maanantai 5. joulukuuta 2022

Martan lukunurkka -Helmet lukuhaaste 2022Tänä vuonna ollaan taas kierretty ympäri maailmaa, ainakin kirjojen ja elokuvien merkeissä. Olen ahminut tänä vuonna ennätysmäärän kirjoja ja sain Helmet- lukuhaasteeni valmiiksi jo marraskuun puolella. Viime vuoden haaste jäi harmillisesti kesken, täytyy katsoa, jos tämän vuoden luetuista kirjoista löytyy täytettä puuttuviin kohtiin. Oppimateriaalin vastapainoksi suurin osa kirjoista on kulutettu äänikirjoina mm. ulkoilun ja siivoilun merkeissä. 


Facts & Figures -2022 Helmet lukuhaaste


Makkarin minikirjahylly

Tämän vuoden haaste oli vaikea, omasta kirjahyllystä löytyi vain kahdeksan kirjaa, jotka sopivat haastekohtiin. Niistä parhain lukukokemus oli ehdottomasti Christian Rönnbackan Julma, jonka myötä rohmusin koko Hautalehto kirjasarjan yhdessä hujauksessa. Piinallisimmat hetket vietin Diane Setterfieldin Kolmastoista kertomuksen sekä Carlos Ruiz Zafònin Tuulen varjon kanssa, niiden lukeminen ei vaan edennyt.

  • luin 8 kirjaa ja kuuntelin 42 ääniteosta 
  • kirjoista 22 oli dekkaria
  • minulle uusia kirjailijoita oli 21 
  • luin 19 suomalaista kirjaa 

Kirja, joka käy useimpaan kohtaan:
Ruiz Zafòn Carlos, Tuulen varjo, se sopii seitsemään kohtaan!
5 Kirjassa sairastutaan vakavasti
6 Kirjan on kirjoittanut sinulle uusi kirjailija
7 Kirja kertoo ystävyydestä
8 Kirjassa löydetään jotain kadotettua tai sellaiseksi luultua
20 Kirjan hahmoilla on yliluonnollisia kykyjä 
27 Kirjaa on suositellut toinen lukuhaasteeseen osallistuva
43 Kirja sopii ainakin kolmeen haastekohtaan

Lukuhaasteen ehdottomasti vaikeimmat kohdat olivat tänä vuonna:
9 Kirjan päähenkilö kuuluu etniseen vähemmistöön 
20 Kirjan hahmoilla on yliluonnollisia kykyjä 
24 Kirjan on kirjoittanut Lähi-idästä kotoisin oleva kirjailija
32 Kirjassa rikotaan yhteisön normeja
33 Kirjan tapahtumat sijoittuvat Afrikkaan

Kuuntelin useita mielenkiintoisia tositarinoita, henkilökuvia sekä erilaisten yhteiskuntien toiminasta. Hämmästyttävät tarinat pitivät otteessa, enkä malttanut keskeyttää kuuntelua. 

Ohessa muutamia teoksia, joihin kannattaa ehdottomasti tutustua:
Aro Jessikka: Putinin trollit
hurjia tarinoita toimittajan mustamaalaamisesta ja Venäjän informaatio vaikuttamisesta
Mäkeläinen Mika: Kimlandia silminnäkijänä Pohjois-Korean kulisseissa 
kurkistus suljettuun maahan
Régis Genté & Stéphane Siohaan: Volodymyr Zelenskyi - Sodan sankari
kirjaimellisesti sodan sankari, kirja avaa presidentin kasvutarinaa ja taustoja 
Rahaf Mohammed: Kapinallinen
uskomaton tarina kertoo naisen asemasta Saudi-Arabiassa


Kirjahyllyn aarteet -2022 Helmet lukuhaaste  Alhaalta 👇🏻 löydät listauksen 2022 Helmet- lukuhaaste kohdista ja kirjat kommenttien kera. Lue kirjakuvaukset ja poimi lukuvinkit talteen. 


✔️🎧 1 Kirjassa yhdistetään faktaa ja fiktiota => Remes Ilkka, Kremlin nyrkki 👍

Taattua Remestä ja tarina on pelottavan lähellä nykytilannetta. 

"Luottamus. Petos. Maailma suursodan kynnyksellä.
Turun meripelastuskeskus vastaanottaa syysyönä hätäsanoman raakaöljylastia kuljettavalta tankkerilta: konehuoneessa palaa ja alus on saanut pohjakosketuksen.

Lähistöllä on ison sotaharjoituksen takia Venäjän laivaston helikoptereita, jotka saavat luvan kuljettaa miehistöä turvaan. Mutta koptereista ei Maarianhaminassa laskeudukaan tankkerin miehistöä. Suomessa herätään aamuun, jollaista kukaan ei olisi uskonut näkevänsä.

Itämerellä puhkeavan kriisin askelmerkit on laadittu Moskovassa kaikkien aikojen hämäykseksi - kunnes paljastuu vieläkin ovelampi taho, ja koko maailma joutuu kuilun partaalle. CIA:n Helsingin asemalla työskentelevä amerikansuomalainen Robert Forsten päätyy taisteluun, jossa ei ole voittajia - ja Suomesta uhkaa tulla pahin kärsijä.

Kremlin nyrkki on Robert Forsten -sarjan toinen osa.

Ilkka Remeksen maailmanluokan trillerit ovat nostaneet hänet Suomen luetuimmaksi kirjailijaksi ja fiktiota ja faktaa yhdistelevän tyylilajin mestariksi."

Sopii myös:
29 Kirjassa kuvataan hyvää ja pahaa

Muita vaihtoehtoja:
Ann-Christin Antell, Puuvillatehtaan varjossa (1,5,6,14,43) 👍  


Åsa Larsson: Musta polku
Tämä kirja on odottanut vuoroaan pitkään kirjahyllyssä 

✔️📖 2 Kirjassa jää tai lumi on tärkeässä roolissa => Larsson Åsa, Musta polku 👍

Aluksi oli vaikea päästä kirjaan mukaan, se lojui puoli vuotta yöpöydällä, kunnes aloin lukemaan sitä uudelleen ja sitten ahmin sen kolmessa päivässä!

”Talvinen päivä viimaisella Torniojärvellä saa tylyn käänteen, kun pilkkijä löytää kalastajan mökistä naisen ruumiin. Mutta kuka nainen on? Poliisit ovat ymmällään ja pyytävät avuksi murhatutkimuksiin Rebecka Martinssonin, joka on palannut pitkän sairausloman jälkeen Kiirunaan syyttäjäksi. 

Jäätynyt nainen ei jää murhaajan ainoaksi uhriksi. Yllättäen jäljet johtavat Ugandassa toimivaan kansainväliseen kaivosyhtiöön ja sen kiirunalaissyntyiseen ökypomoon Mauri Kallikseen. Rebecka Martinsson seuraa pahan jälkiä paikallisen kaivosyhtiön kautta Afrikan suurkaupunkeihin ja joutuu keskelle kansainvälisen rikollisuuden armotonta pelikenttää. Maailmaan, johon ei olisi koskaan halunnut päätyä. ”Musta polku kertoo siitä, millaisia seurauksia ahneudesta voi olla yksilöille, mutta myös kokonaisille kansoille, joita länsimainen kapitalismi riistää. (Aftonbladet)" -Otava-"

Muita vaihtoehtoja:
Gerritsen Tess, Jääkylmä
Grishman John, Joulua pakoon
Sten Viveca, Lumen uhrit (47-48)


✔️🎧 3 Kirja, jonka tapahtumissa haluaisit olla mukana => Colgan Jenny, Uusia lukuja ja onnellisia loppuja 👍

Kyllä täällä haluan ehdottomasti olla mukana! Uusi alku, kirjakauppa, Skotlanti, mitä vielä voi toivoa? Ystäviä ja rakkautta. Sopivasti överi, hyvänmielen viihdettä!

"Sen pituinen se? Nina Redmond joutuu jättämään rakkaan työnsä kirjojen parissa, kun birminghamilainen pikkukirjasto suljetaan uuden modernin mediakeskuksen alta. Nina onnistuu kuitenkin kääntämään vaikeudet voitoksi: työtön kirjastonhoitaja huomaa pian olevansa pakettiautoon perustetun kiertävän kirjakaupan omistaja ja puuhaavansa muuttoa idylliseen pikkukylään Skotlannin ylämaille.

Uusi luku elämässä tutustuttaa ujon Ninan värikkääseen joukkoon persoonallisuuksia. Voisiko heidän joukossaan kenties olla myös hänen oma Heathcliffinsä, herra Darcynsa tai Christian Greynsä?"

Sopii myös:
7 Kirja kertoo ystävyydestä
38 Kirjassa toteutetaan unelma tai haave
43 Kirja sopii ainakin kolmeen haastekohtaan
50 Kirjaa on suositellut kirjaston työntekijä 


✔️🎧 4 Kirja, jonka tapahtumissa et itse haluaisi olla mukana => Remes Ilkka, Kiirastuli 👍

Taattua Remestä, jälleen tähän hetkeen jopa pelottavan uskottava!

"Kahtiajakautuneelle kansalle koittaa tuomiopäivän aamu.

Pakolaisvyöry kiskaisee Suomen suuren maailman melskeisiin. Samaan aikaan paine Moskovasta kasvaa ennen kokemattomiin mittoihin. Suomi ajautuu itsenäisyytensä ajan vaikeimpien valintojen eteen. Pelastukseksi tarkoitettu valtiojohdon raju päätös repäisee kuitenkin railon kansalaisten välille. Rintamalinjat eivät kulje rajoilla, vaan suomalaisten välissä. Toisen turva onkin toiselle kahle, yhden vapaus merkitseekin toiselle alistumista.

Vihapuhe ja someraivo hautautuvat pakokauhuun, kun Kreml turvautuu järeimpään aseeseensa. 1300 kilometriä leveä muuri avautuukin portiksi. Taistelu itsenäisyydestä muuttuu kamppailuksi olemassaolosta."

Sopii myös:
1 Kirjassa yhdistetään faktaa ja fiktiota
22 Kirja sisältää tekstiviestejä, sähköposteja tai some-päivityksiä
29 Kirjassa kuvataan hyvää ja pahaa 


✔️🎧 5 Kirjassa sairastutaan vakavasti => Antell Ann-Christin, Puuvillatehtaan varjossa 👍 

Kirjan alussa päähenkilö Jennyn mies sairastuu ja Jenny jää leskeksi. Kiva uusi tuttavuus, ehdottomasti plussaa siitä, että tapahtumat sijoittuvat Turkuun ja tuovat tutuksi sen historiaa ja paikkoja.  Luen mieluusti seuraavankin kirjan. 

"Historiallista romantiikkaa 1800-luvun lopun Turussa. Järkevää ja leiskuvaa Jenny Malmströmiä eivät kovat ajat ole murtaneet. Nuorena leskeksi jäänyt rovastin tytär on mukana Rouvainyhdistyksessä, joka kerää varoja hyväntekeväisyyteen ja Kansankirjaston perustamiseen järjestämällä naamiaisia ja rusettiluisteluja.

Turun seurapiireissä Jenny tutustuu puuvillatehtaan johtajaan Fredrik Barkeriin ja uudistusmieliseen Kosti Vanhaseen. Seuraa mustasukkaisuutta ja vetävää kolmiodraamaa.

