maanantai 7. maaliskuuta 2016

Museosunnuntaina, Julius Caesarin Nyonissa
Eilen oli taas kuukauden ensimmäinen sunnuntai ja sehän tarkoittaa sitä, että useaan museoon on vapaa pääsy. Geneven museoista en löytänyt tällä kertaa mitään mielenkiintoista näyttelyä, mutta huomasin että myös meidän lähellä sijaitsevassa Nyonissa on kuukauden 1. sunnuntaina vapaa pääsy joihinkin museoihin. Nyonin keskustassa sijaitsee kolme museota Roomalainen museo, Historia- ja Posliinimuseo upeassa Nyonin linnassa sekä rantatiellä Musée du Leman, joka kertoo navigoinnista ja elämästä Geneve-järven rannalla. Talviaikana Nyonin museot ovat sunnuntaisin vain muutaman tunnin ajan avoinna, mutta ajattelin, että ehdin hyvin käydä kaikki läpi. 

Löysin autolle parkin ylhäältä keskustasta ja lähdin kävelemään museoille päin, ensimmäisenä eteeni tuli Roomalainen museo, ajattelin aloittaa sieltä ja mietin mielessäni, että tuolla ei ainakaan kovin kauaa mene! Mutta toisin kävi, sillä vietin museossa pitkän tovin…Tässä on ollut vanha Rooman ajan forum 


Tulin museon luokse ja ensin kiinnitin huomiota läheisen rakennuksen upeaan seinämaalaukseen ja hetken päästä hoksasin Julius Caesarin patsaan. Museon julkisivu on mielestäni ihan kauhean näköinen, oven ulkopuolella järkyttävä punainen sisäänkäynti, joka muistuttaa niin 70-lukua että olla voi. Joskus olen nähnyt kuvan museosta ja sen myötä se ei todellakaan ole koskaan houkuttanut. 

Menin sisälle ja vastassa oli todella ystävälliset työntekijät ja sain heiltä museo-oppaan lainaksi englannin kielellä. Museoon mentiin sisään liuskaa pitkin alas ja siitä tuli mieleen pommisuoja, mutta kun pääsin museon tiloihin, niin hämmästyin todella ja tajusin että nyt ollaan jossain todella historian syövereissä!


Museon sisäänkäynti maan alla

Huikeita esineitä löydetty ihan meikäläisen hoodeilta


Tiesin kyllä etukäteen että Nyonilla on jotakin yhteyttä Rooman aikaan, sillä yksi lempipaikoistani täällä on Esplanade des Marronniers, johon on pystytetty nuo upeat Rooman ajan pylväiköt. Noiden pylväiden luota on upeat näkymät Nyonin kattojen yli järvelle ja Alpeille, sekä aukiolta lähtee kiva pieni kävelelyreitti Nyonin linnalle ja samalla voi ihailla upeita maisemia ja erikoisia koppurapuita, mitä ikinä lienevätkään.


Esplanade des Marronniers, Nyon

Tämä on yksi lempipaikoistani, upeat näkymät

Promenade des Vieilles-Murailles
Pieni kävelytie Nyonin linnalle, upeat maisemat ja käppyräpuut


Mutta todellakaan en tiennyt että Nyonin kaupunki on rakennettu vanhan Julius Ceasarin perustaman Noviodunum-kaupungin päälle! Museon alkupäässa oli kartta, johon oli pointattu 12 eri Roomalaisten arkeologista  paikkaa, jotka ovat nähtävissä Nyonin keskustassa, näitä on ihan pakko päästä pikimmiten tutkimaan! Museo jo itsessään sijaitsi vanhassa basilikassa ja siellä oli näkyvillä vanhaa rakennelmaa sekä tietenkin lukuisia muita rakennuksien jäänteitä sekä esineitä.


