maanantai 17. heinäkuuta 2017

Blogihaaste: 10+1 Kysymystä ulkosuomalaiselle
Sain blogihistoriani ensimmäisen postaushaasteen, ”kaimaltani” Matka Martalta, joka kirjoittaa Kalabaliikkia-blogia, Turkista. Olen ehtinyt jo lukea muutamien bloggareidn postauksia liittyen tähän haasteeseen ja nuo kirjoitukset ovat olleet todella mukavaa luettavaa, joten miksen minäkin osallistuisi haasteeseen! Kiitos Matka Martta haasteesta, otan  sen mieluusti vastaan, sillä olenhan vielä hetken verran ulkosuomalainen.

Tässä tulevat haastepostauksen kysymykset ja minun vastaukset niihin:
1. Mikä on parasta tämän hetkisessä asuinmaassasi?


Jura-vuoret, Creux du Van


Ehdottomasti monipuolinen luonto, ilmasto ja keskeinen sijainti!

Sveitsi on luontoliikkujan unelma maa, Jura-vuoret ja Alpit takaavat mahdollisuudet talviurheiluun, kesällä voi patikoida tai pyöräillä lukuisia merkittyjä reittejä pitkin viinitiloilla, metsissä sekä vuorilla. Vesiurheilua voi harrastaa monipuolisesti järvissä ja isoja jokia pitkin voi lasketella vaikka kanootilla.

Ilmasto on täydellinen, aurinkoisia päiviä riittää ja usein lämpömittari kohoaa hellelukemiin. Talvella lumesta voi nauttia korkeammalla vuorilla ja tai niiden läheisyydessä, kun taas alempana lämpömittari on usein plussan puolella, joskus mittari laskee alle nollan, mutta mahdollinen lumi sulaa pian pois.

Sveitsin keskeinen sijainti, Euroopan keskellä  on mahdollistanut meille useat  lomareissut,  monet kiinnostavat kohteet ovat olleet  ajomatkan päässä ja lennot  ovat lyhyempiä  sekä niitä on enemmän tarjolla, edulliseen  hintaan. 2. Entä ikävintä?

Kallis maa!


Onneksi Geneve on lähellä Ranskan rajaa ja edullisempia ostoksia ;)3. Jos saisit matkustaa mihin tahansa maahan kahdeksi viikoksi ilmaiseksi, mihin matkustaisit?

Voi ei niitä on monia? Saaks sanoo useamman? Australia, Brasilia, Kanada...
4. Mihin kohteeseen matkustaisit uudelleen?


Comojärvi, Sisilia ja ylipäätänsä Italia <3


Näitäkin on monta… Como-järvi, Sisilia, no Italia ylipäätänsä <3, Madeira ehdimme olla vain vuorokauden sillä kunnes tuli mutavyöry, joka sotki kaikki lomasuunnitelmat.5. Mitä suomalaista ruokaa kaipaat eniten ulkomailla?Onneksi on piirakkakerho kokoontuu... 


Saarioisen maksalaatikko ja lihapiirakka ovat sellaisia ruokia mitä en osaa itse valmistaa, melkein kaikkia muita Suomi-ruokia osaan kokkailla tai olen löytänyt niille korvaavan tuotteen. Eniten kaipaan kunnon ruisleipää ja irtokarkkeja!

Lidlissä myydään kohtalaista ruisleipää, mutta mikään ei tietenkään voita aitoa suomalaista ruisleipää, joista Oulualaisen ruisleipä ja reissumies ovat parhaimpia.

Fazerin sinistä kaipailen usein ulkomailla, mutta Sveitsissä kauppojen hyllyt notkuvat herkullista suklaata, salmiakkia ja kunnon irtokarkkeja ei kuitenkaan löydy.

6. Uskotko muuttavasi joskus takaisin Suomeen?
Kyllä, aika pian syys-lokakuussaLue lisää: Paluumuutto: Päätös
7. Mikä on asuinmaasi hauskin / mielenkiintoisin juhlapyhä?