Puuvillatehtaan varjossa aloittaa hurmaavan Puuvillatehdas-sarjan. Se kuvaa itsenäisen leskirouvan elämää aikana, jona säätyläisyhteiskunta natisee teollistumisen myötä liitoksissaan, työväenliike nousee ja naiset vaativat Canthin hengessä tasa-arvoa. -Nextory-"

Sopii myös: (1,5,6,43)
1 Kirjassa yhdistetään faktaa ja fiktiota
5 Kirjassa sairastutaan vakavasti, Jennyn mies kuolee
6 Kirjan on kirjoittanut sinulle uusi kirjailija
43 Kirja sopii ainakin kolmeen haastekohtaan

Muita vaihtoehtoja:
Ruiz Zafòn Carlos, Tuulen varjo (5,6,7,8,20,27,43) 👎


Christian Rönnbacka: Julma
Suosittelen lämmöllä Hautamäki-sarjaa 


✔️ 📖 6 Kirjan on kirjoittanut sinulle uusi kirjailija => Rönnbacka Christian, Julma 👍 

Jäin heti koukkuun kirjailijan tuotantoon ja imaisin saman tien kaikki hänen kirjat. Viihdyttävää luettavaa, tykkään päähenkilöstä sekä hänen huumorista ja Porvoo tapahtumapaikkana on pelkkää plussaa.

"Huippusuositun Hautalehto-dekkarisarjan toinen osa. Kaikilla meillä on menneisyytemme, jonka kohtaamme aina uudelleen ja uudelleen.

Pyykkituvasta katoaa pienen tytön alushousut. Pian ensimmäinen tyttö kaapataan. Asialla on ammattilainen, joka ei jätä jälkiä, ei tapahtumapaikalle eikä uhreihin, jotka hän palauttaa saatuaan haluamansa. Peloista pahin tunkeutuu perheiden arkeen. Tyttöjen kaappaukset kylvävät kauhua ja päätyvät valtakunnanuutisiin. Poliisia painostetaan ministeritasoa myöten.

Porvoolainen ylikonstaapeli Antti Hautalehto toipuu vielä edellisestä rankasta tehtävästään kansainvälisen huumeliigan kätyrinä. Hän saa kuulla, että palkkamurhaajat ovat hänen perässään. Rikollisliigan pomo ei ole antanut anteeksi petturuutta ja miestensä kohtaloa. Antin ensimmäinen tapaus tutkinnanjohtajana ei ole helppo. Nykyisyys ei anna armoa. Menneisyydellä on pahuuden kasvot.

Julma on Christian Rönnbackan huippusuositun Hautalehto-dekkarisarjan toinen osa. Sarjan ensimmäinen osa on Operaatio Troijalainen (2012) ja seuraavat osat Rakennus 31 (2014), Kylmä syli (2015), Kaikki mikä kiiltää (2016), Tuonen korppi (2017), Majakka (2019), Ruska (2020) ja Tulen aika (2021). -Nextory-"

Sopii myös:
34 Kirjailijan nimessä on luontosana (Pihlajamäki)

Muita vaihtoehtoja:
Ann-Christin Antell, Puuvillatehtaan varjossa (1,5,6,14,43) 👍
Ruiz Zafòn Carlos, Tuulen varjo (5,6,7,8,20,27,43) 👎
Ohlsson Kristina, Daavidintähdet (9) 👍 


✔️🎧 7 Kirja kertoo ystävyydestä => Ahern Cecelia, P.S. Rakastan sinua 👍 👎 

Pitkään ollut lukulistalla! Nyt voin vihdoin katsoa myös elokuvan. Suruvuosi höystetty pienellä huumorilla, mahtavatko kirjeet auttaa…

"P.S. Rakastan sinua on Cecelia Ahernin läpimurtoteos, joka valloitti lukijoiden sydämet kaikkialla maailmassa.

Holly ja Gerry ovat aikoneet olla yhdessä elämänsä loppuun asti, mutta kohtalo päättää toisin. Gerry kuolee yllättäen vain vähän alle kolmekymmentävuotiaana, ja Holly vaipuu surun syövereihin. Eräänä päivänä Hollyn äiti soittaa ja kertoo, että Hollya odottaa paksu kirjekuori, jonka päällä lukee ”Lista”. Gerry on lähettänyt postia haudan takaa ja antanut vaimolleen vielä viimeisen lahjan. Paksussa kuoressa on kymmenen kirjettä, yksi jokaiselle kuukaudelle aina uuteen vuoteen asti. Jokaisessa kirjeessä on tärkeä viesti, elämänohje, pieni pila ja pilkahdus toivoa. Ja lopulta Gerry ohjaa Hollyn myös uuden mahdollisuuden äärelle. -Nextory-"

Muita vaihtoehtoja:
Liza Marklund, Napapiiri (7,18,22,43) 👍
Adler Elizabeth, Talo Amalfissa (7,43,44,46) 👍 👎 
Adler Elizabeth, Häät Venetsiassa (7,44) 👍 👎 
Adler Elizabeth, Huvipurrella Caprille (3,7,44,43) 👍 👎
Diamond Lucy, Rantakahvila (7,27) 👍 
Ruiz Zafòn Carlos, Tuulen varjo (5,6,7,8,20,27,43) 👎 

✔️🎧 8 Kirjassa löydetään jotain kadotettua tai sellaiseksi luultua => Griffiths Elly, Aavekentät 👍

Tänä vuonna on tullut luettua monta Ruth Galloway kirjaa, tähän kohtaan olisi voinut laittaa niistä minkä tahansa sillä aina, kun Ruth kutsutaan paikalle, löytyy luita tai ruumis… Valitsin Aavekentät tähän kohtaan, koska tällä kertaa löytyi II maailmansodan aikainen lentokone, jonka sisällä oli ruumis. Onneksi kirjasarjasta on vielä monta kirjaa lukematta, toivottavasti tästä tehdään myös TV-sarja.

"Suosikkiarkeologi Ruth Galloway tutkii sodanaikaista lentokoneen hylkyä, josta löytyy epäilyttävä ruumis. Viehättävä brittisarja yhdistelee arkeologisia salaisuuksia ja monimutkaisia ihmissuhteita.

Kun uuden asuinalueen rakennustöissä löydetään toisen maailmansodan aikainen lentokone ja lentokoneesta ruumis, arkeologi Ruth Galloway kutsutaan paikalle. Ruth toteaa, ettei kyseessä ole lentäjä – mutta miten ruumis päätyi lentokoneeseen? Kun tapaukseen liittyvän Blackstockin suvun tiluksilta vielä löytyy ihmisluita, Ruthilla ja komisario Harry Nelsonilla on kiire selvittää syypää ennen kuin Norfolkia lähestyvä myrsky saavuttaa heidät ja hautaa salaisuudet iäksi."

Muita vaihtoehtoja:
Ruiz Zafòn Carlos, Tuulen varjo (5,6,7,8,20,27,43) 👎 

✔️🎧 9 Kirjan päähenkilö kuuluu etniseen vähemmistöön => Ohlsson Kristina, Daavidintähdet 👍

Ohlssonin Daavidintähdet jännärin tapahtumat sijoittuvat Tukholman juutalaisyhteisöön, Fredrikalla ja Alexilla riittää hommia. Yhteisö vaikenee ja vastauksia pitää lähteä hakemaan kibbutseilta. Paperipoika ja mutkikas juoni pitää jännitystä yllä loppuun asti.

Etninen vähemmistö tai vähemmistökansallisuus on etninen ryhmä tai kansallisuus, jolla on tietyn valtion, valtapiirin tai yhteiskunnan sisäpuolella vähemmän edustajia tai huonompi asema kuin muilla ryhmillä. Etnisiä vähemmistöjä usein ovat myös valtiottomat kansat.

"Kristina Ohlsson on tämän hetken hallitseva dekkarikuningattaremme." –Caroline Engvall, Metro

Israelilainen legenda Paperipojasta, joka sieppaa ja surmaa lapsia, viriää henkiin Tukholmassa, kun kaksi juutalaispoikaa katoaa.

Tukholman talvessa tapahtuu murha: juutalaisen päiväkodin opettaja ammutaan, ja samana päivänä kaksi juutalaispoikaa katoaa. Siviilitutkija Fredrika Bergmanin ja rikospoliisi Alex Rechtin paineet kasvavat, kun varmistuu että kadonneet pojat on surmattu. Hangesta löytyneillä uhreilla on päässään paperikassit, joihin on piirretty kauhistuneet kasvot. Tekotapa viittaa vanhaan juutalaiseen myyttiin lapsia vainoavasta Paperipojasta. Juutalaisen pikkutytön kadotessa panokset kovenevat: saadaanko Paperipoika pysäytettyä ennen seuraavaa uhria? Kaikki jäljet johtavat Israeliin."

Sopii myös:
6 Kirjan on kirjoittanut sinulle uusi kirjailija

Muita vaihtoehtoja:
Kannas Vappu, Rosa Clay (9,32) 


Sandra Brown, Kova luu


✔️ 📖 10 Kirjan nimi on mielestäsi tylsä => Brown Sandra, Kova luu 👍 

Tykkään Sandra Brownin kirjoista, ellen tuntisi kirjailijaa, niin tuskin tarttuisin tähän kirjaan ainakaan nimen perusteella. Ei ehkä kirjailijan parhaita teoksia, mutta viihdyin sen seurassa.

"Vaaraa ja rakkautta Teksasissa. Dodge Hanley on kovaotteinen yksityisetsivä, joka ei sääntöjä kumarra. Jos hänen on kierrettävä lakia tai särjettävä sydän saadakseen rikollinen kiinni, hän tekee sen anteeksi pyytelemättä.

Silti Dodgen mielenrauha järkkyy perusteellisesti, kun entinen rakastettu Caroline King ottaa häneen yhteyttä 30 vuoden jälkeen ja pyytää apua. Heidän tyttärensä Berry, jota Dodge ei ole nähnyt tämän syntymän jälkeen on vaarassa. Mielenvikaisen ahdistelijan kutoma verkko kiristyy Berryn ympärillä, ja Dodge tietää olevansa ainoa, joka voi pysäyttää pakkomielteisen psykopaatin. -Tammi-"


✔️🎧11 Kirjassa tapahtumia ei kerrota aikajärjestyksessä => Läckberg Camilla, Noita 👍

Kirjassa kerrotaan kahden pienen tytön sieppauksesta, jotka tapahtuvat eri aikoina, sieppauksen taustalla on vuosisatojen takainen tarina noidasta. Kirja on kirjoitettu mielenkiintoisesti, välillä liikutaan nykypäivässä ja menneisyydessä sekä historiassa. Jännitys pitää otteessa loppusivuille asti. 

"Tyttö katoaa jäljettömiin maatilalta Fjällbackan liepeiltä, mikä herättää hätää ja nostaa pintaan kipeitä muistoja. Kolmekymmentä vuotta aiemmin täsmälleen samasta paikasta katosi nelivuotias tyttö, joka myöhemmin löytyi paikalta kuolleena.

Tuolloin sieppaamisesta ja taposta syytettiin kahta teinityttöä. Heistä toinen jäi elämään hiljaiseloa Fjällbackaan. Toinen heistä ei ole astunut jalallaan paikkakunnalle oikeudenkäynnin jälkeen – paitsi nyt, kun hän palaa Fjällbackaan ihailtuna näyttelijänä kuvaamaan tähdittämäänsä elokuvaa Ingrid Bergmanista.

Patrik Hedström Tanumin poliisilaitoksen kollegoineen alkaa tutkia, mikä kahta rikosta yhdistää. Apua he saavat Erica Falckilta, joka on aikeissa kirjoittaa vanhasta tapauksesta kirjan. Tutkimuksen edetessä alkaa paljastua, että salaisuuksien juuret kiemurtelevat kauas 1600-luvulle ja noitaroviolla poltetun naisen langettamaan kiroukseen."

