maanantai 5. toukokuuta 2014

Euroviisut 2014, Kööpenhamina


Nyt se alkaa taas :)Euroviisut Alankomaat 1976, Fredi: Pump, Pump


Kun minä olin pieni, niin Euroviisut olivat ainoa tv-ohjelma vuodessa, missä saattoi kuulla kansainvälistä musiikkia, nähdä upeita asuja ja hienoja esityksiä. Muistan kuinka innolla odotin Suomen esiintyvän ja suomalaisen kapellimestarin johtavan upeaa orkesteria. Jännittävintä kuitenkin oli pisteiden lasku, ainahan sitä odotti ja toivoi Suomelle suurta menestystä. Euroviisut ovat hieman muuttuneet noista ajoista, sillä nykyään osallistujamaiden lisääntyessä ne kestävät monta päivää, laulamisen lisäksi kilpaillaan myös mitä erikoisimmilla esityksillä ja järjestäjämaat kilpailevat mahtavilla puitteilla sekä Euroviisujen ympärillä pyörii valtava sirkus. 

 

Euroviisut 1965 Napoli, Viktor Klimenko ja orkesteri


Myöhemmin pidin Suomen Euroviisuvoittoa yhtä mahdottomana, kuin että Suomi pääsisi joskus osallistumaan Jalkapallon MM-kisoihin. Kun se voitto sieltä vihdoin tuli vuonna 2006, niin se yllätti varmaan kaikki suomalaiset, minut ainakin. Jokainen varmasti muistaa missä oli ja mitä teki, kun Lordi voitti Euroviisut. Me olimme Papin kanssa nukahtaneet jossain vaiheessa sohvalle ja kun pistelasku alkoi, niin heräsimme suomalaisjuontajien tuuletuksiin. Molemmat mietimme siinä vaiheessa että nukummeko vielä, sillä Lordi sai melkein jokaiselta maalta täysiä pisteitä... Haaveenani on aina ollut päästä katsomaan Euroviisuja Suomessa järjestettäviin kisoihin. Valitettavasti tuolloin vuona 2007 se ei onnistunut, sillä asuimme tuolloin Espanjassa. Päätimme silloin järjestää omat Euroviisu-katselmukset kotonamme ja kutsuimme pohjoismaisia tuttaviamme kylään jännäämään omien maittemme esityksiä. Saapi nähdä miten tänä vuonna käy, Euroviisujen esikatselumaratonin aikana taisimme nukahtaa kesken lähetyksen... 


Ensimmäiset Eurovision eli Euroviisu- laulukilpailut järjestettiin 1956 Luganossa, Sveitsissä ja idea kilpailun järjestämiseen lähti Euroopan yleisradioliitolta EBU:lta (European Broadcasting Union). EBU halusi perustaa yhteisen viihdeohjelman jäsenmaidensa välille ja tuoda Euroopan eri maat ja kulttuurit lähemmäksi toisiaan. Ensimmäisiin kilpailuihin osallistui seitsemän maata, isäntämaa Sveitsi, Belgia, Hollanti, Italia, Luxemburg, Ranska ja Saksan liittotasavalta. Kukin maa sai esittää kaksi kappaletta ja tuomaristoon jokainen maa oli lähettänyt kaksi edustajaa. Ensimmäinen Euroviisuvoittaja oli Sveitsin Lys Assia ranskankielisellä laulullaan Refrain, muiden maiden tuloksia ei julkaistu. Laulukilpailu sai suuren suosion Euroopassa ja Euroviisuja päätettiin jatkaa myös seuraavina vuosina. Kilpailijamaat lisääntyivät ja Suomessa ensimmäiset Euroviisut esitettiin televisiossa 1960 nimellä "Eurooppa laulaa". Ohjelman jälkeen Euroviisut villitsivät myös suomalaiset ja kansa alkoi vaatia Suomen osallistumista kilpailuun. 


Euroviisut 2006 Ateena, Lordi


Yleisradio järjesti Euroviisuja varten yleisen sävellyskilpailun, johon osallistui neljä sävelmää. Suomen karsinnan voitti Laila Kinnunen laululla Valoa Ikkunassa. Suomi osallistui ensimmäisiin Euroviisuihin vuonna 1961, Ranskan Cannesissa. Kilpailuihin osallistui 16 maata ja Suomi sijoittui 10. Suomi on osallistunut Euroviisuihin 47 kertaa ja menestys ei ole ollut huima, voitto on tullut kerran, 9 kertaa ollaan oltu viimeisiä, 3 kertaa jääty ilman pisteitä, 4 kertaa emme ole päässeet alhaisten pisteiden vuoksi semifinaaleista jatkoon sekä huonon menestyksen vuoksi, olemme joutuneet olemaan kilpailuista sivussa viitenä vuotena. Suurimmaksi osaksi viisulaulut ovat olleet suomenkielisiä ja esityskielen vapauduttua suurin osa esityksistä on laulettu Englanniksi. Suomen ensimmäistä voittoa saatiin odottaa vuoteen 2006 asti, jolloin Ateenan Euroviisuissa, hurjannäköinen Lordi-yhtye toi makean voiton Suomeen kappaleella Hard Rock Hallelujah, joka keräsi Euroviisujen ennätyspisteet, huikeat 292 pistettä. 


Euroviisut Iso-Britannia 1974, Abba: Waterloo

Euroviisuihin on vuosien varrella osallistunut monia tunnettuja laulajia ja Euroviisujen myötä moni artisti on menestynyt urallaan. Tunnetuin menestyjä lienee Abba, joka voitti 1974 Iso-Britanniassa järjestetyt Euroviisut kappaleella Waterloo. Muita tunnettuja laulajia on ollut mm. Baccara, Sveitsiä edustanut Céline Dion, T.A.T.U. sekä Irlantia laulajana sekä säveltäjänä edustanut Johnny Logan. Irlanti on ollut menestynein maa ja voittanut Euroviisut seitsemän kertaa ja 90-luvun alussa, jopa kolme kertaa peräkkäin. 

