perjantai 3. huhtikuuta 2015

Pääsiäisen viettoa Sveitsissä




Sveitsissä pääsiäistä vietetään kuten muissakin Euroopan maissa, se on kristillinen juhla ja kirkonmenojen jälkeen syödään hyvin sekä herkutellaan juhla-aterialla. Pääsiäisestä on tullut hyvin kaupallinen juhla ja uskonnolliset perinteet ovat jäämässä taka-alalle. Hyvissä ajoin ennen pääsiäistä kauppohin ilmestyy suuret määrät pääsiäissuklaata. On pupuja, on pääsiäismunia, joko järkyttävän isoja, keskikokoisia tai pieniä sekä erilaisia asetelmia tai tämän hetken suosikkifiguureita. 




Perinteisesti Sveitsiläisten pääsiäisenviettoon kuuluu munien etsintä, joka järjestetään pääsiäissunnuntain aamuna. Kotiin, pihoille ja puistoihin on piilotettu värjättyjä- sekä suklaamunia, joita lapset etsivät ja keräävät koreihinsa. Pääsiäispupujen ja -tipujen sijaan Sveitsissä joillain alueilla pääsiäismunat tuo käki ja esim. ranskankielisellä alueella pääsiäismunat tuo pupu, kuten Ranskassa.




Minun kotona ei koskaan ollut mitään perinnettä siitä kuka tuo pääsiäismunat, ne ostettiin tietenkin kaupasta, mutta omille lapsille otin käyttöön ystävältäni opitun tavan, että 1. pääsiäispäivän yönä lapset laittoivat lippalakin tai myssyn tyynyn viereen ja pääsiäispupu kävi yöllä tuomassa munat lakkiin. Omaksuimme tämän tavan kun vietimme useita pääsiäisiä yhdessä tuttavapeheen kanssa ja huvittavaa tässä oli se, aina kun vietimme pääsiäistä kotona perheen kesken en koskaan muistanut milloin nuo munat piti sinne lakkiin laittaa... Välillä jouduin varmistelemaan ystävältäni ja aika usein sain lapsilta reklamaation! Tämä munahommeli onnistui yhtä hyvin kuin hammaskeijun korvaukset tai tavarajoulukalenterin luukut…




Eripuolilla Sveitsiä on omia erikoisia pääsiäistraditioita esim. Läheisessä Nyonin kaupungissa, kaikki kaupungin vesilähteet koristellaan upeasti pääsiäisteeman mukaan. Tapa juontaa juurensa Saksasta, missä lumien sulamista ja veden palaamista juhlistettiin koristelemalla vesilähteet. Vesilähteitä koristellaan myös Thurgaun kantonissa Bischofszellin kaupungissa. 




Sveitsin italiankielisellä alueella Ticinossa, Mendrision kaupungissa järjestetään pääsiäisen viimeisenä paastopäivänä eli kiirastorstaina kulkue, jossa sotilaat soittavat trumpetteja ja ratsastavat hevosilla. Pitkäperjantaina kaupungissa järjestetään synkempi kulkue, jossa kannetaan kuollutta Kristusta ja sureva äiti Neitsyt Maria seuraa mukana.




Pitkäperjantaina Länsi-Sveitsissä, ranskankielisellä alueella, Fribourgin kantonissa, pienessä Romontin kaupungissa, kadut täyttyvät itkevistä naisista "les pleureuses”. Naiset ovat pukeutuneet mustiin ja heillä on kädessään punaisia tyynyjä, joihin on kiinnitetty nauloja Jeesuksen ristiinnaulitsemisen symboliksi, orjantappuraseppele sekä liina johon on painettu Jeesuksen kuva. 

Zurichissa pääsiäismaanantaina eli ”Zwanzgerle”, lapset haastavat aikuiset rikkomaan koristeltuja munia, 20 centimen (Zwänzgi Sveitsin Saksaksi) kolikolla. Mikäli he epäonnistuvat lapsi saa pitää kolikon ja onnistuessaan aikuinen saa pitää koristellun munan sekä kolikon.


Oikein mukavaa ja rentouttavaa pääsiäistä kaikille lukijoille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.