Muita vaihtoehtoja:
Elisabeth Strout, Nimeni on Lucy (27,50)
Liza Marklund, Napapiiri (7,11,18,22,43)
Vera Vala, Aprikoosiyöt 


✔️🎧 12 Runokirja, joka on julkaistu viiden viime vuoden aikana => Laaksonen Heli, Aurinko. Porkkana. Vesi. (2019) 👍👎

Runokirjat ei vaan oo mun juttu! Toki haluaisin löytää sellaisen teoksen, joka minua kiinnostaa ja miellyttää, mutta vielä ei ole löytynyt. Kirjassa oli muutamia hauskoja sanoituksia, plussaa ehdottomasti siitä, että kirjoittaja luki teoksen itse, omalla murteellaan. Murteen kuuleminen oli mukava lisä.

"Ilmeikkäitä runoja aikamme hullutuksista ja kaikesta tärkeästä

”Ei elämä tul valmiks. Ihmine jää ain keske. Mut älä murhetu. Ei ol koska valmist haukeaka onkittu, ei lopullises järves uittu.”

Heli Laaksosen runoissa vuorottelevat ilo ja suru, kepeys ja paino. Lounaismurre soi hilpeissä ja melankolisissa sävyissä mutta sivaltaa terävästi, kun runoilija ottaa kantaa oman kielen puolesta. Vallattomat jutut pulppuavat sanamaijan arkusta, tuonpuoleinen häilyy taustalla ja rakkaus lämmittää kuin sisaren sininen pipo. Lopulta onnen edellytykset ovat yksinkertaiset. Erityisen lähellä runoilijan sydäntä on elävä, ovela metsä, jonne viisas astuu nöyrin mielin.

Heli Laaksonen (s. 1972) tunnetaan valloittavana kirjailijana ja esiintyjänä, jonka ensimmäisestä runokokoelmasta Pulu uis (2000) tuli jo merkkitapaus. Sittemmin hän on julkaissut sekä runoja että proosaa ja noussut suomalaisten suureksi suosikiksi. Teoksen Peippo vei (2011) jälkeen odotus palkitaan uudella runokokoelmalla. -Nextory-"

 

✔️🎧 13 Lasten- tai nuortenkirja, joka on julkaistu 2000-luvulla => Remes Ilkka, Musta Kobra (2004) 👍

Kirja ei juurikaan eronnut aikuisten kirjoista, tiivis jännäri. Käsitteissä riittää varmaan nuorisolle selvittämistä… 

"Kaikki alkaa, kun Aaro Korpi rikkoo chatin sääntöä numero 1 = Älä ikinä paljasta liikaa itsestäsi. Tätä sääntöä Aaro rikkoo jutellessaan Gemma nimisen tytön kanssa chatissä. Gemma onkin oikeasti Liam Dolan niminen mies, joka etsii sopivia ihmisiä operaatioon nimeltä MUSTA KOBRA, mikä liittyy jotenkin Sellafield nimiseen yhtiöön. Aaro sopii tapaamisen tämän Gemman kanssa, kun hän lähtee Englantiin lomalle tätinsä luo. Lopunhan voi jo arvata. -Kirjasampo-"


✔️🎧 14 Kirja kertoo historiallisesta tapahtumasta => Antell Ann-Christin, Puuvillatehtaan perijä 👍 

Kirjan mukana pääsee sukeltamaan 1900-luvun alkuun, minkälaista elämä oli tuon ajan Suomessa? Mukava kirjasarja, tykkäsin myös lukijasta.

"Jenny ja Fredrik Barkerin ottotytär Martta palaa Ruotsista Turkuun ja pääsee kansankirjastoon töihin. Puuvillatehtailija Robert alkaa tutustuttaa Marttaa seurapiireihin, mutta lapsuudenystävä, telakkatyöläinen Juho vetää Marttaa puoleensa karkealla charmillaan. Antavatko seurapiirit Martan alhaisen syntyperän unohtua?

Puuvillatehtaan perijä on tarina itsensä löytämisestä ja rakkaudesta sortovuosien Suomessa. 1900-luvun alussa teollistuminen johtaa luokkajaon murtumiseen ja yhteiskunnalliseen liikehdintään. Autonomian heiketessä edessä on suurlakko, joka muuttaa kaiken. -Gummerus-"

Sopii myös: (1,5,6,43)
1 Kirjassa yhdistetään faktaa ja fiktiota
6 Kirjan on kirjoittanut sinulle uusi kirjailija
43 Kirja sopii ainakin kolmeen haastekohtaan

Muita vaihtoehtoja:
Antell Ann-Christin, Puuvillatehtaan varjossa 👍 
Köngäs Heidi, Sandra (36) 👍
Eva Mozes Kor & Lisa Rojany Buccieri, Auschwitzin kaksoset (14,42) 👍
Remarque Erich Maria, Länsirintamalta ei mitään uutta (14,25,42) 👍 


✔️🎧 15 Kirja käsittelee aihetta, josta haluat tietää lisää=> Mäkeläinen Mika, Kimlandia silminnäkijänä Pohjois-Korean kulisseissa 👍

Uskomatonta! Olen aina ymmärtänyt, että tuossa maassa kaikki ei ole ihan kohdallaan, mutta kirjaa kuunnellessa ensimmäisenä tuli mieleen että, on lottovoitto syntyä Suomeen ja toiseksi, että tieto lisää tuskaa… Todella mielenkiintoinen kirja YLE:n toimittajalta.

"Kim Il-sung kääntyisi mausoleumissaan, jos tietäisi miten Pohjois-Korea nykyisin toimii. Maailman suljetuin valtio on kiehtova arvoitus. Kaiken nähneelle länsimaalaiselle turistille matka Pohjois-Koreaan on meriitti, mutta diktatuurikin hyötyy rahakkaista seikkailijoista. Ulkomaalaisille työläisten paratiisista esitellään kuitenkin vain ¬siloiteltu julkisivu.

Toimittaja Mika Mäkeläinen paljastaa Kim¬landiassa todellisuuden kulissien takana. Miten tavalliset pohjoiskorealaiset sinnittelevät alle euron kuukausipalkalla? Miksi valtavat markkinatorit on piilotettu turistien katseilta sivukujille? Miten Pjongjangissa asuva järjestelmälle uskollinen eliitti elää ja juhlii?

Kimlandia on ajantasainen kuva murroksessa olevasta maasta. Kommunismin mallivaltiossa kapitalismin henki on nyt päässyt pullosta, mikä on pelastanut maan romahdukselta. Sosialismi on jäänyt iskulauseisiin, korruptio rehottaa ja ihmisten elämänkulun määrännyt kastijärjestelmä murenee.

Pohjoiskorealaiset ottavat nyt uteliaina oppia muusta maailmasta. He eivät saisi kuunnella eteläkorealaista musiikkia, mutta kielletty viihde leviää muistitikkujen avulla yhä laajemmalle. Poliisivaltio on silti vielä voimissaan: diktaattori Kim Jong-un johtaa maata raa’alla otteella, rajoja valvotaan entistäkin tiukemmin ja internet on harvojen etuoikeus."

Sopii myös:
18 Kirjan on kirjoittanut toimittaja (15,18) 👍 


Setterfield Diane, Kolmastoista kertomus 
Ihastuin aikanaan tämän kirjan kanteen 


✔️ 📖 16 Kirjan luvuilla on nimet => Kolmastoista kertomus Setterfield Diane 👎

Myönnän, ostin kirjan kirpparilta, kuten viinin usein eli kansikuvan perusteella. Kirjapino kannessa sai minut aikanaan haaveilemaan nautinnollisista lukuhetkistä, mutta taisi käydä toisin. Takakannen perusteella kirja houkutteli lukemaan, mutta juoni ja tarina jäivät latteaksi. Harvinaista nykyään, että lukujen sijaan kappaleet on nimetty, tässä syy miksi kirja löytyy haasteen tästä kohdasta, eikä numerosta 37, Kirjan kansi tai nimi saa sinut hyvälle mielelle. Olin kaavaillut kirjaa, jo viime vuoden haasteeseen kohtaan 10, kirjan nimessä on numero. 

"Rakkaudenosoitus kirjoille ja lukemiselle!
Kolmastoista kertomus on Diane Setterfieldin esikoisteos ja huikea kansainvälinen menestys: sen oikeudet on myyty jo 40 maahan ja mm. USA:n bestsellerlistoilla kirja pysytteli koko syksyn!

Margaret Lea on töissä isänsä kirja-antikvariaatissa ja kirjoittaa harrastuksekseen elämäkertoja unohdetuista ja vähän tunnetuista kirjailijoista. Eräänä päivänä hän saa kirjeen Vida Winteriltä, joka on kuuluisimpia ja rakastetuimpia nykykirjailijoita. Winter on ollut salamyhkäinen ja keksinyt menneisyydestään ja taustastaan erilaisia versioita vuosien varrella. Nyt hän on jo vanha ja sairas: hän haluaa kertoa totuuden erikoislaatuisesta elämästään ja toivoo Margaretin saapuvan luokseen. -takakansi-"

Sopii myös:
5 Kirjassa sairastutaan vakavasti 


✔️🎧 17 Kirja on aiheuttanut julkista keskustelua tai kohua => Jessikka Aro, Putinin Trollit 👍

Todella mielenkiintoinen ja silmiä avaava kirja!
Tämä on kuin lukisi Ilkka Remeksen kirjaa, sillä erotuksella, että päähenkilö on itse ollut tässä mukana. Kirja herättelee ja tuo taas mieliin kuinka paha ihminen voi olla, kysyn vain miksi? Haluan aina ajatella ihmisistä hyvää, enkä voi ymmärtää mikä näitä ihmisiä ajaa pahuuteen? Lähdekritiikki on todella tärkeää ja se kyllä välillä unohtuu, kun tietoa on paljon satavilla.

"Kirja, jota luet kuin tosielämän agenttitarinaa. 
Journalistinen jännityskertomus modernin informaatiosodankäynnin toimintatavoista. Venäjä käy netissä sotaa siviilejä vastaan. Jokainen kriittinen ääni on vihollinen. Resursseja ei säästetä eikä laeista piitata, kun kriitikot halutaan vaientaa.

Kirjassa esitellään yksityiskohtaisesti Suomessa ja useassa muussa länsimaassa viime vuosina toteutettuja, Kremlin masinoimia ja hyväksymiä mustamaalausoperaatioita. Kirjan polttopisteessä ovat kansainväliset, joskus rikoskynnyksen ylittävät, lokakampanjat yksityisiä ihmisiä vastaan.

Tarkasti dokumentoidut tositarinat osoittavat, ettei Putinin Venäjä kaihda pimeimpiäkään keinoja vastustajiensa eliminoimiseksi nettivakoilun, sometrollien, valeuutisten, kyberhyökkäysten, tappouhkausten ja PR-ammattilaisten toteuttamien vihakampanjoiden avulla.

Jessikka Aro sai Bonnierin Suuren Journalistipalkinnon 2016. Kirja ilmestyy samaan aikaan mm. Iso-Britanniassa."

Sopii myös:
18 Kirjan on kirjoittanut toimittaja


✔️🎧 18 Kirjan on kirjoittanut toimittaja => Liza Marklund, Napapiiri 👍

Pitkästä aikaa luin Marklundia ja tykkäsin kovasti, tarina ei tällä kertaa kertonut Annikasta, vaan ystävyksistä Pohjois-Ruotsissa. Tarina oli mielenkiintoisesti punottu. 

"Liza Marklund on palannut! Tähtidekkaristin uuden sarjan avauksessa revitään auki pohjoisen pikkukaupungin vaietut salaisuudet.

Teini-ikäiset tytöt pitävät kirjakerhoa syrjäisessä pikkukaupungissa pohjoisella napapiirillä. On kesä 1980, kun yksi heistä katoaa. Tytön mestattu ruumis löytyy 40 vuotta myöhemmin, muurattuna sillan perustuksiin.

