lauantai 8. huhtikuuta 2017

Cully -Jazzia viinikellareissa-
Kuvat kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, monesti olen nähnyt jonkun vaikuttavan kuvan ja siitä lähtee kiinnostukseni jotain tiettyä kohdetta kohtaan. Näin kävi myös tämän upean Cullyn viinikylän kohdalla. Aikanaan näin kauniin kuvan, missä nainen soitti selloa ja taustalla oli kaunis Geneve-järvi ja Alpit. Lumouduin täysin tuosta kuvasta, joka taisi olla muutamia vuosia sitten Cullyn Jazz-festivaalin mainoksessa. Tuolloin päätin että noille festareille on päästävä ja siitä lähtien se on ollut minun ”Must-see”-listallani ja olen halunnut päästä käymään Cullyn kylässä. Nuo festarit olivat merkitty kalenteriini, mutta kaiken tohinan vuoksi kuitenkin ne meinasivat unehtua, mutta onneksi ystäväni mainitsi niistä.

Cully on todella suloinen pikkuruinen kylä aivan Geneve-järven rannalla, keskellä Lavauxin upeita viiniviljelmiä. Sain houkuteltua pari ystävää mukaan ja lähdimme viettämään ”pikku-lauantaita” Cullyn Jazzeille. Emme todellakaan olleet ainoita, sillä saimme oikein änkeytyä junaan sisään,  viimeisellä junaosuudelle Lausanne-Cully ja seisoimme siellä kuin sillit suolapurkissa.


Sante!


Upeat Alppimaisemat


Kuin Kaivarissa konsanaan :)


Kävelimme pikkuruisen kylän poikki ja pysähtelimme muutamissa ihanissa pikkuputiikeissa, matkasimme rantaan ja ihailimme maisemia Lavauxin viiniviljelmille, Geneve-järvelle Montreuxiin sekä Alpeille. Rantakatu oli täynnä ihmisiä ja tunnelma oli niin kotoisa vähän kuin Kaivarissa konsanaan. Kaduilla oli ruokakojuja ja telttoja sekä ravintoloiden terassit olivat täynnä porukkaa.


Jazzia Cullyn viinikellarissa

Cully Jazz 2017

Jazz-musiikista en kauheasti tiedä ja vielä vähemmän sveitsiläisestä jazzista, mutta useimmiten se on oikein mukavaa taustamusiikkia ja jazz-konsertit ovat upeita tapahtumia. Festivaaleilla oli muutamia konserttisaleja johin oli sisäänpääsy sekä useita ilmaisia tapahtumia. Emme olleet etukäteen ostaneet mitään konserttilippuja, vaan tarkoituksemme oli vain hengailla ja päästä fiilistelemään noita festareita. Sain kunnian toimia retkenjohtajana ja johdatin meidät yhteen viinikellariin, joka sijaitsi kylän keskustassa. Pienessä viinikellarissa alkoi konsertti, kohta se täyttyi ihmisistä ja se oli tupasen täynnä. Kuuntelimme loistavaa konserttia ja nautiskelimme kellarin antimista. Tykkäsin tapahtumasta kovasti, voin sanoa että se on yksi parhaista jazz-konserteista, missä olen ollut ja tuota idyllistä viinikellarikonserttia voi olla vaikea haastaa jatkossa. Taas voin vetää yhden ruksin yli ”Must See-listaltani”. Tänään lauantaina ehtii vielä Cullyyn nauttimaan Jazzeista, viimeinen festaripäivä on kyseessä.


Cully Jazz 2017
Cully Jazz FestivalJazz tunnelmia viinikellarista


Keskellä Lavauxin viiniviljelmiä sijaitsee Cullyn kylä, jossa järjestetään vuosittain Cully Jazz Festivaalit, jossa esiintyy tunnettuja muusikoita sekä nousevia tähtiä. Festivaalit kestävät 9 päivää ja tuolloin kaupugin kapeilla kaduilla ja viinikellareissa on mahtava tunnelma. Tänä vuonna 2017 Jazz Festivaalit järjestetään jo 35. Kerran!

