sunnuntai 21. kesäkuuta 2015

Sunnuntaiajelulla: Patikointi Morgesista hurmaavalle Château de Vufflensin linnalle

Taannoin kävimme sunnuntaiajelulla Morgesissa ja lähdimme patikoimaan jäähallin parkkipaikalta Le Sentier de la Morges polkua pitkin Château de Vufflensin linnalle. Heti ensimmäiseksi vastaan tuli aivan mahtava vesiputous, jota jäimme ihastelemaan.


Sentier de la Morges


Jatkoimme matkaa metsätietä pitkin seuraten keltaisia merkkejä. Paikallisen koulun vieressä merkinnät olivat hieman epäselviä, joten kysyin neuvoa eräältä rouvalta ”lähes natiivi Ranskallani”. Olin iloinen kun rouva ymmärsi minua ja kertoi meille ohjeet, joiden avulla pääsimme jatkamaan matkaa… 
Reitti kulki pitkän matkaa metsässä joen viertä ja siellä oli mukavan viileää. Metsästä tulimme niitylle, jonka ympärillä oli laajat viiniviljelmät ja upeat näkymät järvelle. Ensimmäisten kerrostalojen jälkeen asumukset harvenivat ja vastaan tuli yksittäisiä taloja, joiden lähistöllä lehmät laidunsivat.
Kaukana näkyy jo Château de Vufflens


Matka taittui pikkuhiljaa ylöspäin ja sitten saavuimme isommalle tielle, jonka viertä pitkin kävelimme hetken aikaa, kunnes eteemme tulivat laajat peltoalueet. Peltojen jälkeen saavuimme pieneen La Morgetten kylään, jonka läpi kävelimme ja hetken päästä eteemme tupsahti mahtava näköalapaikka, josta näkyi hurmaava Château de Vufflens.


La Morgetten kylä, vanha laiterie

Eväspaikan mahtavat näkymät ja hellyttävä kisuli 


Näköalapaikalle oli laitettu penkit, joten jäimme niille istumaan ja syömään eväitä näissä huikeissa maisemissa. Evästelymme houkutteli hupaisan kissan paikalle tekemään temppuja ja kerjäämään silityksiä. Nautimme auringon porottaessa eväitämme ja ihastelimme maisemia sekä rapsuttelimme kisulia.

Tässä on penkit sijoitettu mahtavalle paikalle


Evästauon jälkeen edessä oli hurja alamäki ja sen jälkeen kohtalainen ylämäki linnan luokse. Linnalle saavuttaessa eteen tuli muutamia ihania vanhoja taloja ja eräänkin talon autotallissa vietettiin perhelounasta tai juhlia isommalla porukalla.


Kohti linnaa ja muutamat rappuset alas laaksoonIhailimme linnaa joka puolelta ja harmi että sinne ei pääse vierailemaan, sillä se on yksityisomistuksessa. Linnalta on upeat näkymät La Côten viinialueelle, järvelle ja Alpeille. Linnan alapuolella on kahvila ja pieni ulkoterassi, joka valitettavasti oli kiinni.Martan Matkassa © Château de Vufflens

Château de Vufflens


Reitti Morgesista linnalle on noin 3 km pitkä ja se on pientä nousua koko matkan ajan. Evästauon kanssa meillä oli matkaan kulunut aikaa kaksi tuntia, en maininnut Papille, että aivan Château de Vufflensin linnan vieressä on juna-asema, josta voi huristella junalla takaisin Morgesiin. Päätimme kävellä Morgesiin takaisin toista kautta ja tuo reitti kulki suurimmaksi osaksi aivan autotien viertä pitkin.


Näkymät linnalta Geneve-järvelle. Paluumatka sujui joutuisasti, sillä se oli suurimmaksi osaksi alamäkeä. Ohitimme pikkuruisen Chignyn viinikylän, jossa on noin 337 asukasta. Kylän nimestä voi päätellä että kylä on perustettu roomalaisten aikaan, sillä tuolloin kylien nimet päättyivät Y-kirjaimeen esim. Lully tai Bussy. Burgundilaisten aikana noin 400 luvulla kylät nimettiin siten, niiden nimet päättyivät –ens, kuten Vufflens tai Denens.


Pikkujunalla pääsee takaisin Morgesiin tai Juran suuntaan 

Chignyn kylä

La Sentier de Morges- kävelyreitti oli todella todella kiva ja vaihteleva, sillä reitin varrella pääsee kulkemaan metsässä, niityillä sekä viiniviljelmillä. Polku on vaativuudeltataan keskitasoa ja kävelyyn kannattaa varata 1,5 tuntia aikaa. 


Chäteau de Vufflens

Vufflens le Château


Kylää hallitsee samanniminen suuri linna, jonka on rakennuttanut Henri de Colombier, joka toimi Savoyn tuomioistuimen kanslerina Piemontessa. Linna on valmistunut 1400-luvun alussa ja se ulkomuoto ja tiiliverhoilu on saanut vaikutteita Italian, Piemontesta. 

Ensimmäisen kerran linnasta on maininta vuonna 1108 Wuolflens nimellä, mutta tämä linna on tuhoutunut ja sen paikalle rakennettiin uusi linna, jonka seinistä on vielä jäänteitä jäljellä.   

Linna on rakennettu korkean kukkulan päälle, josta on hyvät näkymät järvelle, nykyistä linnaa hallitsee päätorni, joka on noin 60 metriä korkea. Henri de Colombier sai linnan haltuunsa avioliiton kautta ja hän ei tyytynyt vaatimattomaan linnaan vaan halusi rakennuttaa siitä näyttävän linnan. Linna on kuin suoraan satukirjan sivuilta.Chäteau de VufflensDenensin kylän suunnalta


Patikointi Denensin kylästä


Linnan luota lähtee noin puolen tunnin patikointireitti Denensin kylään ja tuo reitti kulkee läpi La Côten viinitarhojen. Matkan varrella on sanoinkuvaamattoman kauniit maisemat, viiniviljelmiä silmänkantamattomiin, Genve-järvi, jonka takana kauniit Alppimaisemat. Mikäli patikoinnin aloittaa Denensin kylästä, voi melkein koko matkan ihailla Vufflens de Châteaun linnaa, auton voi jättää parkkiin Denensiin.


Linnasta linnaan juttusarjan muita postauksia:

Linnasta Linnaan: Chillon linna ja sen kuuluisa vanki


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.