maanantai 28. elokuuta 2017

Mont Saleve on Geneven parveke


Meidän vastarannalla Ranskan puolella sijaitsee Mont Saleve-vuori, jossa olen aina silloin tällöin käynyt ihailemassa maisemia. Tosin ihan liian harvoin, sillä sieltä on kerrassaan mielettömät näkymät koko Geneven ympäristöön, Juravuorille ja Alpeille. Useaan otteeseen olen halunnut käydä siellä patikoimassa, mutta aina se on jäänyt vain pikaiseen maisemien ihailuun. 


Yleensä katselen Salévea toiselta puolelta

Nyt kun viime viikolla päätin, että aion käyttää tämän loppuajan hyödyksi täällä Sveitsissä ja käydä patikoimassa niin paljon kun on mahdollista, niin Saléve kuuluu ehdottomasti niihin kohteisiin. Lähdimme eilen Salévelle patikoimaan ja en todellakaan ymmärrä, miksi en ole tehnyt sitä aikaisemmin? 

Sillä nuo maisemat olivat niin upeat ja reitti mitä kuljettiin ”Les Treize Arbres” eli 13 puuta, oli aivan mahtava. Minun patikointikirjasen mukaan reitti on vaativuustasoltaan yhden ukkelin reitti, pituudeltaan 4,5 km ja sen kesto oli 1h 30 min, siis kirjan mukaan. Minä sain siihen aikaa kulumaan paljon enemmän, sillä niin oli upeat maisemat, että niitä oli pakko jäädä ihailemaan. Patikointireitti lähtee Saléven kaapelihissin luota, me saavuimme sinne tällä kertaa autolla. 

Olimme varustautuneet patikointiretkeä varten todella hyvin, olimme jo kaupassa miettineet eväitä ja voi olla että tuli ehkä muutama ylilyönti. Eväät on yksi patikointireissun tärkeimpiä juttuja, meidän lähtö hieman viivästyi ja vatsa alkoi kurnia jo heti alussa, päätimme aloitaa patikoinnin keventämällä reppua ja pitää evästauon seuraavassa näköalapaikassa. Evästauko, liitovarjojen lähtöpaikka


Huikeat lounamaisematTuota paikkaa ei tarvinnut kauan etsiä, sillä noin 15 min patikoinin jälkeen tuli vastaan liitovarjoilijoiden lähtöalue ja sieltä oli upeat näkymät Geneve-järvelle. Saimme nauttia eväitä rauhassa, sillä ilma oli liian tyyni lentoon lähtöä ajatellen.Seuraava etappi Observatoria


Buddhaluostari 


Buddhaluostarin yhteydessä oli ravintola


Eväiden jälkeen lähdimme matkaan kohti Observatoriota, joka sijaitsee keskeisellä paikalla Saléve-vuorta. Hieman yllättäen ensin tuli vastaan Tiibettiläinen Buddhakeskus, jonka temppelin Dalai Lama avasi vuonna 2011. Temppelin yhteydessä on ravintola, josta on upeat näkymät Geneven suuntaan.


Obseravtorio


Maisemat Observatoriolta Geneven suuntaan


Näkymät Lyonin suuntaan

Matka jatkui Observatoriolle, reitti oli helppokulkuista. Observatorion yhdeydessä oli ravintola ja edustalla laaja alue mistä oli mahtavat näkymät Lyoniin, Geneveen ja Genevejärvelle.
  

Niityn poikki kohti Alppimaisemia ihailemaan


Hyvin näkyy Geneven symboli Jet d´'Eau

Tällä rouvalla riitti tarinaa, hän toimi portinvartijana


Saleve jatkuu Lyonin suuntaan


Observatorion jälkeen tuli valtavankokoiset niityt, kävely oli helppoa ja maisemat seurasivat koko ajan mukana. Niittyjen päässä tuli vastaan lehmälaitumet, käännyimme Alppien suuntaan ja saavutimme niittyjen korkeimman kohdan, josta oli aivan huikeat 360-näkymät joka puolelle. Matka jatkui alaspäin kohti Alppien suuntaa olevaa näköalapaikkaa. 