Lisätietoja: cullyjazz.chCully keskiaikainen kylä Lavauxin viinialueellaNäkymät Cullyn rannasta


Keskiaikainen Cully on pieni viinikylä, joka sijaitsee Lausannen ja Montreuxin välissä sijaitsevalla Lavauxin viinialueella. Kylä sijaitsee Geneve-järven tuntumassa, sieltä näkyy kauniit Alppimaisemat ja yläpuolella rinteillä sijaitsevat upeat viiniviljelmät, jotka ovat merkitty UNESCO:n perintöluetteloon. Aluetta kutsutaan myös Vaudin tai Montreuxin Rivieraksi, se alkaa Lausannen itäpuolelta ja se käsittää Lavauxin viiniviljelmät ja jatkuu aina järven päähän Villenueven kaupunkiin asti. Kylään pääsee helposti Lausannesta ja Montreuxista junalla sekä alhaalla rannalla on laituri, josta voi hypätä Geneve-järvellä risteileviin lauttoihin.


Saint Étienne katedraali

Ei taida löytyä Sveitsistä kylää missä ei ole suihkulähdettä 

Ihania pikkuputiikkeja Cullyn kylässä on kauniita kapeita katuja sekä tietenkin upea suihkulähde ja useita rakennuksia jotka ovat rakennettu 1600-luvulla. Kylän keskustassa sijaitseva Goottilainen kirkko Saint-Étienne on valmistunut 1866 ja Hotel du Raisin on rakennettu jopa vuonna 1574. Cullyn rannassa on suuri “Vapauden puu”, se on istutettu vuonna 1798 Vaudin vapautumisen muistoksi, Bernin vallan päättyessä. Viiniviljelmien yläpuolella on Mont de Gourtsen (925m) kukkula, jonka päällä on keskiaikainen Tour du Gourze torni, josta on upeat panorama näköalat Geneve-järvelle sekä Alpeille.Lavaux


Lavauxin viiniviljelmät nimetty UNESCON-suojelukohteeksi vuonna 2007


Lavaux on yksi Sveitsin suurimmista viinialueista, se on kooltaan noin 830 hehtaaria ja alueella on monia viehättäviä kyliä, joiden kätköissä on useita viinikellareita. Munkit viljelivät alueella viiniä jo 1000-luvulla, he kasvattivat köynnöksiä kapeilla terasseilla, jotka saivat tukea kivimuureista. Siitä lähtien sukupolvi toisensa jälkeen viininviljelijät ovat kunnioittaneet tuota vanhaa perintöä ja ovat ylläpitäneet rinteissä  samanlaisen mosaiikkimaisen muodon. Tänä päivänä rinteiden viiniviljelmät kattavat noin 40 km ja ne ulottuvat aina Geneve-järvelle asti, Lavauxin viinialueella on 14 hyvinsäilynyttä kylää. Maisemat ja näkymät jävelle sekä Alpeille ovat ovat uskomattoman kauniit eikä ihme, että alue on nimetty kulttuurihistoriansa vuoksi UNESCON-perintökohteeksi vuonna 2007. Patikointia Lavauxin viinitarhoillaLavauxin viiniviljelmät jatkuvat aina Montreuxiin asti

Lausannen ja Chillonin linnan välillä kulkee laaja kävely reittiverkosto, joka kulkee halki Lavauxin rinteiden ja terassimaisten viiniviljelmien läpi. Alueen viinikellarit toivottavat patikoijat tervetulleeksi maistamaan heidän viinejään. Perheet ovat kasvattaneet huolella viinirypäleitään vuosisatojen ajan ja ovat muovanneet viiniköynnöksistä upeat terassimaiset viljelmät.

Huomasin että Cullystä lähtee mielenkintoinen noin 1,5-2h  patikointireitti Epessesin kylän kautta Rivaziin, matkan varrella on upeita näköalapaikkoja ja Picnic-alueita. Tämä täytyy ihan ehdottomasti käydä kokeilemassa, sillä minua alkoi häiritä miksi ihmeessä Espessensin kylässä ”Jokereiden penkillä” täytyy olla maanantaina klo. 11:00? Mitä ihmettä siellä silloin tapahtuu?

Patikointireitin varrella on toinen mielenkiintoinen nähtävyys Tour des Marsens-torni, joka sijaitsee Cullyn ja Rivazin keskivaiheilla. Torni on rakennettu puolustustarkoitukseen vuonna 1160, sitä on käytetty postin tarkkailuun ja munkit ovat saaneet siitä suojaa työskennellesssän viiniviljelmillä. Patikointireitin varrella on myös Vinorama, jossa pääsee tutustumaan ja maistelemaan Lavauxin alueen viineihin, tarjolla on noin 260 eri viiniä Lavauxin alueelta. Tämä patikointi täytyy ehdottomasti laittaa ”Things to do”-listalle, jään odottelemaan kelien lämpenemistä, jos vaikka nappaisi tuollaisen risteilyaluksen ja seilaisi sillä Cullyn rantaan.

Lisätietoja: Lavaux


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.