maanantai 7. maaliskuuta 2022

Vanha Rauma - Värikkäitä taloja, pitsiä ja merimiehiä





Rauma on yksi suosikkikohteeni, etenkin Vanha Rauma ja sen värikkäät puutalot, ne ovat kuin karkkeja, niin kauniita ja herkullisia. Voin helposti pyöriä useamman tunnin mukulakivikaduilla, ihailla vanhoja taloja ja niiden yksityiskohtia. Pienet puodit houkuttelevat pistäytymään sisälle ja jos hyvin käy, niin samalla voi kuulla tarinoita talojen historiasta. 

Rauma on Suomen kolmanneksi vanhin kaupunki, se täyttää tänä vuonna huikeat 580 vuotta! Raumalla riittää näkemistä ja jos tänä vuonna lähden käymään synttäreillä, niin haluan tehdä sen ehdottomasti pitsiviikon aikana. Pitsin lisäksi haluan tutustua merimiestarinoihin sekä majakkasaariin.  

Viimeksi kun pistäydyin Raumalla hain matkailuinfosta Vanhan Rauman kartan ja tein esitteen mukaisen kävelykierroksen. Lähde mukaan kierrokselle!


Vanha Rauma - värikkäitä taloja, pitsiä ja merimiehiä



Rauma on perustettu 15.4.1442 ja tuosta hetkestä alkaen Raumalla saatiin alkaa harjoittaa kaupankäyntiä, Suomi oli tuolloin Ruotsin vallan alla ja määräykset tulivat Ruotsista. 

Rauma on ollut kautta aikojen tunnettu satamakaupunki, laivojen mukana on tullut merimiehiä ympäri maailmaa, heidän puhe on rikastuttanut Suomen kieltä ja on syntynyt erikoinen Rauman murre. Raumalla on pitkät perinteet laivanrakennuksessa, aikanaan siellä oli Suomen suurin purjelaivasto. Sotien jälkeen telakoilla valmistettiin sotakorvauksena aluksia Venäjälle. Rauma muistetaan myös pitsistä, pitsinnypläysperinne on peräisin 1500-luvulta.

Raumalla sijaitsee kaksi Suomen seitsemästä Unesco-kohteesta, Vanhan Rauman puutaloalue ja Sammallahdenmäki, jonka pronssikautiset hautaröykkiöt sijaitsevat 20 kilometrin päässä keskustasta.


Vanha Rauma – Yksi Suomen seitsemästä ihmeestä



Tänä päivänä Rauma tunnetaan parhaiten vanhoista puutaloista, kaupunki on palanut useaan otteeseen viimeksi 1682, jolloin tuli tuhosi melkein koko kaupungin. Vanhan Rauman alueella on ollut puutaloja keskiajalta lähtien, suurin osa nykyisistä taloista on 1800-luvulta ja ne ovat edelleen asuinkäytössä. 

Vanhan Rauman Puutalot ovat olleet useasti purku-uhan alla, mutta onneksi talot ovat säilyneet sillä, Vanha Rauma merkittiin UNESCON maailmanperintöluetteloon vuonna 1991. Vanha Rauma on Pohjolan laajin, yhtenäisin ja parhaiten säilynyt puutaloalue. Vanhan Rauman alueella on yli 600 rakennusta ja asukkaita noin 800.


Vanhan Rauman kävelykierros



Kierrokseni alkaa Kauppatorilta, jossa raumalaiseen tapaan kuuluu nauttia Pystökaffet. Torin vieressä on Raatihuone.


Vanha raatihuone, Rauman museo




Torin laidalla sijaitsee vanha Raatihuone, barokkityylinen rakennus on vuodelta 1776, tänä päivänä se on museokäytössä. Museossa pääsee tutustumaan pitsinnypläykseen. 

Osoite: Kauppakatu 13


Raatihuoneelta jatkan matkaa Kuninkaankadulle ja käännyn vasemmalle. Kuninkaankatu on Kauppakadun kanssa toinen Vanhan Rauman pääkaduista, se varrella on useita pieniä liikkeitä. 





Kävelen Kuninkaankatua pitkin Länsikadulle ja sieltä Vähäkoulukadulle, matka kestää, sillä vastaan tulee ihania puutaloja. Muutamia taloja ollaan parhaillaan maalaamassa ja jään juttelemaan omistajien kanssa. Lopulta saavun Pyhän Ristin kirkon luokse. 










Pyhän Ristin kirkko




Fransiskaaniveljet alkoivat rakentamaan Pyhän Ristin kirkkoa 1400–luvun lopulla. Kirkko vihittiin luostarin käyttöön vuonna 1512. Katolinen luostari lakkautettiin uskonpuhdistuksen myötä vuonna 1538 ja fransiskaaniveljet karkotettiin Raumalta. Kirkko jatkoi aikanaan toimintaansa luterilaisena Pyhän Ristin kirkkona.

