sunnuntai 24. kesäkuuta 2018

Seuraava kohde: Läntinen Välimeri


*kaupallinen yhteistyö Risteilykeskuksen kanssa


Loma! Se on jo ihan nurkan takana ja kyllä sitä onkin odotettu! Viime vuonna muuttotouhujen vuoksi lomaa ei juurikaan ollut, joten tänä vuonna aiomme viettää sitä oikein kunnolla. Loma alkaa Läntisen Välimeren risteilyllä, hyppäämme laivaan Marseillesta ja risteilyn jälkeen jatkamme lomaa vielä Etelä-Ranskassa.

Matkan suunnittelussa asiat voidaan tehdä helposti tai sitten ne voidaan tehdä vaikeamman kaavan kautta. Tämä ensimmäinen postaus Läntisen Välimeren risteilystä kertoo siitä, miten asiat voidaan tehdä helposti ja tulevasta postauksesta Seuraava kohde: Provence, voit lukea miten asiat voidaan tehdä vaikeamman kaavan kautta!

Jälleen kerran aloitimme lomasuunnitelmien tekemisen suhteellisen myöhään, siinä vaiheessa kun me mietimme kuumeisesti erilaisia lomakohteita, niin muilla vilkkuu lomakohteen kuva jo läppärin taustakuvana, reittisuunnitelmat ja aikataulut on tehtynä, mietitään viimeisiä hankintoja sekä pakkaamista. Huhtikuussa alkoi mielessäni kyteä idea Välimeren risteilystä, se sopisi meille kuin nenä päähän, sillä minä tykkään nähdä paikkoja ja isäntä haluaa rentoutua.

Pari vuotta sitten risteilimme Costa Cruisen matkassa Adrianmerellä ja itse risteily oli oikein onnistunut, mutta sen varaaminen tuotti meille harmaita hiuksia. Papi paini viimeksi tuon risteilyn varaamisen kanssa useita tunteja, päiviä ja tämän vuoksi hän ei ollut kovin innokas uudesta risteilystä, täältä voit lukea lisää kuinka helppoja nuo varustamoiden varausjärjestelmät ovat.Matkan varaaminen
Aloin kuitenkin tutkailla matkamessuilta poimittuja risteilyoppaita ja Costan sijaan halusin kokeilla, jotakin toista yhtiötä. Minulle risteilyssä tärkeintä on reitti, eli satamat missä pysähdytään, haluan että risteilyn aikana, ainakin suuri osa satamista ovat uusia paikkoja tai sellaisia kohteita, missä käy mieluusti uudestaan. 

Tälläkin kertaa olisin halunnut yhdistää samalle reissulle Maltan ja Palermon, mutta se ei ollut mahdollista, joten päätin luopua jälleen kerran Maltasta. Elän toivossa, että pääsen sinne vielä myöhemmin hieman pidemmäksi aikaa. Löysin meille sopivan reitin MSC Cruise varustamon reiteistä, Läntinen Välimeri, siinä on hyvässä suhteessa uusia paikkoja sekä vanhoja tuttavuuksia. Sitten alkoi Papin houkuttelu, ihan hirveitä siihen ei vaadittu ennen kuin…

…piti mennä sinne varustamon sivuille tutkimaan mahdollisia reittejä, vapaita aikoja ja tekemään sitä varausta! En tiedä minkälainen aivopieru noiden varustamoiden järjestelmien kehittäjillä on käynyt, sillä ei noita järjestelmiä ole ainakaan loppuasiakkaalle tehty! Minua alkoi heti ahdistaa ne sivut ja Papin ohimo alkoi tykyttää. Muistin että olin matkamessujen aikana napannut eri varustamoiden oppaat yhdeltä isolta osastolta, löysin netistä Risteilykeskuksen sivut ja sieltähän löytyi kaikki tieto Suomeksi! Laitoin heti kyselyä Risteilykeskukselle valitsemastani reitistä ja ilokseni sainkin vastauksen jo heti seuraavana päivänä.

