sunnuntai 8. marraskuuta 2015

Lauantai on uusi toripäivä






Noin vuoden päivät olen yrittänyt päästä käymään Ferney Voltairen lauantaitorilla, mutta aina on ollut jotakin muuta puuhaa tai sitten olen autuaasti unohtanut sen kokonaan. Noin kuukausi sitten vihdoin pääsin torille ja se oli rakkautta ensi silmäyksellä ja tuon jälkeen lauantai on ollut toripäivä.



Tori paikka on Gran Ruen ja Rue Voltairen risteyksessä

Tori sijaitsee keskeisellä paikalla Ferney Voltairen keskustassa ja se levittäytyy Voltairen patsaan ympäri risteäville kaduille. Toripäivänä kadut ovat suljettu autoilta ja ne ovat täynnä vieri vieressä olevia myyntikojuja. Kaksi katua on täynnä vaatteita, yhdelä kadulla on laukkuja, kenkiä saippuiota sekä erilaisia käyttötavaroita ja yksi katu sekä mairien ympäristö on täynnä vihanneksia, hedelmiä, kalaa, lihaa, juustoja ym. elintarvikkeita.


Gran Rue, Geneven suuntaan

Ferney Voltaire lauantaimarkkinat

Näiden ihanien saippuoiden ohi on aina niin vaikea kävellä...

Ferney Voltairen lauantaimarkkinat

Ensimmäisellä kerralla käydessäni markkinoilla en voinut kuin ihmetellä sitä menoa ja kiertelin innoissani ympäri ja yritin hahmottaa mitä siellä oli tarjolla. Markkinat ovat vastaavanlaiset kuin Divonnen sunnuntaimarkkinat, mutta tarjolla on enemmän vihanneksia, hedelmiä ja muita elintarvikkeita. Ferneyn markkinat ovat mielestäni selkeämmät, sillä kojut ovat keskittyneet risteyksen ympärille ja ne muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden. Kävi kaikki kojut läpi ja fiilistelin tuota ilmapiiriä ja päätin että seuraavalla viikolla tulen tositoimiin ja torikäynnin aikana voin samalla harjoitella ranskan kieltä.



Martan Matkassa © Mini Koeajolla


Martan Matkassa © Ferney Voltairen lauantaimarkkinat



Toisella kerralla lähdin torille ja otin mukaani ”minin” eli pyörien päällä kulkevan ostoskassini ja yritin käyttäytyä  kuten ”ostajan” kuuluu. Kuuntelin tarkkaavaisena, miten ostaminen tapahtuu sekä seurailin miten tilanteessa käyttäydytään otetaanko tuotteet itse vai pyydetäänkö myyjältä. Tällä kertaa markkinoiden ohessa oli keramiikkamarkkinat ja yksi katu oli täynnä paikallisia  käsitöläisiä, joiden töitä oli mukava katsella.



Martan Matkassa © Ferney Voltairen markkinat, hauskat keramiikkalavuaarit



Martan Matkassa © Ferney Voltairen keramiikkamarkkinat



Ferney Voltairen keramiikkamarkkinat

Olin vähän niin kuin koeajolla Minin kanssa, pyöriessäni ympäri markkinoita, sillä en oikeastaan tarvinnut mitään, koska jääkaappi oli täynnä Carrefourista ostettuja vihanneksia ja hedelmiä. Päätin että tulevalla viikolla en osta kaupasta mitään vihanneksia, vaan seuraavalla kerralla aion päästä tositoimiin. Palasin kotiin tyhjän minin kanssa.



Ferney Voltairen lauantaimarkkinat ja ensimmäiset ostokset!

Ferney Voltairen lauantaimarkkinat, uskomattomat maustevalikoimat

Seuraavana lauantaina keräsin kaiken rohkeuteni ja tein pienen kauppalistan ja lähdin Minin kanssa liikenteeseen. Ajantajuni oli taas pettänyt ja huomasin olevani myöhään liikenteessä, sillä torikauppiaat alkoivat jo sulkea putiikkejaan. Lähdin kiireesti kierrokselle ja kiersin päällisin puolin kaikki kojut ja sitten alkoi iskeä paniikki ehdinköhän tehdä ostokseni? Vai pitääkö taas mennä Carrefouriin? Löysin eräästä kojusta hyvännäköisiä porkkanoita ja keräsin niitä pussiin ja jihaa!!! sain tehtyä ensimmäisen ostokseni. Kasvoin noin 10 cm pituutta ja suuntasin seuraavalle kojulle, josta tarttui mukaani perunoita keittoon ja lisukkeeksi sekä sipuleita. Sain hankittua kurkkua, paprikaa ja bataattia. Korianteria jouduin etsimään pitkään ennen kuin löysin, kyselin sitä ylpeänä usealta kojulta ennen kuin se viimein löytyi. Ostokset oli tehty ja ajelin tyytyväisenä kotiin.


Ferney Voltairen lauantaimarkkinat, tällä leipästiskillä aina jonoa

Ferney Voltairen lauantaimarkkinat

Tänään raahasin sitten papin mukaan torille ja hän oli alkuun hieman skeptinen ja katseli vaatekojuja ”onhan noita” ilmeellä. Saavuimme elintarvikepuolelle ja näin kun Papin ilme kirkastui: Juustotiski, leipää, rose-viiniä, yrttejä ja vaikka mitä. Minähän olin jo vanha torilla kävijä ja tunnistin jo kaikki myyjät ja neuvoin papia miten missäkin kojussa toimitaan sekä osasin varautua kun tulimme sen kojun kohdalle, missä myytiin riistaa.


Ferney Voltairen lauantaimarkkinat, tämän pöydän ohitan aina nopeasti

Halusin enemmän keskittyä myyjiin, jotka selkeästi myivät oman tilan tuotteita, eikä minkään tukkukaupan tuotteita, kun taas Papi painoi menemään joka tiskillä Kefallonia lippis vinossa. Jos vähänkin käänsin selkääni, niin jo sitä oltiin hieromassa kauppaa. Veikkaampa että tänään tuli ostettua paljon enemmän tuotteita, mitä ehkä olisimme Carrefourista ostaneet. Haitanneeko tuo mitään, sillä näitä juttuja myöhemin muistelemme hymyssäsuin, kuinka Sveitsissä asuessamme kävimme torilta hakemassa raaka-aineita…


Toripäivän saldo


3 kommenttia:

  1. Mihin aikaan tuolla kannattaisi olla paikalla, että ehtii katsella ja tehdä ostokset? Saitteko auton jonnekin lähistölle parkkiin? :) Tässä viereisessä kylässä asutaan, enkä ole saanut aikaiseksi lähteä käymään, vaikka markkinoista olen kuullutkin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Markkinat ovat avoinna 8-12.30 kuten muutkin torit tuntuvat Ranskassa olevan, voisiko olla näin että torita haetaan tuoteet raaka-aineet lounaan tekoon??? Ollaan oltu aika mattimyöhäsiä ja 12 aikaan pöydät alkavat olla jo aika tyhjiä, myyjät alkavat pikkuhiljaa korjailla tuotteita pois. Aikaisin aamulla on varmasti eniten valinnan varaa tuotteissa ja ne ovat parhaimmillaan. Torilla käy paljon porukkaa, se on samalla seurustelu- ja kohtaamispaikka, aurinkoisena päivänä monet poikkeavat kahvieella tai drinksulla ja torilla meno rauhoittuu huomattavasti noin 12 aikoihin. Tavataan torilla!

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.