perjantai 12. syyskuuta 2014

Sveitsiläinen ajokorttiVuosi tullut täyteen asumista Sveitsissä ja pitäisi vaihtaa Suomalainen ajokortti Sveitsiläiseen. Kauhistuttaa jo ajatuskin, mitä kaikkea se pitää sisällään eli mitä tehdä? Mitä tarvitaan? Minne mennä? Meillä kun ei ole käytössä relocation-palveluita, niin kaikki täytyy selvittää itse. Luonnollisesti tälläisissä tilanteissa tulee ensiksi mieleen kääntyä maan Suomen suurlähetystön puoleen ja etsiä tietoa heidän kautta. Kävin Suomen Sveitsin suurlähetystön nettisivuilla etsimässä neuvoa ja siellä ajokortista mainittiin vain, että "Suomalaisella ajokortilla voi ajaa maassa 12 kuukautta ja tämän jälkeen kotti tulee vaihtaa Sveitsiläiseen", tekstin lisäksi siellä oli linkki saksankieliselle sivustolle. Ei paljoa auta!

Kortinvaihto on vaivannut minua jo pitkään ja olen aina vain lykännyt sitä, siitä syystä että, pelkään ettei kukaan virkailija puhu englantia. Onneksi ystäväni oli samassa tilanteessa ja päätimme ryhtyä ajokortin vaihtorumbaan yhdessä. Molemmat olimme kuulleet, että ajokortin vaihtamista varten täytyy käydä näöntarkastuksessa, hankkia passikuvat sekä lomake mihin on täytetty henkilötiedot. Olin varautunut ja olin ottanut mukaan passin ja  B-permitin eli oleskeluluvan. Minulla ei ollut mitään tietoa siitä, mistä tuollaisen henkilötietolomakkeen saa, joten luotin siihen, että optikolla olisi lomakkeita, sillä näkötestin tulokset kirjataan siihen. Matkalla optikolle otimme passikuvat automaatissa ja samalla jäimme miettimään pitääkö ne olla musta/valko vai värillisiä kuvia? Otimme värikuvat ja menimme näöntarkastukseen. 

Näöntarkastus ei kauaa kestänyt ja olin huojentunut, kun läpäisin sen. Täytimme henkilötiedot lomakkeeseen ja jäimme miettimään yhtä kohtaa, missä pyydettiin todiste asuinpaikastamme. Päättelimme että emme sitä tarvitse, sillä B-permitissä lukee nykyinen osoite ja mikäli osoite vaihtuu, täytyy oleskelulupa käydä päivittämässä uuden asuinpaikan kunnanvirastossa. Optikolla saimme tietää, että meidän tulee mennä tuon lomakkeen kanssa "katsastuskonttorille" Services des automobiles et de la navigation, jossa hoidetaan ajokortin uusiminen. Hämmästelin hiukan, sillä olin kuvitellut että kortinvaihto tehdään poliisiasemalla. Onneksi ystäväni tiesi missä Nyonin katsastusasema sijaitsi ja lähdimme innoissamme vaihtamaan korttia. 

Minulla kävi hyvä tuuri, kun asioin ystävällisen virkailijan kanssa, joka osasi myös Englantia. Annoin hänelle kaikki dokumentit tarkastettavaksi ja ilmeni että lomake oli puutteellinen sekä ajokortistani ei ilmene kortin myöntämispäivä. Lomakkeessa olisi todellakin pitänyt olla asuinpaikan kunnantalon leima, todisteena siitä, että asun ilmoittamassani osoitteessa. Toinen puute oli, että ajokortissani ei ole myöntämispäivää ja siihen minun tulee hankkia dokumentti Suomesta, mistä ilmenee tuo kortin myöntämispäivä. Ajokorttini on uusittu 90-luvun lopulla ja tuohon aikaan myönnettiin isohkoja muovisia kortteja, jotka pian korvattiin pienemmällä versiolla. Voi pettymysten pettymys!
Lähdimme kunnantalolle hakemaan leimaa lomakkeeseen ja meidän tuurilla virasto oli kiinni. Ei auta, täytyy hakea leima myöhemmin kunnantalolta. Aloin selvitellä mistä saan tuon tiedon, milloin ajokortti on minulle myönnetty. Otin yhteyttä entisen asuinpaikkani poliisiin Suomessa ja sieltä sain tietää että ilmoituksen ajokortin myöntämispäivästä saa Trafilta. Laitoin viestiä Trafille ja he vastasivat, että eivät lähetä ilmoitusta sähköpostilla vaan ilmoitus täytyy tilata  Trafin verkkosivujen kautta. Ilmoitus on maksullinen ja se maksaa 15 € verkkomaksuna ja postiennakolla 20,60 € (2014). 

