perjantai 18. elokuuta 2017

Linnasta linnaan: Pukuloistoa Morgesin linnassa

 


Siitä onkin pitkä aika kun olen viimeksi tehnyt  linnapostauksen, tällä kertaan esittelen teille linnan joka sijaitsee Lausannen lähellä Morgesissa. Morges on suloinen kaupunki Geneve-järven rannalla, se on tunnettu kukista, tulpaaneita voi ihailla keväällä ja näin syksyllä rantakadun daaliat ovat näkemisen arvoiset. Rannan tuntumassa sijaitsee Château de Morges, linnoitus on kaupungin vanhin rakennus ja sen tiloissa on neljä eri museota.
Linna sekä museot ovat kiinnostaneet minua pitkään, mutta aina Morgesissa käydessäni kukat ovat tainneet viedä kaiken huomioni, eikä aikaa ole riittänyt museoihin. Vierailuni on tainnut odotella sadepäivää tai muuten vaan sopivaa hetkeä ja sellainen sopiva hetki koitti vihdoin viime viikolla. Linnassa on parhaillaan näyttely, jossa on esillä upeita pukuja ja luomuksia, joita tunnettu muotisuunnittelija Hubert de Givenchy on suunnitellut näyttelijä Audrey Hepburnille.Linnasta linnaan: Morgesin linna ja sen museot
Olin hieman yllättynyt siitä kuinka pienikokoinen tuo linna oli, sillä olen pitänyt sitä kooltaan paljon suurempana ja tämän vuoksi olen halunnut varata kunnolla aikaa sen vierailuun. Linna näyttää ulkoapäin suurelta ja vasta sisäpuolella selviää, että keskellä sisätilojen sijaan on suuri sisäpiha. Linnassa on todella neljä museota, se sai minut myös uskomaan että vierailu linnassa vie valtavasti aikaa, toisaalta noita museoita voisi paremminkin kutsua eri näyttelyiksi.
Etukäteen odotin tuota poliisimuseota, sillä olin lukenut siitä aikaisemmin ja sen perusteella museo vaikutti todella mielenkiintoiselta. Museokierros alkoi puolalaisen pianistin Ignace Paderewskin näyttelyllä, en ollut aikaisemmin kuullutkaan kyseisestä pianistista, joten en jaksanut alkaa lukemaan hänestä. Näyttely oli pieni, katselin vain kuvat ja jatkoin seuraavaan ”museoon”.
Ensimmäiseksi tuli Historiallinen figuurimuseo ja sinne oli tehty upeita asetelmia, jotka kuvasivat erilaisia hyökkäyksiä ja sotia. Valitettavasti en tunnistanut kyseisiä taisteluita, enkä jaksanut niistä sen enempää lukea, mutta noita astelmia oli todella mukava katsella. Olisin viihtynyt niiden äärellä paljon kauemminkin, mutta museokaverini halusi päästä nopeasti näkemään tuon ”päänäyttelyn”. Näyttely oli suojattu valolta, joten itse linnaa ei pystynyt juurikaan tarkastelemaan, mutta onnistuin sentään näkemään muutamia kakluuneita.
Seuraavaksi tuli itse päänäyttely eli ”Audrey Hepburn & Hubert de Givency, Au elegant friendship” ja voi luoja! Säästän tämän sokeriksi pohjalle ja kerron siitä postauksen lopussa.
Upeiden luomuksien jälkeen tulimme Vaudin sotamuseoon, jossa oli nähtävillä hieman erilaisia luomuksia, siellä esiteltiin Vaudin sotilaiden asusteita. Kävimme tuon osion suhteellisen nopeasti läpi ja menimme sen jälkeen linnan sisäpihalle, josta lähti rappuset alas kellariin, missä sijaitsi tykistömuseo.
Kellari oli täynnä erilaisia tykkejä ja kanuunoita sekä erilaisia liikuteltavia sotilaskalustoja. Minulla meni tuohon museoon maku ihan kokonaan! Ihailin aidonnäköistä sothevosta ja hetken päästä huomasin että se olikin täytetty hevonen. Vähän ”too much” minulle!
Viimeinen museo oli toisessa kerroksessa ja siellä oli nähtävillä erilaisia sotilaiden käyttämiä aseita ja sitten tuli se ennakkoon odottamani poliisimuseo. Osastolla oli historian havinaa, sinne oli rakennettu konstaapelin vanha toimisto ja vankiselli, näiden lisäksi oli eri poliisijoukkojen virka-asuja aina tähän päivään asti.
Olin aika pettynyt tähän poliisimuseoon, mutta toki varmasti näistä kaikista museoista olisi saanut enemmän irti opastetulla kierroksella. Olen nykyään niin laiska lukemaan noita museoiden tekstejä, mielummin käyn opastetulla kierroksella tai sitten toivoisin niitä sellaisia luureja, missä ei tarvitse painella näppäimiä vaan tarina jatkuu, sitä mukaa kun etenee museossa.
Lopuksi kiipesimme vielä ylimpään kerrokseen mistä oli kulku linnan torneille. Olimme toiveikkaita upeiden maisema- ja kaupunki kuvien suhteen, mutta mikä pettymys, näkyvyys oli heikko, sillä tornien siään ei päässyt ja ympärillä oli suojaverkot sisäpihalle, joten kuvien ottaminen ei ottanut onnistua.
Tällä hetkellä lipun hinta noihin kaikkiin neljään museoon, Paderewskin näyttelyyn ja Hepburn & Givencyn näyttelyyn oli 18 chf, joka oli mielestäni ihan kohtuullinen. Samalla lipulla pääsee näkemään vielä lisää pukuja Audrey Hepburnin sekä Alex Forel museossa. Odotukseni olivat korkealla Morgesin linnan museoiden suhteen, mutta olin hieman pettynyt, onneksi samaan aikaan oli tuo Audrey Hepburrnin pukunäyttely, enkä tullut varta vasten museovierailulle.


