tiistai 6. elokuuta 2019

Heinäkuu on lomakuu

Niin se vaan on että heinäkuu on lomakuu, kesäkuu on liian aikainen sillä kesän loppumiseen on liian pitkä aika ja loma on jo silloin unohtunut. Elokuu kuulostaa hyvälle, mutta valitettavasti Suomessa moni paikka sulkee jo ovensa ja Eurooppa on ihan turvoksissa lomalaisista. Meikäläisellä arki alkoi tänään ja heinäkuusta ei ole kuin muistot jäljellä, onneksi ehdin kerätä niitä ison nipun syksyn ja talven varalle. Mitä sitten tuli tehtyä heinäkuussa?

Billnäsin antiikkimessut

Ennen varsinaista lomareissua lähdimme käymään Bilnäsissä, jossa järjestettiin antiikkimessut. Odotin innolla että pääsen ruukin alueelle sisään, sillä muutaman kerran olen joutunut tyytymään siihen että katselen ruukkia rauta-aidan takaa. Myyjiä oli paljon pöydät notkuivat kaikenlaista mielenkiintoista katseltavaa, mitään tiettyä en etsinyt, kunhan nautiskelin ruukista sekä tavaroiden katselusta. Yllätyin sillä useilla hinnat olivat ihan kohtuullisia, hillitsin kuitenkin itseni, mutta Senaatintorin kohdalla en voinut enää sanoa ei vaan taulu lähti mukaani.
Ihastelin ruukin aluetta ja heitän ilman pienen toiveen siitä että ruukki saisi uuden elämän tai ainakin siellä olisi useammin tapahtumia. Ruukin vieressä on kiva kauppa Rakennusapteekki ja vihdoin pääsin käymään myös siellä. Tuo kauppa on varsinainen aarreaitta vanhojen talojen kunnostajille, onneksi ei ole mitään projektia menossa…
Piipahdimme samalla reissulla Fiskarsissa, sillä siellä oli antiikkimarkkinat samaan aikaan, mutta kun saavuimme alueelle, niin taivas repesi ja alkoi sataa kaatamalla. Myyjät alkoivat keräämään ja peittelemään tavaroita, joten luovutimme ja lähdimme kotio.


Automatkailua kesälomalla

Tämän kesäloman teemana on ollut RoadTrip ja automatkailu! Ensin matkailimme viikon verran Suomessa ja teimme RoadTripin Itä-Suomen upeissa maisemissa. Sitten teimme toisen Road Tripin Englannissa, tuo reissu oli erityisen jännittävä sillä vasemman puoleinen liikenne antoi siihen hieman lisämaustetta. Seuraavaksi pieniä makupaloja paikoista missä tuli käytyä ennen kun saan varsinaisia postauksia tehtyä.


Road Trip Itä-Suomessa

Ensimmäinen kohteemme oli Kouvolan lähellä sijaitseva pieni Verlan kylä, jossa sijaitsee vanha pahvitehdas, joka on yksi Suomen seitsemästä Unesco-kohteesta. Verlan retkeä olen odottanut pitkään ja täytyy sanoa että sitä kannatti odottaa! Vanha pahvitehdas on tänä päivänä museo ja sinne pääsee tutustumaan opastetulla kierroksella. Kierros oli aivan loistava ja kertoi kattavasti Verlan tarinan.
Ennen Verlaan saapumista pysähdyimme kuitenkin pikaisesti Pornaisissa, sillä huomasin että siellä sijaitsee yksi piste Struven ketjun mittauspisteistä. Struven ketju on myös Unescon kohde, se on vanha mittausjärjestelmä, jonka avulla selvitettiin maapallon muotoa 1800-luvulla. Struven ketju kulkee Mustaltamereltä Jäämerelle, 10 maan kautta, ketjussa on yhteensä 265 mittaupistestä, joista 34 on Unescon suojelemia, niistä kuusi sijaitsee Suomessa. Minä sain nyt bongattua ensimmäisen pisteen tuosta ketjusta. Sanotaan että nämä pisteet sijaitsevat upeilla näköalapaikoilla. Vai mitä mieltä olet?


