maanantai 8. helmikuuta 2016

Kuukauden ensimmäinen sunnuntai on museopäivä Genevessä


Genevessä kuten monessa muussa suurkaupungissa kuten esim. Pariisissa tai Barcelonassa sekä Italian kaupungeissa on moniin museoihin kuukauden 1. sunnuntaina vapaa pääsy. Geneven kaupungin museoiden perusnäyttelyt ovat maksuttomia ja  kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina pääsee ilman maksua myös niiden vaihtuviin näyttelyihin. Genevessä on noin 40 museota, joten katseltavaa riittää moneksi sateiseksi sunnuntaiksi. 


Sateinen sunnuntai ja vielä kuukauden ensimmäinen, siinä on jo kaksi hyvää syytä lähteä museoon! Päätimme ystäväni kanssa käyttää tämän tilaisuuden hyödyksi ja suuntasimme Musée de Suisses dans le monde museoon, joka kertoo sveitsiläistä maailmalla. Museo sijaitsee Chambésyssä lähellä Nationsin kaupunginosaa, Penthesin kartanossa. Kartano on rakennettu korkealle paikalla ja sieltä on mahtavat näkymät järven yli Alpeille, olen useasti kävellyt museon ohitse sekä sisäpihalle ihailemaan rakennuksia ja maisemia, mutta sisälle asti en ole vielä päässyt. Viime viikolla huomasin että museossa on kiinnostava Lego-näyttely ”Histoire en Briques”, joka loppuu ystävänpäivänä, joten halusin pikimmiten päästä käymään museossa. 

Saavuimme parkkipaikalle ja huomasimme että moni muukin oli päättänyt hyödyntää sadepäivän sekä ilmaisen sisäänpääsyn. Kartanon ulkorakennuksissa on myös toinen museo Geneven sotilasmuseo, päätimme piipahtaa myös siellä, mikäli aikataulut antaisi myöden.Les Penhesin upea museorakennus sisäänkäynnin puolelta

Les Penhesin upea museorakennus Nationsin Museokävelytien puolelta

Les Penhesin upea museorakennus Nationsin Museokävelytien puolelta

Penthesin kartano on mielestäni todella kaunis rakennus, ja pitkään olen halunnut päästä katsomaan miltä se näyttää sisältä. Olin lukenut museosta  hieman etukäteen (lue museoesittely alhaalta) ja odotin innolla, olisiko museossa lisää tunnettuja henkilöitä, jotka ovat alunperin sveitsiläisiä. Katutasolla oli museon perusnäyttely ja ensiksi esiteltiin Sveitsin historiaa ja monia tapahtumia sekä esineitä oli Lego-näyttelyn henkeen rakennettu lego-palikoista. Lego-työt (kirjoituspöytä, harppu ym.) olivat todella upeita, niitä olisi voinut hyvin luulla aidoksi, ellei olisi läheltä nähnyt. Perusnäyttely käsitti kolme huonetta, ilman englanninkielistä museo-opasta oli vaikea saada selkeää kuvaa museosta ja nuo ulkomailla asuvat ”kuuluisat sveitsiläiset” jäivät minulle vielä mysteeriksi. Vielä ehtii käydä näyttelyssä kivassa Lego-näyttelyssä 14.2.2016 asti. 
Hauska näyttely missä Sveitsin historiaa kerrotaan lapsille ja lapsenmielisille Legojen avulla. 


Näyttely alkaa tietenkin oikeutetusti taitavasta jousiampujasta Wilhelm Tellistä 

joka välttääksen kuoleman sai käskyn ampua omenan poikansa pään päältä. 
Wilhelm osui omenaan, mutta joutui kuitenkin vangituksi... 
Liekö tarina legenda vai totta?

Kaukaa katsottuna kuvassa ei mitään kummallista,
mutta kun läheltä katsoo niin työpöytä ja soitin on tehty kokonaan Legoista! 

Uskomatonta mutta totta, koko pöytä tehty Legoista!

Toisen kerroksen rappusten luona oli useita kuuluisuuksia, jotka ovat saaneet oman Lego-hahmon. Tämä kerros oli osa Lego-näyttelyä ja se oli suosittu lapsiperheiden keskuudessa, siellä oli nähtävillä mm. upea jäljennös museorakennuksesta, junarata, Mont Everest-vuori ja kiipeilyyn liittyvää esineistöä, lapsille ja aikuisille legojen rakennuspiste. Lego töiden viereen oli laitettu info lappu kuinka kauan teoksen tekemiseen oli kulunut aikaa ja kuinka monta Lego-palikkaa työhön oli tarvittu. Tuloaulassa oli  kirjoja myynnissä ja ne olivat melkein ilmaisia 2 chf / kpl ja mukaan tarttui mm. kirja joka kertoi sarjakuvahahmo Tintin seikkailuista täällä Sveitsissä. 


