torstai 8. helmikuuta 2018

Via Jakobi: 2 St Sulpice – Morges

Viime viikolla kerroin kuinka löysin Jaakobinreitin opasteita omasta kotikylästäni Sveitsissä ja aloin kävellä reittiä kuntoilumielessä, tutustuen samalla lähikyliin. Löysin reitin varrelta paljon kivoja kyliä ja haastoin itseni patikoimaan Via Jakobi-reittiä, Lausannesta Ranskan rajalle, matka on pituudeltaan noin 66km. Minulla ei ollut tarkoitus rykäistä koko reittiä kerralla vaan halusin kävellä sen pienemmissä etapeissa, jotta voin samalla rauhassa tutustua uusiin paikkoihin. Nuo retket piristivät mukavasti minun arkikävelyitä. Postauksen lopussa on  tiivistelmä Via Jakobista, joka on osa tunnettua Jaakobintietä.

Edellisessä postauksessa ViaJakobi: 1 Lausanne-St Sulpice” kerroin  ensimmäisestä etapista, joka oli 3,9 km pitkä, aloitin patikoinin Lausannesta Vidyn kaupunginosasta ja kävelin sieltä seuraavaan kylään St Sulpiceen. Tuolloin oli huhtikuu, Magnoliat ja kirsikkapuut alkoivat kukkia sekä luonto oli heräämässä talven jälkeen, jatkoin Via Jakobi kävelyhaastettani seuraavana syksynä, Daalioiden kukkimisen aikaan. 
Toinen etappi alkaa St Sulpicesta ja tarkoituksena oli kävellä seuraavaan kaupunkiin Morgesiin, jonne on matkaa 5,9 km. Morges tunnetaan kukistaan keväällä siellä järjestetään tulppaanifestivaalit ja syksyisin sen rantakadulla voi ihastella Daalioita. Tällä kertaa minun ei tarvinnut kävellä yksin, vaan sain houkuteltua muutaman ystävän kanssani patikoimaan ja ihailemaan noita Daalioita.St Sulpice
Pieni ja rauhallinen noin 3500 asukkaan kylä sijaitsee Lausannen länsipuolella kahden joen Chamberonnen ja La Venogen välissä. Rannan tuntumassa paraatipaikalla sijaitsee upea Sainte Marie Madeleinen luostari ja kirkko, joka rakennettiin vuosina 1090-1094. Rannassa on pieni hotelli sekä laituri, jossa pyshtyy Genevejärvellä risteileviä aluksia. Ylhäällä kylässä on asutusta ja jonkin verran palveluita sekä sieltä on bussiyhteys Morgesiin ja Lausanneen. Alhaalta rannasta lähtee noin 3 km pitkä ranta reitti Lausannen ja Morgesin suuntaan.Via Jakobi 2. Etappi Saint Sulpice – Morges 5,9 km
Hurautimme Fiudella ystävieni kanssa pieneen Saint Sulpicen kylään Genevejärven rannalle ja jätimme sen sinne parkkiin. Oli hieman viileä ja pilvinen päivä, mutta onneksi ei sentään satanut. Lähdimme reippailemaan Via Jakobia Saint Sulpicesta ja reitti kulki välillä järven rannassa ja välillä metsikössä mutta maasto oli hyväkulkuista. Ylitimme La Venoge joen, joka alkaa Juravuorilta ja virtaa aina Genevejärveen asti. Huomasimme että joen reunassa kulki polku, jota pitkin pääsee ilmeisesti patikoimaan Juravuorille asti, ei hassumpi idea patikointireitiksi.Hetken päästä eteemme tuli rykelmä pieniä rakennuksia, joiden pihat olivat todella upean näköisiä, istutukset olivat viimeisen päälle. Hauskat siirtolapuutarhamökit olivat mahtavalla paikalla aivan järven rannassa. Mökkien jälkeen saavuimme pikkuhiljaa Vertou-puistoon, taustalla ja sieltä alkoi näkyä jo Morgesin kaupunki, näimme järvellä vanhan ”La Galere La Liberte”-purjeveneen. Laiva on maailman vanhin kaleeri eli sotalaiva, joka vielä seilaa tänä päivänä, aluksella järjestetään erilaisia teemaristeilyitä, se on Euroopan järvien suurin purjevene, sillä on pituutta 55 metriä.