Kohti Alppimaisemia


Upea näköalapaikka, Geneve-järvi ja Observatorio


Näkymät Alpeille


Harmillista että jälleen kerran näkymät eivät olleet kirkkaat, vaan lämpimän ilman tuoma sumu peitti taas Mont Blancin. Mikäli tuota sumua ei olisi ollut, niin Mont Blanc olisi näkynyt täydellisesti. Minua on pitkään piinannut Mont Blancin lähellä sijaitseva terävä vuori ja nyt sain vuorikartasta sille nimen Le Môle! Sinne olisi vielä mahtava päästä patikoimaan, löysin kirjastani ainakin reitin Petit Môlelle.
Seuraava kohde, tuo La Môlen vuoren huippu erottuu hyvin ja se on piinannut minua pitkään. 


Viimeinen etappi kohti Saleven kabiinihissiä


Lopuksi kohti Observatoriota


Loppumatka sujui enemmän ja vähemmän lehmälaitumia pitkin, mutta onneksi ne olivat tyhjiä, vain jätöksiä sai väistellä. Täytyy sanoa että maisemien suhteen reitti oli todella upea ja voin todella suositella. Reitti oli helppokulkuista, kävelin hymyssä suin ja oli ihana vain nauttia ulkoilusta.Ranskan puolelta Annemassesta tulee kabiinihissi ylös Salevelle


Lopuksi ennen kotiinlähtöä nautimme maisemista vielä hetken


Mont Salève- vuori


Näkymät Kaapelihissiltä Geneve-järvelle (2014)


Mont Saléve on upea näköalapaikka, jota kutsutaan myös nimellä “Balcon de Geneve” eli Geneven parveke, ei ihme, sillä ylhäältä on mahtavat 360-näkymät Geneven kaupunkiin, Geneve-järvelle, Alpeille sekä Mont Blancille. Saléve sijaitsee Geneven eteläpuolella, Ranskan puolella sen takana kohoaa Juravuoret ja Alpit, se on osa vuorijonoa, joka yhtyy Ranskan Alppeihin. Mont Saléve kuuluu Haut-Savoien alueeseen ja sen katsotaan kuuluvan Juravuoriin, sen korkein huippu on Grand Piton 1379 metriä.


Sekä näkymät Alpeille


Alueella on ollut asutusta jo 12 000 eaa., sieltä on tehty useita esihistoriallisia löytöjä ja geologisia havaintoja. Vuodesta 1893 lähtien Salévelle pääsi hammasratasjunalla Genevestä, junamatka kesti noin kaksi tuntia. Köysirata rakennettiin vuonna 1932 ja autojen yleistymisen vuoksi se suljettiin vuonna 1975, kaapelirata oli pitkään hylättynä, kunnes restauroitiin ja avattiin uudelleen vuonna 1984.


Maisemia kaapelihissiltä (2014)

Saléve on suosittu ulkoilupaikka, siellä on Salèvella on monipuolinen ulkoilutarjonta ja sen on patikoijien suosiossa, vuorella on 150 km merkittyjä patikointireittejä, lapsiperheille leikkipaikkoja sekä siellä voi ratsastaa vaikka aasilla. Salévella voi harrastaa useita erilaisia aktiviteettejä, kesällä kiipeily, patikointi, maastopyöräily tai varjoliito ja talvella lumikenkäily tai hiihto. Salévella on useita picnic paikkoja sekä muutamia ravintoloita, joissa voi nauttia lounasta ja ihailla maisemia.


Alppinäkymät jäivät niittyjen taakse


Ylös Salévelle pääsee autolla tai Annemassesta Téléphérique Saleve köysirataa pitkin, matka kabiinilla ylös 1100 metrin korkeuteen, taittuu muutamassa minuutissa. Saléven kaapelihissille pääsee myös bussilla (nro 8), joka lähtee Vernieristä, Sveitsin ja Ranskan rajalta, matka kestää noin 15 minuuttia.


