maanantai 13. lokakuuta 2014

Raivaus + Tavara päivässä pois = matkalla kohti MinimalismiaLess is more
> = < Olen jo aikaisemmin kirjoittanut raivaamisesta sekä tavara-päivässä projektista ja mielestäni nämä ovat ensimmäisiä askeleita kohti minimalismia. Sain kesän alussa tuttavaltani linkin 30 päivän Minimalismin sähköpostikurssille, joka auttaa luopumaan turhasta tavarasta. Lisäsin itseni sähköpostilistalle tietenkin heti, vaikka olimme juuri lähdössä lomalle ja en päässyt tutustumaan päivittäisiin viesteihin sekä toteuttamaan noita viisauksia. Loppulomasta aloin tyhjentämään sähköpostiani ja päätin lukea nuo viestit ja katsastaa, onko siellä minulle mitään hyödyllisiä vinkkejä tuon tavarapaljouden kesyttämiseen. 

Ihastelin kesäkotiamme, sillä siellä ei mielestäni ollut yhtään turhaa tavaraa. Asunnon omistaja oli nähnyt paljon vaivaa tyhjentämällä kaappeja meidän nelihenkiselle perheelle, joten meidän viiden viikon matkatavarat mahtuivat hyvin tuohon pieneen asuntoon. Hämmästelin mielessäni, mihin ihmeeseen hän on laittanut kaiken tavaran? Olen ihan varma, että kaikki ylimääräinen tavara on jossain kellarissa? Mökillä? Sillä voiko noin vähällä tavaramäärällä tulla toimeen? Hän on nainen!

Kyllä voi tulla toimeen! Ainakin me tulimme hyvin toimeen viiden viikon ajan. Viimeaikoina olen vähän lipsunut Tavara päivässä-projektistani ja lomien aikana on tullut hankittua yhtä sun toista, joten tehtävää on sillä saralla. Nyt Martta alkaa miettiä, mitkä tavaroista on todella tärkeitä ja merkityksellisiä sekä mitkä tavarat on vain esineitä! 


Live Light
Mikä ihmeen minimalismi?


Sana kuullostaa korvissani hienolta kuvataiteen lajilta, joka on hyvin pelkistetty, mutta minä en ajatellut aloittaa maalaamista, vaan haluan karsia ympäriltäni turhat tavarat, sekä ne asiat, jotka vievät minulta liian paljon aikaa ja energiaa. Sanotaan että tavarasta luopuminen on uusi trendi, joka erottaa rahvaan eliitistä. No niin tai näin, jokainen toteuttaa minimalismia omalla tavallaan, olkoon se sitten tavaraan, pukeutumiseen, sisustamiseen tai elämäntapaan liittyvä toimintatapa. Moni on kyllästynyt tavaran määrään ja haluaa panostaa enemmän laatuun, kuin edullisiin ja heikkolaatuisiin tusinatuotteisiin. Sisustuksessa käytetään mielummin arvokkaampia design-tuotteita, edullisen sisustuskrääsän tilalla. Pukeutumisessa suositaan laadukkaampia materiaaleja, merkkituotteita, sekä yksinkertaisia kuvioita.  Moni hakee muutosta elämäntapaan panostamalla niihin asioihin, mitä pitää itselleen tärkeänä ja käyttää rahansa mielummin niihin asioihin, joita oikeasti haluaa tehdä ja mistä nauttii. 

Minimalismi kurssin antiaKeräsin Joona Luostarisen kuukauden sähköpostikurssista itselleni tärkeitä asioita joita jäin miettimään sekä parhaimmat tavat, niksit ja keinot luopua turhasta tavarasta!

Kun tavaraa on paljon tarvitaan isompi asunto, mihin tavarat mahtuvat ja jossa niitä säilytetään. Isompi asunto vaatii taas enemmän sisustusta ja asumiskulut ovat suuremmat.

Kun tavaraa on paljon, kuluu enemmän aikaa ja energiaa tavaroiden  siivoamiseen, hoitamiseen, huoltamiseen sekä korjaamiseen ja jää vähemmän aikaa muihin asioihin.

Kun kuluttaa vähemmän, jää enemmän rahaa tehdä niitä asioita, mistä nauttii ja mitä oikeasti haluaa tehdä.

Mitä enemmän tavaraa on, sitä ahdistuneempi on! Nautiko hetkestä? vai suoritatko jatkuvasti?