Nyt innostui jo Papikin risteilystä ja kiitän tässä samalla Risteilykeskuksen kärsivällistä myyntipalvelua, joka on ihanasti jaksanut selvittää minulle hyttiluokat, juomapakettien koukerot ja mistä löytyy eri retket ja mikä parasta kun päätimme tehdä varauksen he hoitivat sen puolestamme. Kerrankin matkaan liittyvät asiat ilmoitettiin selvästi, mitä kuuluu hintaan ja mikä ei kuulu. Lisäksi sain samalla risteilyyn liittyviä hyödyllisiä linkkejä, joiden takaa löytyi kaikki informaatio Suomeksi. 

Kuulun siihen ryhmään ihmisiä, joiden kärsivällisyys ei kestä näpytellä tietoja erilaisiin varausjärjestelmiin, vaikka ne olisi kuinka näppäriä. On paljon kivempi saada palvelua, muutenkin kuin ”katso netistä”. Saimme myyntipalvelusta vielä viime viikolla kohteliaan ilmoituksen, että lähtöselvityksemme puuttuu…

Täytyy sanoa että pitkään aikaan matkan varaaminen ei ole ollut näin helppoa, toki lentoja piti vielä säätää, mutta niihin vaikutti matkan jälkimmäisen osan suunnittelu, loma Provencessa, jonka suunnittelu ei sitten mennytkään ihan yhtä sukkelasti.

Ohessa vähän tietoa tulevista satamista ja muutamia ajatuksia mitä voisi päivän aikana tehdä. Mikäli sinulla on hyviä vinkkejä muutaman tunnin kaupunkivierailulle, niin ne otetaan mieluusti vastaan! Käy kommentoimassa parhaat näköalapaikat, yllättävät vierailukohteet, paikalliset erikoisuudet, ruoka- ja kahvilavinkit, ostospaikat sekä muut hyödylliset vinkit!


Marseille


Kuva: Pixapay


Lähdemme risteilyllä Marseillesesta, joka on Ranskan vanhin kaupunki ja Välimeren suurin satamakaupunki. Vanha satama on värikkään satamakaupungin sydän, kaupunkia vartioi vanha pyhiinvaeltajien kirkko Notre Dame de la Garde ja lähistöllä sijaitsee linnoitussaari If, joka on tullut tutuksi kirjasta Monte Criston kreivi. Marseille tunnetaan tietenkin saippuasta, Savon de Marseille-saippuaa on valmistettu alueella jo 600 vuoden ajan.

Kaupunki on myös risteilyn päätepiste. Me jatkamme vielä lomaa Provencessa ja Marseille on meidän tukikohta loman aikana. Meillä on onneksi runsaasti aikaa tutustua Marseilleen sekä sen lähiseutuihin. Lue lisää Seuraava kohde Provence-postauksesta. Genova
Genova on Marseillen jälkeen Välimeren toiseksi suurin satamakaupunki, kapea kaistale sijaitsee meren ja vuoren välissä, ylhäällä on asutusta, alhaalla uusittu satama ja välissä vanha kaupunki, missä sijaitsevat upeat vanhat palatsit. Piazza de Ferrari on kaupungin symboli ja sen lähistöllä sijaitsee Kristoffer Kolumbuksen synnyinkoti, vanhan kaupungin kadut Via Balbi ja Via Garibaldi kuuluvat Unescon maailmanperintölistalle.

Genovan länsipuolella sijaitsevaa rannikkoa kutsutaan nimellä Riviera di Levante eli Auringonnousun rannikko ja itäpuolella sijaitsevaa rannikkoa kutsutaan nimellä Riviera di Ponente eli Auringonlaskun rannikko. Länsipuolella on upeita hiekkarantoja ja sieltä pääsee Ranskan puolelle Monacon kautta Nizzaan tai ylhäältä Mont Blancin kautta Alpeille ja Sveitsiin. Genovan itäpuolella rannikko on kallioista, vastaan tulee ihania pieniä kyliä La Spezia, Portofino sekä hieman alempana Cinque Terre, viiden kylän ketju. Genovasta ja Cinque Terrestä voit lukea lisää aikaisemmista postauksistani.

