lauantai 30. syyskuuta 2017

Paluumuutto: Asunnon hankinta
TJ eli tänään jäljellä 14 päivää, paluumuutto Suomeen etenee, muuttoauto on tulossa ja lentoliput varattu, mutta kaikki muu onkin herran hallussa! Kuvittelin että olisin tehnyt tämän postauksen jo muutama viikko sitten, otsikolla ”Meillä on osoite”, mutta näin ei kuitenkaan käynyt! Stressikäyrä alkaa olla jo todella korkealla, aamuisin kun herään, tarkistan ensimmäiseksi puhelimesta sähköpostit ja toivon, että sinne olisi kolahtanut joku viesti mahdollisesta asunnosta! Peukut pystyssä odottelen, että joku meidän hakemuksistamme natsaisi, sillä muuttoliikkeelle riittää kunhan he saavat tiedon uudesta osoitteesta pari päivää aikaisemmin…


Paluumuuton yksi tärkeimmistä hoidettavista asioista on uusi koti, asunto, osoite, paikka mihin mennä ja missä olla, paikka missä viihdytään perheen kanssa. Muuton valmisteluita helpottaa huomattavasti kun tietää mihin on muuttamassa, silloin on helpompi miettiä mitä tavaroita tulee mukaan ja mitä jätetään pois. Paluumuutto tuntuu mielekkäältä kun voi etukäteen suunnitella ja sisustaa tulevaa kotia, on jokin kohde mitä kohti kulkea.Ostetaan asunto


Aloitimme asunnon etsinnän hyvissä ajoin, haluamme palata takaisin meidän entisille hoodeille ja ensiksi olimme ostoaikeissa. Seurasimme koko alkuvuoden alueen myytäviä asuntoja, tarjolla oli vain vanhoja ja ylihintaisia asuntoja, jotka olivat isomman remontin tarpeessa. Kesällä alkoi odotetusti hiljainen sesonki, tietenkin juuri silloin, kuin meillä olisi ollut mahdollisuus käydä katomassa asuntoja paikan päällä.

Netin välityksellä asunnoista saa yllättävän hyvän käsityksen, mutta silti vielä monet laittavat surkeita kuvia ilmoituksiin, ei minua kiinnosta nykyisen asukkaan huonekalut tai sisustuskuvat, sen sijaan haluaisin nähdä enemmän kuvia huoneista ja miksi ihmeessä pohjapiirustuksissa ei voi olla mittoja? Mittojen avulla asunnon ja huoneiden kokoja hahmottaisi paljon helpommin. Mittojen ja huonekuvien lisäksi minua kiinnostaa talon julkisivu sekä minkälaiset maisemat ikkuoista näkyy, varsinkin jos ei itse pääse kohdetta katsomaan.

Kävimme kesän alussa Suomessa pikavisiitillä, olin ottanut yhteyttä asunnonvälittäjiin ja sopinut meille muutamia näyttöjä. Pari välittäjää oli todella etsinyt meille sopivia kohteita, mutta eräskin ilmoitti että myynnissä olevasta kohteesta on tehty tarjous, eikä tämän vuoksi aio viedä meitä katomaan sitä ja pyysi tervetulleeksi näytölle uudemman kerran sitten kun olemme palanneet Suomeen, mikäli asunto on vielä myynnissä! Minä ainakin asunnon myyjänä toivoisin että välittäjä näyttää asuntoa kaikille kiinnostuneille, vai onko olemassa joku tarjoussuoja? Eikö muka asuntoa voi näyttää tarjouksen ollessa vireillä?

Löysimme yhden kiinnostavan asunnon, näytön jälkeen olimme yhteydessä välittäjään ja hän lupasi lähettää meille lisätietoja sekä kuvia. Välittäjä sanoi meille: ”edetään ihan rauhassa” ja tämän jälkeen emme kuulleet hänestä enää mitään, emme koskaan saaneet niitä lisätietoja ja hetken päästä huomasin että asunto oli poistunut myynnistä. Se siis siitä!Vuokralle?Aikaa kului, huomasimme että mitään uutta ja kiinnostavaa ei tullut myyntiin, ainoastaan samoja vanhoja asuntoja, jotka olivat olleet myynnissä jo keväällä. Tajusimme että ostoaikeiden suhteen aika ei enää riitä, joten päätimme alkaa etsiä vuokra-asuntoa, ensisijaisesti noilta meidän entisiltä hoodeilta. Miettiessäni tuota vuokra-asunto asiaa enemmän, se alkoi tuntua hyvältä ratkaisulta, sillä lapset ovat nyt aikuisia, eikä ole tietoa kuinka kauan he haluavat olla vielä kotona. Toki haluamme tarjota heille mahdollisuuden asua kotona, mutta isoa perheasuntoa emme enää tarvitse.