Kuluttaminen vaikuttaa myös luontoon, materiaalit, kuljettuskustannukset, varastointi ja jätteiden käsittely.


Opi tuntemaan itsesi 
Kurssin ensimmäisenä päivänä pyydettiin listaamaan asioita, mitä käytät päivän aikana, tavaroita mitkä ovat sinulle tärkeitä, sekä asioita mitkä tekevät sinut onnelliseksi. En lähenyt listaamaan päivän aikana käyttämiäni tavaroita, sillä arvelin, että niitä ei loppuen lopuksi kuitenkaan ole montaa ja ne ovat ns. peusjuttuja. Sen sijaan tein lomalla ollessani listan tavaroista, mitkä tuovat hyvän fiiliksen ja nostavat hymyn huulille. Niitä oli ulkomuistista peräti kaksi tavaraa, Bistro-kyltti ja Madrid-taulu, molempiin tavaroihin liittyy useita muistoja. Bistro-kyltti tuo mieleeni mukavia hetkiä, joita olemme viettäneet perheen kanssa täällä Sveitsissä ja Madrid-tauluun liittyy monia muistoja ajasta, jolloin asuimme Madridissa, ihania paikkoja, rakkaita ihmisiä sekä monia hauskoja kommelluksia ja tarinoita. Listatessani niitä asioita, mitkä  tekevät minut onnelliseksi, huomasin että siinä ei ollut yhtään tavaraa, vaan se koostui aineettomista asioista kuten, perheestä, Machosta, ystävistä, hyvästä ruoasta, pienistä yllätyksistä, ulkoilusta, matkailusta ja ratsastuksesta. 


Miksi sinulla on niin paljon tavaroita?


löysin listalta viisi kohtaa, joihin itse huomaan sortuvani:

säästän ja hankin asioita pahan päivän varalle 
joskus vielä mahdun näihin, otan kaksi kun halavalla saa, tätähän vois käyttää vaikka…
=> lainaa, vuokraa tai osta uusi, sitten kun sille on tarvetta

tunnesyyt, säilytän saamiani lahjoja ja muistoesineitä
saatiin tää kihlalahjax, en nyt muista keneltä, ostettiin tää lomalta vuonna 2000 vai 2003? Teneriffalta vai oliko se Fuerteventura?, siis tää oli Rosan eka pehmo muistaakseni…
=>ota valokuva tai säästä tärkein tai mielekkäin

ansaitaksemme, shoppailukierros palkinnoksi!
mä oon siivonnut koko kämpän ja... ja... ja... sitä ja tätä…
=> miten olisi elokuva, kahvihetki ystävän kanssa, hieronta tai jalkahoito

ei oo muuta tekemistä, joten shoppaamaan
sataa vois mennä kaupoille, pitkä viikonloppu onx kaupat auki?
=> piipahdetaan mielummin kylässä, ylös, ulos ja lenkille

haluan antaa lapsille kaiken mitä itsellä ei ollut
mä halusin aina saada tälläsen, mun kaverilla oli tämmönen ja se oli tosi kiva, meillä ei ollut tälläistä…
=> niin kuka sillä leikkii? mikä tää tällänen on?


Keräily

Moni keräilee erilaisia asioita, astioita, kirjoja, jääkaappimagneetteja, levyjä, matkamuistoja, leluja ja ties mitä. Kokoelma kasvaa ja pikkuhiljaa ostettuna rahamäärä ei tunnu kovin suurelta, mutta yhteenlaskettuna tuo summa on suuri ja sille löytyy monia muita käyttötapoja. Kokoelmat vievät tilaa ja niiden puhtaanapitoon kuluu aikaa. Harrastatko vielä keräilyä vai onko kokoelmasi muisto menneisyydestä ja kannattamaton sijoitus?


Vinkkejä tavaroista luopumiseen ja järjestyksen ylläpitämiseen


 • Helppoja aloittamiskohteita ovat vanhentuneiden ja pilaantuneide tuotteiden läpikäyminen. (lääkekaappi, jääkaappi, pakastin, kuivaainekaappi, kylpyhuoneesta pesuaineet, rasvat ja meikit yms.)

 • Aloita siistiminen yhdestä paikasta ja käy tavaroita läpi usein ja vähän kerrallaan. Jatka saman paikan läpikäymistä niin kauan kun paikka on kokonaan siivottu. Tarkastele siistittyä aluetta ja mieti onko se toimiva? Miten sen saisi toimivammaksi?

