lauantai 8. heinäkuuta 2017

Pit Stop Dolen kaupungissa: ”Survival Finnish” ja Tour de France






Tänään on se päivä kun Tour de France lähtee Dolen kaupungista ja on vuorossa 8 etappi, joka suuntautuu aina tähän meidän lähistölle Jura-vuorilla sijaitsevaan Station des Roussesin luokse.

Istuin juuri kirjoittamassa tätä postausta kun huomasin että Tour de France polkaistiin käyntiin Dolen kaupungista, jossa piipahdimme viime viikonloppuna. Olipa hauska nähdä noita samoja maisemia TV:stä. Tänään alkoi Tour de France kilpailun 8. Etappi Dolesta ja kilpailu etenee aina tänne meidän lähistölle Jura-vuorille asti ja päättyy Station des Roussesin luokse. Kilpailijoille paljon zemppiä tällä hetkellä asteita täällä alhaalla +29!



Upea Dole, Tour de France


Tour de France, Dole 8. etappi lähtö 8.7.2017 


Tour de France, Dole 8. etappi


Viime viikonloppuna lähdimme ajelemaan kohti sinappikaupunki Dijonia, se on ollut kauan toivelistallani, sillä nimi paistattelee melkein jokaisessa lähitienoon tienviitassa. Dijoniin on meiltä matkaa mutta lähdimme aikaisin liikenteeseen, halusimme ajella sinne mootoritien sijaan pikkutietä pitkin, tuo reitti kulki Jura-vuorten yli. Päivä oli hieman sateinen, mutta onneksi liikenteessä ei ollut paljon ruuhkaa. Oli todella hauska ajella pienten kylien läpi, monet niistä olivat todella kauniita ja olisi tehnyt mieli pysähtyä niissä. Ranskassa kylät luokitellaan ”Village Fleurie” kukka-asteikolla 1-4 kukan kyliin ja jo 3 kukan kylät ovat uskomattoman kauniita, ajomatkan aikana seurasimme noita ”kukkakylttejä” ja tutkailimme kyliä autosta käsin. Huomasin että Dijoniin pääsee myös Dolen kaupungin kautta, joten ehdotin tuota kaupunkia pysähdyspaikaksi, olen joskus nähnyt siitä upeita kuvia ja onhan se samanniminen kun meidän maamerkkimme La Dolen vuori.  



Roadtrip, Jura-vuorilla 


Tour de France, 8. etappi Jura-vuorille


Pitkin matkaa Dolelle näimme tienvarsilla keltaisia t-paitoja ja pikkuruiset kylät olivat tehneet upeita kukkaistutuksia, joissa oli käytetty pyöränrenkaita sekä muita pyöräaiheisia koristeita. Hoksasimme että Tour de France on tulossa ja tapahtumaa odotetaan innolla, kylät saavat valtavasti näkyvyyttä ja vierilijoita. Viime vuonna Tour de France kulki osittain Jura-vuorilla Sveitsin kautta ja tänä vuonnakin se näyttää kulkevan täältä Jura-vuorten tuntumasta.



Dole Tour de France 7. etapin päätöspiste 


Dolessa on valmistauduttu Tour de France kilpailuun



Dole Pit Stop ja Survival Finnish



T-paidat liehuvat 


Saavuimme Dolelle ja huomasimme heti että kaupunki on kovassa pyöräilyhuumassa. Keli oli hieman sateinen, mutta päätimme kuitenkin hieman jaloitella kaupungilla ennen lounasta. Huomasimme mukulakivien joukossa kissamerkin, tuo merkki johdattaa kaupungin ympäri tärkeimpien nähtävyksien kautta. Harmi että meillä ei ollut aikaa jäädä kulkemaan kokonaan tuota reittiä, mutta näimme merkkien avulla kuitenkin muutamia kiinnostavia kohteita. Nuo merkit on mielestäni todella hyvä idea turisteja ajatellen, löysimme vastaavia myös myöhemmin Dijonista.


Paikallinen opas odottelee turisteja


Tämä taisikin olla se paikallinen kissaopas...