Tapauksen tutkintaa johtaa paikallinen poliisipäällikkö Wiking Stormberg, joka oli ikätovereidensa päiväunien kohde 1980-luvulla. Selvittäessään nuoruuden kesän tapahtumia hän huomaa pian olevansa itse vuosikymmenten takaisen draaman keskipiste. -Nexstory-"

"Marklund osaa ja antaa jälleen parastaan." - Helsingin Sanomat-

Muita vaihtoehtoja: 
Jessikka Aro, Putinin trollit (17,18) 👍
Merikallio Katri, Tarja Halonen: Erään aktiivistin tarina (26) 👍


✔️🎧 19 Kirjassa on vähintään kolme eri kertojaa => Kapellimestari, Peters Maria 👍 

Kirjaa kertovat kapellimestari, ystävä ja rakastettu.

Tykkäsin! Suosittelen lämmöllä!
Romaani perustuu tositarinaan ensimmäisestä menestyneestä naispuolisesta kapellimestarista Antonia Bricosta.

"Maria Petersin kirjoittama Kapellimestari johti ensin kansainväliseen menestyselokuvaan. Nyt tämä kiehtova elämäntarina ilmestyy myös kirjana. Se on kertomus lahjakkaasta ja peräänantamattomasta naisesta, joka raivasi tiensä huipulle miesten maailmassa.

Hollantilaissyntyinen Antonia muuttaa lapsena kasvattivanhempiensa kanssa Amerikkaan. Hänellä on yksi unelma: tulla suuren sinfoniaorkesterin kapellimestariksi. 1920-luvulla se on kuitenkin mahdotonta.

Antonia ei lannistu. Intohimo musiikkiin saa hänet opettelemaan soittamista vanhan pianon ääressä ja etsimään kapellimestaria, joka antaisi oppitunteja. Antonia tapaa Frank Thomsenin, rikkaan ja puoleensavetävän miehen, jolla on paljon suhteita musiikkimaailmaan.

Rakastumisen ajoitus on huono, sillä Antonia on lähdössä Eurooppaan tekemään unelmistaan totta. Se asettaa hänet vaikean valinnan eteen.

Antonia Brico vieraili useita kertoja myös Suomessa Sibeliusten luona ja myös Helsingin kaupunginorkesterin johtajana. -Nextory-"

Muita vaihtoehtoja:
Sarenbrant Sofie, Lepää rauhassa (19) 👍


Carlos Ruiz Zafón, Tuulen varjo.
Espanjan opettaja aikanaan suositteli kirjaa,
onneksi en sentään yrittänyt lukea sitä espajaksi


✔️ 📖 20 Kirjan hahmoilla on yliluonnollisia kykyjä => Tuulen varjo, Ruiz Zafon Carlos 👎

Tämä kirja on odottanut pitkään vuoroaan! Lukeminen takkusi oikein kunnolla, tuskin jatkan tämän kirjailijan tuotannon parissa… Aluksi tämä kirja oli haasteen kohdassa 8 ”kirjassa löydetään jotain kadotettua tai sellaiseksi luultua”, mutta lopuksi vaihdoin sen tähän kohtaan, joka oli minulle lukuhaasteen vaikein kohta täyttää. Näin kaksi haastavaa tapausta saivat toisensa…

"Kirjakauppias johdattaa aamuyön hämärissä kymmenvuotiaan poikansa Unohdettujen kirjojen hautausmaalle, kohtalokkain seurauksin. Mystinen pyhäkkö Barcelonan vanhan kaupungin sydämessä muuttaa Danielin elämän. Paperin, pölyn ja magian keskeltä pojan käsiin etsiytyy Tuulen varjo, jonka kadonnutta kirjoittajaa Julián Caraxia hän alkaa pakkomielteisesti etsiä. Sitten salaperäinen tarina alkaa pelottavasti toistua hänen omassa elämässään...

Carlos Ruiz Zafón (s. Barcelonassa 1964) on vapaa kirjailija ja asuu synnyinkaupungissaan Barcelonassa. Umberto Econ Ruusun nimeen verrattua Tuulen varjoa on myyty Suomessa tähän mennessä jo 35 000 kappaletta. -Nextory-"

Sopii myös:
5 Kirjassa sairastutaan vakavasti
6 Kirjan on kirjoittanut sinulle uusi kirjailija
7 Kirja kertoo ystävyydestä
8 Kirjassa löydetään jotain kadotettua tai sellaiseksi luultua
20 Kirjan hahmoilla on yliluonnollisia kykyjä
27 Kirjaa on suositellut toinen lukuhaasteeseen osallistuva
43 Kirja sopii ainakin kolmeen haastekohtaan


✔️ 🎧 21 Kirja liittyy lapsuuteesi => Blomqvist Anni, Tie Myrskyluodolle 👍

Myrskyluodon Maijan tunnusmusiikki on aina ollut hyvin rakas, se soi usein lapsuudessani ja sisareni soitti sitä usein pienolla. Kaunis kappale, mutta sen tarina ei ollut kovin tuttu, vaikka kirjasta tehtyä TV-sarjaa on näytetty televisiosta. Halusin saada selville tarinan laulun taustasta, kirjan tarina valotti hyvin elämää Suomessa 1800-luvulla. 

"Rakastettu saaristolaisromaani kertoo merestä, vahvaksi kasvamisesta ja hiljaa rakentuvasta rakkaudesta.

Maija on saaristolaiskodin tyttö, joka naitetaan vanhempien käskystä kalastaja Jannen vaimoksi kaukaiselle Myrskyluodolle. Eräänä häikäisevän kauniina kevätpäivänä Maija ja Janne suuntaavat veneensä kohti avomerta ja kaukaista Myrskyluotoa, tulevaa kotiaan.

1800-luvun saaristolaiselämä on ankaraa, mutta Maijan tarinassa on myös karua kauneutta ja lämpöä. Elämä on yksinkertaista, arjen ilot ovat pieniä ja konkreettisia. Lasten varttuminen, arkinen työ ja saariston turvallinen yhteisö tuovat voimaa, jonka varassa jaksetaan myös surun hetket. Anni Blomqvist kertoo Maijan tarinan lämmöllä, turhia konstailematta. -Gummerrus-"

”Myrskyluoto-sarja on kuin paluu hyvää tekevään yksinkertaisuuteen.” – Turun Sanomat


✔️ 🎧 22 Kirja sisältää tekstiviestejä, sähköposteja tai some-päivityksiä => Ilkka Remes, Vapauden Risti 👍

Ajankohtainen ja hyvin todentuntuinen, SoMen voima on pelottava, toivottavasti sitä osataan hyödyntää viisaasti ja vältytään tuhoisilta skenaarioilta. Remes ei petä.

"Sadan vuoden itsenäisyys veitsenterällä. Syksyinen Suomi kiehuu kriisien keskellä. Venäjä on lähettänyt itärajan yli kymmeniä tuhansia "turvapaikanhakijoita" murtaakseen USA:n sotilasapuun turvautuneen naapurinsa. Kansallinen yhtenäisyys romahtaa. Talvisodan hengestä ei some-Suomessa ole häivääkään. Sipilän hallitus kaatuu ja edessä ovat ennenaikaiset vaalit.

Hetki, jota Venäjä on odottanut. Suomi on yksin – sisäisesti eripuraisena, lamaantuneena ja laumasta erillään. Moskova turvautuu pimeimpiin ja röyhkeimpiin keinoihinsa palauttaakseen Suomen etupiiriinsä, kunnes ryhmä suomalaisia iskee takaisin kaksin verroin ovelammin – tavalla, joka herättää Kremlissäkin kauhua. Suomen viimeinen vapaustaistelu alkaa."

Sopii myös:
1 Kirjassa yhdistetään faktaa ja fiktiota
29 Kirjassa kuvataan hyvää ja pahaa

Muita vaihtoehtoja:
Anna Jansson, Varjo kannoillasi (22,49) 👍
Liza Marklund, Napapiiri (7,18,22,43) 👍


Pieni kirja kohtaan kuuntelin
Laura Ingalls Widerin Pieni talo suuressa metsässä.
Sattumalta löysin kirjan myöhemmin myös tyttären tavaroista


✔️ 🎧 23 Pieni kirja => Pieni talo suuressa metsässä, Laura Ingalls Wilder 👍

Kirjan nimessä on sana pieni! Kirja aloittaa suositun Pieni talo preerialla sarjan, joka oli lapsuuteni suosikki TV-sarja. Uutta jaksoa odotettiin innolla. Kirja vei minut takaisin lapsuuteen ja muistan hyvin vielä kaikki sarjan näyttelijät, pitää varmaan katsoa se uudelleen.

Laura Elizabeth Ingalls Wilder (1867-1957) oli yhdysvaltalainen kirjailija, jonka kirjoittamat hurmaavat romaanit pohjautuivat hänen lapsuuteensa ja nuoruuteensa. Uudisraivaajaperheestä kertovien tarinoiden pääosassa on kirjailijan omakuva Laura. Kirjasarjan aikana Laura kasvaa 4-vuotiaasta tytöstä 18-vuotiaaksi nuoreksi naiseksi. Kirjojen pohjalta on tehty myös Michael Langdonin tuottama tv-sarja Pieni talo preerialla.

"Iki-ihana klassikko hurmaa! Ingallsin perheen tarina jälleen saatavilla! Kirja kuvaa ainutlaatuisella tavalla 1800-luvun lopun elämää ankarien luonnonolojen keskellä Wisconsinin Big Woodsissa. Ingallsin perheen lämminhenkinen tarina lumoaa niin lapsi- kuin aikuislukijankin. Kirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1932, ja nyt julkaistavissa kirjoissa on Garth Williamsin upea alkuperäiskuvitus."

Sopii myös:
21 Kirja liittyy lapsuuteesi
28 Kirjan päähenkilö on alaikäinen
43 Kirja sopii ainakin kolmeen haastekohtaan


✔️ 🎧 24 Kirjan on kirjoittanut Lähi-idästä kotoisin oleva kirjailija => Rahaf Mohammed, Kapinallinen 👍

Nyt ymmärrän todella tuon lauseen, että: ”On lottovoitto syntyä Suomeen” Hurja tarina! Jotenkin tuntuu uskomattomalta, että vielä 2000-luvulla asiat voivat olla näin. 

Tähän haastekohtaan oli todella vaikea löytää sopivaa luettavaa, lopulta päädyin kuitenkin kuulemaan tämän tarinan, vaikka ensin halusin välttää näitä kohtalokkaita tarinoita. Onneksi tartuin kirjaan!

Silmiä avaava kertomus, onneksi tässä tarinassa ei jääty jumiin noihin kamaliin tekoihin, ne tuli ymmärretyksi yhtä hyvin, kuin muutkin kummallisuudet.

"Rohkean nuoren naisen hengästyttävä matka Saudi-Arabiasta kohti vapautta.

Rahaf Mohammed lähti 18-vuotiaana pakomatkalle Saudi-Arabiasta, jossa miesholhoojajärjestelmä polkee tyttöjen ja naisten oikeuksia. Jo Bangkokissa hänen passinsa vietiin, ja hän pelkäsi henkensä edestä miesten ryskyttäessä hotellihuoneen ovea. Silloin Rahaf avasi Twitter-tilin ja sai yhdessä päivässä 45 000 seuraajaa. Nämä auttoivat häntä hakemaan turvapaikkaa lännestä. Hän asuu nykyään Kanadassa ja pyrkii edistämään vapauden ja naisten oikeuksien asiaa.

Nyt Rahaf Mohammed kertoo uskomattoman tarinansa omin sanoin ja paljastaa vaietut totuudet elämästä suljetussa kuningaskunnassa."