 • Käy tavaroita läpi säännöllisesti päivittäin, viikottain tai kuukausittain ja raivaa turha pois.
 • Opettele tekemään asiat kerralla kuntoon. (sähköposti, paperit)
 • Kerää  kaikki samanlaiset tavarat yhteen paikkaan. 

 • Tyhjennä käsilaukku ja lompakko turhista tavaroista, heitä vanhat kuitit, liput- ja pääsyliput sekä kauppalistat pois.

 • Käytä e-laskua ja laita postiluukkuun "ei ilmaisjakelua"- tarra.

 • Käytä kuittien säilyttämistä varten eTasku.fi palvelua.
Tähän eTasku palveluun pitää ehdottomasti tutustua! Kerään kaikki vaate-, ruoka- ja takuukuitit ja säilön niitä jonkin aikaa, mahdollista takuuta tai palautusta varten. Papi jaksaa aina nauraa, kun haluan käydä kuitit läpi ja säästellä niitä. Tämä linee peruja siitä, että olen työskennellyt taloustehtävissä. Tosin tällä hetkellä meidän kuittipino on mahtavan korkuinen ja vain muutama viikko sitten, törmäsin mahdolliseen takuuvaihtoon. erään tuotteen kohdalla. Nyt täytyy siis käydä kuitit läpi!
 • Kerää kaikki posti ja paperit yhteen paikkaan, missä säilytät niitä jatkossa. Käy paperit viikottain läpi sekä laita ne omille paikoille ja heitä turhat pois. Paperit leviävät helposti ympäri taloa ja kasaantuessa ne näyttävät epäsiistiltä.
 • Kerää tärkeitä tavaroita laatikkoon ja laita ne pois näkyviltä, katso jonkin ajan kuluttua tarvitsetko niitä todella vai oletko, jo tottunut niiden poissaoloon. 

Itse keräsin aikaisemmin pieneksi jääneitä lempivaatteita laatikkoon, jonka nimesin "ehkä"-laatikoksi. Huomasin että suurinta osaa vaatteista, en edes muistanut, kuin vasta myöhemmin katsoessani laatikkoon.

 • Kerää kirjahyllystä viisi kirjaa, joita et ole koskaan lukenut uusiksi ja vie kierrätyskeskukseen, lahjoita tai jätä johonkin suosittuun paikkaan muiden luettavaksi.
 • Tavaroille pitää keksiä oma paikka ja kun käytät jotakin tavaraa, niin laita se heti käytön jälkeen takaisin omalle paikalleen! Siivoamisen tarve väheee ja tavarat löytyvät omalta paikalta, eikä aikaa kulu tavaroiden etsimiseen. Kun olet ostoaikeissa, mieti löytyykö tavaralle paikka kotoota.
 • Mikäli ostat yhden tavaran, luovu jostain toisesta. 

Stressaava sähköposti


Käy sähköpostisi samalla tavalla läpi kuin muutkin tavarat. Käy viestit yksitellen läpi järjestyksessä ja poista turhat viestit sekä mainokset. Vastaa niihin viesteihin heti, joiden käsittely vie vain muutaman minuutin ja siirrä suuritöisemmät viestit omaan kansioon. Arkistoi viestit omiin kansioihin, jotka kuvaavat aiheen sisältöä. Käy läpi yksitellen kaikki kansiot ja mieti tarvitsetko todella tätä tietoa vai voitko saada sen tiedon jostain muualta myöhemmin käytettäväksi. Peruuta turhat mainoskirjeet tai pyydä niiden lähetystä kerran viikossa tai harvemmin. 


Lopeta ostaminen


Älä osta turhia asioita, vaan ainoastaan niitä asioita, mitä on pakko ostaa. Älä osta tavaraa heti, vaan pidä kahden viikon harkinta-aika. Kirjoita lista niistä tavaroista mitä olisit halunnut ostaa ja ota hinnat ylös. Katso listaa harkinta-ajan jälkeen ja laske paljonko olet säästänyt. Sanotaan että ostamisen jälkeinen hyvän olon tunee katoaa 10 minuutissa. 

esim. jos ostat joka ilta karkkipussin mikä maksaa 3€, se tekee vuodessa noin 1000€ tai mikäli ostat joka viikonloppu muutamalla kympillä vaatteita, joita et käytä tulee siitä yhteensä vuoden aikana noin 1500-2000€. 


