lauantai 6. helmikuuta 2021

Aurinkoa ja lunta -Talviretki Luukkiin
Aurinko! 

Tuo ihmeellinen valoilmiö on hellinyt meitä viime päivinä ja vaikka pakkasta on ollut mittarissa ihan kiitettävästi, niin valo on houkutellut minut ulkoilemaan. 

Viime viikonloppuna kävin ystäväni kanssa patikoimassa Salmen ulkoilualueella ja ihastelin jo automatkan aikana upeita lumisia maisemia. Metsässä piti välillä ihan pidättää henkeä kun oli niin kaunista, vai johtuiko se reippaasta kävelystä? 

Päätin, mikäli kelit jatkuvat samanlaisina, niin tänne on pakko palata pikimmiten. Ei siinä montaa päivää mennyt, kun ajelin jälleen samaa tietä, mutta tällä kertaa menin Luukkiin. En millään malttanut odottaa seuraavia kävelytreffejä...


Luukki
Vaikka olen ikäni asunut Espoossa, niin Pohjois-Espoo ja Luukki ovat minulle vieraampia paikkoja. Luukki on toki nimenä tuttu, mutta olen käynyt siellä vain muutaman kerran, syynä lienee Espoon sisäinen liikenne. 

Kävin Luukissa pari vuotta sitten patikoimassa ja ihastuin tuolloin toden teolla seitsemän lammen reittiin. Reitti oli mielestäni helppokulkuinen ja hyvin merkitty, sen varrella olevat lammet olivat toinen toistaan kauniimpia. Haaveilin viime kesänä palaavani jälleen tuolle 7-lammen reitille, mutta pidin sitä liian pitkänä. Muistan kuinka viimeksi ihastelin Luukin kartanoa sekä sen viheralueita, ajattelin että tänne on tultava uudelleen!


Luukin lampireitit
Katselin Luukissa reittikarttaa ja ilokseni huomasin, että alueella on myös toinen hieman lyhyempi 3-lammen reitti 5,6 km. Lampireitit kulkevat osan matkaa samaa tietä pitkin, aina Hauklammelle asti, kunnes ne erkanevat. 3-lammen reitin varrella ovat Hepolampi, Käärlampi sekä Hauklampi, 7-lammen reitin varrella on näiden lisäksi Mustalampi, Väärälampi, Halkolampi ja Kaitalampi

En ole koskaan käynyt Luukissa talvella, joten jännitin hieman mahtaako kävely onnistua talvisessa luonnossa ja tyytyväisenä totesin, että KYLLÄ! 


Kolmen lammen reitti
Ilokseni voin todeta, että valoisa aika on lisääntynyt huomattavasti! Lähdin liikenteeseen myöhään iltapäivällä ja valoa riitti hyvin, vasta reitin loppumetreillä alkoi hämärtää. 

Pysäköin auton Luukin kartanon maksulliselle parkkialueelle ja lähdin seuraamaan sinisiä viittoja, jotka ohjasivat Porintien alitse. Ajattelin kiertää reitin myötäpäivään ja kulkea aluksi pätkän mikä on yhteneväinen 7-lammen reitin kanssa, sillä halusin varmistaa, että lähden heti oikealle polulle. Reittiä oli helppo seurata varsinkin kun oli kahdet opasteet siniset sekä keltaiset. 
Aloituspiste löytyi helposti ja mikä parasta, reittiä  ei tarvinnut jakaa hiihtäjien kanssa. Patikointireiteillä ei ole talvikunnossapitoa, mutta lumeen oli muotoutunut kapea polku edellisen lumisateen jälkeen.

Luminen metsä toi hymyn huulille, oli kerrassaan maagista, pilvetön taivas ja aurinko, joka pilkotti puiden välistä. Mikä talvipäivä! Talvi on parhaimmillaan just nyt, kauhon tätä talteen loskapäivien varalle. 
Tämän reitin alkumatka oli mielestäni kaunein osuus 7-lammen reitillä, näkymät lampien varrella oli todella kauniit. Tuolloin kuljin reittiä vastakkaiseen suuntaan, mielenkiinnolla odotin miltä siellä näyttää nyt talvella. 

Ensimmäisenä vastaan tuli Hepolampi, polulta lähti jalanjäljet kohti lampea, asettelin omat kengät niihin ja pääsin ihailemaan kaunista talvimaisemaa. Palasin polulle ja hetken päästä vastaan tuli viitat Käärlammelle sekä Hauklammelle. Käärlammelle meni myös jalanjälkiä, mutta jätin sen väliin ja menin Hauklammen rantaan. 
Lammen pinta oli lumen peitossa, maisema näytti upealta. Kokeilin jäätä ja huomasin, että lumen alla on sohjoa eli jäälle ei kannata mennä kävelemään, se ei ole tarpeeksi paksua. Jatkoin matkaa Hauklammen päähän, jossa reitit erkanivat, keltaiset viitat vasemmalle ja sininen reitti lähti oikealle kiertämään Hauklampea. Aurinko alkoi jo laskea, vielä oli kuitenkin valoisaa ja näkyvyys oli hyvä. Luminen metsä oli upea nähtävyys! 
Tykkäsin tästä reitistä todella, vaihteleva maasto ja sen pituus oli juuri sopiva.


Mikäs se sieltä pilkottaa? 


