. Yritän vielä tehdä haastetta kohta kohdalta, loppuvuodesta turvaudun sitten samoihin retkiin. Lumeen ja yöpymisiin liittyvät retket saattavat jäädä tämän vuoden haasteesta pois, kun en alkuvuodesta ja kesällä päässyt näitä kohtia täyttämään. Mukavia retkiä haasteen parissa!

   Poista
 4. Kiitos inspiroivasta kirjoituksesta! Olen käynyt tuollapäin Porkkalassa ja Kopparnäsissä, mutta Meikon polut ovat aistimatta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jarmeli! Minä taas vain piipahdin kesällä Kopparnäsissä Störsvikin patikoinnin yhteydessä, mutta aikeena on mennä sinne vielä tässä syksyn aikana. Hoksasin meinaan viime viikolla, että sieltä löytyy myös merkittyjä polkuja, pienten polkujen lisäksi.

   Poista
 5. Kiitos, tämä tuli juuri sopivaan hetkeen. Kesällä kävimme Linlon ulkoilualueella, viime perjantaina Porkkalanniemessä ja etsin juuri, mitä sieltä päin lötyisi seuraavaksi. Kiitos myös kauniista kuvista ja infosta tekstin lopussa. Hyvää retkihaasteitten jatkoa! Aila

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis kiitos kommentista. Meiko on kiva paikka ja kuten tuolla yllä jo Mikolle kommentoin, niin sinne on kiva mennä vaikka vaan evästelemään ja katsomaan maisemia. Retkihaaste on kyllä mukava tapa saada virikkeitä ainakin arkisiin kävelyihin ja se haastaa etsimään myös uusia reittejä. Kävin Linlossa kesällä ennen siltaremonttia, nyt se taitaa olla taas kunnossa, täytyypä käydä ihmettelemässä sitä ja ihailemassa ruskaa.

   Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.