Löysimme pienen kahvilan ja päätimme haukata jotakin pientä purtavaa. Aikamme siinä turisimme ja naapuripöydästä kuului ”kiitos” kun siirsin pöytää pois heidän edestä. Onneksi tällä kertaa meidän pöytäkeskustelut olivat suhteellisen järkeviä, eikä tarvinnut kauheasti hävetä. Saimme kuulla että naapuripöydän nuori neito oli ollut Suomessa Erasmus vaihdossa joitain vuosia sitten, jäimme juttelemaan hänen kanssa ja oli kiva kuulla häneltä myönteisiä kokemuksia Suomesta. Tyttö oli ranskalainen ja kertoi että oli ensimmäisenä hämmästellyt meidän koulujen tasoa, lähinnä varustelua, sillä Ranskassa koulut ovat köyhiä ja opetuksessa käytetään vain vähän tekniikkaa sekä kalusteet ovat usein hyvin vanhoja. Minusta oli hauska kuulla kun tyttö kertoi että hän oli koulussa joutunut pakollisena aineena opiskelemaan Suomea ja kurssin nimi oli ollut ”Survival Finnish”. Kyselimme mitä tähän kurssiin kuuluu, hän kertoi että piti oppia hoitamaan käytännön asioita Suomeksi, kuten esim. maksaa laskuja automaatilla. 




Dole



Mielestäni tuo ”Survival Finnish” on ihan loistava idea, tuollaista  kurssia minäkin olisin tarvinnut ranskan kielellä. Vaikka tuosta tytön Erasmus ajasta on jo useita vuosia niin hän muisit vielä useita lauseita Suomeksi, joka oli todella ihanaa kuultavaa…

Lounaan jälkeen lähdimme ajelemaan kohti Dionia, mutta siitä kerron sitten myöhemmin…



Dole


Kaunis keskiaikainen Dole



Dolen vanha keskiaikainen kaupunki sijaitsee Jura-vuoristossa Bourgogne (Burgundi) -Frenche-Comtén alueella, jonka pääkaupunki on Dijon. Kaupunki oli aikanaan Burgundin pääkaupunki, ennen kuin se liitettiin Ranskan kuningaskuntaan 1678. Kaupunki on tunnettu taiteesta ja historiasta, siellä useita historiallisia rakennuksia ja Tanneurs-kanaalin varrella kulkee upea kävelyreitti. Kaupungin kuuluisin asukas lienee Louis Pasteurs (1822-1895), mikrobiologi joka tutki bakteereita, hän kehitti ensimmäisen vesikauhurokotteen ja pelasti miljoonien ihmisten henkiä. Kanaalin lähistöllä sijaitsee Louis Pasterusin synnyinkoti, joka toimii museona. Keskeisellä paikalla kaupunkia sijaitsee Notre Dame-kirkko joka on valmistunut 1500-luvulla.









Villes et Villages Fleuris





Kukkakaupunki tai –kylä maininnan voi saada sellainen kaupunki tai kylä, joka täyttää tietyt kriteerit maiseman ja kasviperinnön mukaan, miten kukat ovat esillä ja kuinka on onnistuttu säilyttämään luonto elinympäristössä. Näiden perusteiden mukaan kaupungit ja kylät luokitellaan 1-4 kukan asteikolla, päätöksen tekee erillinen neuvosto (Conceil National des Villes et Villages Fleuris). Kukkakyltit ovat nähtävissä kaupungin tai kylän nimikyltin yhteydessä. Täältä voi käydä katsomassa kylien ja kaupunkien kukkaluokituksia.


EDIT: Tour de Francesta voit lukea lisää postauksesta  "Seyssel ja Tour de France huumaa

10 kommenttia:

  1. Ranska on niin symppismaa tehdä autoretkiä! Kaupungit ja kylät ovat kuvauksellisia satoi tai paistoi. En tiennytkään tuosta kaupunkien kukkaluokituksesta, pitää tarkkailla seuraavan kerran kun Ranskaan päädyn - kiitokset vinkistä! ***sateenmuruja.com***

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo pienet kylät ovat tosissaan ihania, meillä on ollut viime aikoina vain tälläisiä päiväretkiä, mutta noita kyliä voisi hyvin kiertää pidemmänkin ajan, vaikka matkailuautolla ;) Kukkaluokituksia on todella hauska seurailla ja täytyy sanoa että todellakin nuo 3-4 kukan kylät ovat näkemisen arvoisia!

