sunnuntai 29. lokakuuta 2017

Kirjamessut lukutoukan unelma


Koskaan en ole vielä käynyt kirjamessuilla ja tälläkin kertaa meinasi jäädä käymättä, mutta onneksi lähdin vielä tänään, viimeisenä päivänä käymään, sillä nuo messut oli aivan loistava tapahtuma. Houkuttelin Papin mukaan, sillä samaan aikaan oli ruoka- ja viinimessut ja papihan innostuu aina kun on ruoasta kyse, sen avulla saan usein juksattua hänet erilaisiin tapahtumiin, tällä kertaa jouduin kyllä lupaamaan hänelle etten ala vaatia häntä kirjapuolelle…

Olin kuvitellut että kirjamessut on tylsähkö myyntitapahtuma, jossa messuhalli on pullollaan kirjoja ja osastoilla vierailevat kirjailijat esittelevät uusia kirjoja ja signeeraavat myytyjä kappaleita sekä joitain suosikkikirjailijoita haastatellaan yleisön edessä. Ennakkoon ajattelin että piipahdan kirjamessuilla ja katsastan minkälaisia kustantamoita on tarjolla ja ehkä koitan jättää yhteystietoni heille, mahdollista yhteistyötä varten, mutta ainakaan mitään kirjoja en aio hankkia, sillä juurihan olen tullut kirjaston luvattuun maahan. Kirjapuolen jälkeen ajattelin liittyä Papin seuraan viini- ja ruokamessuille. Kuinkas sitten kävikään…

Tulimme messukeskukseen ja otin heti ensimmäiseksi messulehden käteeni ja aloin selata sitä, yllätyin kun meni monta sivua että pääsin edes sunnuntain ohjelman kohtaan, saati sitten oikeaan kellonaikaan. Huomasin että messuillahan on todella paljon erilaisia paneeleita, haastatteluita sekä esiintyjiä, tuli oikea valinnan vaikeus. Lähdin kiertämään messualuetta enkä edes malttanut katsella kirjoja tai metsästää eri kustantamoja, kun oli niin paljon ihmeteltävää.

Hetken päästä tunnistin Lenitan äänen ja jäin kuuntelemaan hänen esitystä, samalla selasin messuohjelmaa ja keräsin sieltä minua kiinnostavia esityksiä. Jatkoin kiertelyä ja pysähtelin aina siellä täällä kuuntelemaan eri osastoilla esiintyjiä, kunnes suuntasin Kullervo-kokoustilaan kuuntelemaan Ilana Aallon ja Mira Ahjoniemen vinkkejä tavaroiden järjestelyyn sekä raivaamiseen. Tuon esityksen jälkeen jäin vieä kuuntelemaan Jenni Sarraksen ideoita tavaroiden hallintaan ja sieltä tulikin hyviä vinkkejä, kuten ”vaihdantatalous”. Jenni kertoi kuinka heidän talonyhtiössä on oma WhatsApp-ryhmä jossa voi kysellä ja tarjota tavaroita lainaan esim. porakonetta tai jakkaroita juhlia varten. Mahtava idea täytyypä miettiä, miten itse voisi toteuttaa vastaavan ryhmän. Muutenkin häneltä tuli hyviä vinkkejä, joten täytyy käydä kirjastossa etsimässä tuota hänen Tavarataidot-kirjaa.

Esitysten jälkeen lähdin takaisin kiertämään messualuetta ja löysinpä sieltä muutamia matkatoimistoja, joiden esitteet sujahtivat nopeasti kassiin. Ihania teemamatkoja ja risteilyitä, niistä voi vain haaveilla. Kuuntelin vielä Suvi Teräsniskan, Sofi Oksasen sekä Mikael Gabrielin haastatteluita ja harmittelin kun monta kiinnostavaa esitystä oli samaan aikaan, puhumattakaan aikaisempien päivien esiintyjistä. Olisin voinut hyvin viettää noilla messuilla monta päivää sillä nytkin neljä tuntia meni hujauksessa enkä ehtinyt edes kiertää koko messualuetta, puhumattakaan niistä viini- ja ruokamessuista, jotka jäivät kokonaan näkemättä.
Pakko tunnustaa että en voinut jättää käymättä 2€ kirjamyynti pisteissä, ajattelin että ihan vaan vilkaisen… No tietenkin vain ihan ammattikäytöön tuli hankittua muutamia opuksia ja mikä parasta löysin sieltä upean kirjan, joka kertoi ratsastusretkistä eri maihin. Kotona kun tutkailin tuota kirjaa huomasin että siellä kerrotaan Unkarin ratsastusvaelluksesta, joka on tehty samaan paikkaan missä itse olen käynyt 4 kertaa! Ihan pakko lukea tuo hetimiten, sillä jo pienen silmäilyn jälkeen tunnistin monia paikkoja ja nimiä. Kansallisteatteri ja museovirastokin oli edustettuna messuilla ja sain hankittua jopa sen museokortin, pääsen sitä hyödyntämään jo ensi viikolla.
Tykkäsin messuista todella paljon, siellä oli paljon mielenkiintoisia esityksiä ja messuosastoja, eikä ainoastaan kirjoja vaan paljon muutakin sekä ihmisiä. Divaripuolelle en edes mennyt, sillä täytyy ensin päivittää oma kirjalista, jotta voin mennä ostoksille. Messuilla oli vilkasta, mutta onneksi ei sentään mitään ihan järjetöntä tungosta, lipunmyyjä kertoi että messuilla oli jo käynyt yli 60 000! Varmasti aion mennä kirjamessuille myös ensi vuonna ja silloin aion tutkia ohjelman etukäteen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.