keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Museosunnuntaina: Museo Rath ja FrankensteinViime sunnuntai oli kuukauden ensimmäinen ja Genevessä moneen museoon pääsee maksutta, usein kaupungin museoissa on vapaa pääsy pysyvään näyttelyyn, mutta vaihtuvat näyttelyt ovat maksullisia, paitsi siis kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina. Tällä kertaa valitsin kohteeksi Museo Rathin, sillä huomasin että siellä on vielä muutaman viikon ajan Frankensteiniin liittyvä näyttely.  


Viime vuonna tuli kuluneeksi 200 vuotta siitä, kun tuo kuuluisa Frankensteinin tarina syntyi, yhtenä myrskyisenä iltana Geneve-järven rannoilla. Innostuin kun kuulin, että Frankenstein on saanut alkuna näilä meidän rannolla ja päätin tuolloin heti ottaa asiasta enemmän selvää, kirjoitin aiheesta viime kesänä Blogi-postauksen ”Mitä tapahtui Geneve-järvellä 200-vuotta sittenvuonna 1816?”. Tuo kirjan syntytarina imaisi minut mukaansa, postausta kirjoittaessa menin ajassa 200 taaksepäin, tutustuin noihin ystävyksiin ja kävin katsomassa muutamia paikkoja jotka oli mainittu.Villa Diodadi, Geneve-järven rannalla 


Frankenstein näyttely kiinnosti minua kovasti ja kun kirjansyntytarina ja tarinaan liittyvien henkilöiden tarinat olivat minulla suurin piirtein muistissa, oli näyttelyä todella kiinnostava seurata. Tuntuu kuin ensimmäisessä näyttelyhuonessa olisin saanut kuvituksen koko ystäväporukan tarinalle ja Frankensteinin syntymiselle.


Tarinan päähenkilöinä kirjailija Lordi Byron, joka tunnetaan sydäntensärkijänä, hän matkustaa Euroopassa englantilaisen lääkäri John William Polidorin ja herrat ovat päättäneet viettää kesän Genevessä. Herrat tapaavat karkumatkalla olevan pariskuntaan Mary Wollstonegraft ja Perchy Shelleyhyn sekä Maryn sisarpuoleen Claire Clairmontiin, joka on umpirakastunut Lordi Byroniin. Ystävykset viettävät aikaa yhdessä ja eräänä myrskyiltana päättävät ajankuluksi järjestää kirjoituskilapailun. Kirjoituskilpailun voittaa Marie Shelley, Frankenstein teoksellaan, jonka hän julkaisee myöhemmin.


Lordi Byron (1788-1824)


Claire Clairmont (1792-1822)


Mary Shelley os. Wollstonecraft (1797-1851)


Percy Shelley (1797-1851)


John Polidori (1795-1821)


Näyttelyn seuraavassa huoneessa on upeita, mutta karuja sää- ja luontokuvia Alpeilta, jäätiköistä sekä kerrotaan alueen turismin kasvusta. Monet kuvatuista paikoista olivat entuudestaan tuttuja tai ainakin tutunoloisia.  Näytteillä oli useiden eri taiteilijoiden töitä, jotka kuvasivat Frankensteiniä ja Mary Shelleyn muuta tuotantoa (The last man) sekä muita goottilais- ja kummitustarinoita.


Taiteilija työssään


Lady Caroline Lamb (1785-1828)


Kerroksen viimeinen huone oli Lordi Byronille omistettu huone, jossa kerrotaan hänen tuotannosta, erilaisia maalauksia ja töitä, jotka liittyvät teokseen ”Chilloniin vanki” sekä maalauksia Byronin vierailusta Montreuxissa, Chillonin linnassa. Nähtävillä on maalauksia Byronin myöhemmästä elämästä Italiassa, viimeisistä vuosista ja hänen todellisesta rakkaudeta Lady Caroline Lamb, joka oli vain muutamia kuukausia Byronin rakastaja.


Alakerrassa täysi touhu päällä, taiteilijat vallanneet museon  


Alakerrassa oli hillitön hulina, sinne oli rakennettu varsinainen kummitus ja vampyyriosasto! Ilmeisesti vapaapääsy oli tuonut kaikki vapmpyyreistä ja kummituksista kiinnostuneet taiteilijat piirtämään ja maalaamaan sekä tekemään omia vampyyri teoksia. Taustalla pyöri tietenkin Frankenstein ja museossa oli nähtävillä erikoinen hauta-arkku ja suuri olio, ilmeisesti Alien elokuvasta, sekä useita sveitsiläisen H.R. Gigerin kuvitustöitä. Kummitus- ja vampyyrijutut eivät minua kiinnosta, suorastaan ällöttävät ja tulevat pelottavasti uniin, mutta kieltämättä tämän näyttelyn jälkeen haluaisin käydä Gruyéresissä sijaitsevassa Gigerin museossa.

Saas nähdä meneekö yöunet...


H.R.Giger, Oscar-palkittu Alienin kuvittaja  
Frankenstein näyttely oli oikein kiinnostava ja täytyy sanoa että tykkäsin siitä kovasti, johtuuko se siitä että asia tuntui niin tutulta vai mistä? Nyt kipin kapin Rath museoon, vielä ehtii käydä katsomassa Frankenstein-näyttelyä 19.3.2017 asti.


Lue myös: Musee Rath


Musée Rath*


Museo sijaitsee Place de Nueven aukiolla vastapäätä Parc des Bastionsin puistoa, museorakennus on saanut vaikutteita vanhoista kreikkalaisista temppeleistä. Museo on avattu vuonna 1826 ja se oli yksi Euroopan ensimmäisistä erityisesti taideteoksien näyttelyille suunniteltu museo. Museo oli lahja Geneven kaupungille, edesmenneen kenraali Simon Rathin sisarilta. Simon Rath oli Tsaarin armeijan kenraali ja hän rakasti taidetta, hänen taidekokoelman ympärille rakennettiin ensimmäinen Sveitsin nykytaidemuseo. Museo oli Punaisen Ristin käytössä ensimmäisen maailmansodaan aikana 1916-1919, museon tiloissa huolehdittiin, että sotavangit ja perheet saivat tietoa toisistaan. Tänä päivänä museossa pidetään Taide- ja Historian museon (MAH) vaihtuvia päänäyttelyitä.

Sijainti: Place de Nueve 1
Avoinna: ma suljettu ti-su 11-18.00 / kuukauden 2. Ke 11-19.00
Sisäänpääsy: 0-20 chf  / vapaa pääsy kuukauden 1. Su
Lisätietoja: www.mah-geneve.ch


2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoisen oloinen näyttely. Tuo Giger-museo minua kyllä kiinnostaa, koska olen ollut aina suuri Alien-fani! Muutenkin olen aina ollut viehättynyt kaikista kauhu- ja kummitustarinoista (siitäkin huolimatta, että ne tulevat aina uniin..). Frankenstein on tietysti klassikko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noi kauhujutut ei oikeesti oo mun juttu, mutta päivänvalossa uskaltaudun kyllä. ;) Tuo Giger-museo on ollut listallani pitkään, mutta kun en sen nimeä muistanut, niin museokäynti on aina unohtunut! Gruyeres on aivan ihana kaupunki! Nyt on siis hyvä tekosyy tehdä visiitti sinne ;)

      Poista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.