✔️ 🎧 25 Kirjan nimessä on ilmansuunta => Länsirintamalta ei mitään uutta, Erich Maria Remarque 👍

Ajoittain aika hurjiakin kuvauksia sodasta ja on varmasti totta, että yksi sukupolvi katosi kokonaan. Kirjasta on tehty myös elokuva, mietin kuumeisesti uskallanko katsoa sen?

"Saksalainen Erich Maria Remarque (1898–1970) joutui itse ensimmäisessä maailmansodassa rintamalle 18-vuotiaana ja haavoittui useasti. Hänen esikoisromaanistaan tuli valtava menestys joka puolella maailmaa.

Sotakirjallisuuden klassikko on puheenvuoro pasifismin puolesta. Erich Maria Remarquen Länsirintamalta ei mitään uutta oli ilmestyessään 1920-luvun lopussa maailman kiistellyin sotakuvaus. Teoksesta on tullut yhden sodan, yhden aikakauden synonyymi.

Kuvaus nuoren saksalaisen rintamasotilaan kokemuksista neljän sotavuoden ajalta on samalla kertomus kokonaisesta sukupolvesta, jonka sota tuhoaa. Sankaruuteen koulutetun nuorison ihanteet murskautuvat pirstaleiksi kärsimyksissä ja loassa, konekiväärien, liekinheittimien ja kranaattien armottomassa tulessa, uuvuttavissa ja verisissä taisteluissa. Sodan synkkä perussävel soi taukoamatta. Remarquen koruton ja puolueettoman inhimillinen näkökanta on hätähuuto inhimillisyyden puolesta sotaa vastaan. -takakansiteksti-"

Sopii myös:
42 Kirjassa asutaan kommuunissa tai kimppakämpässä

Muista vaihtoehtoja:
Mäkeläinen Mika, Kimlandia silminnäkijänä Pohjois-Korean kulisseissa (15,18,25) 👍 


✔️ 🎧 26 Kirja liittyy kansalaisaktivismiin => Merikallio Katri, Tarja Halonen: Erään aktiivistin tarina 👍 

Erittäin mielenkiintoinen! Tarja Halosen tausta on jäänyt itselle tuntemattomaksi, tämä kirja valaisee hyvin Rautarouvan elämää. 

"Erään aktivistin ja monen järjestön tarina sodanjälkeisen Suomen rakentamisesta. Koskettava tarina Tarja Halosen pitkästä urasta kansalaisjärjestöissä ja miten se on muovannut hänen ajatteluaan.

”Jos jokin on väärin, pitää tehdä työtä, että asiat muuttuvat paremmaksi”, opetti jo Halosen äiti tyttärelleen.

Sata vuotta sitten Suomi oli köyhä ja jakautunut maa, mutta Tarja Halosen sukupolvi tahtoi siitä paremman. Harva tietää, miten Halonen ja muut aktivistit kulisseissa, eivät median otsikoissa, muuttivat Suomea.

Teos kertoo maan ensimmäisen naispresidentin elämän mittaisesta työstä globaalin oikeudenmukaisuuden puolesta. Joskus työstä on tullut kiitosta, usein ei.Katri Merikallio on vapaa toimittaja ja tietokirjailija, joka työskenteli pitkään Suomen Kuvalehdessä. Aiemmin Merikallio on kirjoittanut kirjat Miten rauha tehdään - Ahtisaari ja Aceh ja yhdessä Tapani Ruokasen kanssa Martti Ahtisaaren tarinan Matkalla."

Sopii myös:
18 Kirjan on kirjoittanut toimittaja

Muita vaihtoehtoja:
Antell Ann-Christin, Puuvillatehtaan perijä 👍


✔️ 🎧 27 Kirjaa on suositellut toinen lukuhaasteeseen osallistuva => Lucy Diamond, Rantakahvila 👍 

Helppoa ja mukavaa luettavaa, kirja sopii moneen kohtaan haasteessa, etenkin kohtaan 3. Kirja, jonka tapahtumissa haluaisit olla mukana! 

"Viihteen huippunimen rakastettu kesäromaani vihdoin suomeksi.

Kolmekymppinen Evie Flynn sinnittelee pätkätöissä ja seurustelee ihan mukavan ja erittäin järkevän Mattin kanssa. Mattin pieni poika on Evielle rakas, mutta elämä tuntuu silti vain kulkevan ohi.

Kun Jo-täti kuolee yllättäen, Evie perii kaukana Cornwallissa sijaitsevan rantakahvilan. Vastoin kaikkien odotuksia – myös omiaan – hän sukeltaa kahvilanpitäjäksi pienen kylän arkeen. Koettelemuksia ja kommelluksia riittää, mutta viimein uusi alku ylittää Evien kuvitelmat niin työssä kuin rakkaudessakin.

Brittiläinen menestyskirjailija Lucy Diamond tunnetaan kesälukemisen kuningattarena sekä lämpimien ja viisaiden tarinoiden punojana."

Sopii myös:
3 Kirja, jonka tapahtumissa haluaisit olla mukana
6 Kirjan on kirjoittanut sinulle uusi kirjailija
7 Kirja kertoo ystävyydestä
38 Kirjassa toteutetaan unelma tai haave
43 Kirja sopii ainakin kolmeen haastekohtaan
50 Kirjaa on suositellut kirjaston työntekijä

Muita vaihtoehtoja:
Ruiz Zafòn Carlos, Tuulen varjo (5,6,7,8,20,27,43) 👎
Larsson Åsa, Isien pahat teot


✔️ 🎧 28 Kirjan päähenkilö on alaikäinen => Tove Jansson, Kuvanveistäjän tytär 👍 👎

Toivoin, että kirja olisi enemmän valoittanut Toven lapsuutta ja suhdetta vanhempiin, etenkin isään, mihin kirjan nimi viittaa. Olisin saanut kirjasta varmasti enemmän irti, mikäli tuntisin muumit paremmin.

"Tove Jansson kietoo lukijan pikkusormensa ympäri hauskoissa lapsuudenmuistelmissaan

Lapsuudesta kertovan teoksen "oikeita" henkilöitä ovat ukki ja mummi, isä, äiti, Anna, Jeremiah ja täti, jolla on idea tai Poju, jolla on aina nuha. Mutta yhtä oikea on Jumala, joka asuu kivikkopuutarhan takana.

Tove Jansson kietoo lukijan pikkusormensa ympäri näissä "muistelmissa", joiden ympäristönä on milloin isän, kuvanveistäjä Viktor Janssonin, ateljee 20-luvun Katajanokalla, milloin kesäinen Pellinki, meren lahdet ja poukamat. Kirjassa lomittuvat lapsen arkipäivän tyyni realismi, idylli ja satu, jota rohkea mielikuvitus kuohuttaa - ja ymmärrämme, mistä muumipeikot ovat peräisin."

"Tove Jansson kirjoittaa kaikille - mutta on selvää, että erityisen lukemisen ilon hän valmistaa niille aikuisille, jotka eivät koskaan tule liian aikuisiksi unohtaakseen lapsen ympäristössään ja itsessään." -Vasabladet-

Muita vaihtoehtoja:
Boyne John, Poika raidallisessa pyjamassa
Ingalls Wilder Laura, Pieni talo suuressa metsässä 👍
Miettinen Vera, Eerika 


✔️ 🎧 29 Kirjassa kuvataan hyvää ja pahaa => Remes Ilkka, Kotkanpesä 👍👎

Tykkään Remeksen kirjoista, niissä on aina ajankohtainen ja jännittävä aihe, ne imaisevat mukaan heti ensimmäisestä sivusta lähtien. Tämä kirja oli vaisumpi lukukokemus. 

"Saksa voitti sodan. Suomi on ekofasismin mallioppilas. Mutta myrsky nousee kaduilla...

Syksyllä 2020 Erika Mannerin on löydettävä CIA:n vakooja Berliinistä - tai muuten hänet teloitetaan. Saksan salaa lietsomat rotumellakat ovat viemässä USA:n kohti sisällissotaa, ja Saksa on nostamassa oman miehensä Valkoiseen taloon. Samaan aikaan USA tukee Saksan demokratialiikettä vaarallisella operaatiollaan ja natsivallan romahdus on käsillä.

Taistelu aikaa vastaan ja säälimätön petturijahti vievät Erikan Lappiin ja Alpeille, jossa hän käsittää olevansa keskellä ratkaisevaa taistelua maailmanherruudesta.

Das Fleisch gehorcht dem Stahl."

Sopii myös:
1 Kirjassa yhdistetään faktaa ja fiktiota


Karin Fossum, Rakas Poona
Moni kirjahyllyn aarteista alkaa tosiaan olla jo vuosikerta kirjoja


✔️ 📖 30 Kirjassa muutetaan uuteen maahan => Rakas Poona, Karin Fossum 👍👎

Tämä kirja on ollut pitkään kirjahyllyssä odottamassa vuoroaan ja nyt sen hetki koitti! Intialainen Poona muuttaa Norjaan, hän ei ehdi tavata edes aviomiestään, kun hänet surmataan matkalla uuteen kotiin. 

"Viisikymppinen Gunder on maatalouskonemyyjä ja vanhapoika, joka halajaa itselleen elämänkumppania. Sellaista hän lähtee etsimään Mumbaista, Intiasta, sisarensa Marien epäilyksistä huolimatta. Gunder ihastuu ruokapaikkansa tarjoilijaan Poonaan, joka suostuu menemään vihille ja muuttamaan pieneen norjalaiskylään. Sinä päivänä, kun Poonan konen laskeutuu, joutuu huonona autonkuljettajana tunnettu Marie vakavaan onnettomuuteen. Koska Marien mies on liikematkalla ulkomailla, Gunder joutuu lähtemään sairaalaan eikä pääse rakasta Poonaansa vastaan. Hän lähettää tuttunsa noutamaan vaimoaahn. Poonaa ei löydy, ja Gunderin orastava onni muuttuu yhdessä päivässä painajaiseksi. Sen käänteitä tarvitaan ratkomaan myös komisario Konrad Sejer.

Rakas Poona on takuuvarmaa Fossumia. Henkilöt on kuvattu kokonaisina ja tarina on hyytävän jännittävä. Kyläyhteisön itsesuojelu kriisitilanteessa vaikeuttaa tutkimuksia ja sekoittaa johtolankoja. Sejerin Kollberg-koirakin aiheuttaa huolia- mutta kaikkein suurin huoli on se onko Sejer kenties erehtyväinen. -takakansi-"

Sopii myös:
29 Kirjassa kuvataan hyvää ja pahaa


✔️ 🎧 31 Kirjassa on jotain sinulle tärkeää => Pihlaja Satu, Aikaansaamisen taika: Näin johdat itseäsi 👍 

Hyviä vinkkejä, jotka tulee varmasti käyttöön!

Aikaansaaminen tuo iloa ja energiaa tekemiseen!

• Tuntuuko alkuun pääseminen ylivoimaiselta?

• Onko selkeiden tavoitteiden asettaminen vaikeaa?

• Miten aika riittää kaikkiin tärkeisiin asioihin?

• Kuinka saada asioita aikaan niin työssä kuin vapaa-ajalla?

"Aikaansaamisen taidot tehostavat ajankäyttöä ja synnyttävät mielihyvää ja energiaa. Asioiden etenemisen myötä itseluottamus ja -arvostus kasvavat. Itsensä johtamisen taidot ovat tarpeen nykyajan työelämässä, ja erityisen arvokkaita ne ovat kaikille niille, joiden työ edellyttää itsenäistä suunnittelua ja oman työskentelyn ohjaamista.