Legoista tehty rakennuksen sisustukseen sopiva nojatuoli

Sveitsin armeijan linkkari Legoista kauankohan on rakentaminen kestänyt?

 Museosta upeat näkymät vastarannalle

 Himalaja

Upea museorakennus Legoista

Tykkäsin museosta todella paljon, mutta siitä saisi varmasti paljon enemmän irti opastetulla kierroksella, sillä Sveitsin historia ei ole ihan hallussa. Museo oli pieni ja sen kiersi läpi suhteellisen nopeasti, joten päätimme käydä vielä viereisessä Geneven sotilasmuseossa.Musée Militaire GenevoisKäytyämme Penthesin kartanon Lego-näyttelyssä, päätimme piipahtaa myös Geneven armeijan museossa. Pienen museon kolme kerrosta oli kivasti rakennettu, siellä oli paljon erilaista esineistöä ja  siellä kerrottin erilaisista Sveitsin armeijan avustustöistä II-maailmansodan aikana. Hauska sattuma kun viime viikolla kirjoitin Mimosa-kukista, niin museossa oli oma osio, jossa kerrottiin ranskalaisista sotalapsista. Musée Militaire genevois

Museon 1. krs

Museon 2.krs

 Sveitsin armeija auttamassa Ranskan sotalapsia

Museon 3. krs

Museon 3. krs 

Molemmat museot olivat kivoja käyntikohteita ja ne olivat suhteellisen pieniä, joten ne ehtii hyvin kiertää yhdellä kertaa tai vaikka ohikulkumatkalla. Ilmainen museopäivä oli hauska kokemus, mutta se tarkoittaa myös sitä että ihmisiä on paljon liikenteessä, onnistuimme ajoittamaan tulomme heti lounasajan jälkeen ja tuolloin oli vielä hyvin tilaa liikkua. Vastaavia museopäiviä on myös Helsingissä moniin museoihin pääsee maksutta kuukauden ensimmäisenä perjantaina ja Lausannessa se on kuukauden 1. lauantai. Toukokuussa vietetään kansainvälistä museopäivää, jolloin monet museot ovat maksuttomia.
Ohessa listaus Geneven museoista joihin on vapaa pääsy kuukauden 1. sunnuntaina: Ihastuttava museorakennus ja tällä kertaa pääsin myös sisälle asti

Musée de Suisses dans le monde


Sveitsiläiset maailmalla, museossa kerrotaan kansalaisista jotka ovat jättäneet Sveitsin ja muuttaneet ulkomaille lyhyeksi tai pidemmäksi ajaksi. Museossa kerrotaan Paavin sveitsiläisistä vartijoista, Piccardin perheestä, Eiffelin tornin suunnitelijasta Maurice Koechelin sekä Chervolet automerkin perustajasta, Louis Chervoletista.  

Alunperin museossa keskityttiin tutkimaan maastamuuttoa Sveitsistä ja siellä on ollut esillä eri ammattikuntia, kauppiaita, pankkiireita, käsityöläisiä, taiteilijoita, lähetyssaarnaajia, diplomaatteja, kirjeenvaihtajia sekä useita muita ammattikuntia ja tutkimustöitä on kertynyt noin 9000. 

Museon ulkorakennuksessa toimii Tea-room ja ravintola, jossa on lounasta päivittäin ja se on avoinna myös muutamana iltana, tiloja vuokrataan myös yksityistilaisuuksiin.