Sitten alkoi vuokra-asunnon metsästys, aloimme etsiä RT/PT-asuntoa oikotiet sekä muut vuokra-asuntojen välityssivustot tulivat hetkessä tutuksi. Vihdoin löysimme mieluisan asunnon, tyttäremme oli samaan aikaan Suomessa ja hän kävi katsomassa tuota asuntoa. Asunto oli todella kiinnostava, mutta vuokranantaja ei halunnut vuokrata sitä meille, sillä hän olisi joutunut itse maksamaan hankkimansa vuokranvälittäjän palkkion, koska vuokraamme asunnon yksityishenkilönä emmekä yrityksen nimissä. Tähän vatkaamiseen meni viikko tehokasta etsintäaikaa.

Jatkoimme etsintää, huomasimme että pääkaupunkiseudulta on todella hankala löytää perheasuntoja, missä olisi piha, mutta sen sijaan tarjolla on paljon pieniä kerrostaloasuntoja. Kului muutamia viikkoja, kunnes asunnonvälittäjä otti meihin uudelleen yhteyttä ja kysyi olemmeko vielä kiinnostuneita asunnosta? Omistaja oli tullut siihen tulokseen että maksaisi itse tuon välittäjän palkkion. Papi oli menossa käymään Suomessa ja hän kävi katsomassa asuntoa. Välittäjä oli lähdössä kertausharjoituksiin, hän sanoi: ”miettikää ihan rauhassa” ja voitte olla ensi viikolla yhteydessä hänen kollegaan. No näin tehtiin ja arvatkaa mitä? Emme saaneet vastausta sähköpostiimme ja kun soitimme tälle kollegalle, hän ilmoitti että asunnosta tehdään vuokrasopimus jonkun toisen kanssa!

MITÄ???

Miksiköhän meille ei kukaan informoinut asiasta? Miksi sähköposti kyselyihin ei vastata? Eli olimme taas tyhjän päällä ja koko ruljanssi oli aloitettava uudelleen. Kesti pari päivää toipua tuosta ketutuksesta, mutta sitten oli pakko alkaa keksiä uusia keinoja. Taas oli viikko mennyt!

Laitoin ilmoituksia kaikkiin mahdollisiin FB-ryhmiin, kyselyä kiinteistövälittäjille sekä erilaisille vuokra-asuntoja välittäville yrityksille ja säätiöille sekä teimme muutamia asuntohakemuksia. Sain monilta mukavia zemppiviestejä sekä avuliaita yhteydenottoja, jotka lämmittivät mieltäni, mutta vieläkään sopivaa asuntoa ei löytynyt.


Kalustettu vuokra-asunto…Seuraavaksi aloitimme kalustettujen vuokra-asuntojen etsinnän, mutta niitäkään PK-seudulla ei ole tarjolla kuin muutama, joissa onnistuu lyhytaikainen vuokraus ja jotka hyväksyvät lemmikkejä. Näitä työstämme tällä hetkellä, ehkä sitten siellä paikan päällä on helpompi kilpailla vapaista asunnoista.
2 kommenttia:

 1. Aika viime tippaan on tosiaan jäänyt osoitteen haku muuttokuormalle. Olisin itse varmasti jo täysin sekopää vastaavassa tilanteessa. Tuokin kesäinen mitättömän pieni muutto oli jo niin stressaavaa etten heti kohta vastaavaa kaipaa, sitä huonekalujen purkamista, tarpeettoman roinan pois kuskaamista, muka tarpeellisen pakkaamista. Onneksi muuttofirma oli toisten järjestämä ja osoite oli Suomessa selvillä.
  Ystävät muuttivat juuri Länsiväylän pohjoispuolelle kerrostaloasuntoon Piispanmäen alueelle. On osin vielä rakennustyömaata, mutta aikanaan varmaan aika kivaa seutua ja palveluja runsaasti kävelymatkan päässä. Taisitte ehtiä myymään oman asuntonne. Monethan vuokraavat ensin asuntonsa ja myyvät vasta sitten jos sattuvatkin jäämään ulkomaille pysyväisemmiksi asukkaiksi.
  Toivottavasti asiat sujuvat mahdollisimman vähillä mutkilla.
  fani

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä todella hermoja koeteltiin loppuun asti ennen kuin tuo sopiva asunto löytyi! Tällä hetkellä olen kuitenkin todella tyytyväinen, vaikka tämänhetkinen ratkaisu on lyhytaikainen. Muutto on ihan kamalaa ja ikävä kyllä vuoden päästä joudumme sen tekemään uudelleen, mutta onneksi siihen on vielä aikaa... Paljon on hukattu tavaraa, siivottu siellä ja täällä ja pakattu sekä purettu laatikoita, nyt iskee väsymys. Tällä kertaa todella myimme asuntomme, sillä edellisellä kerralla tunsin koko ajan suurta huolta asunnostamme. Hetkeen en aio katsella yhtään asuntoa mutta ehkä jo joulun jälkeen... Aurinkoisia syyspäiviä sinulle!

   Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.