torstai 19. helmikuuta 2015

Vuohen vuosi alkaa...

Kiinalainen Uusi Vuosi on kiinalaisen kulttuurin tärkein juhla ja suurin tapahtuma. Kiinalainen Uusi Vuosi eli keväänjuhla on vuoden pisin loma-aika ja tuolloin matkustetaan kotiin, viettämään juhlaa perheen, sukulaisten ja hyvien ystävien kanssa. Kiinalaista Uutta Vuotta vietetään tammi-helmikuussa riippuen kuunkierrosta. Kiinassa eri vuosista käytetään 12 eri eläimen nimeä (hevonen, vuohi, apina, kukko, koira, sika, rotta, härkä, tiikeri, jänis, lohikäärme, käärme), jotka toistuvat 12. vuoden välein. Tällä hetkellä 19.2.2015 vuosi on juuri vaihtunut Hevosen vuodesta Vuohen vuodeksi ja seuraavaksi vuosi vaihtuu 8.2.2016 Apinan vuodeksi. Vuohen vuotta kutsutaan myös lampaan vuodeksi, joissain kiinalaisissa kulttuureissa. 

Uuden vuoden juhlan tarkoituksena on varmistaa onni tulevalle vuodelle ja kunnioitetaan esi-isiä. Juhlaan liittyy paljon erilaisia seremonioita sekä uskomuksia kuten esim. kodit siivotaan perusteellisesti ja huono onni lakaistaan pois jolloin uusi vuosi aloitetaan puhtaalta pöydältä. Kodit koristellaan punaisella ja kullanvärillä. Lahjojen antaminen kuuluu myös Uuteen Vuoteen, punaisissa kirjekuorissa (lai see) annetaan rahalahjoja, aikuiset lapsille ja esimiehet alaisille sekä talonyhtiössä asukkaat antavat punaisia kuoria henkilökunnalle. 

Vuohen vuonna syntyneitä sanotaan olevan rauhallisia, hyväsydämisiä, ystävällisiä, ujoja, vilpittömiä, pessimistejä sekä taiteellisia. Vuohet ovat syntyneet vuosina: 1907, 1919, 1931, 1943, 1955, 1967, 1979, 1991, 2003 ja 2015.
Kiinalaista uutta vuotta juhlitaan ympäri maailman erityisesti kiinalaisissa yhteisöissä, Suomessakin järjestetään Lasipalatsin aukiolla, Helsingin Caisa kulttuurikeskuksen ja Suomi-Kiina seuran toimesta nelipäiväiset uuden vuoden juhlat. 
New Yorkin Chinatownissa Lunar New Year on suurin tapahtuma ja sitä vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 1999. Tapahtuma on laajentunut vuosien mittaan ja se on tällä hetkellä talvisin New Yorkin suurin turistinähtävyys. Tapahtuma houkuttelee ihmisiä eri puolilta Yhdysvaltoja ja ympäri maailman. Juhlaan kuuluu ilotulitukset, lohikäärmetanssit, kiinalaista kansanperinnettä akrobatiaa ja taistelutlajeja, musiikki- ja tanssiesityksiä, taikureita ja tietenkin ruokaa, pelejä sekä markkinoita. Juhlaan kuuluu näyttävä paraati, johon osallistuu noin 5000 henkilöä ja kulkue matkaa ympäri Chinatownia. Uuden Vuoden kulkueessa on tanssia, värikkäitä pukuja, rumpuja, musiikkia ja taikureita. (kuvat:wikipedia)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.