Me lähdemme tutustumaan Portofinoon ja mikäli jää aikaa niin, joku palatsi olisi kiva nähdä.


Portofino


Kuva: Wiki


Portofino on yksi kuvankaunis ja värikäs pikkuruinen kylä, joita riittää  Italian Rivieralla, mutta niiden katseluun ei vaan ikinä kyllästy. Roomalaisten perustama kalastajakylä Portus Delphin eli Delfiinien satama sijaitsee rauhallisessa poukamassa. Kylässä on noin 400 asukasta, se on risteilymatkustajien keskuudessa suosittu vierailukohde.Civitavecchia (Rooma)
Rooman satamana toimi Civitavecchia, joka sijaitsee noin 80 kilometrin päässä. Roomassa riittää nähtävää ja koettavaa, siihen ei todellakaan riitä yksi päivä. Rooman stoppi osuu sunnuntaille ja tässä sitä pähkäillään pitäiskö lähteä Roomaan vai tehdä jotakin muuta. 

Näköalojen lisäksi Roomassa olisi kiva käydä ainakin Colosseumilla, joka on suurin Rooman valtakunnan ajalta säilynyt rakennus. Ulkoapäin olen käynyt jo aikaisemmin ihailemassa tuota rakennusta, mutta olisihan se huikea nähdä myös sisältä. Tuon stadionin seinät pitävät sisällään lukuisia tarinoita ja kohtaloita!


Tuscania, kuva Wiki

Targuinia, hautamaalauksia kuva Wiki


Rooman lisäksi laivayhtiö tarjoaa retkiä Tuscaniaan ja Tarquiniaan,  nämä Etruskien (300 jaa.) perustamat kaupungit kuulostavat myös mielenkiintoislta vaihtoehdoilta. Kaupunkien nähtävyyksiin kuuluu Etruskien aikaisia muureja, keskiaikaisia linnoja sekä Medicien aikaisia Renessanssipalatseja sekä vanhoja hautoja. 

Etruskit olivat kansa antiikin aikana Keski-Italian Etruriassa, nykyisen Toscanan alueella. Tarquinian kaupunki oli Etruskien merkittävin kaupunki ja siellä on  tuolta ajalta paljon muinaisjäänteitä kuten nekropoli, joka käsittää tuhansia hautoja. Nuo vanhat koristeelliset haudat ovat merkitty Unescon perintöluetteloon.Palermo


Teatro Massimo, Kuva Wiki


Sitten on vuorossa ennakkoon yksi suosikkikohteistani eli Sisilia ja Palermo! Ehdottomasti on päästävä Kummisedän jäljille ja etsittävä Kummisedän kuvauspaikkoja. Ensimmäisenä listalla on Cattedrale di Palermo ja Teatro Massimo.

Sisilialla on ollut vaiheikas historia ja se liitettiin Italian kuningaskuntaan vuona 1861, kaupungissa on useita historiallisia rakennuksia. Suuri osa rakennuksista tuhoutui II maailmansodan aikaisissa pommituksissa. Pääkaupunki Palermossa on melkein 700 000 asukasta, kaupunki tunnetaan Cosa Nostran (Meidän Asia) rikollisjärjestön eli Mafian syntykaupunkina. Tänä päivänä Mafian toiminta on rauhoittunut huomattavasti 1980-luvun hurjista vuosista, sanotaan että tuolloin Mafia teki vuosittain noin 250 murhaa Sisiliassa.

Laivan retkivalikoimiin kuului Cefalu, joka sijaitsee noin 70 km päässä, yhtenä vaihtoehtona on Monte Pellegrino-vuoren lähellä sijaitseva luola Santa Rosalia sekä vierailu Mondellossa vanhassa kalastajakylässä.Gagliari (Sardinia)


Sardinia, Su Nuraxi di Baruini kuva Wiki


Sitten tulee mielenkiintoinen uusi tuttavuus, Sardinia! Etukäteen en tiedä saaresta yhtikäs mitään, joten sitä olisi kiva vaikka kierrellä autolla tai käydä patikoimassa upeissa merimaisemissa. Satama sijaitsee Gagliarissa, joka on saaren pääkaupunki siellä asuu noin 150 000 asukasta. Sardinia kuuluu Italialle ja se on Välimeren toiseksi suurin saari. 