Forumin pienoismalli

Patsaalta säilynyt vain tooga


Selasin esitettäni vimmatusti ja kiersin museossa, jotkut esineet ovat löytyneet ihan kivenheiton päästä kotoani ja lähistölläni on vielä vanhoja rakennelmia. Museossa oli paljon esineitä, käyttötavaroita Rooman ajalta astioita, ruukkuja, työkaluja, rahoja, taidetta, koristeita, koruja, veistoksia, seinämaalauksia, vanhan kylpylän mosaiikkia, sekä hauskoja pienoismalleja basilikasta, sen rakentamisesta sekä erikoinen saunaosasto. Suuren vaikutuksen minuun teki kaikki vanhat kivet missä oli tekstiä!Viiniä on tällä alueella valmistettu jo pitkään
mm. nykyinen parkkipaikka Perdtemps sijaitsee entisten viiniviljelmien päällä 

Erilaisia löydöksiä

Vanhoja keittiövermeitä

Kuppeja läheisestä Commugnyn kylästä

Pronssinen meduusan pää Glandista

Hevosihmiset mikäs tämä on?

Tämä oli veikeä, kuin Lundbyn nukkekodista, Basilikan saunaosasto

Saunaosaston lattiamosaiikkia

Erilaisia ornamentteja

Museon perusnäyttelyn lisäksi siellä oli vaihtuva näyttely ”Donant donnant”, jossa oli esillä useita arkeologisia löytöjä Ranskan Dijonista. Mikäli kyseistä näyttelyä mielii katsoa, kannattaa museoon suunnata pian sillä näyttely päättyy 28.3.1016. 

Aivan uskomatonta, olen niin innoissani! Taidan tietää mihin seuraavaksi järjestän koulu vanhemmille opastetun kaupunkikierroksen…

Tosiaan aikaa vierähti hurjasti ihmetellessä näitä roomalaisten löydöksiä ja minulle jäi vain vähän aikaa muihin museoihin, joten päätin tällä kertaa jättää tuon ihanan Nyonin Châteaun seuraavaan kertaan ja sen sijaan piipahtaa rantatiellä sijaitsevassa Musée du Lac eli museossa joka kertoo Geneve-järvestä. Tämä museo oli pienoinen pettymys, sillä ihan ensimmäisenä kun tulin sisään, kyllästynyt museovirkailija ilmoitti, että minulla on vain 45 minuuttia aikaa vierailla museossa. Tuo aika riitti minulle oikein hyvin, sillä fiilikset meni kyllä heti tylyn museotädin vuoksi.Julius Caesarin Nyon Musée Romain, Julius Ceasar


Nyonissa on ollut asutusta jo neoliittisellä aikakaudella (7000 eaa.-1700 eaa.) sekä keltit ovat asuttaneet Nyonin aluetta, tästä juontaa kaupungin vanha nimi ”Noviodunum” joka on kelttiläistä alkuperää ja tarkoittaa vanhaa linnotusta tai kukkulalinnoitus. Kaupunki rakennettiin  Julius Ceasarin tomesta Rooman koloniksi, nykyisen Nyonin paikalle noin 45 eaa. Tuolloin kapunkia kutsuttiin myös nimellä Colonia Iulia Equestris, sillä ensimmäiset kolonnin asukkaat olivat vanhoja armeijan ratsumiehiä. Myöhemmin Nyonista on kehittyi keskiaikainen ja moderni kaupunki ja monet Rooman ajan materiaalit ovat käytetty uudelleen. 


Musée RomainMuseorakennus kaikessa komeudessaan


Museo on perustettu vuonna 1860, jolloin aloitettiin arkeoogiset tutkimukset. Museo sijaitsi alunperin linnassa ja kun basilika löydettiin forumista vuonna 1979, niin museo siirrettiin sinne, katutason alapuolelle. Museon suurin aarre on tuo alkuperäinen muuri, joka on yli 2000 vuotta vanha, sen lisäksi siellä on nähtävillä paljon Rooman ajan esineistöä, pienoismalleja, rakennuksien sekä veistoksien osia. 

Sijainti: Rue Maupertuis 9
Avoinna: 
huhti-lokakuu ti-su 10-17.00 / marras-maaliskuu ti-su 14.00-17.00
Pääsymaksu: 
aikuiset 8 chf / alennettu hinta 6 chf / alle 16-vuotiaat vapaa pääsy / kuukauden 1. sunnuntai vapaa pääsy


lisätietoja: www.mrn.ch


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.