perjantai 26. syyskuuta 2014

Désalpe Sveitsiläinen perinne
Kesä loppuu ja syksy alkaa, samalla päättyy 4 kuukautta kestänyt laidunkausi. Désalpe on vanha Sveitsiläinen traditio, jossa lehmät tuodaan näyttävänä kulkueena alas vuorilta takaisin kotiin talveksi. Désalpe on suuri kyläjuhla, jossa karjanpitäjät ovat pukeutuneet vanhoihin perinteisiin asuihin ja he ohjaavat upeilla kukkaseppeleillä koristeltuja lehmiä laitumelta kotiin. Isot lehmänkellot kumisevat ja karjanhoitajat tervehtivät iloisesti kyläläisiä, kulkueessa on usein mukana myös hevoskärryjä ja traktoreiden lavalla tuodaan nuorempia vasikoita. Juhlaan kuuluu oleellisesti ruoka ja kylissä on usein erilaisia ruoka- ja käsityöläiskojuja. 

Tapahtumassa on lapsille ohjelmaa ja usein kuullaan myös jodlausta sekä voi seurata alppitorvien soittoa. Désalpe-juhlaa vietetään lukuisissa kylissä ympräri Sveitsiä ja sitä vietetään lauantaina syys-lokakuussa, ajankohta vaihtelee eripuolilla Sveitsiä. Geneve-järven seudulla St. Cerguen kylässä vietetään suosittua Désalpe juhlaa vuosittain ja tänä vuonna juhlaa vietetään lauantaina 27.9.2014 ja kulkue alkaa 8.30 ja päättyy 12.30. 


Viime vuonna lähdimme Rosan kanssa seuraamaan tapahtumaa ja se oli kertakaikkiaan aivan upea. Lehmien seppeleet olivat toinen toistaan kauniimpia ja karjapaimenten asut olivat upeat ja ilmassa oli suuren juhlan tuntua. Me saavuimme paikalle vasta vähän myöhemmin aamupäivällä ja parkkeeasimme auton tien reunalle. Tiet St. Cerguen kylään oli jo suljettu, mutta onnistuimme näkemään vielä useita alastulevia laumoja. Osa lehmistä oli todella pelokkaita, vietettyään kesän omissa oloissaan laitumella ja ne tulivat alas tanner tömisten, osa taas oli uteliaita ja kävelivät ihan läheltä ohitse. Hui miten isoja  nuo eläimet ovat! Teiden varsilla oli paljon ihmisiä seuraamassa tapahtumaa sekä pitkiä pitopöytiä missä nautittiin lounasta. Tielle kertyi paljon jätöksiä, joten valkoisten kenkien sijaan, voisin suositella kumisaappaita. Mikäli haluaa varmistaa itselleen hyvät paikat ja saada autolle parkkipaikan, kannattaa lähteä aamusta liikenteeseen. 

Viimeisen kulkueen mentyä St. Cergueen menevät tiet avattiin taas autoille ja ajoimme Rosan kanssa ylös kylään. Kiertelimme markkinoilla katsomassa paikallisia käsityö- ja ruokakojuja, lopuksi nappasimme mukaan herkulliset churrot. Tapahtumassa oli paljon lapsiperheitä ja lapset kirmasivat suurella puistoalueella. Tämä kulkue oli mielestäni aivan mahtava ja harmittelen kun tänä vuonna en pääse kulketta seuraamaan, mutta toisaalta samaan aikaan nautiskelen Juran-vuoren toisella puolella hevosvaelluksen merkeissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.