Repovesi ja sen kuuluisa silta

Verlan vierailun jälkeen ajelimme Repovedelle ja minulla kiilsi silmissä tuo Repoveden kuuluisa silta. Lähdimme matkaan ja täytyy sanoa että maisemat reitin varrella oli kerrassaan upeat, ylitimme järven käsikäyttöisellä lossilla ja kuljimme polkua pitkin aivan järven tuntumassa, suurten kallioiden alapuolella. 
Kun vihdoin saavuimme sillalle, niin sitä ei sitten ollutkaan… Silta sortui reilu vuosi sitten eikä sille ole saatu korvaavaa vaihtoehtoa. Matkaa tuli yhtäkkiä puolet lisää, kun piti kävellä melkein koko matka takaisin, olimme kuuden jälkeen liikenteessä  eli venetaxi ei enää kulkenut!


Zsar Suomen ensimmäinen Outletkylä

Heräsin aamulla Kouvolasta ja keli ei ollut kovinkaan kummoinen, joten muokkasimme hieman meidän ohjelmaa. Sen sijaan että olisimme ajelleet suoraan Imatralle, niin päätimme käydä testaamassa Zsarin Suomen ensimmäisen Outletkylän. Kylä oli vielä keskeneräisen näköinen ja siellä oli useita tyhjiä kauppapaikkoja. Minä olisin toivonut että laadukkaiden ulkomaalaisten merkkiliikkeiden sijaan, siellä olisi ollut suomalaisten yritysten outletliikkeitä. Hinnat eivät mielestäni tuoneet mielikuvaa ylijäämätuotteiden hinnoittelusta, ehkä tulevaisuudessa siellä on enempi ns. Outlet-tuotteita.


Linnojen Lappeenranta

Ajelimme hiljakseen Lappeenrannan kautta Imatralle ja täytyy sanoa että Lappeenranta yllätti minut positiivisesti. Upeat hiekkalinnat ja sympaattinen linnoitusalue, olivat kivjoja katsella. Hävettää ihan myöntää että en aikaisemmin tiennyt Lappeenrannan linnasta mitään! Lappeenrannan pikapyrähdyksen lisäksi vietimme siellä lomamme ainoan aurinkoisen päivän, teimme Saimaalla kahden tunnin risteilyn ja pääsimme Mälkiän sulussa kokemaan sulutuksen ylös ja alas.


Imatra ja sen upea koski

Vihdoinkin Imatralla, yövyimme Valtionhotellissa ja pettymykseni oli suuri, kun jouduimme lisärakennuksen koirakäytävälle. Valtionhotelli on ollut jo useamman vuoden toivelistalla ja onneksi pääsimme sinne edes nauttimaan aamiasta…
Imatralla odotin koskinäytöstä ja täytyy myöntää että se oli huima näky jota suosittelen lämmöllä. Liikenne pysäytettiin sillalla kun pato avattiin, vesi virtasi koskeen vauhdilla ja kovalla voimalla musiikin tahdissa. Koskinäytöksiä järjestetään kesällä keskiviikosta sunnuntaihin klo 18.00.


Punkaharjun upea harjutie

Onko joku voinut välttyä näkemästä ilmakuvaa Punkaharjusta ja sen harjutiestä? Minä ainakaan en, kuluneen vuoden ajan olen nähnyt tuon kuvan useampaan otteeseen ja tämän vuoksi Punkaharju oli ehdoton käyntikohde. Harjualueella oli useita patikointireittejä, kävelimme Kuikon Salpapolkua ja näimme useita hyvin säilyneitä korsuja ja vallihautoja. Jatkoin vielä kävelyä ja kuljin harjutietä pitkin, ihaillen samalla järvimaisemia.

Punkaharjulta oli haasteellista löytää ruokapaikkaa, joten piipahdimme Valtionhotellille kahvittelemaan ja täytyy sanoa että se on todella upeasti remontoitu. Näimme hotellin omistajan tutusssa puuhassa, valmistautumassa tuleviin kuvauksiin.