Aikaansaamisen taika innostaa asettamaan konkreettisia ja mielekkäitä tavoitteita sekä etenemään niitä kohti suunnitelmallisesti, askel kerrallaan ja omiin vahvuuksiin keskittyen. Kirja auttaa ohjaamaan ajatuksia ja tunteita sekä kartoittamaan sopivia työskentelytapoja. Kiinnostavien tapauskertomusten ja konkreettisten harjoitusten siivittämänä Aikaansaamisen taika sopii hyödynnettäväksi niin työssä kuin vapaa-ajallakin."

Sopii myös:
34 Kirjailijan nimessä on luontosana


✔️ 🎧 32 Kirjassa rikotaan yhteisön normeja => Kortelainen Anna: Virginie! Albert Edelfeltin rakastajattaren tarina 👍

Todella todella mielenkiintoinen! Ymmärrän toki tutkijan näkökulman, mutta vuosilukujen luettelu oli ajoittain aika puuduttavaa. Kuuntelin kirjan, sen kuvitus olisi varmasti auttanut seuraamista, googlasin kuitenkin teoksia ja henkilöitä. Kiinnostuin aiheesta ja odotan innolla Ateneumin avautumista! Erittäin mielenkiintoista oli tarinat Sveitsistä, toi mieleen ihania muistoja ja tuttuja paikkoja. Olen siis kulkenut Virginien ja Edelfeltin jalanjäljissä… 

"Taidehistorioitsija ja kirjailija Anna Kortelainen kiinnostui Albert Edelfeltin Virginieksi nimeämästä eroottisesti säkenöivästä nuoresta mallista, joka poseeraa lukuisissa Edelfeltin 1800-luvun teoksissa.

Kuka oli tämä kiehtova nainen, jota Edelfelt niin aistikkaasti kuvaa? Tietoja Virginiestä on vähän, sillä Edelfeltin pikkusisko Berta hävitti kirjeet, jotka eivät tuntuneet sopivan kansallissankarin kuvaan. Virginien henkilöllisyyden peittelemiseen osallistuivat myös Edelfelt itse ja hänen ystävänsä. Suuri rakkaus ei kuitenkaan katoa jälkiä jättämättä. Edelfeltin ja hänen ystäviensä jälkeenjääneistä papereista löytyy johtolanganpätkiä, joista punoutuu tarina järisyttävästä intohimosta, taiteilijaa inspiroivasta rakkaudesta, köyhän tytön hylkäämisestä sekä tunnustamatta jääneiden lasten ja prostituutioon ajautuvan naisen traagisesta kohtalosta.

Virginie! on matkakertomus, historiallinen essee ja arvoitusdekkari. Ympäri Eurooppaa tiedonsirpaleiden jäljillä matkusteleva Anna Kortelainen kirjoittaa itsensä rohkeasti mukaan tähän unohtumattomaan tarinaan."

Sopii myös:
14 Kirja kertoo historiallisesta tapahtumasta


✔️ 🎧 33 Kirjan tapahtumat sijoittuvat Afrikkaan => Viola Wallenius, Koti Keniassa 👍

Mielenkiintoinen kirja, piti sisällään myös hurjia tarinoita, mutta onneksi niiden mässäilyyn ei jääty jumiin. Avasi hyvin kenialaista kulttuuria ja toi myös esiin ihmisen julmuuden, paljon asioita, mitä lännen tyttö ei voi ymmärtää. 

Arvostan kirjailijan työtä suuresti. Hauska kuulla välillä näkökulma valkoisen suomalaisen kokemasta rasismista ja miten maahanmuuttaja otetaan vastaan uudessa maassa. Tämä oli yksi vaikeimpia haastekohtia. Aloitin muuttamia kirjoja, mutta en päässyt niissä eteenpäin.

"Koskettavia tarinoita savimajojen maailmasta Viola Wallenius oli vain 18-vuotias lähtiessään ensimmäisen kerran Keniaan. Matka vapaaehtoiseksi muutti nuoren naisen elämän suunnan. Vuosien kuluttua Viola asettautui elämään pieneen kylään yhdessä puolisonsa ja kahdeksan ottolapsen kanssa.

Koti Keniassa on täynnä tarinoita ja kohtaamisia elämästä Makongenin kylässä. Jokainen kohtaaminen on muovannut Violaa ymmärtämään maailmaa ja ihmisyyttä uudella tavalla. Hän kertoo tarinoita hyväksynnästä, inhimillisyydestä ja siitä, kuinka äärimmäisyyksiin ihminen voi mennä hädän hetkellä. Kirjassa perheiden elämät kietoutuvat yhteen usein dramaattisellakin tavalla."

 

✔️🎧 34 Kirjailijan nimessä on luontosana => Bjørk Samuel, Susi 👍

Norjalaisen kirjailijan sukunimestä löytyy Suomeksi luontoon liittyviä sanoja, Samuel Bjørk (kuusi) on muusikko Sander Øien (Saari) kirjailijanimi. Olen tykännyt kirjailijan aikaisemmista kirjoista. Vähän hassusti tämä kirja on ilmestynyt viimeksi, mutta kertoo taustoja sarjan henkilöistä aikaisemmin ja avaa sarjan hahmoja. Samuel Bjørk (kuusi) on kirjailijanimi muusikko Sander Øien (Saari) taustalla.

"Maailman valloittanut jännityksen virtuoosi on palannut. Kauhistuttava jahti vie Mia & Munch -sarjan alkuun.

Kahden 11-vuotiaan pojan ruumiit löydetään oslolaisesta lähiöstä, vieressä makaa kuollut kettu. Murha muistuttaa ratkaisematonta tapausta Ruotsissa: samanikäiset pojat ja valkoinen kani.

Holger Munch on nimitetty uuden tutkintayksikön johtajaksi. Hän tapaa poikkeuksellisen lahjakkaan poliisiopiskelijan, nuoren Mia Krügerin, ja näyttää kuvia molemmista rikospaikoista. Mia huomaa heti seikkoja, joita kukaan ei ole ajatellutkaan. Munch palkkaa hänet välittömästi.

Sitten kaksi 11-vuotiasta katoaa. Alkaa kuumeinen takaa-ajo, joka sysää Mian yhä syvemmälle pahuuden sydämeen. -Otava-"

Muita vaihtoehtoja:
Pihlaja Satu, Aikaansaamisen taika: Näin johdat itseäsi (31) 👍
Christian Rönnbackan (Pihlajamäki) kirjat (6) 👍


✔️🎧 35 Kirjassa on oikeudenkäynti => Jansson Anna, Kuolon kosketus 👍

Pitkästä aikaa Anna Janssonia ja Maria Werniä! Tykkäsin!

"Gotlantia riivaa murhanhimoinen kostaja. Raiskauksesta epäiltyjä miehiä löytyy kuolleena, ja jokaisen ruumiin vierellä on keritsimet.

Samaan aikaan Maria Wernin kollega Jarita joutuu kohtaamaan hänet raiskanneet miehet oikeudenkäynnissä. Jaritan järkytykseksi toinen miehistä vapautetaan, mutta mies olisi ollut paremmassa turvassa vankilassa.

Mantereelta lähetetään vahvistuksia poliisivoimiin, mutta Maria epäilee tutkintaa johtavan Ragnarssonin motiiveja. Suojeleeko poliisimies jotakuta?"

Sopii myös:
22 Kirja sisältää tekstiviestejä, sähköposteja tai some-päivityksiä
29 Kirjassa kuvataan hyvää ja pahaa


✔️🎧 36 Kirjassa seurataan usean sukupolven elämää => Köngäs Heidi, Sandra 👍 

En tuntenut Heidi Köngäksen kirjoja aiemmin, Sandra valikoitui tämän haasteen myötä ja pidin kirjasta kovasti. Se avasi hyvin Suomen vaiettua historiaa. Myöhemmin minulle selvisi, että kirjan taustalla on kirjailijan oma sukutarina, se lisäsi kiinnostustani ja haluan lukea myös muut teokset. 

"Sisällissota pyyhkäisee kotipihaan ja murskaa tulevaisuuden.

Sandra ja Janne ovat pystyttäneet torpan Ylä-Väärin kulmalle, ja lapsiakin on siunaantunut. Kesken työteliään elämän se tulee, sota, ja Janne tempaistaan kaartiin. Sandra jää yksin huolehtimaan kaikesta, ja huomaa miten suhtautuminen häneen muuttuu. Ylpeys on nieltävä, jos leivän syrjässä aikoo pysyä. Mutta paljon pahempaa on edessä.

Kalmanhajuinen kevät avautuu toisin Sandran tyttärentyttärelle, joka lähes sata vuotta myöhemmin tutkii vanhoja muistiinpanoja. Hän on oppinut, että vaikeneminen on kultaa eikä kipeistä asioista puhuta. Kaikki mennyt on äkkiä läsnä, järkyttävänä. Miksi ihmismieli pehmenee anteeksiantoon niin hitaasti?"

Sopii myös:
14 Kirja kertoo historiallisesta tapahtumasta

Muita vaihtoehtoja:
Kortelainen Anna: Virginie! Albert Edelfeltin rakastajattaren tarina 👍
Heidi Köngäs, Mirjami


✔️🎧 37 Kirjan kansi tai nimi saa sinut hyvälle mielelle => Adler Elizabeth, Talo Amalfissa 👍 👎

Kansikuva tuo mieleen mukavia muistoja Amalfin rannikolta, kuvassa on kaunis Positanon kaupunki. Loma Amalfin rannikolla oli aikanaan yksi suuri matkaunelma, ihastuin alueeseen ja haluan palata sinne uudelleen, voisin myös haluta tuolta talon, ainakin vuokralle.

"Yllättäviä kohtaamisia ja ikiaikaista viisautta Välimeren auringossa. Lamour Harrington suree yhä kaksi vuotta sitten kuollutta miestään. Työ täyttää päivät, mutta elämä tuntuu karulta ja tyhjältä. Lamour epäilee, pystyykö hän enää koskaan tuntemaan aitoa onnea.

Sydänystävä Jammy päättää lopulta tuskastuneena, että murheen kierre on katkaistava, maksoi mitä maksoi. Ensin hän paljastaa muutaman raadollisen totuuden ihannoidusta aviomiehestä. Sitten hän houkuttelee Lamourin paikkaamaan särkynyttä sydäntään Italiaan, missä tämä vietti onnelliset lapsuusvuotensa.

Jammyn resepti toimii. Kun Lamour näkee auringon kultaaman merenrantahuvilan muistojensa Amalfissa, hän haluaa aloittaa uuden elämän lapsuutensa maisemissa. Mutta lapsuuden muistikuvat voivat joskus olla petollisia. Vanha huvila ja sen villiintynyt puutarha kätkevät menneisyyden salaisuuksia, ikivanhaa viisautta ja uusia mahdollisuuksia. -Nextory-"

Sopii myös: 
7 Kirja kertoo ystävyydestä
38 Kirjassa toteutetaan unelma tai haave
43 Kirja sopii ainakin kolmeen haastekohtaan
44 Kirjan nimessä on kaupungin nimi


✔️ 🎧 38 Kirjassa toteutetaan unelma tai haave => Nelson-Spielman Lori, Kymmenen unelmaani 👍

Ihana ajatus kirjalle, toteuta unelmiasi! Tuosta syystä tartuin kirjaan ja mietin, että pitäisikö niitä omia unelmia toteuttaa, vaikka ne kuulostaisivat vähän pöhköltä? Kirja on elokuva-ainesta! Sopivasti överi…

"Sydämeenkäyvä ja voimaannuttava tarina kolmekymppisestä naisesta, joka saa huomata, että äiti tunsi hänet paremmin kuin hän itse.

Osta oma hevonen. Rakastu. Esiinny yleisölle tosi isolla lavalla. Ole superhyvä opettaja. Neljätoistavuotiaana Brett Bohlinger teki listan unelmista, joiden hän toivoi elämässään toteutuvan, rypisti sen ja heitti roskiin. Hän ei tiennyt, että äiti poimi listan ja säästi sen.

