lauantai 25. huhtikuuta 2015

Cancún, Meksikon suosituimpia lomakohteita
Pitkästä aikaa rantalomalle, haaveissa on jo pitkään ollut turkoosi meri ja valkeat hiekat! Mukaan pakataan aurinkorasva, bikinit, hellehattu ja hyvää lukemista. Oleskelua, löhöilyä, vilvoittelua meressä tai altaassa ja kävelyä rannalla. Nälän yllättäessä haukkaan herkullisia fajitaksia ja kulautan kurkusta kylmää Sol-olutta. Kädessä mansikka margarita ja korvissa soi letkeä latinomusa ja nautin täysin siemauksin ihanasta espanjalaisesta puheensorinasta. Se on LOMA!


Ennen matkaa

Yleensä aina meidän perheessä on tapana varata matkat viime tinkaan ja niiden suunnittelu jää kiireen vuoksi vähemmälle, näin kävi myös tälläkin kertaa. Amerikan mantereelle matkustettaessa lentojen hinnat vievät suuren osn lomabudjetista ja varsinkin, kun niitä varailee myöhäisessä vaiheessa, hinnat ovat korkeammat. Normaalista poiketen varasimme matkan lennot + majoituksen matkatoimiston kautta, sillä se näytti tulevan edullisemmaksi kuin varata ne itse. (tosin huomasin että olimme olleet huolimattomia lukiessamme varausvahvistusta ja muutama oleellinen asia oli unohtunut varauksesta…) 

Varauksen jälkeen ehdin tutustua paremmin matkakohteeseen ja Cancúnin sijaan olisin voinut ajatella meille kohteeksi mielummin Playa del Carmenia tai Tulumia. Mikäli olisimme itse varanneet lennot ja hotellit olisimme vielä pystyneet vaihtamaan kohdetta ja hotellia, mutta matkatoimiston kanssa se olisi ollut hankalampaa. 

Myöhäisen varaus ajankohdan vuoksi moni kiinnostava hotelli oli jo täynnä tai heillä ei ainakaan ollut perhehuoneita jäljellä. Varasimme meille huoneen hotellialueen keskellä sijaitsevasta Marriot Casa Magna hotellista, joka oli saanut hyviä arvosteluita ja vaikutti kuvissa erittäin kivalta, se sijaitsi rannalla sekä siellä oli Wi-Fi! (tosin myöhemmin selvisi että, huoneessa se oli maksullinen ja yleisillä alueilla ilmainen). 
Hotelli oli oikein siisti ja siellä oli viihtyisä allas-alue, missä oli mm. lämmin poreallas sekä ihan aito allasbaari, eli viilentäviä juomia pystyi tilaamaan altaasta käsin. Hotellilla oli oma ranta missä oli tuolit ja varjot sekä erillistä maksua vastaan sai varata upean bungalowin, iltaisin niitä pystyi varaamaan vaikka romanttiselle illalliselle. 

Hotellissa oli useita ravintoloita Argentiinalainen pihviravintola, Japanilainen ravintola, Thaimaalainen ravintola sekä kunnon sporttibaari, niiden lisäksi viereisesä Marriot JW hotellissa oli hieno Italialainen- ja grilliravintola. Aamiainen oli aivan mahtava, runsas buffet (á 25 $) joka sisälsi perinteisen aamiaisen lisäksi erilaisia kylmiä ja lämpimiä herkkuja tai buffetin sijaan pystyi tilaamaan suoraan listalta. Hotellissa oli myös kauppa, hieno kuntosali, kylpyläosasto sekä amerikkalaisista elokuvista tuttu jääpalakone, joka oli oikein bueno. 
Hotelli oli todella rauhallinen ja sen henkilökunta oli todella ystävällisiä ja palvelu loistavaa. Ihana Valerio piti huoneen joka päivä siistinä ja taiteili meille vielä upeita figuureita pyyhkeistä. Huoneen parvekkeelta oli ihana merinäköala sekä välillä saimme nauttia viereisen hotellin pihalla järjestetyistä häistä. 
Reissussa

Matkasimme Cancúniin Pariisin kautta, meillä oli vain tunti aikaa vaihtaa konetta. Kiirehän siinä tuli sillä Geveve-Pariisi kone oli hieman myöhässä ja jouduimme pistämään juoksuksi, kun tuo Charles de Gaullen kenttä on hieman isompi kun Helsingin… Lento Cancúniin kesti 10 tuntia, mutta se meni yllättävän hyvin, kiitos lentokoneen elokuvatarjonnan, tuli katottua pitkästä aikaa elokuvia oikein kunnolla ja moni niistä olikin jo pitkään ollut "must see"- listalla.

