Heinäkuun helteiden keskellä 18-24.7 vietetään akkainviikkoa eli naistenviikkoa, jolloin nimipäiviä viettävät vain naiset. Viikon aikana nimipäiväkalenterissa on yli 30 naisen nimeä ja vanhimmat naistenviikon nimipäivät ovat peräisin keskiajalta, jolloin vietettiin kahden pyhimyksen Maria Magdalenan ja Kristina-neitsyen nimipäiviä. Naistenviikon nimet ovat pyhimysten ja raamatun henkilöiden nimiä tai muunnoksia niistä, Saara on tullut kalenteriin Abrahamin vaimon mukaan, Magdaleenasta on tullut Leena, Johannes Kastajasta Johanna.
18.7 Riikka
19.7 Sari, Saara, Sara, Salli, Salla
20.7 Marketta, Maarit, Reetta, Reeta, Maaret, Margareeta
21.7 Johanna, Hanna, Jenni, Jenna, Jonna, Hannele, Hanne, Joanna
22.7 Leena, Matleena, Leeni, Lenita
23.7 Olga, Oili
24.7 Kristiina, Tiina, Kirsti, Kirsi, Krista, Kiia, Tinja
Ennen vanhaan heinätyöt tehtiin heinäkuun lopulla ja säätä tarkkailtiin päivittäin, sanotaan että naistenviikolla sataa aina, sillä naiset ovat niin kovia itkemään. Tilastojenkin mukaan naisten viikolla sataa ainakin 2-3 päivää ja poutaviikkoja on vain kerran 10 vuodessa! Naisten viikko päättyy Jaakon päivään 25.7, jolloin Jaakko heittää kylmän kiven veteen ja vedet alkaa viilentyä.
Hyvää nimipäivää kaikille naistenviikon sankareille!
Mansikkasadon ollessa parhaimmillaan voi herkullisista mansikoista taikoa ihanan kakun nimipäiväkahveille tai ottaa kakku mukaan ja mennä tervehtimään sankaria!
Mansikka-juustokakku
Pohja:
200g murskattuja keksejä
1 dl pullomargariinia
Täytteeseen:
2 liivatelehteä
2 rkl vettä
200g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
2 dl vispikermaa tai vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
Pinnalle:
1,5 l mansikoita
Murenna keksit ja sekoita pullomargariini keksimuruihin.
Leikkaa leivinpaperista irtopohjavuokaan pohjan peitoksi leivinpaperia.
Painele muruseos vuoan pohjalle ja hieman reunoillekin.
Anna pohjan vetäytyä peitettynä jääkaapissa täytteen valmistamisen ajan.
Täytettä varten mausta kevyttuorejuusto tomusokerilla ja vaniljasokerilla.
Anna liivatelehtien liota kylmässä vedessä,
puserra vesi pois ja liuota pehmenneet liivatteet kiehuvaan vesitilkkaseen.
Kaada liivateseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen tuorejuustoon.
Vaahdota kerma tai vaniljakastike yhdistä vaahto tuorejuustoseokseen.
Kaada täyte murupohjalle ja anna kakun hyytyä peitettynä jääkaapissa.
Irrota hyytynyt kakku vuoasta tarjoiluvadille.
Peitä pinta runsaasti kokonaisilla tai puolitetuilla mansikoilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.