perjantai 28. elokuuta 2015

Huvikausi päättyy VenetsialaisiinTaas on se viikonloppu jolloin Suomessa vietetään Venetsialaisia ja joka vuosi se tulee niin yllättäen, etten ehdi siihen reagoida. Pitkään olen halunnut päästä käymään jossain tapahtumassa tai järjestää tuttavapiirissä omat Venetsialaiset, sillä nuo ravut kun ei ole meikäläisen juttu. 

Nyt kun Venetsialaisiin osallistuminen ei onnistu päätin kotona viljellä hieman valoa ympärille ja olla hengessä mukana. Tänä vuonna Venetsialaisten ajankohta osuu meidän perheessä sopivaan ajankohtaan, sillä huvikausi on todella päättymässä ja ensi viikolla arki alkaa ja sen myötä lasten koulutkin.

Venetsialaisten taustaa


Venetsialaisia eli huvilakauden päästöstä on vietetty Suomen rannikkokaupungeissa jo 1800-luvulla. Syksyllä huviloiden asukkaat muuttivat takaisin kaupunkiasuntohin, mökit siivottiin ja roskat poltettiin. Kesäkauden päättymistä juhistettiin sytyttämällä tulia ja kynttilöitä sekä huvilat saivat juhlavalaistuksen ja ilta huipentui usein ilotulituksiin. Juhlan nimi Venetsialaiset juontaa juurensa ilotulitteista eli ”Venetsian tulista”, jotka levisivät keskiajalla Kiinasta Venetsiaan ja sitä kautta muualle Eurooppaan. 

Kokkolan seudulla lienee vietetty pisimpään Venetsialaisia ja nykyään se tietää mökkeily ja venekauden päättymistä. Juhlaa vietetään aina elokuun viimeisenä viikonloppuna, jolloin illat alkavat pimentyä. Tapahtuma on laajentunut ja tänä päivänä se on kesäkauden suurin yleisötapahtuma, joka kestää koko viikonlopun. Venetsialaisten ohjelmassa on suomalaisten huippuartistien konsertteja sekä urheilutapahtumia.


2 kommenttia:

  1. Kiitos kivasta tietoiskusta! Minä olen sisämaasta kotoisin ja lapsuudessa mökkikin oli järven rannalla, joten en ollut koskaan kuullutkaan "venetsialaisista". Ihan pystyn näkemään mielessäni entisaikain herrasperheet pitsihuviloillaan ja tulet elokuun iltaa valaisemassa :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vuosia sitten törmäsin Venetsialaisiin ja siitä lähtien halunnut päästä käymään niissä, itse olen pääkaupunkiseudulta ja sielläkään niitä ei ole juhlittu. Venetsialaisia taidetaan juhlia enemmän Pohjanlahden rannikkokaupungeissa, Kokkolan Venetsialaisista olen kuullut pelkkää positiivista. Ehkä joku päivä...

      Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.