lauantai 25. lokakuuta 2014

Kellojen siirtäminen




Ensi yönä siirretään kellot taas kesäajasta normaaliaikaan ja tämähän sopii minulle! Olen illan virkku ja aamun torkku, joten tuo yksi lisätunti on minulle mieluisa ja parempi vaihtoehto, kuin keväällä kesäaikaan siirryttäessä yhden tunnin katoaminen, joka saattaa tehdä aamustani kaaottisen. 

Toinen positiivinen asia minkä kellojen siirto tuo tulessaan on, että meidänkin perheessä taas hetken, kellot näyttävät samaa aikaa. Olen tunnetusti usein hieman myöhässä ja kun kaikki kellot näyttävät eri aikaa, niin turvaudun usein siihen kelloon, joka antaa minulle eniten armoa. 





Kesäaikaan siirrytään maaliskuun viimeisenä sunnuntaina, jolloin kelloja siirretään aamuyöllä kello 3.00 => 4.00 ja normaaliaikaan siirrytään lokakuun viimeisenä sunnuntaina aamuyöllä kello 4.00 => 3.00. 

Itse en koskaan muista miten päin kelloja siirretään ja vuosia sitten ystäväni kertoi hyvän vinkin, "kelloja siirretään aina kesää kohden". Toisin sanoen, kun siirrytään kesäaikaan niin kelloja siirretään eteenpäin ja kun siirrytään normaaliaikaan, niin kelloja siirretään taaksepäin. 

Kellojen siirto saattaa aiheuttaa monille harmia, sillä biologinen rytmi häiriintyy ja tämän myötä voi seurata unihäiriöitä, joka aiheuttaa väsymystä ja vireyden laskua. Sanotaan, että työpaikoilla työteho putoaa 50%, kellojen siirron jälkeisellä viikolla. 

Kellojen siirto aiheuttaa hankaluuksia myös lapsiperheissä sekä maataloudessa työskenteleville, sillä lapset ja eläimet elävät kuitenkin oman biologisen rytminsä mukaan. Kellojen siirto aiheuttaa myös paljon sekaannusta aikatauluissa ja tämän vuoksi kellot vaihdetaan Euroopan maissa samaan aikaan 1.00 GMT. 

Ravintoloiden aukioloajat aiheuttavat myös usein päänvaivaa ja kesäaikaan siirryttäessä ravintolat häviävät yhden tunnin parhaasta myyntiajasta, kun taas normaaliaikaan siirryttäessä kellojen siirrolla ei ole vaikutusta, sillä valomerkki tulee kello 3.30 ja kelloja siirretään kello 4.00.

Kesäaikaan siirtymistä alettiin käyttämään yleisesti 1970-luvulla energiakriisin aikaan, jolloin ajateltiin, että kesäkuukausina aamuisin on valoisampaa ja energiaa tarvitaan vähemmän, kuin pimeinä syksyn ja talven kuukausina. 

Saksassa ja Iso-Britanniassa otettiin kesäaika käyttöön ensimmäisen maailmansodan aikaan vuonna 1916 ja Suomessakin kokeiltiin kesäaikaa toisen maailmansodan aikaan vuonna 1942, mutta vakituisesti kesäaika otettiin Suomessa käyttöön vuonna 1981. Tänä päivänä Euroopan Unionissa on olemassa pysyvä kesäaikadirektiivi, joka sitoo kaikkia jäsenvaltioita. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.