Château de Morges
Morgesin linna on kaupungin vanhin rakennus, se sijaitsee aivan Geneve-järven rannalla, vastapäätä Mont Blancia. Linna on rakennettu puolustustarkoitukseen, se on tyypillinen Savojin ajan linna, joka on rakennettu neliönmuotoon. Linnan jokaisessa kulmassa on torni, josta voi tarkkailla lähialueita sekä Geneve-järven liikennettä.
Linnan rakennutti Louis de Savoie se valmistui vuonna 1286, vuodesta 1537 lähtien linna oli Bernin haastemiehen käytössä aina vuoteen 1803 asti, jonka jälkeen se toimi kantonin asevarastona, vuodesta 1932 linna on ollut museokäytössä ja tänä päivänä sen tiloissa on 4 museota: Vaudin sotilasmuseo, Tykistömuseo, Historiallinen figuurimuseo sekä Vaudin Poliisimuseo, museokierros alkaa pienestä näyttelystä, joka kertoo pianisti Ignace Paderewskistä.


Historiallinen figuurimuseo
Museossa on nähtävillä Raoul Géraldin laaja yli 10 000 figuurin kokoelma, joista on tehty 50 dioramaa eli asetelmaa Antiikin ajoista Napoleonin sotiin. Asetelmat ovat taidokkaasti tehty ja suurimpia olivat Néferiti Egyptistä, Gallian sodasta kertova Alesian piiritys, Berezinan taistelu Ranskan ja Venäjän välillä sekä useita muita taisteluita.


Vaudin sotilasmuseoMuseossa on esillä laaja asekokoelma sekä Sveitsin armeijan käytössä olleita haarniskoja ja sotilaspukuja, joita ovat oleet paikallisten ja ulkomailla palvelleiden sotilaiden käytössä.


TykistömuseoMuseo sijaitsee linnan kellarissa ja siellä on nähtävillä erilaisia tykkejä ja kanuunoita sekä siirrettävää sotakalustoa, Burgundin sodasta lähtien.