Desalpé, laidunkausi päättyy


Aika lailla samoja juhlapyhiä, kuin meillä Suomessa, mikään niistä ei sinänsä ole kovin mielenkiintoinen, mutta sen sijaan erikoista, että Sveitsissä on vain muutama juhlapyhä, jota vietetään samaan aikaan kaikissa kantoneissa eli koko Sveitsissä. Täällä on useita hauskoja tapahtumia ja perinteitä esim. Désalpe, kesän lopulla karja tulee Alppilaitumilta alas kotitilalle tai Genevessä l’Escalade kulkue joulukuussa, joka on kuvaelma vuoden 1602 Savojin hyökkäyksestä Geneveen.

Lue lisää Désalpe-tapahtumasta:

8. Mikä oli vaikeinta ulkomaille muutossa?

Kielitaidottomana (Ranska) asioiden hoitaminen,
“Survival France”- kurssi voisi olla hyvä


9. Voisitko kuvitella asuvasi jossain muussa maassa 
kuin Suomessa tai tämän hetkisessä asuinmaassa?

Kyllä, Italiassa ;)


10. Mikä oli vuoden 2016 mieleenjäävin hetki?


Tyttö lähti maailmalle...

Kun tytär muutti opiskeluden vuoksi pois kotoota ja vielä ulkomaille11. Aiotko matkustaa jonnekkin tänä vuonna? Minne?Sveitsi Les Mosses, "Must see before leave"-listalla on paljon kohteita


Mitään ei ole suunnitelmissa, mutta toiveena vielä hyödyntää tämä keskeinen sijainti ja nähdä niin paljon kuin mahdollista Sveitsiä, Italiaa ja Ranskaa…Tämä haaste on tainnut kiertää, jo lähes kaikki ulkosuomalaiset bloggarit eli haastan samoilla kysymyksillä mukaan kaikki ne bloggarit, jotka eivät vielä ole osallistuneet 10+1 kysymystä ulkosuomalaiselle-haasteeseen. Laittakaa haastepostauksenne linkki tähän minun postaukseen, lukisin myös mielelläni muidenkin ulkosuomalaisten vastauksia kysymyksiin! 


1.      Mikä on parasta tämän hetkisessä asuinmaassasi?
2.      Entä ikävintä?
3.      Jos saisit matkustaa mihin tahansa maahan kahdeksi viikoksi ilmaiseksi, mihin  matkustaisit?
4.      Mihin kohteeseen matkustaisit uudelleen?
5.      Mitä suomalaista ruokaa kaipaat eniten ulkomailla?
6.      Uskotko muuttavasi joskus takaisin Suomeen?
7.      Mikä on asuinmaasi hauskin / mielenkiintoisin juhlapyhä?
8.      Mikä oli vaikeinta ulkomaille muutossa?
9.      Voisitko kuvitella asuvasi jossain muussa maassa kuin Suomessa tai tämän  hetkisessä asuinmaassa?
10.    Mikä oli vuoden 2016 mieleenjäävin hetki?
11.    Aiotko matkustaa jonnekkin tänä vuonna? Minne?Liebster Awardin säännöt: 

·      Kirjoita postaus palkinnon saamisesta ja julkaise se blogissasi
·      Kiitä henkilöä, joka nimitti blogisi ja linkkaa hänen bloginsa postauksessasi
·      Lisää blogiisi Liebster Awardin logo osoitukseksi palkinnosta
·      Lisää postaukseen myös palkinnon säännöt
·      Vastaa palkinnon antajan esittämiin kysymyksiin
·      Nimitä 5-11 uutta blogia
·      Keksi kysymykset bloggaajille, jotka nimität
·      Ilmoita nimityksestä valitsemillesi bloggaajille ja linkkaa oma postauksesi heille

·      Linkkaa Liebster Award -postauksesi myös sinut nimittäneen blogin postaukseen


8 kommenttia:

