tiistai 17. helmikuuta 2015

Cést Mardi Gras

Minusta on tainnut kuoriutua aito paikallinen, sillä tänään meillä tarjotaan hernekeiton jälkkärinä munkkeja. Vitsi, vitsi! Laiskuus ja orastava flunssa on päässyt iskemään eli laskiaispullien sijaan oli helpompi lähettää Papi kauppaan ostamaan munkkeja. Iltapalaksi voisi tänään laskiaisen kunniaksi tehdä lettuja pitkästä aikaa!

Tänään on paikalliseen tapaan Mardi Gras eli rasvatiistai, joka Suomessa tunnetaan paremmin nimellä laskiaistiistai. Mardi gras on Ranskassa iso juhla ja eri puolilla järjestetän erilaisia karnevaaleja, kulkueita ja muita tapahtumia.  Pienet lapset pukeutuvat kouluun suosikkiasuihinsa ja erilaisiin naamiaisasuihin, joten liikkeellä on useita prinsessoja, supermaneja sekä muita sankareita. 

Alunperin juhla oli uskonnollinen ja kyseisenä tiistaina oli vielä mahdollista syödä lihaa ja kananmunia ennen seuraavana päivänä alkavaa pastonaikaa, joka loppuu 46 päivän päästä pääsiäislauantain iltana. Tänä päivänä yhä vähemmän paastotaan, mutta juhla on silti suosittu, sillä karnevaaleilla pidetään hauskaa. Mardi Gras tiistaina tyypillisesti syödään laskiaispullan sijaan "beignets" eli munkkeja tai crêpesejä, sillä paaston aikaan tulee vältää maitoa, sokeria ja kananmunia.
Suurin karnevaali pidetään Nizassa, jossa juhla kestää jopa kaksi viikkoa ja tarjolla on päivittäin erilaista ohjelmaa, kulkueita, musiikkia ja esityksiä. Nizzassa Mardi Gras karnevaalilla on pitkät perinteet, ensimmäisiä karnevaaleja vietettin 1200-luvun loppupuolella. 

Täältä löytyy aikaisempi postaukseni laskiaisesta, jossa on lisää tietoa  laskiaisperinteestä sekä Mardi Gras-juhlasta sekä herkullinen laskiaispullien resepti. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.