lauantai 30. tammikuuta 2016

Maison Tavel, keskiaikainen kaupunkikotiEhdoton suosikkikohteeni Geneven vanhassa kaupungissa on Maison Tavel, vanha keskiaikainen yksityisasunto, joka toimii tänä päivänä museona. Siellä on aina mukava käydä ja varsinkin sen kattokerroksessa, missä sijaitsee aivan mahtava suuri komiulotteiden kartta Genevestä. Kartta on ihan huikea ja muistan vieläkin sen tunteen kun ensimmäisen kerran näin kartan, ihailin sitä pitkään ja yritin etisiä tuttuja paikkoja. Edelleen joka kerta kun käyn museossa, niin vietän pitkän tovin kartan äärellä ja yritän hahmottaa kaupunkia. Toki kaupunki on muuttunut kartan ajoista, mutta siellä on paljon tunnistettavia paikkoja ja kun kaupunkia katselee yläilmoista niin moni asia hahmottuu paremmin. 

Viime viikolla näytin kartan ystävälleni, joka ei ollut sitä vielä nähnyt ja tuijotimme sitä pitkään, näin jälkikäteen harmittelen että olisi kerrankin pitänyt pyytää tuo esitys kuunneltavaksi, mutta seuraavan kerran sitten…Maison Tavel 

Maison Tavel


Maison Tavel eli Tavelin talo on Geneven vahnin yksityisasunto joka on valmistunut vuonna 1334. Tavelin suku asutti taloa 1300-luvun loppupuolelta aina 1600-luvulle asti ja rakennus on nimetty heidän mukaan. Rakennus tuhoutui tulipalossa vuonna 1334, vain sen kellarit säästyivät. Tavelin aatelisperhe rakensi talon uudelleen, se sai nykyisen muotonsa ja tuo kaupungissa sijaitseva kartano muistuttaa julkisivultaan linnoitusta. 

Monien eri omistajien jälkeen Geneven kaupungi osti Maison Tavelin vuonna 1963 ja siellä tehtiin arkelogisia kaivauksia, joissa löydettiin mm. 1700-luvulta sadeveden keräysjärjestelmä. Maison Tavel restauroitiin kokonaan ja se on tärkeä todiste Sveitsin yksityisten rakennuksien keskiaikaisesta arkkitehtuurista.Museon kohokohdatMaison Tavel avattiin vuonna 1986 museokäyttöön, jossa esitellään Geneven kaupunkihistoriaa ja arkielämää, ”Musée d’histoire urbaine et de la vie quotidienne”. Museossa on nähtävillä erilaisia karttoja, huonekaluja, maalauksia sekä esineitä keskiajalta 1900-luvulle, screeniltä voi katsoa filmiä Geneven historiasta ja ylimmässä kerroksessa on upea 3D-kartta, josta näkyy millainen Geneve oli 1850-luvulla ennen kuin Geneveä ympäröivät muurit purettiin. Museossa on kuusi kerrosta ja kierros kannattaa aloitta ylimmästä  kerroksesta 3, missä sijaitsee tuo upea 3D-kartta Genevestä ja edetä alas rakennuksen ulkopuolella kulkevia rappusia pitkin. Museon infosta on saatavilla esite, joka esittelee museon 10 tärkeintä esinettä.3. kerros, Geneven kartta 


Ullakkohuoneessa sijaitseva upea Geneven kartta on arkkitehti Auguste Magnin käsialaa, hän teki karttaa 18 vuotta ja se esiteltiin vuonna 1896 Geneven kansallisessa näyttelyssä. Teos kattaa 32 m² alueen, se kuvaa linnoitettua Geneveä ja siitä saa käsityksen miltä kaupunki näytti vuonna 1850, ennen muurien tuhoutumista. Teos on tehty kokonaan metallista, sen talot ovat sinkkiä ja katot kuparia. Museon henkilökunnalta voi pyytää 20 minuutin kestävän audiovisuaalisen esityksen, esitys on Ranskaksi.