Kirkkoa koristaa kauniit keskiaikaiset seinä- ja holvimaalaukset, jotka esittävät tiivistetysti koko raamatullisen pelastushistorian. Kirkon torni on rakennettu 1816 ja siihen käytettiin kiviä tuhoutuneen Pyhän Kolminaisuuden kirkon raunioilta. Valkeaksi kalkittu torni on toiminut maamerkkinä merenkulkijoille. Kirkon vieressä on Raumanjoki, joka virtaa Rauman kanaalin kautta merelle.

Osoite: Luostarinkatu 1



Lähden kirkolta ja kävelen joenrantaa pitkin Kirstin kotiseutumuseolle. Valitettavasti museo on kiinni, mutta jaksan pitkän tovin ihailla museon pihapiiriä ennen, kuin jatkan matkaa joen toiselle puolelle. 


Kotiseutumuseo Kirsti



Kirstin kotimuseon pihapiirissä on useita rakennuksia 1700-luvulta ja 1800-luvun alkupuolelta. Asuinrakennuksen lisäksi on talli-, navetta-, aitta- ja varastorakennuksia. 



Talon omistajana on ollut merimiehiä, työmiehiä ja käsityöläisiä. Kirsti ehti olla 200 vuotta saman suvun omistuksessa ennen kuin se 1970-luvulla siirtyi museolle. Museo esittelee omistaja- ja vuokralaisperheiden asumista 1900-luvulla.

Avoinna: kesäisin

Osoite: Pohjankatu 3 


Saavun jälleen Kuninkaankadulle kohtaan, missä Vanhan Rauman tärkeimmät kadut kohtaavat. Kitukränn, Suomen kapein katu sekä Hauenguano, jossa Kuninkaankatu ja Kauppakatu yhdistyvät.






Hauenguano



Hauenguanossa yhdistyy Vanhan Rauman pääkadut Kuninkaankatu ja Kauppakatu. Samassa kohtaa sijaitsi Porin tulli, jonka kautta pääsi aidattuun kaupunkiin. Kaupunki oli aidattuna 1600-luvulta aina vuoteen 1808 asti. Aukion vieressä sijaitsevassa Pinnalan talossa on Rauman taidemuseo. 


Kitukränn




Kitukränn on Suomen kapein katu, se sijaitsee Kuninkaankadun ja Kauppakadun välissä. Katu on vain 2,5 metriä leveä! Kitukränn tulee Kalatorille, Marela-museon viereen. 






Marela – laivanvarustajan kotimuseo



Kauppias- ja laivanvarustajasukujen kotimuseo, päärakennus on tyyliltään uusrenessanssia. Sisätilojen koristeelliset kaakeliuunit, ovet, kattojen maalaukset ja paneloinnit kertovat vauraudesta ja museosisustus vanhan laivanvarustajaperheen elämäntavasta. 

Osoite: Kauppakatu 24



Kalatori ja Pyhän Kolminaisuuden kirkonrauniot

Kalatorin laidalla puistikon luona sijaitsee vuonna 1640 palaneen Pyhän Kolminaisuuden kirkonrauniot, tuhoutunut Harmaa kivikirkko oli 1400-luvulta. Kalatorin reunoilla vanhan kirkon tuntumassa uskotaan olleen kaupungin ensimmäiset asumukset.







Kalatorilta matka jatkui Vanhankirkkokadun kautta Isopoikkikadulle ja sieltä Helsingin torille Pitsinnyplääjän patsaan luokse. 






Helsingin tori



Kustaa Vaasa lähetti raumalaisia porvareita asuttamaan juuri perustettua Helsinkiä, herrojen kerrotaan kokoontuneen tällä paikalla ja sitä alettiin kutsua Helsingin toriksi. 

Tähän päättyi Vanhan Rauman kävelykierros ja jatkoin matkaa takaisin kauppatorille. Vanhan Rauman lisäksi Raumalla on monia kiinnostavia kohteita.



Kiinnostavia käyntikohteita 

<3 Vanha Rauma puutaloalue, Unesco-kohde

<3 Vanha raatihuone -Rauman pitsi, Rauman museo

<3 Marela – laivanvarustajan kotimuseo

<3 Rauman pitsiviikko (23-31.7.2022) 

<3 Lappi, Sammallahden pronssikautinen hautaröykkiöalue, Unesco-kohde

<3 Ulkoilusaaret Kylmäpihlaja majakkasaari, Kuuskajaskari linnake ja Reksaari


Tuoreimmat kuulumiset löydät 
Martan Matkassa 


20 kommenttia:

  1. Rauman vanhakaupunki on omasta mielstäni kaikkein vaikuttavin Suomen Unesco-kohteista. Kävimme siellä viime kesänä pitkästä aikaa monen vuoden tauon jälkeen. Vaikka olemme käyneet muissakin Suomen vanhoissa puutalokaupungeissa, eivät ne ole lähellekään yhtä vaikuttavia, vaikka kivoja paikkoja ovatkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanha Rauma on upea, puutalokaupungit ovat suosikkejani ja niitä on vaikea pistää järjestykseen! Harmillisesti minun näkövinkkelistä Rauma sijaitsee hieman liian kaukana, jotta siellä voisi käydä useammin esim. päiväretkellä. Olisipa mahtavaa yöpyä jossakin noista vanhoista taloista.

