lauantai 1. elokuuta 2015

1er Août, Sveitsin kansallispäivä

Tänään Sveitsissä vietetään kansallispäivää eli Fetê nationale Suisse, niin kuin sitä täällä ranskankielisellä aluella kutsutaan. Muilla alueilla päivää kutsutaan nimellä Schweizer Nationalfeiertag (Saksa), Festa nazionale della Svizzera (Italia) ja Di da la festa naziunala (1. d'avust) (Retoromaanit). Vuodesta 1891 lähtien Sveitsin kansallispäivää on vietetty 1.8 Sveitsin valaliiton perustamisen muistoksi ja vuodesta 1994 se on olut virallinen vapaapäivä joka kantoissa. Sveitsin valaliitto perustettiin kolmen kantonin Uri, Schwyz ja Unterwaldenin kesken 1.8.1921 ja tänä päivänä Sveitsin valaliittoon kuuluu 26 kantonia. Lisää Sveitsin valaliiton syntymisestä voit lukea täältä.


Sveitsissä kansallispäivää vietetään vapaamuotoisemmin kuin Suomessa tai Ranskassa ilman suurempia juhlallisuuksia. Sveitsiläiset viettävät kansallispäiväänsä samaan tapaan kuin amerikkalaiset juhlivat omaa kansallispäiväänsä (4th July), grillailemalla ja nauttimalla hyvästä ruoasta ystävien ja sukulaisten kanssa sekä seuraamalla ilotulituksia, joita järjestetään eri paikkakunnilla. 
 

Eri paikkakunnilla järjestään erilaisia tapahtumia jo päivää aikaisemmin 31.7 ja tapahtumissa on erilaista ohjelmaa musiikkia, konsertteja, voimisteluesityksiä, sekä lauletaan kansallishymniä, sytytetään kokkoja ja lapset kantavat illalla valaistuja paperilyhtyjä kadulle. Suurissa kaupungeissa järjestetään näyttävät ilotulitukset ja perinteistä kansallispäivää vietetään Rüti Meadowissa, pellolla jossa alkuperäinen kolmen kantonin välinen sopimus valaliitosta tehtiin.

Kauppoihin on ilmestynyt Sveitsin lipulla varustettuja kertakäyttöastioita, servettejä, koristeita, lippuja sekä muita juhlatarvikkeita ja useissa paikoissa myydään ilotulitteita.  

Sveitsin kansallispäivän juhlintaa Genevessä 


Genevessä (1.8.2015) kansallispäivän vietto alkaa kello 14.00, Parade du Terroir-kulkueella, joka lähtee “oikean rannan” puolelta Brunswick-monumentilta ja päättyy “vasemman rannan” puolelle La Grangen puistoon. Paraatin osallistujat ovat pukeutuneet vanhoihin perinteisiin Geneveläisiin asuihin ja heidän kulkua säestää rummut ja alppitorvet sekä Guggemusiikki. Paraatissa on mukana ajoneuvoja ja koneita Geneven maatalousmuseosta sekä sveitsiläisiä St Bernard vuoristokoiria. Paraatin jälkeen La Grangen puistossa ja Englantilaisen puutarhan luona on erilaista ohjelmaa aina iltaan asti. Illalla klo 22.30 järjestetään noin 20 min kestävä ilotulitus musiikin säestyksellä ja tämän jälkeen järvi syttyy liekkeihin!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.