Maahantulomuodollisuudet veivät pienen tovin, mutta niiden jälkeen vaihdoimme vähän pesoja ja lähdimme metsästämän taksia. Olin lukenut aikaisemmin, että taxin kanssa saa olla varovainen ja hinta kannattaa neuvotella etukäteen. Meitä huijattiin oikein kunnolla, siis suorastaan ryöstettiin!!! Taksi maksoi 110 dollaria, joka kuullosti hurjalta hinnalta noin 20 km matkalta. Kentällä oli vain saman firman takseja, joten ei ollut paljoa vaihtoehtoja ja pakko oli ottaa kyseinen pirssi. Myöhemmin saimme kuulla että taksi lentokentältä maksaa noin 55 dollaria! Seuraavalle lomamatkalle aion tilata hotellilta etukäteen taksin lentokentälle vastaan, ehkäpä tuolloin näen kerrankin nimeni kyltissä.  
Ensimmäiset päivät nautimme olemisen sietämättömästä keveydestä, lämmöstä ja kävimme välissä viilentymässä altaalla tai turkosissa meressä. Kuten aina jaksan rentoutua ja rauhottua vain vähäksi aikaa ja sitten tarvitsenkin, jo jotain tekemistä tai puuhastelua. 

Usein tutustun itsekseni kaupunkiin, käyn katsomassa nähtävyyksiä, shoppailemasa tai muuten vaan nautin ihmisvilinästä, mutta Ikävä kyllä Cancúnissa tähän ei juurikaan ollut mahdollisuutta. Kävelyetäisyydellä ei ollut kuin suuria hotelleja, ei putiikkeja eikä ravintoloita saati mitään nähtävää. Alueella piti liikkua bussilla tai taxilla ja hotellien lisäksi siellä oli muutama ostoskeskus, markkinat ja yökerhot. Matka kaupungin keskustaan kesti reilu puoli tuntia ja siellä oli suhteellisen pitkät välimatkat ja turisteja kehoitettiin pitämään varansa. 

Matkan aikana teimme muutaman kivan päiväretken, yhtenä päivänä vuokrasimme auton ja ajoimme Tulumin rauniokaupunkiin, jossa kävimme raunioilla sekä snorklasimme Belizen riutalla. Osallistuimme opastetulle retkelle Chizen Itzaan ja kävimme Cenotessa uimassa ja vierailimme pikaisesti Valladolin kaupungissa sekä kävimme Isla Mujeresilla, näistä retkistä kirjoittelen lisää tulevissa postauksissa. Näiden retkien aikana ihastuin Tulumin miljööseen, siitä tuli edes hitunen tunne siitä, että ollaan Meksikossa se oli hieman nuhruinen ja elähtänyt kaupungin keskusta oli omalla tavalla oikein viehättävä. 

Playa del Carmenissä piipahdimme takastulomatkalla syömässä ja ihastuin heti suosittuun Quinta Avenuehen joka oli täynnä ihmisiä ja vilinää, tapahtumia, kauppoja sekä ravintoloita, ihastuin tähän eläväiseen katuun ja harmittelin että meillä oli jo kiire palata takaisin kohteeseen.

Täältä löytyy aikaisempi postaukseni Meksikosta ja ohessa tietoa Cancúnista, mitä keräsin matkaamme varten :) Cancún

Aurinko, valkoinen hiekkaranta ja turkoosin värinen Karibianmeri aaltoineen, mitä muuta voi unelmien rantalomalta odottaa? 

Cancún amerikkalaisten suosima lomakohde ja sitä voidaan kutsua amerikkalaisten Kanariansaariksi. Alue on täynnä suuria hotellikomplekseja ja useita ostoskeskuksia sekä ravintoloita. Rentouttavan rantaloman lisäksi voi kokeilla erilaisia vesiaktiviteettejä kuten varjoliito, vesiskootterit, sukellus, snorklaus tai elämyspuistoja sekä historialliset maya rauniot ovat kivoja käyntikohteita. 

Cancún on Meksikon suosituimpia lomakohteita ja se sijaitsee Meksikon itäisimmässä osavaltiossa Quintana Roossa, Meksikon ja Kuuban välisen Jukatanin niemimaan rannikolla. 

Suosituin matkustusajankohta on joulukuusta-pääsiäiseen, syksyn hurrikaanien jälkeen ja ennen kesän helteitä. Helmikuun lopusta, maaliskuun loppuun Cancún on amerikkalaisten ja kanadalaisten nuorten suosima Spring Break-kohde eli kevätloman viettopaikka. Tuolloin kaupunki on täynnä nuoria riehakkaita juhlijoita, jotka jaksavat bailata ympäri vuorokauden. Aitoon meksikolaiseen tunnelmaan ei Cncúnissa pääse, sillä se muistutta enemmän Yhdysvaltoja kuin Meksikoa. 