Vaudin PoliisimuseoMuseossa esitellään Vaudin poliisin erilaisia joukkoja ja kerrotaan poliisivoimien historiasta, aina nykypäivään asti. Poliisivoimat perustettiin vuonna 1803, jolloin Vaud liittyi Sveitsin valaliittoon. Poliisivoimilla oli tärkeä tehtävä uuden kantonin alkuvaiheissa pitää yllä rauhaa, demokratiaa ja puolustaa itsenäisyyttä. Museossa on nähtävillä erilaista toimistossa ja kentällä käytettävää esineistöä, virkapukuja sekä kopio vanhasta vankikopista.Pukuloistoa Morgesin linnassa
Sitten päästään asiaan…

Audrey Hepburn vietti viimeiset vuotensa Sveitsissä, hän asui Morgesin lähellä sijaitsevassa Tolochenazin kylässä. Audrey oli tuttu näky Morgesissa ja hänet vihittiin kunnantalolla Andrea Dottin kanssa.


”Audrey Hepburn & Hubert de Givency, Au elegant friendship”
Näyttelyssä on nähtävillä useita upeita luomuksia, joita ranskalainen muotisuunnitteija Hubert de Givenchy on suunnitellut Audrey Hepburnille. Näyttelyn nimi kertoo Givenchyn ja Audreyn välisestä ystävyydestä ja he tapasivat aikaanaan, kun molemmat olivat luomassa uraansa. 
Myöhemmin Givenchy suunnitteli Audreyn roolivaatteet elokuviin sekä moniin tilaisuuksiin ja yksityiskäyttöä varten. Audrey oli aikansa suosituin kansikuvakasvo ja monet Givenchyn suunnittelemat vaatteet ovat olleet lehtien kansissa. Audreyn ja Hubertin yhteistyö jatkui useita vuosia, aina Audreyn kuolemaan asti, Audrey on haudattu Tolochnazin kylän hautausmaalle. 


Morgesin linnan näyttelyssä on upeiden pukujen lisäksi, nähtävillä on erilaisia hattuja ja asusteita. Monet puvuista ovat olleet Audreyn päällä erilaisissa tilaisuuksissa ja linnassa on mm. Tunnettu musta puku elokuvasta Aamiainen Tiffanyllä. Kiersimme ja ihailimme pukuja moneen kertaan, tuntui kuin olisimme voineet nähdä nuo puvut hänen päällä, seinille ripustettujen kuvien avulla.

Linnan ulkopuolella oli pieni kahvila ja musokauppa ja en voinut millään vastustaa Givenchyn ”luonnoksia” Audreyn puvuista. Nuo piirrokset olivat niin kauniin näköisiä, joten ne oli pakko ostaa pois kuleksimasta, ehkä saan ne seuraavan asunnon seiniä koristamaan.
Kävimme vielä pikaisesti tuolla pikkuruisessa Audrey Hepburn museossa, joka oli kanssa saanut uuden ilmeen näyttelyn myötä. Museossa oli esillä myös muutamia pukuja, valokuvia, historiikkiä sekä elokuvia. Museosta voit lukea aikaisemmasta postauksestani "Hyvää syntymäpäivää Audrey Hepburn" täältä.
Lippu olisi oikeuttanut vielä sisäänpääsyyn Alexis Forel museoon, jossa olisi ollut nähtävillä lisää Givenchyn töitä sekä kuultavana Audreyn läheisten ja naapurien haastatteluja. Valitettavasti aikaa ei ollut enää tuohon museoon, sillä Rosan piti jo lähteä lentokentälle…


”Audrey Hepburn & Hubert de Givency, Au elegant friendship” näyttely on Morgesissa 17.9.2017 asti, sinne kannattaa ihan ehdottomasti mennä mikäli on mahdollista!


Linnasta linnaan juttusarjan postauksia:


2 kommenttia:

 1. Kivan näköinen linna!
  Ja varsin monipuoliset näyttelyt, varsinkin nyt kun Hepburnin näyttely on ilahduttamassa myös naisvierailijoita. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linna on todella näyttävä ja hallitsee kaupunkia, kiva että se on myös avoinna yleisölle :)

   Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.