Suomessa käännettiin monia Euroviisuhittejä 70 ja 80-luvulla suomen kielelle, niistä tunnetuimpia ja suosituimpia ovat mm. Katri-Helenan Lintu ja Lapsi oli ranskalaisen Marie Myriamin esittämä L'oiseau et l'enfant, joka voitti Euroviisut vuonna 1977, Frederikin Tsingis Khan -laulu on käännetty Länsi-Saksan vuoden 1977 Euroviisukappaleesta, Tapani Kansan ja Kai Hyttisen laulama, Saanhan olla hän -kappale on käännetty Ison-Britannian 1975 Euroviisukappaleesta, Let me be the One, jonka esitti The Shadows sekä Lea Lavenin Niin kappale, on alun perin Italian Euroviisukappale Si, vuodelta 1974. 


 
Euroviisujen finaaliin pääsee automaattisesti kilpailujen järjestäjämaa sekä neljä suurinta rahoittajamaata (Espanja, Iso-Britannia, Saksa ja Ranska). Muiden maiden osalta järjestetään kaksi semifinaalia, joista kummastakin 10 parasta maata pääsee finaaliin. Semifinaaleiden osallistujamaat voivat äänestää jatkoon vain niitä maita, jotka ovat samassa semifinaalissa. Finaalissa jo olevista maista ääniä saa antaa Espanja, Ranska ja Tanska ensimmäisessä semifinaalissa ja toisessa ääniä saa antaa Iso-Britannia, Italia ja Saksa. Euroviisujen voittaja valitaan kaikkien osallistujamaiden antamien pisteiden perusteella (0-12), annettuihin pisteisiin vaikuttavat kunkin maan asiantuntijaraadit ja puhelinäänestykset. EBU:ssa on jäsenmaita myös Euroopan ulkopuolelta ja näistä jäsenmaista mm. Armenia, Azerbaidzan, Georgia ja Israel ovat osallistuneet säännöllisesti Euroviisuihin. 

Tänä vuonna järjestetään 59. Euroviisut Tanskassa, Kööpenhaminassa ja kilpailuihin osallistuu 37 maata. Moni maa on jättäytynyt pois Euroviisuista huonon taloudellisen tilanteen johdosta. Suomen edustajana on Softengine-yhtye kappaleella Something Better. Yhtye voitti Suomessa Yleisradion järjestämän Uuden Musiikin kilpailun, joka on avoin kilpailu musiikintekijöille ja kilpailun voittaja edustaa Suomea Euroviisuissa. 


Euroviisut 2014 Tanska, Softengine: Something Better


Kööpenhaminassa Euroviisut alkavat tiistaina 6.5. ensimmäisellä semifinaalilla, johon osallistuu 16 osallistujamaata mm. Ruotsi ja Viro. Suomi esiintyy torstaina 8.5. toisessa semifinaalissa, jossa on yhteensä 15 osallistujamaata. Harmillista että Ruotsi ja Viro ovat eri semifinaalissa sekä Tanska saa antaa äänensä ensimmäisessä semifinaalissa, sillä nämä maat ovat yleensä antaneet Suomelle ääniä! No Sveitsi on samassa semifinaalissa Suomen kanssa, joten annamme täältä 4 ääntä Suomelle! Euroviisujen finaali on lauantaina 10.5. 

 

Euroviistu 1979 Jerusalem, Katri-Helena: Katson sineen taivaanZemppiä Suomi!
3 kommenttia:

 1. Tänään tiistaina 10.5 starttaavat vuoden 2016 Euroviisut Ruotsissa! Päivää varjostaa Suomen vuoden 1981 Euroviisuedustajan Riki Sorsan poismeno, Riki edusti Dublinissa Suomea kappaleella "Reggae OK" ja sijoittui kilpailuissa 16. sijalle. Toivon että Rikin kunniaksi Sandhja laulaa tänään "Sing it Away"-laulullaan Suomen Euroviisujen 2016 finaaleihin <3

  Vuoden 2016 Euroviisujen aikataulu:
  10.5 ti 1. Semifinaanli klo 22.00, Suomi esiintyy numerolla 1. Sandhja Sing it away
  12.5 to 2. Semifinaali klo 22.00
  14.5 la Euroviisufinaali klo 22.00

  Tänään jännätään \o/

  VastaaPoista
 2. Tänään pärähtää vuoden 2018 Euroviisut käyntiin. Kisoja käydään Portugalissa, Lissabonissa 8-12.5 välisenä aikana. Suomea edustaa tänä vuonna Saara Aalto kappaleella Monsters! Peukkuja Saaralle!

  Vuoden 2018 Aikataulu:
  8.5 ti 1. Semifinaali klo 22.00, Suomi esiintyy numerolla 15. Saara Aalto, Monsters (Suomi saa äänestää, mutta ei Saaraa)
  10.5 to 2. Semifinaali klo 22.00
  12.5 la Euroviisu finaali klo 22.00

  VastaaPoista
 3. Vuoden 2019 Euroviisujen aikataulu Israelin Tel Aviv:
  14.5 ti Semifinaali 1 klo 22.00 Darude feat. Sebastian Rejman Look Away esiintyät kolmantena
  16.5 to Semifinaali 2 klo 22.00
  18.5 la Finaali klo 22.00

  VastaaPoista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.