Historia

Meksikon hallitus huomasi matkailussa ja turismissa uuden mahdollisuuden turvata maan taloudellista tulevaisuutta ja he etsivät sopivaa aluetta, mihin rakentaa lomakylä. Noin 50 vuotta sitten Cancún oli vielä unohdettu aavikkosaari Karibian alueella, josta vain harva tiesi. Saari on numero ”7” muotoinen, pituudeltaan 22 km ja kapeimmalta kohdaltaan se on vain 20 metriä leveä. Saaren ja mantereen väliin muodostuu Nichupte-laguuni, vain kaksi kapeaa kanaalia jotka erottavat ne toisistaan. Laguunissa ei voi uida, siellä asustelee krokotiilejä. 

Alueelle haluttiin rakentaa lomakohde ja sitä kutsuttiin aluksi ”kaan kun”, joka mayojen kielellä tarkoittaa ”käärmeen pesää” ja myöhemmin siitä muokkaantui Can Cun ja sitten espanjaksi helpommin lausuttava Cancún. Cancún lomakohteen suunnittelu alkoi vuonna 1969 ja ensimmäiseksi kapealle rantakaistaleelle haluttiin rakentaa turistialue, hotelleja, ostoskeskuksia, venesatamia ja golf-kenttiä. Hotellien rakentaminen alkoi vuonna 1970 ja ensimmäiset hotellit avattiin vuonna 1974. Seuraavaksi haluttiin rakentaa asuinalue vakituisille asukkaille, tiet, julkiset rakennukset, koulut ja sairaalat. Näiden jälkeen rakennettiin Cancúnin lentokenttä, joka on tänä päivänä Meksikon toiseksi vilkkain sekä moottoritie Cancúnista Tulumiin. 

Cancún jakaantuu kolmeen osaan: Hotel Zone, rantakaistaleen suuret hotellit ovat rakennettu valkoisen hiekkarannan äärelle turkoosinvärisen Meksikonlahden rannalle, Down townissa on kaupat ja ravintolat sekä El Centro, missä paikalliset asukkaat asuvat. 

Kuuban rajojen suljettua, Amerikkalaiset ottivat lomakohten omakseen 70-luvulla ja Cancúnin alue oli jo 90-luvulla täyteen rakennettu, joten rakentamista jatkettiin etelän suuntaan. Kaupunki on kasvanut viimeisen 40 vuoden aikana hurjasti ja tänä päivänä siellä asuu vakituisesti noin 900 000 asukasta ja lomailijoita käy noin 3 miljoonaa vuosittain. 

Playa del Carmen oli vielä pieni kalastajakylä, 90-luvun puolivälissä ja nykyään se on suuri lomakeskus all-inclusive hotelleineen. Rakentaminen jatkuu edelleen etelän suuntaan kohti Tulumia ja Riviera Maya on noin 130 km pituinen lomarannikko. Riviera Maya sijaitsee hurrikaanialueella, Jukatanin salmen rannalla ja alue on usein hirmumyrskyjen kohteena. Pahin hirmumyrsky koetteli aluetta vuonna 2005, jolloin Wilma hurrikaani kaatoi suuret määrät puustoa ja vahingoitti pahoin alueen korkeimpia hotelleja.


Nähtävyydet
Isla Mujeres eli naisten saari

Pieni rauhallinen saari Cancúnin edustalla noin 45 minuutin venematkan päässä. Saari on noin 7 kilometriä pitkä ja 650 metriä leveä ja siellä on upeat valkoiset hiekkarannat ja kirkas vesi. Saaren pienessä keskustassa on muutamia kauppoja, baareja ja ravintoloita. Saareen voi tutustua myös vuokraamalla Golf-auton, ajokortti mukaan. Lauttamatka Cancúnista maksaa meno-paluu 19 dollaria. Maya Museum

Hotellialueella sijaitsevassa museossa pääsee tutustumaan Mayojen historiaan ja kulttuuriin. Esillä on laaja kokoelma Mayojen esineistöä ruukkuja, työkaluja ja koruja sekä taidetta. Ulkoalueella pääsee tutustumaan autenttiseen Maya-raunioihin. Aktiviteetit