      Poista
  2. Ihanan näköinen kylä, sateesta huolimatta! Ja hauska idea merkitä kissakyltein nähtävyysreitti, helppo kulkea kun ei tarvitse suunnistaa kartan avulla. Survival-kielikurssia olisin minäkin tarvinnut Tanskaan muutettuani...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä suloisia kyliä kyllä riittää! Mielestäni nuo reittimerkit on todella hyvä idea, ei todellakaan tarvi kartan kanssa ihmetellä, vaan voi vaan seurailla merkkejä ja samalla näkee kaikki tärkeimmät nähtävyydet. Dijonissa oli vastaavanlainen reitti pöllön kuvilla varustettuna, turisti-infosta saa ostaa lehtisen, jossa kerrotaan enemmän kohteista. Tuota Survival kurssiahan voisi vielä jalostaa, jos vaikka muuttaa paikkakunnalta toiselle...

      Poista
  3. Onpas sympaattisen näköisiä kyliä! Itse olen ehtinyt Ranskassa vierailemaan vain Pariisissa ja Nizzan ympäristössä, mutta haaveissa olisi jonkinlainen roadtrip (jos siellä vain uskaltaa ajaa!) :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ranskassa todella on paljon ihania pieniä kyliä, niin etelässä kuin tällä pohjoisemmassa. Kyllä täällä uskaltaa ajaa, isommat kaupungit voivat olla tietenkin haastavia, silloin on hyvä olla navigaattori mukana. Me valitsimme tylsän moottoritien sijaan pikkutien, jotta matkan varrella olisi enemmän katseltavaa...

      Poista
  4. Tuo Dijon ja Burgundi ovat seutuja, jotka minua kiinnostavat ja sitä paitsi se sinappikin on hyvää. Tour de Francesta olen nähnyt pienen vilauksen. Kieltämättä tuo Burgundin historia omana ruhtinaskuntanaan on jäänyt vähän hämäräksi.
    Olen törmännyt Suomessa opiskelleisiin oudoissa paikoissa, kuten esimerkiksi Perussa. Herää epätodellinen tunne, kun Suomea kehutaan, että onko se jokin yritys mielistellä. Minä haluaisin kuulla kovia totuuksia Suomesta, mutta toisaalta, jos on ollut Suomessa silmät ummessa, niin ehkäpä on vain sattunut pitämään Suomesta. Sitä paitsi, koulut saattavat oikeastikin olla parempia ja hyvä niin. Toivoisin jatkossakin, että ulkomaisia opiskelijoita tulisi Suomeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Burgundi on alkanut kiinnostaa minuakin enemmän viimeaikoina, sillä Geneven alue on ollut vuoroin Burgundin ja Savojin vallan alla.

      Olen viime aikoina kuullut paljon kehuja ulkomaalaisilta opiskelijoilta Suomen kouluista ja haluan uskoa että se on todella muutakin kun "nice talk". Suomessa esim. opiskelijoiden ja opettajien välinen kommunikointi on paljon rennonpaa kuin monissa muissa maissa, tätä usein monet opiskelijat hämmästelevät. Luulen että nuo opiskelijavaihdot ovat muutenkin nuoren elämässä merkittävä tapahtuma ja useimmista kokemuksista jää varmasti hyvät muistot, joita sitten myöhemmin muistelee.

      Poista
  5. Sympaattisen näköinen ja oloinen kylä, sateesta huolimatta. Kiva lukea esittelyjä tälläisistä pienistä kylistä, joista ei ihan jokapaikasta tarinoita löydä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Virpi, todellakin pitäisi useammin pysähtyä lounastamaan johonkin lähikylään matkan varrella, tienvarsikuppilan sijaan...

      Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.