Sardinia kiinnostaa saarena erityisen paljon, sillä entinen Sardinian kuningaskunta hallitsi pitkään useita alueita Keski-Euroopassa, mm. Geneven viereinen pikkukaupunki Carouge oli Sardinian kuninkaan perustama. Sardiniassa sijaitsee mielenkiintoinen Unescon kohde pronssikautinen linnoitus Su Nuraxi di Barumini.Palma de Mallorca


Palma de Mallorca, kuva Wiki


Mallorcalla olemme viettäneet vuosia sitten mahtavan pitkän viikonlopun ja silloin tuli kierreltyä tuota saarta ympäri, mutta itse Palma jäi kokonaan kokematta. Nyt palan haluasta päästä tutustumaan kaupunkiin ja nauttimaan ihanista Piazzoista ja harrastaa ehkä vähän shoppailuakin. 

Palmassa riittää mielenkiintoisia nähtävyyksiä ainakin Castell de Bellverin linna ja Cahthedral de Seu, ehdottomasti täytyy etsiä kaikki upeat näköalapaikat ja kävellä ainakin rantakatua pitkin ellei sitten kokeilisi pientä patikointia. Täältä laiva lähtee vasta iltamyöhällä joten pääsemme nauttimaan Palman auringonlaskusta.


Valencia


Valencia kuva Wiki


Valencia on jälleen yksi kaupunki missä olemme käynteet aikaisemmin, se on upea kaupunki! Edellisellä kerralla kiersimme kohteita lasten kanssa, tällä kertaa voimme keskittyä enemmän kaupungin muihin nähtävyyksiin. 

Valenciasta tulee ensimmäisenä mieleen upeat appelsiinipuut, joita oli siellä täällä vanhan kaupungin keskustassa. Valencian vanhakaupunki oli todella upea ja viihtyisä, ihania piazzoja kuten kaikissa espanjalaisissa kaupungeissa. Katedraalissa pitää ehdottomasti käydä ihailemassa maisemia ja tutkia tuota oletettua graalin maljaa. Valencia on Espanjan kolmanneksi suurin kaupunki, siellä on noin 800 000 asukasta, se on tunnettu herkullisesta Paellasta ja tietenkin jalkapallosta. Yksi Valencian tärkeimpiä nähtävyyksiä on Lonja de la Seda, vanha silkinmyyntipaikka 1400-luvulla.Mikäli risteilyt kiinnostaa niin kannattaa ehdottomasti käydä Risteilykeskuksen sivuilla, he myyvät useiden eri varustamoiden risteilyitä, tarjonta on laaja ja risteillä voi jokaisella mantereella tai lähteä teemaristeilylle, kuulin että heille on tulossa myyntiin myös jokilaivaristeilytiä. Kannattaa käydä kurkkaamassa myös tarjoukset, niin minäkin aion tehdä jatkossa! Minua kiinnostaisi risteillä ainakin Norjan vuonoilla ja Etelä-Amerikassa, entä mikä sinua kiinnostaisi?Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa 
22 kommenttia:

 1. Varmasti upea matka edessä! Meillä (Gibraltarin kupeessa) pysähtyvät monet risteilijät, joihin ei valitettavasti voi hypätä kyytiin tästä "kotisatamasta". Mutta erityisesti kiinnostaisi Alaska – ehkä jonakin päivänä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voih! ihania seutuja ja sieltä kyllä menee laivoja paljon ohitse! Nuo pitkän matkan risteilyt täytyy todella tehdä myöhemmin kun siihen on aikaa... Navoillekkin olisi kiva päästä...

