torstai 29. toukokuuta 2014

Helatorstai


 



Se on Helatorstai ja ihana pitkä viikonloppu edessä ennen viimeisiä koulurutistuksia. Helatorstaita vietetään 40 päivää pääsiäisen jälkeen Kristuksen taivaaseen astumisen muistoksi. Helatorstaina loppuivat Jeesuksen ylösnousemuksen jälkeiset ilmestymiset maan päällä ja Jeesus ei ollut enää nähtävässä muodossa vaan Jumala otti Jeesuksen luokseen tuonpuoleiseen. Helatorstain on kirkollinen juhlapyhä ja sen ajankohta vaihtelee vuosittain pääsiäisen ajankohdan mukaan. Helatorstaita on juhlittu kauan ja se on nykyään kansallinen vapaapäivä.
 



Helatorstain nimitys tulee ruotsin kielen sanasta helg eli pyhä. Helatorstai on ollut Suomessa yksi pyhimpiä kirkkojuhlia ja aikoinaan uskottiin, että edes ruoho ei kasva tuona päivänä. 

Helatorstailla on myös pitkät pakanalliset perinteet, sillä aikaisemmin maanviljelijät sytyttivät korkealle paikalle Helavalkeita eli toukovalkeita ja rukoilivat hyvää satoa sekä karkottivat pois pahoja henkiä. Helavalkeilla soitettiin, tanssittiin, leikittiin sekä juotiin simaa ja olutta ja pidettiin hauskaa. 


Helatorstain viettoa Sveitsissä





Helatorstaita juhlitaan eri puolilla Eurooppaa ja täällä Sveitsissäkin se on yksi vuoden neljästä yhteisestä vapaapäivästä, jota vietetään jokaisessa kantonissa (Le jour de l'ascension, Auffahrtstag, Ascensione). Sveitsin saksankielisellä alueella (Altishofen, Beromünster, Ettiswil, Grosswangen, Hitzkirch ja Sempach) on järestetty 1500-luvulta lähtien Helatorstaisin uskonnolisia hevoskulkueita, joihin kansa on osallistunut jalan tai hevosilla. 

Aikaisin Helatorstain aamuna pyhiinvaeltajien kulkue lähtee paikallisen papin johdolla matkaan ja matkan varrella pysähdytään rukoilemaan, siunaamaan ja ehtoolliselle pieniin kyliin. 

Vuosien saatossa kulkueesta on tullut juhlavan ja näyttävän näköinen paraati. Paraatissa musiikki soi ja osallistujat kantavat ristejä sekä ovat pukeutuneet upeisiin barokkityylisiin asuihin. Olisi todella mielenkiintoista päästä näkemään tuo upea paraati tai vaikka osallistumaan itse hevosen kanssa.






Tervetuloa blogiini
www.martanmatkassa.fi

Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.