Kaapelihissin luota lähtee kaksi patikointireittiä, reittikarttoja voi ostaa eurolla info-pisteestä. Sunnuntaisin Saléven ystävät- yhditys järjestää vuorella opastetun patikointikierroksen, joka kestää noin 5-8 tuntia. Kierrokselle on vapaa pääsy eikä paikkoja tarvitse varata etukäteen. Tapaamispaikka on TPG 8 Veyrier-Douane päätepysäkki ja retki alkaa klo. 10.00.Téléphérique Saleve
Téléphérique Saleve kaapelihissi on avattu vuonna 1932, sen on suunnitellut ranskalainen insinööri ja geneveläinen arkkitehti. Ala-asema sijaitsee Etrembiéres (410m), ylempi Monnetier-Mornex (1097m), matka kestää noin 4 minuuttia ja kabiineita kulkee 12 min välein. Matkan aikana voi ihailla upeita maisemia Geneven kaupunkiin ja Geneve-järvelle.

Avoinna: tarkista aukiolo, mikäli sää on huono
Touko-syys joka päivä 9.30-19.00,
myöhäinen aukiolo to, pe ja la kello 23 asti. 
Sisäänpääsy: edestakainen matka aik 11,30 EUR  
Lisätietoja: TéléphériqueSaleve
Maison Saléve


1700-luvun maalaistalossa esitellään Saléve-vuoren historiaa, lapsille työpajoja, erilaisia näyttelyitä,  Sanotaan, että kiipeily on saanut alkunsa Saléve-vuorella. Suosittu patikointireitti Charteuse de Pomier.

Sijainti: 775 Route de Mikerne, 74160 Présilly
Avoinna:
heinä-elokuu päivittäin 10-18.00 / syys-kesäkuussa ke-su 14-18.00
Lisätietoja: www.maisondusaleve.com
8 kommenttia:

 1. Wau, olen jo pitkään haaveillut Ranskan matkasta, enkä juurikaan siitä peruspariisista vaan nimenomaan Geneve ja sen ympäristö ovat houkuttaneet suuresti! Tämä matkapostauksesi sai taas kerran matkakuumeen aikaan, kiitos siitä ;) Olen juuri nyt Espanjassa, Fuengirolassa ja tässä lähellä Benalmadenassa on kans näitä kaapelihissejä - ikinä en ole sellaisen kyydissä ollut, mutta pieni hinku olisi lähteä Benalmadenaan kokemaan tämäkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Geneven ympäristö on todella upea ja itsellä on todella ikävä näitä maisemia! Onneksi kohta pääsen niistä nauttimaan. Mukavaa lomaa sinne Espanjaan, mene ihmeessä käymään Sierra Nevadassa, se on varmaan upea myös tähän vuodenaikaan!

   Poista
 2. Kivan oloinen patikkapolku ja upeat maisemat. Kyllä noissa kelpaa astella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paikka on todella suosittu ja monet tulevat sinne perheen kanssa nauttimaan vapaa-ajasta!

   Poista
 3. Genevessä tuli töitten puolesta aikoinaan käytyä aika montakin kertaa, mutta niillä reissuilla ei valitettavasti todellakaan ollut mahdollisuutta lähteä patikoimaan :-(
  Skotlannissa äskettäin patikoimme ja tuo 1,5 tuntia kuullostaa sen reissun jäljiltä mukavan kesyltä: 18 km ja 7 tuntia oli vähän turhankin rankka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Työreissuilla ei yleensä ole liiemmin vapaa-aikaa. Tämä reitti oli todella helppokulkuinen, vaikka olikin korkealla. Reitin varrella ei ollut suuria korkeuseroja, mutta aikaa mei rutkasti maisemien ihailuun. Skotlantnista löytyy varmasti myös upeita patikointireittejä, itse ottaisin siellä kyllä hevosen alle!

   Poista
 4. Jestas miten upeat patikointimaisemat. Jälleen nousee tämä iänikuinen vaelluskuume tälläisten kuvien myötä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maisemat ovat kyllä todella upeat ja niitä on kova ikävä!

   Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.