Sijainti: Château de Penthes, Chemin de L’Impératrice 18, Chambésy
Avoinna: ti-su 10-12.00 / 13-17.00
Sisäänpääsy: 0-10 chf / vapaa pääsy kuukauden 1. su
Lisätietoja: www.penthes.chMusée Militaire genevois Martan Matkassa © Oven takana kiva pikku museo


Museossa on esillä Geneven armeijan esineistöä, valokuvia sekä siellä on nähtävillä erilaisia todentuntuisia kuvaelmia ja armeijan toimintaa eri paikoissa.
Sijainti: Château de Penthes, Chemin de L’Impératrice 18, Chambésy
Avoinna: ma suljettu / ti-la 14-17.00 / su 10-12.00 ja 14-17.00
Sisäänpääsy: vapaa pääsy


Lisätietoja: www.penthes.ch

Musée Rath*


Museo on avattu vuonna 1826 ja se oli yksi Euroopan ensimmäisistä erityisesti taideteoksien näyttelyille suunniteltu museo. Museo oli lahja Geneven kaupungille, edesmenneen kenraali Simon Rathin sisarilta. Simon Rath oli Tsaarin armeijan kenraali ja hän rakasti taidetta, hänen taidekokoelman ympärille rakennettiin Sveitsin ensimmäinen nykytaidemuseo. Museo oli Punaisen Ristin käytössä ensimmäisen maailmansodan aikana 1916-1919, museon tiloissa huolehdittiin, että sotavangit ja perheet saivat tietoa toisistaan. Tänä päivänä museossa pidetään Taide- ja Historian museon (MAH) vaihtuvia päänäyttelyitä.

Sijainti: Place de Nueve 1
Avoinna: ma suljettu ti-su 11-18.00 / kuukauden 2. Ke 11-19.00
Sisäänpääsy: 0-20 chf  / vapaa pääsy kuukauden 1. Su
Lisätietoja: www.mah-geneve.ch


Mamco (museum of modern and contemporary art) *Bainsin alueen suuri nykytaidekeskittymä

Sveitsin suurin modernin- ja nykytaiteen museo on avattu vuonna 1994 ja siellä on laaja valikoima taideteoksia, maalauksia, veistoksia ja videoteoksia 1960-luvun alusta nykypäivään. Museossa on 3500m² näyttelytilaa neljässä kerroksessa ja siellä on yli 3500 esinettä, useita vaihtuvia näyttelyitä ja työpajoja. Museon myötä Geneve on noussut yhdeksi Euroopan modernin taiteen tärkeäksi keskittymäksi.

Sijainti: Rue de Vieux-Grenadiers 10
Avoinna: ti-pe 12-18.00 / la-su 11-18
Sisäänpääsy: aikuiset 8 chf / alennettu hinta 6 chf
vapaa pääsy kuukauden 1. Su ja 1. Ke ilta 18-21.00 

Huom! 
Museokäynnin ajaksi laukut ja takit tulee viedä alakerran lukolliseen kaappiin, joka vaatiin 2 chf kolikon. 
Lisätietoja: www.mamco.ch


Centre de la Photographie 


Joukko Geneveläisiä valokuvaajia perusti keskuksen vuonna 1984 ja halusi tuoda esille valokuvia nykytaiteen muotona. Tänä päivänä valokuvat ovat osa nykytaidetta ja museossa on nähtävillä erilaisia näyttelyitä, julkaisuja ja luentoja. Valouvakeskus on ollut osa BAC-nykytaidekeskusta vuodesta 2007 lähtien. 

Sijainti: Rue des Bains 28
Avoinna: ti-su 11-18.00
Sisäänpääsy: aikuiset 5 chf / alennettu hinta 3 chf / vapaa pääsy kuukauden 1. Su
Lisätietoja: www.centrephotogeneve.ch


CCG Centre d’art Contemporain Geneve*


Geneven nykytaidekeskus perustettiin vuonna 1974 ja tuolloin siitä käytettiin nimeä Kunsthalle Geneve eli Geneven taidemuseo, joka on Länsi-Sveitsin vanhin nykytaiteen museo. Museolla ei ole omaa kokoelmaa vaan sen tilat ovat taiteilijoiden käytössä näyttelyihin, taiteilijoiden esityksiin ja tutkimusta varten. Museo on sijainnut BAC-nykytaidekeskuksessa vuodesta 1989 lähtien ja sen käytössä on kaksi kerrosta, yhteensä tilaa noin 1000m². 

Sijainti: Rue de Vieux-Grenadiers 10
Avoinna: ti-su 13-18.00 / la-su 11-18
Sisäänpääsy: 
vapaa pääsy kuukauden 1. Su ja 1. Ke ilta 18-21.00 
aikuiset 5 chf / alennettu hinta 2 chf
Lisätietoja: www.centre.chMaison Tavel *Museon 3.krs sijaitsee upea Geneven 3D- kartta


Rakennus on valmistunut vuonna 1334 ja se on Geneven vanhin säilynyt yksityiskoti. Talon sisätiloissa sijaitsee museo, joka kertoo vanhasta Genevestä. Rakennuksen ylimmässä kerroksessa on hauska pienoismalli rakennelma Vanhasta-Genevestä, joka oli muurien ympäröimä.

