lauantai 13. huhtikuuta 2019

Turistina Tukholmassa - Monteliusvägen ja Gamla Stan
No nyt on tämän vuoden matkailukausi avattu ja vuoden ensimmäinen ulkomaanreissu tehtiin Tukholmaan, jossa en ole käynyt moniin vuosiin. Tukholman reissu on ollut jo pitkän toivelistalla ja nyt vihdoinkin se tuli ajankohtaiseksi.

Edellisestä Tukholman reissusta on tosiaan kulunut todella pitkä aika, niin tämän reissun teemaksi sopii hyvin turistina Tukholmassa eli käydään katsomassa ja muistelemassa vanhoja tuttuja paikkoja, mitä ei olla aikoihin nähty. Kun muutama vuosi sitten kuulin, että Ruotsiin on avattu Abba-museo, niin päätin että seuraavalla Tukholman reissulla haluan ehdottomasti päästä käymään siellä. Ilokseni sain houkuteltua muut matkaajat mukaan, joten käynti Abba-museossa onnistui. 

Menimme Ruotsiin laivalla ja nykyään maissa oloaika on harmittavan lyhyt, eikä siinä ajassa ehdi tehdä paljoakaan, käytänössä museo vierailun jälkeen ei ehdi paljon muuta tehdä. Mikäli aikaa jäisi, niin haluaisin käydä ihastelemassa kaupunkia, jossain näköalapaikassa sekä kierrellä hieman vanhassa kaupungissa. Otimme Siljan terminaalista bussiin, joka vei meidät suoraan Djurgårdenille, jäimme bussista Abba museon luona ja olin museosta todella innoissani. 
Museo oli mielestäni kivasti toteutettu, vaikka se oli aika pieni ja välillä jopa ahdas, jopa seurueen mieshenkilöt tykkäsivät museosta ja se oli kuulemma paras museo ikinä. Lue lisää Abba-museosta.
Lähdimme museosta ja saimme kuulla, että sen takaa Gröna Lundin vierestä lähtee lautta Slussenille vanhaan kaupunkiin. Lauttamatka kesti noin kymmenisen minuuttia ja ihailimme sen aikana kaupunkia mereltä käsin. Meillä oli vielä muutama tunti aikaa ennen kuin pitäisi hypätä laivalle menevään bussiin.


Miltä Tukholma näyttää?
Meille osui upea aurinkoinen keli, eikä edes tuuli haitannut sitä tunnetta että voi vain käyskennellä kaupungilla. Olin etukäteen katsellut erilaisia näköalapaikkoja Tukholman kartasta sekä Visit Stockholmin sivuilta, Kaupungintalon näköalapaikka olisi ollut matkan varrella, mutta  harmillisesti se aukeaa yleisölle vasta toukokuussa, joten päädyimme Eijan kanssa reippailemaan Södermalmin puolelle Monteliusvägenin näköalapaikalle. 

En ollut aikaisemmin käynyt siellä, mutta olin nähnyt sieltä otettuja upeita valokuvia keskustan ja vanhan kaupungin suuntaan, olimme jo Slussenin lauttarannassa niin ei tuo kävelymatka tuntunut kovin pitkältä, ainakaan kaikille…
Meillä kesti Slussenilta noin parikymmentä minuuttia kävellä näköalapaikalle, matkan varrella toki ihastelimme mielenkiintoisia, vanhoja rakennuksia. Hieman nauratti kun vastaan tuli Bastugatan!
Saavuimme pienelle hiekkatielle ja sieltä aukeni upeat näkymät vastarannalla, joku muukin oli tainnut käydä Visit Stockholmin sivuilla, sillä kävelytien varrella oli useita valokuvaajia. Harmittelimme, että emme tajunneet ostaa voikkuleipiä ja kahvia mukaan, sillä olisimme voineet nauttia maisemista eväiden kera. Ensimmäistä kertaa hahmotin Tukholman kaupunkia paremmin, sillä aikasemmin olen vain pyörinyt vanhassa kaupungissa ja keskustaan kaupoissa. 

Jatkoimme hiekkatietä eteenpäin ja pysähtelimme tuon tuosta ihailemaan maisemia, kuljimme tien loppuun asti sekä vielä vähän pidemmälle, kunnes palasimme samaa upeaa reittiä pitkin takaisin.Tukholman ihana vanha kaupunki Gamla Stan
Lähdimme näköalapaikalta kävelemään kohti vanhaa kaupunkia ja aika alkoi jo loppua mutta teimme pienen kierroksen vanhassa kaupungissa, olisin halunnut nähdä Stortorgetin ympärillä olevat vanhat talot, valitettavasti nämä talot olivat restauroinnin kohteena. Julkisivujen edessä oli isot lakanat, joissa näkyi kuitenkin tylsien mainospressujen sijaan talojen kuvat.