Trafin ilmoituksen tulo kesti neljä arkipäivää eli melko nopeeta toimintaa. Sitten lähdin uudella onnella Nyonin katsastuskonttorille. Onnekseni sain saman virkailijan kuin viimeksi ja tällä kertaa kaikki paperit olivat kunnossa. Virkailija otti minulta pois Suomalaisen ajokorttini, joka lähetetään Suomeen asuinpaikkani poliisilaitokselle, josta saan sen takaisin muuttaessani Suomeen. Virkailija oli todella ystävällinen ja ensimmäistä kertaa sain täällä Sveitsissä oloaikanani kunnon palvelua, kielellä jota ymmärsin ja hän myös neuvoi minulle muitakin asioita, liittyen mopon rekisteröintiin, lasten ajokortteihin mopo/auto sekä hän printtasi minulle listan autokouluista, joissa opetetaan englanniksi. (tämä tarina on sitten aivan oma lukunsa ja siitä joskus myöhemmin...) Ystävällinen virkailija kysyi minulta tarvitseeko minun mennä Ranskan puolelle lähipäivinä, sillä siellä en voi ajaa ilman korttia ja tällä Sveitsin puolella se onnistuu, kun kerron että uusi ajokorttini on työn alla. Kerroin virkailijalle että,  minun täytyisi parin päivän päästä ajamaan Ranskan puolelle, niin hän lupautui  laittamaan ajokortin saman päivän aikana eteenpäin, joten se tulisi minulle jo seuraavana päivänä postin mukana. 

Ajokortin vaihto on siis helppoa kuin heinänteko, kunhan vaan tietää mitä tehdä? minne mennä? mitä papereita tarvitaan? Ohessa ohjeet miten Vaudin kantonissa ajokortin vaihto sujuu.

Sveitsiläisen ajokortin hakeminen

- hanki lomake 220 katsastuskottorilta, optikolta, autokoulusta
- käy näöntarkastuksessa
- hae lomakkeeseen 220 leima todisteeksi asuinpaikastasi, Mairiesta 
- tarvittavat dokumentit: 
  lomake 220, passikuva, oleskelulupa, nykyinen ajokortti 
- vie paperit katsastuskonttorille (Nyon, Lausanne, Aigle, Yverdon les Bains

(Lausannen poliisilaitos myöntää uuden ajokortin odottaessa) 6 kommenttia:

 1. no nyt on helppoo saada vaihdettua ajokortti ku on tarkat ohjeet saatavilla.

  VastaaPoista
 2. Siis kortin vaihtaminen onnistuu myös 12kk jälkeen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla tosiaan meni vähän yli vuoden ja selvisin pelkällä näöntarkastuksella! Nyt pitäis taas vaihtaa vanha kortti takaisin.. Kiitos muistutuksesta ;)

   Poista
 3. Kauan Svetsiläinen ajokortti on voimassa kun mun kortissa lukee päivä jona sen oon saanu?? Nyt muutin takas Suomeen ja kortin vaihto edessä.

  VastaaPoista
 4. Paljonko kortin vaihto maksoikaan ? (Katsastuskonttori)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, pahoittelen että vastailen näin myöhään, olet varmaan korttiasian jo hoitanut ja valitettavasti en muista mitä tuo kortti maksoi, ja siitä on jo jokunen vuosi aikaa, joten hinnat ovat saattaneet muuttua.

   Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.