Digitalisointi


Tänä päivänä verkosta saa vaikka minkälaisia palveluita ja asioita voi hyvin siirtää sähköiseen muotoon, joka säästää kummasti tilaa kotona. Kauhistuttaa ajatuskin kuinka monta metriä yhteensä on meidän perheen paperit, laskut, lehdet, kirjat, VHS, CD- ja DVD levyt ym. On selvää että, kaikkia asioita tietenkään ei halua käsitellä sähköisesti, sillä kyllähän kirjan ja lehden lukeminen on paljon mukavampaa, kun saa käpertyä sohvan nurkkaan ja pläräillä sivuja. Minulle nuo turistitoimistojen esitehyllyt ovat liian kohtalokkaita,  sillä niistä jää aina käteen useampi esite ja kartta, vaikka suurin osa tiedoista löytyy verkosta. Musiikkia, elokuvia ja sarjoja tänä päivänä kulutankin enimmäkseen verkon kautta ja tuntuu että pyyhin vain  pölyjä Cd-, DVD- ja LP-levyistä. Kyllä! Omistan vielä kasan LP-levyjä, vaikka minulla ei edes ole enää levysoitinta. 

Kirjahyllyssäni on varmasti kirjoja, joita en tule enää uudelleen lukemaan, joten nyt olisi hyvä aika siivota se, sillä täällä Sveitsissä suomalaiset kirjat voisivat tehdä kauppansa! 

Ennen muuttoamme Sveitsiin tein ison tyhjennyksen kotonamme ja huomasin, että olin säästänyt vuosien varrelta kaikki lasten tekemät ihanat askartelut ja piirustukset. Niitä oli paljon ja päätin että säästän vain muutaman askarruksen muistoksi ja kuvasin loput, sama homma pitäisi tehdä vielä lasten piirustuksille. 

Meillä paperia on joka puolella ja mappirivistöt sen kuin kasvavat! Voisin hyvin vähentää paperien määrää skannaamalla tärkeät paperit tietokoneelle. Netistä voisi tarkistaa löytyykö sieltä käyttöohjeet, manuaalit ja erilaiset oppaat tietokoneelle tallennettavaksi. Digitalisointi kuullostaa pelottavalta, sillä siihen liittyy uusia ohjelmia ja laitteita joita pitäisi opetella käyttämään.Paperikaaos haltuun


Paperien järjestely on tylsää puuhaa ja se vie yllättävän paljon aikaa. Kotiin tuleva posti ja muut paperit, olisi hyvä laittaa heti oikealle paikallie, niin ei pääsisii syntymään epämääräisiä paperipinoja. 

Vinkkejä paperien raivaamiseen:

1. kerää kaikki paperit yhteen pinoon
2. käy paperit läpi yksi kerrallaan ja lajittele omiin pinoihin
roskakori / kierrätys
tehdään myöhemmin  => laita muistutus kalenteriin
arkistoi / skannaa / valokuvaa
tee asia välittömästi
3. käy läpi kaikki paperit ja vie oikeille paikoille

Paperien läpikäyminen vie aikaa, jatkossa kerää kaikki paperit yhteen paikkaan ja käy ne läpi useammin. 


Lahjat


Minä rakastan lahjoja, enkä aio lopettaa niiden antamista jatkossakaan ja itse toivon saavani niitä myös tulevaisuudessa!!! Kannattaa enemmän kiinnittää huomiota lahjaideaan ja suosia mielummin aineettomia lahjoja (elokuva, illallinen, hieronta, yhdessäolo) tai antaa apua toiselle (ikkunanpesu, lastenhoito, ruoanlaitto, leipominen tai muu talkootyö). Mikäli kuitenkin haluaa muistaa konkreettisella lahjalla niin kannattaa pyytää lahjalista esim. mitkä viisi asiaa ovat seuraavaksi ostoslistallasi? 

Aina tulee kuitenkin saatua erilaisia ei-toivottuja lahjoja, kuten mainoslahjoja, kylkiäisiä, näytekappaleita tai sitten joulupukki on ollut ajatuksissaan. Tarpeettomia lahjoja on turha säilöä, joten ne voi hyvin laittaa kiertoon antamalla myyjäisiin ja arpajaisiin, hyväntekeväisyyteen tai niitä tarvitseville. Tietenkin on joitain lahjoja, joita ei vaan yksinkertaisesti voi antaa eteenpäin, mutta voisiko niille keksiä jotain muuta hyötykäyttöä?