Kolin upeat kansallismaisemat

Punkaharjulta matka jatkui Joensuun kautta Kolille patikoimaan ja palon halusta nähdä nuo kuuluisat kansallismaisemat, jotka ovat innoittaneet suomalaisia kautta aikojen. Ajomatkan aikana kyselin Vaellusryhmistä sopivia reittiehdotuksia Ukko-, Akka- ja Paha Kolin sekä kansallismaisemien näkemistä varten ja minulle suositeltiin Mäkrän polkua (7,2 km). Tietenkin meille osui sateisen sumea päivä, joten näkyvyys ei ollut ihan paras ja haasteena oli liukas maasto. Myönnän se yksi ylämäki oli ihan kauhea, mutta kyllä kaikki maisemat ja näköalat olivat sen arvoisia. Patikoinnin jälkeen olimme kuin uitetut koirat ja ihan loppu, olisimme halunneet päästä suihkuun, mutta hotellin kylpylämaksu tuntui aika kovalta hinnalta pelkästä suihkusta. Kolille pitää vielä ehdottomasti palata.  
Jatkoimme matkaa ja pääsimme pientä korvausta vastaan eräälle leirintäalueelle suihkuun ja tunne oli aivan mahtava. Meillä oli tarkoitus käydä Suomen itäisimmässä paikassa, mutta aina ei mene kuten elokuvissa, ajoimme oikein kunnolla harhaan. Ajoimme harhaan siis todella pahasti ja meidän oli pakko lähteä kohti Mikkeliä, meidän ja eksymisen vuoksi olimme perillä vasta yömyöhällä.


Järvi-Suomen helmiä

Jostain kumman syystä olen aina onnistunut välttämään Järvi-Suomen, vaikka siellä on useita kivoja käyntikohteita ja Mikkeli on ollut monesti mielessä. Isännän nukkuessa aamulla pitkään, minä käytin tilanteen hyödyksi ja lähdin pyörähtämään kaupungilla. 
Kävin Mannerheimin päämajassa, sekä Lokki museossa ja ihailemassa näköaloja vesitornin luona. Nautimme torikahvit ja lähdimme jatkamaan matkaa. Piipahdimme viihtyisässä Kenkäverossa, jonka ohitse olemme aina ajaneet, kartano oli oikein viihtyisä, mutta valitettavasti siellä oli juhlat, eikä löytynyt vapaita pöytiä.
Lähdimme vielä ennen kotimatkaa ajamaan Puumalan suuntaan nauttimaan järvimaisemista. Ei voi valittaa! Kyllä Suomi on kaunis maa! Tekemistä ja nähtävää löytyy yllin kyllin, harmi että loma-aika on rajallista. Itä-Suomen tournee oli oikein onnistunut!


Joku sai tuliaisia Lappeenrannan torilta...


RoadTrip Englannissa


Itä-Suomen reissun jälkeen kävimme kotona pesemässä pyykkiä ja pakkasimme laukut uudelleen, tällä kertaa kohteena oli Brighton Englannissa ja sinne oli ajatus mennä mutaman pysähdyksen periaatteella. Vuokrasimme auton ensimmäistä kertaa Englannissa ja se taisi jäädä myös viimeiseksi, sillä niin jännää tuo autolla ajaminen oli vasemmanpuoleisessa liikenteessä.


Kylpyläkaupunki Bath
Ensimmäisenä kohteenamme oli viehättävä kylpyläkaupunki Bath, joka tunnetaan myös Jane Austenin kaupunkina. Kaupunki oli aivan ihastuttava, enkä voinut muuta kuin katsella ympärilleni ja toistella kuinka kaunis tuo kaupunki oli. Osallistuimme kirkon opastetulle kierrokselle ja pääsimme kipuamaan sen kellotorniin ihailemaan maisemia. Vierailimme Roomalaisessa kylpylässä ja käyskentelimme kaupungilla.
Iltaan mennessä olimme kävelleet kaupungissa niin että jalat olivat ihan poikki.Historiallinen Salisbury

Bathista lähdimme matkaamaan alas kohti Isle of Wightin saarta, matkan varrella meillä oli kuitenkin tiedossa muutama mielenkiintoinen pysähdys, Salisburyn kaupungin tuntumassa. 
Ensimmäinen pysähdys oli keskellä niittyä sijaitseva massiivinen ja arvoituksellinen kivimuodostelma Stonehenge. Vieläkään ei ole selvinnyt mikä tuo kivikehä oikein on, mutta siitä on olemassa useita arvailuita. Näkymä oli todella vaikuttava, monumentti näytti joka puolelta erilaiselta.
Sitten siirryimme ajassa tuhansia vuosia eteenpäin ja vierailimme Old Sarumissa, entisessä linnoituskaupungissa, joka edelsi Salisburyn kaupunkia. Tänä päivänä linnoituksesta on jäljellä vielä rauniot ja sieltä on upeat näkymät Salisburyn kaupunkiin. Old Sarumissa papisto ja sotaväki riitaantuivat, jonka seurauksena papisto perusti uuden kaupungin New Sarumin eli nykyisen Salisburyn. 