      Poista
  2. Viime kesänä kiertelimme ensimmäistä kertaa oikein kunnolla Raumalla. Olen muistaakseni siellä joskus aiemminkin käynyt mutta silloin lähinnä vain käytiin kahvilla. Olipahan mielenkiintoinen kokemus ja hieno paikka. Olen aina tykännyt kovasti näistä puutalokaupungeista sillä kotikaupungissani, Kokkolassakin on sellainen. Löydettiin ihan mahtava ravintola nytkin ja hyvät myös hyvät munkkikahvit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutalokaupungit ovat NIIN ihaania! Kokkola oli pitkään haaveissa, vihdoin pari vuotta sitten pääsin käymään siellä ja se oli upea. Rauma on viihtyisä paikka ja kiva kesäkaupunki 😍

      Poista
  3. Ihanan tunnelmalliselta näyttää! Meilläkin vielä Rauman vierailu toteuttamatta, mutta ehdottomasti suuntamme sinne heti kun tulee hyvä ajankohta.

    VastaaPoista
  4. Vanha Rauma on kyllä upea! Harmillisesti se vaan on aina jäänyt "jalkoihin", sillä ollaan ajettu siitä lähinnä läpi/ohi. Ensi kesänä täytyy kyllä tutustua paikkaan paremmin :)

    VastaaPoista
  5. Kesäaikaan kannattaa kyllä ehdottomasti vierailla raumalaisilla saarilla, paras saarista on varmaankin Kylmäpihlajan majakkasaari jossa on mahdollista myös yöpyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo saaret kiinnostava kovasti ja yöpyminen ois ihan huikeeta!

      Poista
  6. Kävin kesällä 2020 Raumalla pitkän tauon jälkeen ja yllätyin, miten kiva Vanha Rauma olikaan. Plussaa ilmaisesta parkkeerauksesta ja siitä, että vanha kaupunki on elävä osa kaupunkia, jossa paikalliset asioivat myös meidän vierailijoiden ohella. Voin suositella :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanha Rauma on ainoa mitä oikeastaan Raumalta tunnen, sillä en malta muualla käydä! Mekin olimme kesällä -20 Raumalla, liikuimme tuolloin matkailuautolla ja yövyimmeläheisellä leirintäalueella.

      Poista
  7. Rauman vanha kaupunki on upea. Sinne on aina kiva palata. Aika hienoa on, että siellä on tuo toinenkin unesco kohde Sammallähdemäki. Noita pronssikautisia hautoja on muuallakin rannikolla mutta ei kai noin laajaa aluetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo haudat taitavat olla niin hyvin piilossa, että ovat säästyneet tihutöiltä ja syrjäisen sijainti ei ole houkutellut rakentajia.

      Poista
  8. Onpa kyllä kaunista, rakastan noita vanhoja taloja. Täytyykin harkita Raumaa tämän kesän kohteeksi, kun siellä suunnalla varmaan liikutaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen lämmöllä, ehdottomasti kannattaa pistäytyä!

      Poista
  9. Rauma on kyllä hieno kaupunki ja joka kesä tuleekin käytyä siellä.

    VastaaPoista
  10. Rauma on kaukana, joten se on jäänyt minullakin käymättä. Viime kesänä ajoimme siitä ohi ja olisi ollut kiva pysähtyä, mutta aika ei valitettavasti riittänyt. Vanhat puutalot ovat kauniita ja niitä olisi hauska kierrellä katselemassa juurikin kesäisen lämpöisenä päivänä :)

    VastaaPoista
  11. Näkötornissa on myös kiva käydä kattomassa kaupunkia ja pilkistää sieltä merikin, sekä telakka, jossa taisi Tallinkin uusi laiva olla juuri työn alla. Näkötornissa on ravintola/kahvila. Vierestä näytti lähtevän myös luontopolku. Torni sijaitsee kalliolla vanhankaupungin lähellä, kävelymatkan päässä. Raumalaisista jäi kyllä oikein iloinen ja mukava kuva. Varmasti tullaan toistenkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä, näkötornissa pitää ehdottomasti käydä seuraavaksi!

      Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.