Tavaroiden oikea paikka

Tämän päivän trendi on multitasking eli monisuorittaminen, jolloin tehdään useita asioita samaan aikaisesti. Tämähän tarkoittaa sitä, että kotona perinteiset huonejaot ovat muuttuneet. Keittiössä katsotaan televisiota ja tehdään töitä kokkailun lomassa, makuuhuoneessa tehdään töitä tietokoneella ja katsellaan televisioita sekä olohuoneesta on tullut ruokailutila. Sen sijaan että huoneet noudattaisivat perinteistä käyttötarkoitusta, kaikissa huonessa tehdään nykyään samoja asioita, joka taas tarkoittaa sitä, että kaikki huoneet pitää varustella samoilla laitteilla. Laitteiden ja huonekalujen määrä kasvaa, näinollen tavaroille on vaikea löytää oikeaa paikkaa. 

Makuhuoneessa pitäisi pystyä rentoutumaan, rauhoittumaan ja lepäämään, jotta pysyisimme pirteänä ja jaksaisimme paremmin. Keittiö on ruoanvalmistusta ja perheen yhteisiä ruokailuita varten. Olohuoneessa vietetään yhteistä vapaa-aikaa ja se on kodin viihdekeskus. Työhuoneen tai työtilan tulisi olla siisti ja rauhallinen ja siellä pitäisi pystyä keskittymään. Tavaroiden oikeat paikat tulisi ottaa huomioon myös kodin muiden huoneiden käyttötarkoituksen mukaan (lasten huoe, kylpyhuone, Wc, eteinen ym). 


Vaatteet


Vaatekaapit ja -huoneet tuppaavat pursuamaan vaatteista ja oikean vaatteen löytämiseen kuluu aikaa ja kaapit ovat tämä jälkeen entistä sekaisemmin. Vaatekaapissani on paljon "tallivaatteita", "mökkivaatteita" sekä "remontti- ja pihavaatteita", joita siis säästän että joskus ostamme mökin tai teen remonttia. Tallilla käytän ihan omia ns. urheiluun sopivia vaatteita ja pihalla tulee käytettyä kotivaatteita. Eli kysymys kuuluu siis: miksi nuo vaatteet vie tilaa käyttövaatteilta? miksi en löydä vaatekaapista "oikeita vaatteita"? Tykkään käydä vaateostoksilla, vaihdella eri trendejä sekä värejä, tämän vuoksi ostan usein vaatteeni edullisemmista ketjuliikkeistä. Valitettavan usein ketjuliikkeiden vaatteista värit katoavat ja perusvaatteet muuttuvat nuhvaisiksi. Ajattelin päivittää vaatekaappini siten, että ostan perusvaatteet hieman laadukkaammista liikkeistä ja suunnittelen itselleni kauan kaivatun peruspuvuston, jonka vaatteet sopivat toistensa kanssa. Tietenkään en aio luopua trendihupsutuksista, mutta meinaan miettiä pari viikkoa niiden hankintaa.  

Viime kesänä vietimme Suomessa viisi viikkoa ja etukäteen pidin pakkaamista haasteellisena. Koskaan kun ei tiedä Suomen kesästä, niin mukaan piti pakata lämmintä ja kevyttä sekä sateen kestävää vaatetta, puhumattakaan kengistä. Vajaan viikon helteiden jälkeen ymmärsin, että olin pakannut mukaan ihan turhia vaatteita, joille ei olisi käyttöä koko loman aikana, enkä ollut tarpeeksi ajatellut, että meillä oli pesukone käytössä. Pärjäsin koko loma-ajan hyvin, vain matkalaukullisella vaatteita ja palatessani kotiin, ihmettellin että mihin ihmeeseen saan vatteeni mahtumaan? Loman aikana huomasin, että useimmiten käytän kuitenkin samoja vaatteita ja puen ne melkein pyykkinarulta päälleni. Pakatessani matkalle mukaan vaatteita, yritän aina katsoa että ne sopivat yhteen keskenään, miksi siis en voisi kotioloissakin tarkkailla vaatekaappini sisältöä ja poistaa sieltä ne yksittäiset väriläiskät, jotka eivät sovi minkään vaatteen kanssa yhteen sekä vaatteet joita en ole vuoteen käyttänyt.

