maanantai 29. helmikuuta 2016

Karkauspäivä, sunnitellaanko kesämekkoa vai häitä?






Karkauspäivänä voi monelle selvitä suunnitellaanko kesämekkoa vai häitä? Vanhan perinteen mukaan  miehet hoitivat aina kosimisen ja naisilla oli mahdollisuus kosia ainoastaan karkauspäivänä, jota vietetään neljän vuoden välein. 

Kosimisperinne lienee saanut alkunsa keskiajalla Irlannista ja Britanniasta, mikäli mies ei hyväksynyt kosintaa, hänelle määrättiin sakko. Miehen piti ostaa naiselle hansikkaat, jotta naisen ei tarvitse hävetä käsiänsä, missä ei ole kihlasormusta. Hansikkaiden sijaan naisille voitiin antaa kukka, punnan kolikko tai suukko. Suomeen karkauspäivän kosimisperinne on tullut 1800-luvun lopulla, mikäli mies ei suostunut kosintaan tuli hänen ostaa naiselle hamekangasta.

Karkauspäivän nimellä ei ole yhteyttä kosintaan tai siihen että miespolo lähtisi karkuun, vaan sanotaan  että keskiaikana käytettiin ajanlaskun apuna sauvaa tai levyä, jossa oli jokaiselle päivälle oma reikä ja tikkua siirrettiin vuorokauden vaihtuessa, paitsi karkauspäivänä se laitettiin takaisin samaan reikään ja  päivän sanottiin karkaavan. 

Karkauspäivänä ei ole nimipäiviä, mutta ne jotka ovat syntyneet karkauspäivänä 29.2 viettävät periaatteessa syntymäpäiviä vain karkausvuosina eli neljän vuoden välein. Usein kuitenkin syntymäpäiviä juhlitaan joko 28.2 tai 1.3, minunkin lähipiirissäni on eräs, joka on syntynyt karkauspäivänä ja hän sanoi mielestäni hyvin: ”lapsena se harmitti kun ei ollut syntymäpäiviä, mutta myöhemmin on ollut kivaa kun ei vanhene” Paljon onnea vielä tätäkin kautta!

Karkauspäivään liittyy monenlaisia myyttejä ja Skotlannissa sitä pidetään samanlaisena epäonnenpäivänä kuten 13. perjantai. Kreikassa naimisiinmenon karkausvuonna ja etenkin karkauspäivänä uskotaan tuovan epäonnea hääparille. 



Kuva: Wikipedia


Miksi karkauspäivää vietetään?



Meidän käyttämässä kalenterissa on 365 päivää, mutta maa kiertää auringon ympäri 365 päivää 5 tuntia 48 minuuttia ja 45 sekuntia, jotta vuodenajat eivät muuttuisi, lisätään kalenteriin neljän vuoden välein yksi karkauspäivä 29.2. Karkauspäivän lisäys neljän vuoden välein on liikaa ja tämän vuoksi se jätetään lisäämättä sellaisina tasavuosisatoina, jotka eivät ole jaollisia neljällä esim. viimeksi vuonna 1900 ja seuraavaksi vuonna 2100. Karkauspäivä juontaa juurensa Julius Ceasarin kalenteriuudistuksesta, aikaisemmin sitä vietettiin 24. helmikuuta, sillä roomalaisten viimeinen kuukausi päättyi päättyi 23.2., mutta vuodesta 2000 lähtien sitä on vietetty 29.2. Eri kulttuureissa  kalenterin tasaaminen vaihtelee. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.