tiistai 23. syyskuuta 2014

Syksy alkaa syyspäivän tasauksesta

Nyt se syksy sitten viimeistään alkaa, nimittäin ihan virallisesti. Tänään  23.9 vietetään syyspäiväntasausta, joka tarkoittaa sitä, että tänään päivä ja yö ovat yhtä pitkiä kaikkialla maapallolla. Vuodenajat jakautuvat tähtitietellisesti sen mukaan, miten paljon maapallo ottaa kiertoradallaan vastaan auringon valoa. Syyspäivän tasauksen aikana aurinko siirtyy pohjoiselta pallonpuoliskolta, eteläiselle pallonpuoliskolle, jolloin meillä päivät alkavat lyhentyä ja eteläisellä pallonpuoliskolla päivät pitenevät. Vuodenajat ovat aina vastakkaisia eri pallonpuoliskolla, kun meillä on talvi, niin eteläisellä puoliskolla on kesä ja toisinpäin. Meillä Suomessa päivä on lyhimmillään talvipäivän seisauksen aikaan, joulukuun 21 päivän tienoilla, jolloin päättyy noin 90 päivää kestänyt syksy.

Syksy siis alkaa tänään ja loppuu vasta joulukuussa, niin hassulta kuin se kuullostaakin, sillä tällä hetkellä Suomeen Suomeen jo ensilumia. Meillä täällä Sveitsissä kelit ovat vielä lämpöisiä ja mittari kipuaa päivittäin yli +20 asteeseen. Nyt kun kerran tähtitieteellisesti kesä on lopussa ja syksy alkaa, niin  nyt viimeistään on aika pakata kesävaatteet, takit ja kengät pois, ja tehdä vaatekaappiin tilaa syysvaatteille. 

Kesävaatteita pakatessa on hyvä tehdä pientä inventaaria ja tarkastella missä kunnossa vaatteet ovat ja tuliko kaikkia käytettyä viime kesänä? Huonokuntoiset ja käyttämättömät vaatteet, kengät ja takit kannattaa heti siirtää kierrätykseen, eikä turhaan varastoida niitä ensi kesää varten. Ennen pakkaamista vaatteet kannattaa huoltaa, pestä, tuulettaa, korjata rikkinäiset ja puhdistaa kengät. 

Kausivaatteiden säilytys on aina onglelma, pitäisi löytyä sellainen paikka, että niihin ei tule tunkkaista tuoksua ja ne tulisi olla helposti saatavilla, jos vaikka talvella meinaa matkustaa etelän lämpöön. Mietin, että voisin pakata vaatteet suoraan matkalaukkuun, sillä niitäkin on turha pitää tyhjillään ja sittenhän olisi vaatteet jo valmiiksi matkalaukussa! 

Minulla on vielä muutosta jäljelle jääneitä laatikoita ja pakkausmateriaalia, joten ajattelin kuitenkin varastoida vaatteet niihin. Toivottavasti saan hukattua sen verran vaatteita, että kaikki kesävaatteeni mahtuvat yhteen laatikkoon. Vaatekaapin raivaus on hyvä tehdä pienissä osissa ja kun kesittyy kerralla vain muutaman vuodenajan vaatteisiin, niin siivouksen jaksaa tehdä perusteellisemmin ja tuolloin tulee oltua kriittisempi poistettavien vaatteiden suhteen.
Nyt kun kesävaatteet on pakattu pois niin, samalla voi kaivaa kaikki syysvaatteet esiin ja tehdä samanlaisen inventaarion niiden suhteen. Rakastan syksyn luonnonläheisiä värejä sekä tykkään käyttää niitä myös pukeutumisessa ja odotan innolla, että pääsen taas käyttämään syyssaappaita. Palan halusta päästä syysvaateostoksille, mutta ensin täytyy tutustua uudelleen jo olemassa oleviin vaatteisiin, jotta tiedän minkälaisia hankintoja pitäisi tehdä. Olen pitkään haaveillut siitä, että saisin aikaiseksi tehdä itselleni sellaisen puvuston, mistä löytyisi vaatteita joka tilanteeseen sekä vaatteet sopisivat keskenään yhteen. Vielä en ole onnistunut luomaan puvustoa, mutta nyt päätin kokeilla tehdä sopivia asukokonaisuuksia. Olen säästänyt vanhasta Kotivinkki-lehdestä artikkelin, missä kerrotaan kuinka yhdeksän vaatteen avulla saa tehtyä 49 eri asukokonaisuutta. Kyseisen artikkelin vaatteet ovat keväisiä, mutta ajattelin soveltaa niitä omiin syysvaatteisiini. Toivonkin että tämän myötä katoaisi aamukiireiden aiheuttama paniikki "Mitä mä pistän päälle???", kun on etukäteen miettinyt erilaisia asukokonaisuuksia. Nyt kun vaatekaapissa on enemmän tilaa niin vaatteet löytyvät sieltä helpommin.

Hupsuttelin vähäsen ja keräsin omasta vaatekaapista 9 vaatetta, mutta kirjavan jakun ja paitapuseon vuoksi en saanut tehtyä 49 asua, mutta tarpeeksi kuitenkin...

Syksyn värit ja luonto on kaunista katsella ja vihdoin saan myös laittaa syyskukkia ruukkuihin sekä kaivaa kynttilät esiin pimeiden iltojen varalle. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.