   Poista
 2. Palma on yksi suosikkikaupungeistani! Itse kiertelisin päivän vain vanhaa kaupunkia. Sen sijaan rantaa / satama-aluetta en Palmassa pidä niin erityisenä, mutta makuasioita, tietty. Lounaalle hyvä tapas-paikka on esimerkiksi Tast - hyvin mutkaton, ja todella hybää ruokaa. Belverin linna on hiukan etäämmällä keskustasta, joten vaatii oman aikansa, mutta näköalat ovat kyllä hienot!

  Hauskaa matkaa! Kuulostaa mielenkiintoiselta reitiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pauliina vinkeistä! Ihana päästä pitkästä aikaan käymään Espanjassa <3 Espanjalaiset on NIIN : ) Löytyykö vinkkejä näköalapaikoista?

   Poista
  2. Sieltä linnoitukselta on aika hyvät näkymät, ja keskustan kupeessa modernin taiteen museon terassilta on hienot bäkymät satamaan, erityisesti auringonlaskun aikaan. Siellä on myös kiva lounge / ravintola. https://www.esbaluard.org

   Poista
  3. Kiitos vinkistä! Laiva lähtee meinaan illalla, niin minua voisi onnistaa tuon auringonlaskun kanssa :)

   Poista
 3. Ihania kohteita! Mua on myös jo pidempään kiinnostanut Välimeren risteily, mutta harmittaa että pysähdykset on aina niin kovin lyhyitä. Jos tulisi vastaan reitti jolla olisi edes pari kahden päivän pysähdystä mielenkiintoisissa kohteissa, niin varaisin heti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse taas tykkään että saan pienen maistiaisen useasta paikasta ja sitten tiedän mihin haluan mennä pidemmäksi aikaa! Isot kaupungit ovat kyllä haastavia valita mitä tekisi, nytkin mietin vaihtoehtona Roomalle tosiaan noita pienempiä kaupunkeja, jossa ei ehkä tule Rooman reissulla mentyä.

   Poista
 4. Tuon kierroksen varrelle mahtuu paljon upeita kaupunkeja sekä kohteita. Katselimme Nizzan ja Monacon rannoilla satamissa olevia sekä merellä seilaavia risteilijöitä. Tuli luettua uudelleen myös Costa Concordian onnettomuudesta, joka piti sisällään aikamoisia käänteitä. Mehän kävimme juuri vierailemassa saman varustamon Costa Magicalla, niin sen takia nämä Costan laivat ja risteilyt ajankohtaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nizzan seutu on todella ihanaa ja siellä pitää ola useampi päivä, jotta saa riittävästi. Edellinen reissu meillä oli Costan kanssa ja silloin tuli todella mietittyä samoja asioita ja onnettomuus tuli mieleen! Nyt ollaan risteilyn jälkeen Marseillen lähettyvillä ja sielläkin on ihan kauhea määrä upeita paikkoja missä vierailla!

   Poista
 5. Rooma on hiukan haastava risteilykohde, sillä matka Civitavecchiasta Roomaan ei ole ihan lyhyimmästä päästä ja tuollakin suunnalla ruuhkat eivät ole täysin tuntematon käsite ...
  Gagliari sen sijaan on helppo risteilykohde, ainakin aikoinaan siellä (risteillen) käydessämme laiva pääsi ihan kävelyetäisyydelle vanhasta kaupungista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllätyin kanssa kuinka kaukana tuo satama on itse Roomasta, nyt todella mietin niiden pikkukaupunkien osalta vierailua, sillä niissä ei välttämättä tule tosiaan myöhemmin käytyä!