Vaateongelmaan ajattelin pureutua näiden vinkkien kautta:

1. Etsi vaatekaapista kolmen tyyppisiä vaatteita:
 • niitä, joita olet säästänyt kaukaa menneisyydestä, mutta et ole käyttänyt koskaan sen jälkeen
 • niitä, joita säästät hyvin epätodennäköisesti tapahtuviin tilanteisiin 
 • niitä, joita säästät tiettyyn käyttötarjoitukseen, mutta niitä on van liikaa (esim. remonttivaatteet)

2. Mitkä ovat lempivaatteitasi, joita käyttäisit joka päivä, jos vain mahdollista

3. Listaa vaatteet ja kysy itseltäsi mikset voisi käyttää niitä useammin?


Motivointi


Kerro muille projektistasi ja innosta heitä mukaan niin saat tukea omaan tavoitteeseen. Katso ensimmäisen päivän listaa ja muistuta itseäsi, mihin haluat käyttää enemmän aikaa. Ota ennen ja jälkeen kuva, tai pidä kirjaa siitä mitä olet tehnyt, jotta huomaat edistyneesi.


Palkitseminen


Välillä on hyvä pysähtyä ihailemaan omia aikaansaannoksia ja palkita itseä onnistumisista. Palkitseminen lisää motivaatiota ja innoittaa jatkamaan. Projektin myötä palkintona on tullut jo ajan säästämienen, jota voi käyttää mieleiseen tekemiseen, mutta palkinto voi olla myös konkreettinen. Olen käynyt vuosia aika ajoin kirpputorilla myymässä tavaroita, sekä muuttoa ennen myin paljon leluja, astioita ja huonekaluja tori.fi ja huuto.net sivustoilla ja säästin kaikki saamani rahat ns. matkakassaan. Ihan vielä niillä rahoilla ei nelihenkinen perhe matkusta kovin pitkälle, mutta ehkä joku päivä. Itselleni suurin palkinto on näkyvä jälki, mutta toki sitä voisi myös välillä hemmotella itseään tai olla vaan tekemättä mitään. 

Nauti hetkestä


Usein suoritetaan liikaa eikä pysähdytä nauttimaan hetkestä ja niistä asioita mitä tehdään parhaillaan tai niistä asioista mitä meillä on olemassa. Usein mietimme jälkeenpäin näitä tilanteita ja harmittelemme kun emme toimineet silloin toisin. Olemme liian kriittisiä itsellemme sekä toisille ihmisille ja tämän vuoksi emme osaa olla tyytyväisiä, sillä aina on jotakin parantamisen varaa. Välillä on parempi hyväksyä tilanne sellaisenaan, kun siihen emme kuitenkaan pysty vaikuttamaan sen, sijaan että tuhlaisimme energiaa niiden asioiden miettimiseen. Välillä on hyvä pysähtyä miettimään niitä asioita, jotka tekevät onnelliseksi ja asioita, joista olemme kiitollisia. Nämä positiiviset asiat antavat lisää energiaa ja auttavat saavuttamaan tavoitteita. Minimalismiin kuuluu elämästä nauttiminen ja asioiden rennosti ottaminen, kaikki tapahtuu ajallaan, joten turha stressata tai kiirehtiä. Nauti siis jokaisesta tyhjästä laatikosta, tasosta ja pois heitetystä turhakkeesta. 


Be happy with this moment… 
This moment is your life
3 kommenttia:

 1. Aivan mahtava juttu! Itse olen aikamoinen tavarahamsteri ja tarkoitus olisi oppia vähentämään kodin tavaramäärää. Haaste on suuri muttei mahdoton (toivottavasti). Kirjoituksesi antoi sysäyksen raivauksen aloitukseen, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla jos löysit vinkkejä :) Vaikka postauksen kirjoittamisesta on kulunut aikaa niin edelleen projekti jatkuu edelleen. Aika ajoin saan ison kipinän ja raivauksen tulos motivoi jatkamaan, välillä menee pitkiä aikoja inspiraatiota odotellessa, mutta kun se löytyy niin en malta lopettaa... Tänään piti istutella kevätkukkIa ja laittaa yrttien siemeniä kasvamaan, mutta innostuin viestistäsi niin, että ennen puutarhahommia päätin raivata puutarhavälineet ja kävin lävitse ruukut, siemenet, lannoitteet yms. ja laitoin ne järjestykseen... Oli muuten kiva sen jälkeen laitella niitä kukkia kun välineet löytyivät helposti ja paikat olivat siistit! Zemppiä sinulle Rinag raivausprojektiisi!

   Poista
  2. Unohdin mainita, Blogissa löytyy myös muita postauksia raivaukseen liittyen esim. hakusanalla "Martan touhut"

   Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.