Lunta ja aurinkoa, tässä juuri sopivat ainekset 2020 Retkihaasteen kohtaan 45. Auringontervehdysretki! 

"Retkihaasteen osalta tiesin jo etukäteen, että en missään nimessä ehdi tehdä kaikkia haastekohtia, vaikka käyttäisin yhtä retkeä monessa eri kohdassa. Alkuvuonna minulla oli kipsi jalassa ja kevät meni nilkkaleikkauksesta toipumiseen, sitten kesän alussa tehtiin korjausleikkaus ja kuntoutuminen alkoi uudelleen."

En todella ehtinyt saada viime vuonna retkihaastetta valmiiksi, sillä aloitin sen vasta maaliskuun lopulla. Haasteessa oli jäljellä useita kivoja retkiteemoja, joten päätin jatkaa sitä siihen asti, kunnes retkivuosi tulee täyteen. 


Luukin ulkoilualue
Luukin ulkoilualue sijaitsee Pohjois-Espoossa Porintien 120 (Vihdintie) varrella, alue on Helsingin kaupungin omistuksessa. 

Luukki tunnetaan kartanostaan, ensimmäisen kartanon rakennutti Lukas Sigfridsson 1600-luvulla ja kaupunginosa on saanut nimensä sen mukaan. Nykyinen kartano on valmistunut vuonna 1925 ja se on vuokrattavissa yksityistilaisuuksiin. Kartanossa toimii kesällä ja viikonloppuisin kahvila sekä lounasravintola. (tarkista aukiolo

Kartanon lisäksi ulkoilualueella on patikointireittejä ja hiihtolatuja, uimaranta, vuokra-saunoja sekä, matkailuvaunualue (ei telttailu mahdollisuutta) ja lähettyvillä Golfkenttä.


Patikointireitit:
3-lammen reitti 5,6 km, merkitty sinisellä
(Hepolampi, Käärlampi, Hauklampi)
Pysäköinti: 
Luukin kartano, Luukintie 33, 02970 Espoo maksullinen

7-lammen reitti 8,6 km, merkitty keltaisella
(Hepolampi, Käärlampi, Hauklampi, Mustalampi, Väärälampi, Halkolampi ja Kaitalampi)

Pysäköinti: 
Luukin kartano Luukintie 33, 02970 Espoo, maksullinen
Kaitalampi, 02980 Espoo
Halkolampi, 02980 Espoo

Palvelut:
Patikointireittien varrella eväspaikkoja, käymälät ja tulentekopaikat löytyvät 7-lammen reitin varrelta. 
Missä sinä käyt ulkoilemassa talvella?


Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa 

8 kommenttia:

 1. Maisemat näyttävät kivoilta talviasussaan. Ehkä vielä enemmän omaan mieleen olisi kevät- tai syksymaisemat. Mielellään tuolla kyllä lähtisi joka tapauksessa käymään kaikkina kolmena vuodenaikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maisemat todella muuttuvat eri vuodenaikoina ja ihanaa että meillä on niitä neljä! Viime aikoina olen huomannut että talvella maisemat ovat todella erilaiset kuin kesällä, välillä on vaikea hahmottaa samaksi paikaksi.

   Poista
 2. Hieno postaus! Mukava tutustua uusiin paikkoihin.
  Minä ulkoilen talvella pääasiassa tässä "kotinurkilla" ja lähialueilla eli pitkin poikin Kainuuta. Kotipihalla jumppaan lumikolan kanssa. Joskus lunta tulee niin, että pitää kolata kaksi kertaa päivässä. Silloin tietää kyllä ulkoilleensa 😅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tarja kommentista, ja kiva kuulla että otat talvesta ilon irti! Voin uskoa että kola on kovassa käytössä, sen verran on viime aikoina lunta tullut. Itse olen iloinen, että meidän yhtiössä käy lumiaura! Toki näin lomautettuna olisi aikaa tehdä rauhassa lumitöitä, eikä tarvitse kiireessä hutkia. Lumisina talvina täällä etelässä tulee ongelmaksi tilan puute, lumikinokset kasvavat korkeaksi pienillä pihoilla. Mukavia ulkoiluhetkiä!

   Poista
 3. Ihania maisemia. Kaipaan niin kunnon lumista talvea ja ulkoilua raikkaassa pakkassäässä. Täällä Keski-Euroopassa alavilla mailla lumesta on vain haittaa. Vuorillekaan ei nyt pääse matkustamaan joten ulkoilla voi vain lähinnä kaupunkialueella.
  Asunto on jo onnekkasti myyty ja odotellaan lähinnä muuton järjestymistä. Ehditään ehkä vielä nauttimaan kevättalvesta ja jopa Lapista. fani

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko myöntää että tänä vuonna on ollut ihan paras talvi pitkiin aikoihin! Hyvä niin, sillä tämä vallitseva tilanne olisi vielä kauheampi loskan keskellä, joten ymmärrän sinua hyvin. Kiva kuulla että palapeli valmistuu pikkuhiljaa, Zemppiä muuttoon!

   Poista
 4. Harkinnassa on nyt ekaa kertaa lähteä Luukkiin ja tarinastasi ja kuvista oli paljon apua retkeä suunnitellessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla :D Katselen itse juuri ikkunasta ulos ja huomaan, että lunta on taas tullut ja aurinko paistaa, mitä jos...

   Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.