 1. Kiva😀 oli lukea vastauksiasi,sain itsekin kaimaltasi saman haasteen,mutten vielä ole ehtinyt siitä postaamaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osallistu ihmeessä Jael, vastauksia on mukava lukea! Samalla tulee vähän puntaroitua nykyisen kotimaan plussia ja miinuksia, itse ainakin yllätyin että asia mikä joskus tuntui hankalalta tai oudolta, ei ollutkaan enää niin vaikea tai ylivoimainen, vaan ihan normi juttu :)

   Poista
 2. Kävin lukemassa paluumuuttopostauksesi,ei mikään helppo päätös ,etenkin jos pitää nykyisestä asuinpaikastaan.Muutin itse täältä takaisin Suomeen,poikani ollessa 5 v.Siitä om jo aikaa,mutta muistan miten kamalalta tuntui kylmä pimeä talvi,jun omi tottunut Välimeren kauniiseen ja leutoon talveen.Vähitellen sitä tottui talveenkin,ja mikä Suomessa on mahtavaa on se että asioiden järjestely on tehty mahdollisimman helpoksi.No,myöhemmim muutin uudestaan tänne.Paljon tsemppejä muuttoprosessiin🌸🌺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jael Zempeistä! Pikkuhiljaa tässä on totuttu ajatukseen ja nokka kääntynyt kohti Suomea, yksinäistähän täälläkin on kun perhe on maailmalla! Varmasti tulee eteen vaikeita hetkiä ja onneksi tällä kertaa on muitakin paluumuuttajia, joihin voi turvautua. Maisemia tulee todella ikävä, ne tulevat jatkossakin vetämään puoleensa, eihän sitä todella koskaan tiedä miten se elämä heittelee...

   Poista
 3. Kävin lukemassa paluumuuttopostauksesi,ei mikään helppo päätös ,etenkin jos pitää nykyisestä asuinpaikastaan.Muutin itse täältä takaisin Suomeen,poikani ollessa 5 v.Siitä om jo aikaa,mutta muistan miten kamalalta tuntui kylmä pimeä talvi,jun omi tottunut Välimeren kauniiseen ja leutoon talveen.Vähitellen sitä tottui talveenkin,ja mikä Suomessa on mahtavaa on se että asioiden järjestely on tehty mahdollisimman helpoksi.No,myöhemmim muutin uudestaan tänne.Paljon tsemppejä muuttoprosessiin🌸🌺

  VastaaPoista
 4. Kiva😀 oli lukea vastauksiasi,sain itsekin kaimaltasi saman haasteen,mutten vielä ole ehtinyt siitä postaamaan

  VastaaPoista
 5. Ihan mielenkiintoista. Tuo Sveitsin kalleus on ihan järkky juttu. Siksihän monet maassa työskentelevät asustelevatkin rajojen takana naapurimaissa, mutta eihän se työmatkareissaaminenkaan kivaa ole. Mutta toisaalta, jos saa sveitsiläisen palkan niin ...
  Tavisturisti kyllä joutuu miettimään muutaman kerran ottaako hotellin yhdeksi yöksi Sveitsistä vai naapurimaasta samalla hinnalla kahdeksi tai jopa kolmeksi yöksi.
  Maisemallisestihan vastaavaa löytyy kyllä vaikka Itävällasta ja Pohjois-Italiasta - edullisemmin.
  Meni vähän sivuraiteille, fani

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on NIIN totta! Monet todella asustavat esim. Ranskan puolella ja käyvät pitkänkin matkan päästä töissä Sveitsin puolella, ymmärrän kyllä mm. asuntojen vuokrat ovat ihan kohtuuttomia. Minua aina naurattaa kun saamme ravintolalaskun Italian puolella, se on puolet edullisempi kuin Sveitsissä, Ranskakin on paljon edullisempi. Monet pääsymaksut ovat myös huomattavasti kalliimpia Sveitsin puolella, mutta usein esim. autoteistä ja talojen kunnosta huomaa heti että ollaan Ranskan puolella ;)

   Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.