Kun äiti kaksikymmentä vuotta myöhemmin menehtyy, Brett saa järkytyksekseen kuulla, että äiti on testamentissaan asettanut ehdon: oman osansa miljoonaperinnöstä saadakseen Brettin on toteutettava nuo unelmat."

Muita vaihtoehtoja: 
Colgan Jenny, Uusia lukuja ja onnellisia loppuja (3,50) 👍 => perustetaan kirjakauppa
Diamond Lucy, Rantakahvila (27) 👍


Henning Mankell, Pyramidi
Tähänn kirjaann olisi pitänyt tarttua jo aikaa sitten!


✔️ 📖 39 Novellikokoelma => Mankell Henning Pyramidi 👍 

Kirjassa on viisi novellia, jotka kertovat Kurt Wallanderin nuoruusvuosista: Isku, Halkeama, Mies rannalla, Valokuvaajan kuolema ja Pyramidi

Näiden perään olisi hyvä nyt aloittaa kirjasarjan lukeminen, sillä viimeinen novelli Pyramidi päättyy samaan aamuun, mistä ensimmäinen Wallander romaani Kasvoton kuolema alkaa. 

"Viisi tiivistä jännärinovellia Kurt Wallanderin uran alkuvaiheilta. Wallander selvittää 1960- ja 1970-luvulla monta mystistä kuolemantapausta. Tutkimusten yhteydessä hän joutuu useaan otteeseen hengenvaaraan, ja hänen omassakin elämässään tapahtuu paljon. Kertomus pyramidista vie Wallanderin Egyptiin, ja tarina päättyy samaan aamuun, josta ensimmäinen Wallander-romaani Kasvoton kuolema alkaa. -Otava-"


✔️🎧 40 Kirja kertoo maasta, jota ei enää ole => Doggerland, Juokse tai kuole, Maria Adolfsson 👍

Tykkään tästä kirjasarjasta! Oli myös mahtavaa huomata, että Doggerland on todella ollut olemassa.

Doggerland oli jääkaudella ja jonkun aikaa sen jälkeenkin Pohjanmerellä sijainnut maa-alue, joka peittyi mannerjäätiköiden sulamisvesien alle noin 5200 eaa. Käytännössä koko Pohjanmeri oli Doggerlandia, lukuun ottamatta esimerkiksi Norjan hautaa. Doggerland kattoi Englannin kanaalin ja ulottui Orkneysaarille ja Shetlandsaarille asti. Pohjoinen Britannia ja Norja olivat jäässä. -Wikipedia-

"Matkusta jälleen Doggerlandiin! Syyspäivän tasaus on perinteinen juhla Doggerlandissa, mutta tragedia iskee varoittamatta ilonpidon keskelle. Onko kysessä viharikos vai jotain muuta?

Satama on täynnään väkeä, kun Doggerlandin ensimmäinen Pride-festivaali on alkamassa. Mutta yhtäkkiä juhlamieli kääntyy puhtaaksi kauhuksi. Joku ampuu suoraan väkijoukkoon. Kun poliisi ehtii paikalle, on tekijä jo kuollut. Viimeisillään raskaana oleva Karen Eiken Hornby on päättänyt selvittää tappajan motiivin. Vähitellen piirtyy kuva tämän traagisista viimeisistä päivistä, mutta onko vastaus sittenkään niin yksinkertainen? Tutkimuksen myötä Karenin oman elämän salaisuudet ovat vaarassa paljastua huonoimmalla mahdollisella hetkellä. -Nextory-"

Sopii myös:
46 Kirjan kannen pääväri on punainen tai kirjan nimessä on sana punainen

Muita vaihtoehtoja:
Adolfsson Maria, Syöksyvirtaus, Doggerland 2022


✔️🎧 41 Sarjakuva tai kirja, joka kertoo supersankarista=> Régis Genté & Stéphane Siohaan: Volodymyr Zelenskyi: Sodan sankari 👍

Mielenkiintoinen! Minun mielestä Ukrainan presidentti on todellinen supersankari, mutta niin on myös meidän Sauli.

"Elämäkerta Ukrainan puolustustaistelun karismaattisesta johtajasta. Peloton presidentti Volodymyr Zelenskyi nousi maansa ja maanosansa vapaustaistelun johtajaksi, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022. Kirjassa kuvataan Zelenskyin ainutlaatuinen taival suosikkinäyttelijästä presidentiksi ja sodan sankariksi, joka joutui yhtäkkiä käyttämään kaikki kykynsä torjuakseen Vladimir Putinin käynnistämän häikäilemättömän invaasion. Miksi hän ei murtunut hyökkäyksen alettua, kuten Putin kuvitteli? Millainen tulevaisuus Ukrainaa odottaa brutaalin sodan jälkeen?"


✔️🎧 42 Kirjassa asutaan kommuunissa tai kimppakämpässä => Buccieri Lisa & Mozes-Kor Eva, Auchwitsin kaksoset 👍

Ei ehkä paras valinta tähän haastekohtaan, mutta kirja on ollut jo jonkin aikaa kuuntelulistalla. Niin surullinen tarina, mutta rouva on uskomattoman vahva!

"Tunteisiin käyvä menestysteos kaksosten kärsimyksistä Josef Mengelen koekaniineina. Eva Mozes Kor ja hänen kaksoissisarensa Miriam olivat kymmenvuotiaita saapuessaan Auschwitziin kesällä 1944. Heidät erotettiin perheestään heti Birkenaun juna-asemalla. Muu perhe lähetettiin kaasukammioon, kaksoset päätyivät Josef Mengelen käsiin.

Eva ja Miriam joutuivat kestämään yksitoista kuukautta leirin epäinhimillisiä olosuhteita ja Mengelen suorittamia julmia ihmiskokeita. Eva Mozes Kor kertoo koskettavasti ja lämpimästi Auschwitzin kaksosissa lapsien sitkeydestä, elämänhalusta ja selviytymisestä käsittämättömän pahuuden keskellä. Vaikka aihe on raskas, kirja ei ole, eikä se mässäile kauheuksilla.

Sisarukset selvisivät hengissä keskitysleirin kauhuista, mutta niiden muisto oli raskas kantaa. Eva ymmärsi vapautuvansa Auschwitzistä todella vasta sitten, kun hän kykenisi antamaan natseille anteeksi.

Romanialaissyntyinen Eva Mozes Kor (1934-2019) on yksi toisen maailmansodan juutalaisvainojen tunnetuimmista pelastujista. Sodan jälkeen Eva Mozes Kor asettui Yhdysvaltoihin ja perusti holokaustimuseon. Museon on tarkoitus ehkäistä ennakkoluuloja ja vihaa valistamalla yleisöä holokaustin historiasta. Elämänsä viimeiset 12 vuotta hän toimi oppaana Auschwitzissa kertoen oman tarinansa."

Sopii myös:
14 Kirja kertoo historiallisesta tapahtumasta

Muita vaihtoehtoja:
Betty O´Leary Kimppakämppä tai Vaihtokauppa


✔️🎧 43 Kirja sopii ainakin kolmeen haastekohtaan => Huvipurrelle Caprille, Adler Elizabeth 👍 

Taattua Adleria ja niin upeissa maisemissa. 

"Daisy Keane saa unelmiensa työpaikan, kun maailman mahtavin mies tarjoaa yksityissihteerin paikkaa. Mutta unelma muuttuu painajaiseksi, kun pomo kuolee odottamatta auto-onnettomuudessa.

Daisy päätyy selvittämään äveriään pomonsa kuolemaa yhdessä yksityisetsivä Harry Montanan kanssa kuvankauniilla Caprin saarella, auringossa välkehtivän Välimeren rannalla. Ylelliselle huvilalle kutsutut vieraat eivät aavista, että joka ainoaa heistä epäillään murhasta. Paljastaako kohtalokas testamentti tappajan? Mutta epäilysten suunta kääntyy yllättäen, ja pian Daisy onkin elämänsä pelottavimman haasteen edessä. -Nextory-"

Sopii myös: 
3 Kirja, jonka tapahtumissa haluaisit olla mukana
7 Kirja kertoo ystävyydestä
44 Kirjan nimessä on kaupungin nimi

Muita vaihtoehtoja:
Adler Elizabeth, Talo Amalfissa (7,43,44,46) 👍 👎 
Liza Marklund Liza, Napapiiri (7,18,22,43) 👍
Ruiz Zafòn Carlos, Tuulen varjo (5,6,7,8,20,27,43) 👎


Maeve Binchy, Talo Dublinissa
Tämä oli myös ehdolla "kirjan kansi saa sinut hyvälle mielelle"


✔️ 📖 44 Kirjan nimessä on kaupungin nimi => Talo Dublinissa, Binchy Maeve 👍 

Näitä Maeve Binchyn romaaneita on hauska lukea, Irlanti on yksi matkahaaveeni, tämän vuoksi kiinnitän kirjoissa huomioita paikkojen kuvauksiin. 

"Lämmin. Herkullinen. Vastustamaton." -Sunday Times-

"Vanha viktoriaaninen talo Dublinin Tara Roadilla tulee Rian elämään samalla hetkellä kuin vaarallisen komea Danny Lynch. Ja Danny Lynch, joka saisi kenet tahansa, haluaa Rian kanssa naimisiin. Onnellinen Ria ei kuuntele läheistensä varoituksia, vaan pian hänellä on Danny kanssa kaksi lasta ja kauniisti sisustettu koti. Koko maailma, ystävät ja sukulaiset tuntuvat pyörivän hänen perheensä ja keittiönsä ympärillä.

Viidentoista avioliittovuoden jälkeen Ria joutuu huomaamaan, että Dannylla on elämää myös toisaalla. Juuri sillloin, kun Ria toivoo, että voisi olla jossain kaukana, eikä tarvitsisi vakuutella muille, että kaikki on hyvin, puhelin soi. Amerikkalainen Marilyn Vine haluaa vaihtaa Rian kanssa koteja kesän ajaksi, sillä myös hän haluaa päästä hetkeksi vaikeuksiensa keskeltä pois.

Äkkiä, edes toisiaan tapaamatta, molemmat kovia kokeneet naiset ovat uudessa ympäristössä, uusien ihmisten parissa ja uusien ongelmien - vai sittenkin onnen edessä. -takakansiteksti-"

Muita vaihtoehtoja:
Adler Elizabeth, Talo Amalfissa (7,43,44,46) 👍 👎 
Huvipurrelle Caprille, Adler Elizabeth 👍


✔️🎧 45 Palkittu esikoisteos => Larsson Åsa, Aurinkomyrsky 👍

Aloitin kirjasarjan joitain vuosia sitten, sarja jäi tuolloin kesken puuttuvien kirjojen vuoksi. Löysin nyt äänikirjoista näitä puuttuvia versioita, ennen niihin siirtymistä päätin virkistää muistiani ja aloitin sarjan lukemisen uudelleen. Niin monta Rebeckaa ruotsalaisissa jännäreissä, että menee sekaisin. 

"Ruotsin Lapin karuihin maisemiin sijoittuvan menestyssarjan avausromaani Aurinkomyrsky sai Ruotsin dekkariakatemian esikoispalkinnon 2003 ja sen jatko-osa Sudentaival vuoden parhaan dekkarin palkinnon 2004.

Lapsuutensa Kiirunassa viettänyt Åsa Larsson (s. 1966) on koulutukseltaan juristi aivan kuten hänen rikosromaaniensa päähenkilö Rebecka Martinsson. Larssonin romaanien oikeudet on myyty lukuisiin maihin ja hänen kirjoistaan on tehty elokuvia.