Sijainti: Rue du Puits-Saint-Pierre 6
Avoinna: ti-su 10-18, maanantaisin suljettu
Sisäänpääsy: 
Vapaa pääsy perusnäyttelyyn / vaihtuvat näyttelyt 3-5 chf / Alle 18 ilmaiseksi / vapaa pääsy kuukauden 1. su

Lisätietoja: www.ville-ge.ch/mah
Musée D’Art et D’Histoire *Täältä löytyy alkuperäiset l'Escalade rappuset, joilla yritettiin päästä muurin ylitse 

Museossa on näytteillä yli 7000 teosta, kokoelmassa on esihistoriallisia sekä modernin taiteen maalauksia. Museo on perustettu vuonna 1910 ja se on Geneven suurin taidemuseo. Museon kolmessa siivessä on yhteensä noin miljoona esinettä, arkeologisessa siivessä on esillä vanhan Egyptin, Kreikan ja Rooman aikaisia esineitä. Nykytaiteen siivessä on renesanssi maalauksia ja viimeisessä siivessä on huonekaluja, aseita ja muita päivittäisiä tavaroita keskiajalta.

Sijainti: Rue Charles-Galland 2 
Avoinna: ti-su 10-18.00, maanantaisin kiinni
Sisäänpääsy: 
Vapaa pääsu perusnäyttelyyn / vaihtuvat näyttelyt 5 -20 chf
Alle 18 ilmaiseksi / vapaa pääsy kuukauden 1. su
Lisätietoja: ville-ge.ch/mah


Ariana*


Kaunis Ariana museo, kahvilasta on kivat näkymät YK:n pääkonttorille

Arinana museossa pääsee tutustumaan keramiikan historiaan ja lasinvalmistukseen. Museossa on esillä yli 20 000 esinettä Sveitsistä, Euroopasta, Lähi- ja Kauko-Idästä. Museo sijaitsee Palais des Nationsin vieressä lähellä Punaisen Ristin museota. 

Sijainti: Avenue de la Pais 10, 
Avoinna: ti-pe 10-18.00
Sisäänpääsy: 
pysyvä näyttely ilmainen, vaihtuvat näyttelyt 3-5 Chf / vapaa pääsy kuukauden 1. su
Lisätietoja: www.ariana-geneve.ch


Lue lisää:Täältä löytyy oikea vastaus Martan Matkassa Instagramin ja Facebookin kysymykseen


Tervetuloa blogiini
www.martanmatkassa.fi

Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa 


16 kommenttia:

 1. Tuo museopäivä on sellainen, jonka aina unohdan. Siis ihan Helsingissä. En ole koskaan ollut mikään superinnokas museokävijä, mutta silloin tällöin tulee kuitenkin käytyä. Nyt äitiyslomalla noita vapaapäiviä olisi hyvä hyödyntää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä, nyt tuli kuitenkin sateisena päivänä mieleen tuo kuukauden ilmainen museopäivä. Käyn jonkin verran museoissa ja joka kesä on pakko päästä Helsingin kaupungin museoihin, ne ovat kaikki ilmaisia ja usein niissä on todella mielenkiintoisia näyttelyitä, rakastan vanhoja kuvia Helsingistä!

   Poista
 2. Tämähän olikin kattava tietopaketti museoista Genevessä! Valokuvanäyttelyt ovat suosikkejani, joten Genevessä suuntaisin varmaan näistä ensimmäisenä valokuvamuseoon. Tuo sveitsiläiset maailmalla -museo näyttää jotenkin spookyltä ulkoa, mutta ei sitten kuitenkaan ole mikään kauhumuseo, mikä jotenkin sopisi tuohon ulkonäköön hyvin. :D Teija tuossa jo kommentoikin aina unohtavansa nuo ilmaiset museopäivät - mulla on vähän sama juttu. Laitoin niitä joskus kalenteriin (ainakin Helsingissä useat ilmaiset päivät ovat muotoa joka kuukauden ensimmäinen/viimeinen torstai/keskiviikko/perjantai jne., eli eri museoissa ilmainen sisäänpääsy on eri päivinä) mutta loppujen lopuksi niitä on tullut silti hyödynnettyä aika vähän.