Geneven kartta Geneve-järven suunnaltaGeneven kartta, Park Des Bastionsin suunnalta
2. kerros, 1800-1900 luvun asuinhuone


Kerroksessa on asuintiloja yhteensä 12 huonetta, keittiö, makuuhuone, salonki ym. ja siellä on esillä erilaisia huonekaluja, astioita sekä päivittäistavaroita 1600-1900- luvun Genevestä.Kellarikerroksen viinitynnyriViittaisikohan tämä Geneven liittymiseen Sveitsiin valaliittoon?
1. kerros, Geneven näkymät 


Keskiajalla Tavelin perhe asui suurimmaksi osaksi ensimmäisessä kerroksessa, mutta tänä päivänä siellä on esillä Geneven arkkitehtuurisia yksityiskohtia ovia, kolkuttimia, rautaesineitä sekä maalauksia tuon ajan Genevestä. Yhdessä huoneessa on esillä julkisivun alkuperäisestä kivestä veistetyt päät, jotka on nyt korvattu jäljennöksillä. Tornin ikkunasta näkee Maison Tavelin julkisivun.Maison Tavell 0. kerros, tuloaula


Museon sisäänkäynti sijaitsee maantasalla, joka keskiaikana oli palvelijoiden aluetta ja siellä sijaitsi talon keittiö sekä suuri takka joka lämmitti taloa.


Kellaritilat-1. Kerros, holvikellaritVanhat holvikellarit ovat peräisin Rooman ajalta 1100-luvun loppupuolelta. Keskiajalla kellarit ovat olleet varastoja ja paksujen ovien takana säilytetty arvoesineitä. Kerroksessa on nähtävissä vanha vaaka ja mittajärjestelmä, vanhoja vaakunoita, maksuvälineitä ja kolikoita.keittiövaaka?Rahatie- 2. kerros, Vaihtuvat näyttelyt


Museon -2 kerroksessa puutarhan alapuolella on jäljellä Rooman ajan raunioita ja niitä pääsee katsomaan ikkunoiden kautta puutarhasta. Samassa kerroksessa sijaitsee tilat vaihtuville näyttelyille, joihin on erillinen sisäänpääsy.SisäpihaMaison Tavel sijaitsee Geneven vanhan kaupungin sydämessä Les Canons, vanhan asevaraston ja Hôtel de Ville, kaupungintalon vastapäätä, lähellä useita mielenkiintoisia nähtävyyksiä St Pierren katedraalia ja Park des Bastionsia, lyhyen kävelymatkan päässä Rue de Marche ostoskadulta.Maison Tavel sijainti nro. 3Sijainti: Rue du Puits-Saint-Pierre 6
Avoinna: ti-su 11-18.00, maanantaisin suljettu
Sisäänpääsy: perusnäyttelyyn vapaa pääsy 
Vaihtuvat näyttelyt maksullisia, kuukauden 1. Sunnuntai vapaa pääsy
Bloggaaja työn touhussa


Tuoreimmat kuulumiset löydät Martan Matkassa 
10 kommenttia:

 1. Enpä ole ennen tästä tiennytkään...Kiva kun kerroit!

  VastaaPoista
 2. Kun on käynyt Genevessä oikeastaan vaan työmatkoilla, niin ilmeisesti on jäänyt paljon näkemättä ja kokematta!

  VastaaPoista
 3. Täytyykin laittaa tämä korvan taakse mahdollista Geneven reissua varten, kuulostaa erittäin mielenkiintoiselta museolta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rakastan tuota karttaa yli kaiken, kiva katsoa miten kaupunki on muuttunut! Maksuton museo, ehdottomasti käymisen arvoinen!

   Poista
 4. Oh, talomuseot ovatkin mun mielesstä erityisen kivoja, niissä historia tulee minulle jotenkin konkreettisemmaksi kuin "tavallisissa" museoissa joissa esineet joskus tuntuu irrallisilta.
  Geneve on mulla vielä kokematta vaikka Sveitsissä säännöllisesti tuleekin käytyä, mutta yleensä Zurichin seudulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä museossa on hyvin vähän huonekaluja nähtävillä, sinne on enempi koottu Geneven historiaan liityvää materiaalia, mutta todella käymisen arvoinen museo, joten kannattaa piipahtaa!

   Poista
 5. Mielenkiintoinen museo. Juurikin ei kyllä tavaroilla pilattu. Mutta tulee mieleen Anne Frankin talo, oka ei myöskään ole kalustettu. No siinä syynä on se, että kalusteet on tuhottu.

  VastaaPoista
 6. Tässä talossa on kyllä hieman eri tunnelma kuin Anne Frankin talossa. Talo sijaitsee keskeisellä paikalla Geneven vanhassa kaupungissa joten kannattaa piipahtaa!

  VastaaPoista

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.