Laadukkaan jännityssarjan tapahtumat sijoittuvat Ruotsin Lappiin Auringossa myrskyää. Revontulet räiskyvät lumisen ja jäätävän kylmän Kiirunan yllä. Vastarakennetussa Kristalli-kirkossa taistelevat valo ja pimeys, ja keskellä alttarikäytävää makaa murhattuna ”Paratiisipojaksi” kutsuttu seurakunnan karismaattinen johtohahmo. Tapaus pakottaa Tukholmassa työskentelevän nuoren juristin Rebecka Martinssonin palaamaan synnyinkaupunkiinsa – ja kohtaamaan menneisyyden pimeät voimat. -Otava-"


✔️🎧 46 Kirjan kannen pääväri on punainen tai kirjan nimessä on sana punainen => Remes Ilkka, Perikato 👍

Remeksen uusi sarja, tykkäsin!

"Toimittaja Sonja Norvanto haluaa parantaa maailmaa tekemällä vapaaehtoistyötä laittomasti maassa olevien toimintakeskuksessa Helsingissä. Siellä hän saa puhelun ex-poikaystävältään, jonka siunaustilaisuus oli kaksi viikkoa aiemmin.

Järkyttynyt Sonja kuulee erikoiset toimintaohjeet ja tajuaa olevansa hengenvaarassa. Apua saadakseen hän turvautuu paperittomia auttavaan ystäväänsä, suomalais-amerikkalaista syntyperää olevaan Anna Forsteniin sekä ennen kaikkea tämän veljeen, CIA:n Helsingin-asemalla työskentelevään Robertiin. 

Sonjaa ja Annaa auttaessaan Robert päätyy Saksaan, keskelle salassa toimivien verkostojen taistelua siitä, minkä verran eurooppalaisten yhteiskuntien tulisi mukautua islamilaisen maahanmuuton edessä ja pitäisikö eurooppalaisen kulttuurin edes pyrkiä säilyttämään vanhat arvonsa. Kyse on yhä brutaalimmaksi muuttuneesta salaisesta sodasta, jota käydään keinoja kaihtamatta. Vain Robert tietää, että Helsingissä tunteita kuumentava afgaanimiehen pakkopalautus kätkee taakseen jättimäiset panokset. Karkotusta vastustavat suomalaiset on heidän tietämättään valjastettu ratkaisevaan taisteluun, jota käydään suomalaisten sieluista – ja koko Euroopan tulevaisuudesta. Perikato on Robert Forsten -sarjan ensimmäinen osa."

Sopii myös:
1 Kirjassa yhdistetään faktaa ja fiktiota
29 Kirjassa kuvataan hyvää ja pahaa

Muita vaihtoehtoja:
Adolfsson Maria, Juokse tai kuole 👍
Läckberg Camilla & Fexeus Henrik, Mentalisti 👍


✔️🎧 47.-48. Kaksi kirjaa, joiden kirjoittajat kuuluvat samaan perheeseen tai sukuun => Lumen uhrit, Sten Viveca 👍 ja Kadonnut kylä, Sten Camilla 👍

Viveca Sten ja hänen tyttärensä Camilla Sten. He ovat kirjoittaneet yhdessä mutta myös erikseen. Tykkäsin molempien kirjoista.

✔️🎧 47 Lumen uhrit, Sten Viveca 👍 

Kiva uusi hahmo ja sarja, odotan innolla jatko-osia.

Viveca Sten (s. 1959) tunnetaan Sandhamnin murhat -sarjasta, joka sijoittuu tukholmalaisten kesäiseen saaristoparatiisiin: Lumen uhrit aloittaa uuden Åren murhat -sarjan, joka todistaa, että myös hengästyttävän upeissa talvimaisemissa voi tapahtua kauheuksia. Stenin dekkarien oikeudet on myyty 40 maahan, ja kirjat ovat pitäneet pintansa suomalaisten suosikkidekkarien joukossa jo vuosia.

"Sandhamnin murhat -kirjailijan uusi, kylmäävä sarja! Huippusuosittu dekkaristi vie lukijansa Åren tunturimaisemiin - eikä ruumiilta vältytä.

Laskettelukausi on vasta alkamassa Åressa, Länsi-Ruotsin suositussa hiihtokeskuksessa, kun rinteestä löytyy ruumis. Kaikki viittaa siihen, ettei kyseessä ollut onnettomuus. Daniel Lindskog Åren poliisista saa uuden työtoverin Hanna Ahlanderista, joka on paennut Tukholmasta ero ja potkut mieltä kirvellen. Pian he ovat keskellä rikostutkimusta. Lunta pyryttää, lämpötila laskee ja yhä useampi joutuu hengenvaaraan. Mitä pitää uhrata ennen kuin totuus selviää?"

”Kirja on täynnä klassista laatujännitystä. On ilo palata Hannan ja Danielin seuraan seuraavissa Åre-kirjoissa.” Dast Magazine

Sopii myös: 
2 Kirjassa jää tai lumi on tärkeässä roolissa 


✔️🎧 48 Kadonnut kylä, Sten Camilla 👍 

Luin ensimmäistä kertaa tyttären kirjan ja se oli kyllä hyytävän jännittävä. Aion myös jatkossa lukea hänen kirjoja. 

"Kauhuaineksia sisältävä jännäri pahaenteisestä kylästä Vuonna 1959 ruotsalaiseen Silvertjärnin kaivoskylään saapuu poliisipartio selvittämään outoja tapahtumia. Poliisit löytävät lyhtypylvääseen sidotun, runnellun ruumiin kylän keskustorilta. Kylän kaikki yhdeksänsataa asukasta ovat kadonneet jälkiä jättämättä. Tapahtumat jäävät mysteeriksi, ja kylä autioituu. 

Vuonna 2019 dokumenttiohjaajaksi opiskeleva Alice aikoo toteuttaa lopputyönään unelmaprojektinsa. Hän haluaa selvittää, mitä Silvertjärnissä vuonna 1959 tapahtui, ja tehdä tapauksesta dokumenttielokuvan. Päästyään perille kylään Alice kuvausryhmineen huomaa, että matkapuhelinverkkoon ei saada yhteyttä. Heidän tavaroitaan alkaa kadota ja siirtyä paikaltaan, ja yksi ryhmän jäsenistä näkee yön hämärässä ihmismäisen hahmon liikkuvan kylän laitamilla. Kuusikymmentä vuotta vanhan arvoituksen ratkaiseminen asettaa vaakalaudalle paitsi Alicen uran myös kaikkien hengen. 

Camilla Stenin Kadonnut kylä on ruotsalaiskirjailijan väkevä ja kylmiä väreitä nostattava jännitysromaani. Kirja vie lukijan kauas syrjäseudulle avun ulottumattomiin ja pitää otteessaan kuin arvoituksellinen hylätty kylä, joka ei aio päästää irti luokseen eksyneistä vieraista."

Sopii myös kohtaan: 
4 Kirja, jonka tapahtumissa et itse haluaisi olla mukana

Muita vaihtoehtoja: 
Mary Higgins Clark sekä tytär Carol Higgins Clark.
Laila Hirvisaari ja Eve Hietamies


✔️🎧 49. Kirja on julkaistu vuonna 2022 => Anna Jansson, Varjo kannoillasi 👍

Anna Janssonilta myös uusi hahmo ja uusi tarina. Jännitystä loppuun asti ja hieman ärsyttävästi lukijalle annetaan etukäteen vinkkejä, mitä päähahmo ei vielä tiedä…

"Lukijat hurmannut rikoskomisario sarjamurhaajan kintereillä. Rikoskomisario Kristoffer Bark määrätään tutkimaan kymmenen vuotta aiemmin kadonneen opettaja Emelie Kartmanin tapausta. Emelien ruumis löytyi kolme vuotta katoamisen jälkeen tynnyristä järven pohjasta, mutta syyllistä ei koskaan saatu kiinni.

Bark toteaa nopeasti, että alkuperäinen rikostutkinta tehtiin hutiloiden. Samaan aikaan yksi hänen poliisikollegoistaan on musertua. Kollegaa häiriköidään aivan samoin kuin Emelietä ennen kuolemaansa, eikä Kristoffer usko sen olevan sattumaa. Etsiikö murhaaja nyt uutta uhria?

Rakastetun dekkaristi Anna Janssonin uutuussarja Kristoffer Bark valloitti lukijat välittömästi: sarjaa on myyty Ruotsissa yli 240 000 kappaletta, ja Suomessakin sarjan ensimmäistä osaa Katoavat jäljet on myyty jo 30 000 kappaletta. Toinen osa Varjo kannoillasi oli Ruotsissa Storytel Awards -palkintoehdokkaana."

”Dramaattinen ja jännityksentäyteinen murhajahti päättyy Anna Janssonille tyypilliseen tapaan... jokainen sekunti on ratkaiseva.” - DAST

”Jännittävä sarjamurhaajatrilleri.” – BTJ


✔️🎧 50 Kirjaa on suositellut kirjaston työntekijä => Elisabeth Strout, Nimeni on Lucy Barton 👍 👎

Moni on kehunut kirjailijan teoksia ja siitä innostuneena tartuin hänen tuotantoon, mutta totesin harmikseni, että kirja oli puuduttava. Tuli vähän samanlainen pettymys kuin Elina Ferranten kirjan kanssa, moni kehuu, mutta oma lukeminen takkuaa. Täytyy antaa molemmille vielä mahdollisuus… 

Tämä kohta on aina yhtä vaikea täyttää, kun enää tulee harvoin käytyä kirjastossa. 

"Menestyskirjailijan odotettu romaani vihdoin suomeksi. Elizabeth Stroutin Nimeni on Lucy Barton osuu äidin ja tyttären suhteen ytimeen alicemunromaisella tarkkuudella.

Romaanin päähenkilö Lucy Barton toipuu newyorkilaisessa sairaalassa pitkään. Vakava ja mietteliäs Lucy kaipaa perhettään, mutta aviomies ei pidä sairaaloista eikä ehdi viikkoihin paikalle. Sen sijaan eräänä päivänä sairaalasängyn vieressä istuu Lucyn äiti. He eivät ole tavanneet vuosiin, ja menneisyydessä on paljon sellaista, mitä ei voi sanoa ääneen. Niinpä he puhuvat muista asioista, ja niiden tarinoiden välistä lukija näkee Lucyn ankeaan lapsuuteen köyhässä ohiolaisessa kylässä. Äidin ja aikuisen tyttären välillä on jännitteitä mutta myös rakkautta, jota ei voi tavallisin keinoin ilmaista. Elizabeth Strout kertoo Lucy Bartonin tarinan vaatimattomista oloista newyorkilaiseksi kirjailijaksi kirkkaalla, niukalla tyylillä, joka paljastaa enemmän kuin peittää.

Elizabeth Strout (s. 1956) voitti vuonna 2009 Pulitzer-palkinnon teoksellaan Olive Kitteridge, josta tehtiin myös menestynyt televisiosarja. Nimeni on Lucy Barton nousi The New York Timesin bestsellerlistan kärkeen vuonna 2016. Strout on syntyisin Mainesta ja hän on koulutukseltaan juristi. -Nextory-"

Sopii myös: 

5 Kirjassa sairastutaan vakavasti
6 Kirjan on kirjoittanut sinulle uusi kirjailija
11 Kirjassa tapahtumia ei kerrota aikajärjestyksessä
27 Kirjaa on suositellut toinen lukuhaasteeseen osallistuva
43 Kirja sopii ainakin kolmeen haastekohtaan
50 Kirjaa on suositellut kirjaston työntekijä
Uusi Helmet- lukuhaaste 2023 ilmestyy varmaakin taas loppuvuodesta, siihen asti taidan kuunnella joulutarinoita ja paikkailla vuoden 2021 puuttuvia palasia! 


Montako kirjaa sinä olet lukenut minun listalta?Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.