Siinä ne sitten olivat, nuo rantakadun upeat Daaliat,  ihastelimme tovin niitä sekä rantakadun muita istutuksia.  

Pikkuhiljaa alkoi vatsaa jo kurnia ja päätimme ottaa huikopalaa Morgesissa. Tein ystävilleni pienen kaupunkikierroksen ja sen jälkeen istahdimme minun ja Audrey Hepburnin lempikahvilaan. Lämmin keitto teki terää ja pienen huilin jälkeen jaksaa taas patikoida takaisin autolle, Saint Sulpiceen.Seuraavaksi patikoidaan Morgesista uskomattoman kauniiseen Saint Prexin keskiaikaiseen kylään.
Le Quai des Dahlias

Heinäkuusta lokakuuhun Morgesin rantakadulla kukkii kauniit Dahliat, ”Le Quai des Dahlias” on noin puolentoista kilometrin pituinen dahlioiden koristama kävelyreitti, joka alkaa Morgesin kirkon kohdalta ja päättyy Lausannen suunnalla sijaitsevaan Parc de Vertou-puistoon. Reitin varrelle on istutettu noin 100 eri dahlialajiketta ja yli 1800 kukkaa. Morgesin rantakatu on todella kaunis, kukkaistutuksineen ja sieltä on upeat näkymät järvelle sekä Alpeille, ei ihme että se on lounasaikaan suosittu eväspaikka. Rantakatua pitkin pääsee kävelemään aina Lausanneen asti.Via JakobiOhessa tiivistelmä Via Jakobista niille, jotka eivät ole lukeneet aikaisempia postauksia Pyhiinvaellusreitti ViaJacobi” tai tai Via Jakobi: 1 Lausanne-StSulpice”

Sveitsin Via Jacobi suom. Jaakobitie pyhiinvaellusreitti kulkee Sveitsin läpi Ranskan rajalle (Camino Francés) ja jatkuu sieltä aina Espanjaan Santiago de Compostelaan asti Pyhän Jaakobin haudalle. Via Jakobi on noin 450 km pitkä, reitin voi aloittaa Itävallan tai Saksan rajan tuntumasta. Saksasta alkava Via Jakobi kulkee Konstanz järven kautta ja toinen reitti lähtee Rorschachista Itävallan rajalta. Reitit yhtyvät Bernissä ja jatkuvat sieltä Lausanneen, ne kulkevat Genevejärven rantaa pitkin, Geneven kautta aina Ranskan rajalle asti. Pyhiinvaellusreitti on jaettu 33 eri etappiin ja se kulkee vaihtelevassa maastossa, matkan varrella on lukuisia keskiaikaisia kyliä ja kiinnostavia kaupunkeja, upeita nähtävyyksiä, vanhoja rakennuksia ja luostareita sekä maisemat ovat häkellyttävän kauniita.

Kun löysin Jaakobinreitin opasteita omasta kotikylästäni Sveitsissä, aloin kävellä reittiä kuntoilumielessä ja tutustuin samalla lähikyliin. Löysin reitin varrelta paljon upeita paikkoja ja haastoin itseni patikoimaan Lausannesta Ranskan rajalle Via Jakobia pitkin, matka on pituudeltaan noin 66km. Minulla ei ollut tarkoitus rykäistä koko reittiä kerralla vaan halusin kävellä sen pienemmissä etapeissa, jotta voin rauhassa tutustua myös uusiin paikkoihin. Nuo retket piristivät mukavasti arkikävelyitä.1 kommentti:

  1. Ihania valokuvia ja kuulostaa todella mielenkiintoiselta kävelyreissulta!
    Kiitos kun osallistuit Viikon Kuva 4 - Link-Up Partyyn!

    VastaaPoista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.