Tällä reissulla tuli nähtyä vain pintaraapaisu Tukholmasta, mutta olin iloinen sillä kaikki mitä ehdin nähdä oli minulle uutta. Jos aikaa olisi ollut enemmän, niin olisin ehdottomasti halunnut päästä käymään Kuninkaanlinnassa. 

Tukholmaan pitää päästä ehdottomasti uudemman kerran, hieman myöhemmin keväällä tai kesällä, olisi ihan huikeaa nähdä Kungsträdgårdenin kirsikkapuut kukassa sekä päästä käymään Drottningholmin linnassa ja sen puutarhassa. Seuraavaksi tahdon päästä ihailemaan maisemia Kaupungintalolta sekä tutkia Djurgårdenia ja vierailla upeassa Nordiska museessa....

Laivareissun sijaan ensi kerralla voisi viettää koko viikonlopun Tukholmassa!Gamla Stan
Tukholma on perustettu saarelle vuonna 1252, sen keskeisin paikka on Stortorget, joka on kaupungin vanhin aukio. Aukion vieressä kulkee kaupungin vanhin katu Köpmangatan ja yksi vanhan kaupungin suosituimpia nähtävyyksiä on Gamla Stanin kapein kuja Mårten Trotzigs gränd, joka on kapeimmillaan noin 90 cm leveä.

Vanha kaupunki on hyvin säilynyt, sen kapeita mukulakivikatuja pitkin on kiva kävellä ja ihailla vanhoja värikkäitä taloja sekä ihmetellä niiden hienoja yksityiskohtia.

Vanhassa kaupungissa on useita kirkkoja ja museoita, siellä sijaitsee mm. Storkyrkan missä Kruununprinsessa Viktoria vihittiin vuonna 2010. Viereisellä Riddarholmenin saarella taas sijaitsee vanha Fransiskaani-luostari, joka on nykyään kirkko ja toimii kuninkaallisena hautakirkkona.

Vanhan kaupungin halki kulkee Västerlånggatan ja Österlånggatan, jotka ovat saaren pääkatuja, niiden varrella on useita pieniä putiikkeja ja liikkeitä, jotka myyvät matkamuistoja ja käsitöitä sekä lukuisa määrä kahviloita ja ravintoloita.

Gamla Stanin suosituin nähtävyys on Kuninkaanlinna, jossa on yli 600 huonetta, linnaan ja sen holveihin pääsee vierailemaan ympäri vuoden. Linna on kuninkaan virallinen asuinpaikka ja päivittäinen vahdinvaihtoa on mielenkiintoista seurata.
Tervetuloa blogiini
www.martanmatkassa.fi

Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa 

8 kommenttia:

 1. Tukholma on ihana! <3 Itselläkin on tullut vierailtua siellä eniten risteilyjen aikana ja aina harmittaa että maissaoloaika on niin lyhyt. Pitäisi joskus jäädä sinne hotellireissulle, niin ehtisi näkemään enemmän!

  Tukholmassa on kyllä loistavia museoita 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta siellä paljon mielenkiintoisia museoita, mutta niihin ei viitsi uhrata vähäistä maissaoloaikaa, puhumattakaan lähisaarista!

   Poista
 2. Tuo on kyllä niin totta, että jos kaupungissa käy vaan päiväseltään, niin pitää tarkkaan rajata mitä haluaa tehdä, sillä aika ei kovin moneen kohteeseen riitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti jatkossa tulee käytyä siellä useammin, niin voi vähän jakaa noita mielenkiintoisia kohteita eri käyntikerroille. Tosin mielummin menen seuraavaksi kuitenkin lentsikalla laivan sijaan.

   Poista
 3. Mä olen asunut Tukholmassa, mutta en muista siitä juuri mitään. Viime kesänä oltiin Tukholman kupeessa äidin lapsuudenystävän luona. Juuri silloin Ruotsin junaverkosto oli poissa käytössä jonkin vian vuoksi ja ei päästy ollenkaan Tukholman keskustaan :D No tulipa koettua kaikkea muuta Ruotsin maaseudulla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi ei olipa huonoa tuuria, kiva kuitenkin että teillä oli paikallisopas mukana, muutoin olisi voinut olla haasteellista keksiä tekemistä! Lähiseutuun olisi kiva päästä tutustumaan, mikäli pääsee Tukholmaa pidemmälle niin sitten on usein vain ohikulkumatkalla!

   Poista
 4. Kuulostaa kivalta reissulta ja tästä sai kivoja vinkkejä irti. En olekaan pitkään aikaan käynyt tukholmassa ja se on kyllä tänä kesänä yksi ehdoton vierailukohteeni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla jos löysit vinkkejä, olin jo pitkään odottanut että pääsen jälleen käymään Tukholmassa ja olin oikein tyytyväinen reissuun ja haluan ehdottomasti käydä siellä pikapuoliin uudemman kerran.

   Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.