Old Sarumin katedraali siirrettiin uuteen Salisburyn kaupunkiin ja se rakennettiin uudelleen. Katedraalissa on nähtävillä yksi parhaiten säilyneistä Magna Cartan neljästä jäjennöksestä. Magna Cartan on vuonna 1215 julkaistu säädöskokoelma, joka vastaa muiden maiden perustuslakia Britanniassa.


Isle of Wight

Salisburysta ajoimme Southamptoniin, joka tunnetaan parhaiten epäonnisen Titanic-aluksen lähtösatamana. Otimme lautan Isle of Wightin saarelle, jossa meillä oli tarkoitus olla pari yötä. 
Saari on ollut Brittien suosima lomasaari jo Kuningatar Viktorian ajoista, hänellä oli saarella kesäasunto Osborne house, jossa hän vietti kesiä perheen kanssa. Suosittelen tuota kartanoa käyntikohteeksi, rakennus ja sen sisutus on näkemisen arvoinen ja puutarhasta on näkymät Portsmouthiin.


Kiertelimme saarta ympäri ja siellä oli toinen toistaan ihania pieniä kyliä ja rannikolla oli näyttäviä kalliojyrkänteitä.


New Forest ponitytön unelma

Viimeisenä etappina meilä oli Brighton, mutta sitä ennen kävimme New Forestin luonnonpuistossa, tämä puisto kiinnosti minua erityisesti samannimisen ponirodun vuoksi. Kuulin että puistossa elää villinä New Forest poneja ja halusin ehdottomasti päästä näkemään vapaana käyskenteleviä poneja.Kun sitten saavuimme alueelle ja näin noita villiponeja, niin en ollut uskoa silmiäni, astuin autosta ulos ottamaan muutaman kuvan ja pari ponia kiinnostui minusta heti ja alkoi tulla kohti. Eräällä tammalla oli pieni varsa ja molemmat lähestyivät minua, kunnes jengin kingi tuli pitämään kuria ja näytti minulle että ei saa tulla liian lähelle. Ikävä kyllä meillä oli vain pieni hetki aikaa, joten patikoiminen New Forestissa pitää jättää toiseen kertaan.


Kesäinen Brighton


Kun kuulet lokkien kiljunnan niin tiedät tulleesi Brightoniin. Koko reissumme tarkoitus oli tulla Brightoniin seuraamaan Rosan valmistujaisia ja en voi kuin todeta miten aika rientää nopeasti. Mihin katosi kolme vuotta? Vastahan se tyttö aloitti opinnot täällä!
Juhlat sujuivat hyvin ja olivat oikein onnistuneet. Minä jännitin tilaisuudessa eniten miten meidän sukunimi lausutaan (pieleenhän se meni), sitten piti huutaa ja hurrata sekä ottaa kuvia samaan aikaan. Arvatkaas miten siinä sitten kävi?

Kun juhlat oli juhlittu niin vielä oli aikaa vähän kierrellä kaupungilla ja hieman shoppailla, miten ihania nuo englantilaiset talot ovat, en saa niistä kyllikseni.  

Lomat loppuu…

Nyt on lomat vietetty ja paljon tuli nähtyä ja tehtyä, viimeinen viikko tuli toipuessa reissuista ja tekemällä rästiin jääneitä kotihommeleita. Sentään tuli tehtyä muutamia kävelylenkkejä mm. Lehtisaari ja Lauttasaari tuli tutuksi ja eräänä päivänä huomasin kauhukseni että tuo kovasti parjaamani Matinkylän ostoskeskus oli ajettu maantasalle ja hieman sen alle. Uutta tulee tilalle, mutta tuo nostalginen ostoskeskus on nyt poissa, en ole yhtään yllättynyt että ostari on ollut kuvauspaikkana ja esittänyt elokuvassa DDR:ää.

Ohessa vielä muutamia menovinkkejä elokuulle!