Snorklaus, sukeltaminen, liitovarjo


Shoppaus


Cancúnisssa on erityisen hyvät shoppausmahdollisuudet, myynnissä on paikallisia tuotteita sekä kansainvälisiä merkkituotteita. Suurimmat ostoskeskukset ovat Plaza las Americas, Plaza Kukulcan, jossa korkealuokkaisia merkkituotteita sekä valtava La Islan ostoskeskus. Mercado 28 on Cancúnin suurin ja suosituin kirpputori, joka sijaitsee kaupungin keskustassa. Hinnat ovat edullisia ja torilta löytyy tuliaisiksi käsitöitä, koruja sekä kaikkea muuta. La Isla ostoskeskus

Suuri La Islan ostoskeskus on moderni outlet kauppakeskus, jossa on tunnetuimpien suunnittelijoiden liikkeitä ja edustettuna no 162 kansainvälistä brändiä. La Isla sijaitsee hotellialueella Nichupte laguunilla, jossa menee useita siltoja laguunin yli. 

Viehättävän näköinen ostoskesus on rakentunut kanaalien ymprille. Ostoskeskuksessa on paljon ravintoloita, elokuvateatteri ja uskomaton "The Interactive Aquarium", jossa pääsee kosketuksiin kalojen kanssa ja voi jopa uida delffiinien ja haiden kanssa. 

Kukulcan Plaza & Luxury Avenue

Kauppakeskukset sijaitsevat vierekkäin hotellialueella ja ne käsittävät yhteensä noin 250 huippusuunnittelijoiden brändejä ja liikkeitä, kuten Louis Vuitton, Cartier ym. Liikkeiden lisäksi ostoskeskuksissa on useita kahviloita, ravintoloita ja baareja sekä keilarata. 

Kukulcan Plazalta löytyy kalliita hajuvesiliikkeitä, sekä huippusuunnittelijoiden hienoimmat luomukset. Luxury Avenue sijaitsee Cancúnin suosituimpien hotellien ympärillä ja siellä saa ensiluokkaista palvelua. 

Plaza Caracol

Paikallisten suosiossa oleva ostoskeskus, jossa on noin 200 muoti-ja designliikkeitä, taidetta sekä vapaa-ajan liikkeitä. Kauppakeskus sijaitsee hotellialueella ja siellä on useita ravintoloita sekä pikaruokaloita mm. Subway.

Flamingo Plaza

Hotellialueella sijaitseva kauppakeskus, jossa noin 90 liikettä, ravintoloita, joista upeat näkymät laguunille. Designiä, käsitöitä sekä hopeatehtaiden liikkeitä. 


Ruoka ja iltaelämä

Ravintolatarjonta on laaja, pikaruokapaikkoja, tyypillisiä amerikkalaisia sekä paikallisia ravintoloita. 

Plaza Forum

Hotellialueella meren vieressä sijaitseva ostoskeskus jossa on noin 70 liikettä sekä ravintoloiden ja yökerhojen keskittymä. Täällä sijaitsee mm. Coco Bongo yökerho. Cancúnissa on Latina-Amerikan suurin yökerho The City.
Lue lisää: 
Päiväretki Tulumiin ja mahtava snorklaus kokemus Belizen koralleilla

4 kommenttia:

 1. Kiva matkaraportti:) Olen itse asunut Karibian rannoilla (Venezuelassa) ja kaikki espanjankieliset maat kiehtovat.Meksikossa en ole koskaan ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Jael,
   Kiva kuulla että pidit jutusta, olen juuri viimeistelemässä postausta Tulumista, käy ihmeessä lukaisematta sekin... Meksiko yllätti minut todella, oli aivan ihana ensinnäkin kuulla Espanjaa, kuin kotiin olisi tullut, vaikka oma kielitaitoni on ruosteessa ja Meksikon Espanja on hieman toisenlaista, mutta nautin siitä täysin siemauksin. Toki turisti- ja paikallisten alueilla on hurjat erot ja en ehkä yksin uskaltaisi lähteä yön pimeinä tunteina huitelemaan Downtowniin, mutta muutoin, missä liikuimmekin tunsin oloni turvalliseksi. Oma haaveeni on Kuuba :)

   Poista
 2. Heippa, mainitsit postauksessa Louis Vuitton liikkeen, ajattelin kysyä että kävitkö liikkeessä tai tiedätkö kyseisen liikkeen hinnoista, ovatko samaa kastia kuin esim suomen Louis Vuitton liikkeessä vai edullisempia,? Kiitos vastauksestasi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, yritimme muutamaan otteeseen käydä kyseisessä kauppakeskuksessa, mutta huonolla menestyksellä 1. kerralla siellä näytti ainakin ulkoapäin olevan remonttia, joten ajoimme bussilla ohitse ja toisella kertaa olimme liian aikaisin liikenteessä... Joten valitettavasti en osaa auttaa...

   Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.