  VastaaPoista
 3. Sateisen päivän kuvat eivät ehkä tee oikeutta upealle museorakennukselle, mutta usko pois miljöö on aivan upea! Valokuvamuseossa piipahdin kun viime syyskuussa Genevessä oli hauska "taiteiden yötä" muistuttava museotapahtuma Nuits des Bains, siitä postaus ohessa http://martanmatkassa.blogspot.com/2015/09/nuit-des-bains-geneven-taiteiden-yo.html Tapahtuma oli todella mukava, mutta hieman naurattaa kun tapahtuman nimi viittaa yöhön, niin museot olivat avoinna muistaakseni jopa kymmeneen asti...

  VastaaPoista
 4. Mielenkiintoista! Käytiin Genevessä tammikuussa, mutta museoihin ei ollut aikaa, kun Genevenjärvi kutsui. Museot ei ole niinkään mun juttu, mutta valokuvamuseoon voisi mennä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Genevestä löytyy kyllä museoiden lisäksi monia muita kiinnostavia kohteita...

   Poista
 5. Tuttuja museoita, ainakin suurin osa :D. Viimeksi, kun käytiin lasten kanssa Genevessä, vierailtiin Genevejärven elämästä ja kaloista kertovassa museossa sekä tekniikan museossa. Kuollaksenikaan en muista nimiä, reissusta on selvästi jo liian kauan... Tuo Lego-näyttely olisi kyllä tosi siisti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lego-näyttely oli tosi kiva ja useat kävijät olivat lapsiperheitä. Tykkään käydä eri museoissa ja yritän aina ajoittaa käynnit siten että siellä on samalla joku kiinnostava näyttely. Kyseisen museon osalta olen missannut jo 3 kiinnostavaa näyttelyä ja nyt oli ihan pakko viimeistään mennä, kun kyseessä oli legot!

   Poista
 6. Olipas kaunis kartano! Siellä voisin mieluusti käydä sisällä myös ilman museohoukutinta. Itse kävin täällä kotikaupungissani Tampereella viime kuussa tutustumassa vähän vastaavaan konseptiin. Näsilinnan kartanoon ja sen museoon. Siellä tosin oli näytteillä ihan kartanon omistajasuvun historiaan liittyvä näyttely, mutta se täydensi hyvin kartanoa. Kattavasti keräsit myös noita museoita postaukseen. Itse tykkään kyllä käydä museoissa reissuillani. Harmittavasti ne vain saattavat jäädä väliin jos on hyvä sää, eikä raaski tuhlata kaunista keliä sisätiloissa pyörimiseen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole mikään museofriikki, mutta ilmainen sisäänpääsy on aina hyvä tekosyy käydä kiinnostavissa paikoissa. Näsinlinnan kartano on nyt noteerattu, upeeta Noora aina pitää muistaa mainostaa oman kaupungin nähtävyyksiä!

   Poista
 7. museopäivät <3 Englannissa museot ovat pääsääntöisetsi ilmaisia ja niin huikeita, että sen vapaaehtoisen lahjoituksen jättää mielellään ja vähän anteliaamminkin kun sitä vastinetta rahoilleen todellakin myös saa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tänään kotiuduttiin Lontoosta ja reissun aikana kuulin kanssa että museot ovat ilmaisia! Wau! Ensi kertaa ajatellen hyvä Tips, vaikka vielä on monta must kohdetta käymättä...

   Poista
 8. Jopas oli paketti! Varmasti museointoilijalle mieleen. Mahtava idea, että monessa paikassa tajutaan ilmaiset museopäivät :) Kynnys on silloin paljon matalampi mennä museoihin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harvemmin minäkään lomamatkalla käyn museoissa ellei ole ihan joku must nähtävyys, mutta kotimaassa on kiva kierrellä ainakin jos on vapaa pääsy ;)

   Poista
 9. Kattavasti oli kyllä kerrottu museoista, mä oon vaan niin outo matkailija, että mulle riittää se yks museo per päivä.. No kairon museo aikoinaan ja british museum on poikkeuksia :D

  Ps. sulla on muute yks kappale tekstiä kolmeen kertaan täällä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole mikään ole mikään suuri museo kävijä, mutta täällä meillä monet museot sijaitsevat upeissa kartanoissa tai rakennuksissa, joita on kiva käydä katsomassa sisältä ja ne ovat usein historiallisesti kiinnostavia. Kiitos Tanja palautteesta, käyn heti korjaamassa tuon tripla tekstin, bloggeri ei aina halua uskoa mua..

   Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.