   Poista
 6. Kuulostaa kivalta reitiltä. Suurin osa kohteista on minulle tuttuja. Esimerkiksi Portofino on kyllä suloinen, mutta varaa extrapaljon rahaa sinne! Kirjoitin paiasta kuusi vuotta sitten näin: "Portofinossa on Wikipedian tietojen mukaan reilut 500 asukasta, mutta siellä on omat liikkeet ainakin Louis Vuittonilla, Diorilla, Ferragamolla, Zegnalla, Hermes’llä. Kertonee jotain siis kaupungista, tai kylästä lähinnä, sillä Portofino on todella pieni." Söin annoksen pastaa ja join pullon kivennäisvettä hintaan 35 euroa. Näinä vuosina ovat hinnat epäilemättä vielä nousseet. :O La Spezia ei oikeastaan ole pieni kylä vaan ihan kunnollinen kaupunki, toki Genovaa pienempi. Siellä olen jonkin verran pyörinyt, milloin mutavyöryjä paossa, milloin muuten vain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vierailu Portofinossa oli heti ensimmäisenä listalla, sillä se jäi Cinque Terren reissulta aikapulan vuoksi näkemättä! Kiitos vinkeistä, täytyy panostaa enempi vaikka patikointiin tai pakata uikkarit kassiin :) Italia on <3

   Poista
 7. Ihan varmasti teille on tulossa kiva loma! Totta on, että aloittelijalle nettisivut on haaste, kun haluaa selvittää, minkälaiset systeemit laivalla on. Portofino on varmastikin hieno paikka. Me olimme aikanaan Rpallossa ja pitkään pohdimme Portofinoon matkustamista mutta Pisa vei voiton.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari! Pisa vei kanssa voiton edellisellä kerralla kun olimme tuolla päin liikenteessä ja nyt tämän vuoksi haluan käydä ehtoddomasti tuolla Portofinossa! Kyllähän ne varaukset sujuvat jos on joku ymmärrettävä kieli esim. Englanti, mutta ihanaa kun tällä kertaa päästiin näinkin helpolla, sillä tuo lentojen ja hotellien etsiminen vie kanssa mehut!

   Poista
 8. Minä olen vain varovasti selaillut joitain risteilykuvastoja, koska tykkään matkata budjetilla, ja minulla on sellainen kuva, että risteilyt ei ole ihan halpoja. Lisäksi tuntuu että paikasta riippuen haluaisin olla kauemmin kohteissa enkä vain merellä. Esimerkiksi Roomassa ei mitenkään riitä yksi päivä, hyvä että kolmekaan :) Joskus eräällä yhtiöllä oli myynnissä Punaisen meren risteilyjä, jossa pääsi esim. Petraan päiväretkelle, sellainen risteily olisi mielenkiintoinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satamissa tosiaan ollaan lyhyt aika, mutta riippuen tosiaan kohteesta niin toiset vaatii useamman päivän ja toisiin paikkoihin riittää vain pikainen tutustuminen! Satamissa aika tosiaan menee nopeasti, muutama lisätunti ei omisi pahitteeksi, varsinkin jos satama on kauempana kaupungista! Tarjouksia seuraamalla voi löytää edullisiakin reissuja ja maksaa ne yöt hotellissa ja syöminenkin...

   Poista
 9. Ihanaa risteilyä! Upeita kohteita edessä. :) Täälläkin on lomasuunnitelmat todella viimetingassa. Sain vihdoin päätettyä kesäloman ajankohdan, mutta vielä en tiedä lähtisikö reissuun tai olisiko vain Suomessa. Mukava päästä lukemaan millainen risteily tulee olemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elina! Kiva kuulla että ei olla ainoita Matti Myöhäsiä... Mukavaa lomas myös sinulle ja toivottavasti keksit mieluista puuhaa! Tule lukemaan postauksia lomien jälkeen 😊

   Poista
 10. Oi mikä upea ja ihana reissu teille on tulossa! Vaikka risteilyt eivät ihan tällä hetkellä ole listallani, niin aina kun näitä juttuja lukee, tulee ajatus, että joskus vielä! Ja niin monta sellaista kaupunkia tässäkin mitkä haluaisin nähdä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Virpi! Risteilyt on meillä kompromissejä, minä tykkään kattella paikkoja ja isäntä rentoutua! Toki voisin hyvin lähteä risteilylle yksin, turvallinen vaihtoehto 😊

   Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.