Linnanmäen yhteislauluiltoja vietetään Linnanmäen Estradilla kesäkeskiviikkoisin klo 18-19
7.8. Mikael Konttinen
14.8. Teijo Lindström
21.8. Mikael Konttinen

4.7-4.8 Savonlinnan oopperajuhlat
10-11.8 Teijo Wanhan ajan markkinat
10.8 Naantali: Sukkapäivä
11.8 Naantali: Vanhan kaupungin pihakirppis 10-16.00
-11.8 Kouvolan asuntomarkkinat
10-11.8 Teijo Wanhan ajan markkinat
15.8-1.9 Helsingin Juhlaviikot
17.8 Santamäen elomarkkinat (Loppi)
23.8 Naantali päivä
24.8 Herttoniemi Block Party
31.8 Muinaistulien yöt (Naantali, Velkua, Rymättylä, Särkisalo)
31.8 Venetsialaiset (Mathildedal)
31.8 Muurla, Wanhan ajan markkinatTervetuloa blogiini
www.martanmatkassa.fi

Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa 8 kommenttia:

 1. Monta mielenkiintoista paikkaa kesälomanne varrelta, mutta jotenkin pysähdyin erityisesti tuon Zsarin kohdalla. Sitä on sen verran näkyvästi mainostettu pääkaupunkiseudullakin, että oli mielenkiintoista lukea edes yksi oma kokemus siitä - tosi vähän bloggaajat ovat siellä käyneet, ilmeisesti. Tai sitten en vaan seuraa niitä lifestyle/muotibloggaajia, jotka ehkä ovat siellä käyneet :-)
  Enpä taida lisätä paikkaa kohdelistalleni, kuitenkaan ...

  VastaaPoista
 2. Kiitos Pirkko kommentista, lomalla tuli todella tehtyä ja nähtyä kaikenmoista. Vihdoinkin Suomeen on tullut Outletkeskus, valitettavasti tuo Zsarin sijainti on suomalaisten näkövinkkelistä syrjäinen, mutta toki mikäli markkinat on ajateltu Venäjälle, niin sijainti on hyvä.

  VastaaPoista
 3. Hienoja kesä reissuja niin kotimaassa kuin Englannissa. Muuten on tunnustettava.... En ole käynyt Punkaharjulla mutta haaveilen kovin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punkaharju oli kyllä upea ja kaunis paikka, sinne olisi kiva päästä uudemman kerran patikoimaan, toki ratsastus houkuttelee myös :)

   Poista
 4. Olettepa ehtineet nähdä todella paljon! Minuakin on pitkään kiinnostaneet kokemukset tuosta Zsarista, mutta ilmeisesti se ei ole ainakaan sen arvoinen, että varta vasten siellä kannattaisi käydä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heinäkuu on lomakuu ja silloin on päivässä enemmän tunteja :) En ehkä tekisi ressua pelkästään sinne, mutta toki ohikulkumatkalla kannattaa pysähtyä!

   Poista
 5. Hurjan paljon olette ehtineet kesälomalla kiertää. Mukana oli niin tuttuja paikkoja kuin vieraampiakin. Billnäs ja Fiskars ovat tuttuja, kun asuttiin siellä kulmilla aikoinaan. Kiva nähdä sieltä kuvia, kun nyt ei ole vähään aikaan käyty. Brightonissa olin teinityttönä kielikurssilla. Täytyy myöntää, etten kovin hyvin muista minkälainen paikka se oli. Joitakin yksittäisiä paikkoja on piirtynyt verkkokalvolle, mutta silloin mielenkiinnot kohteet olivat muutenkin aika erilaisia kuin tänä päivänä. Meillä on tuttavaperhe Haminassa ja kun kävimme heidän luonaan, oli puhetta tuosta Zsarista. Miesväki ei - yllätys yllätys - siitä oikein jaksanut innostua, niin jätimme sen sitten väliin ja kävimme sen sijaan katsomassa Suomen korkeinta lipputankoa. Noh, nähtävyys se oli sekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monessa paikassa olisi toki voinut viipyä pidempään, mutta kelit olivat vähän surkeat niin ei jäänyt haittaamaan. Brighton on edelleen kielikurssi kaupunki, siellä oli lukuisia eri ryhmiä ja kuului siellä jopa suomeakin! Muistan kuulleeni että Haminaan puuhattiin suurta lipputankoa, oliko se näkemisen arvoinen?

   Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.