lauantai 9. elokuuta 2014

Muumien äiti Tove Jansson





Suomen suosituimman lastenkirjailijan Tove Janssonin syntymästä on kulunut 100-vuotta ja juhlavuoden aikana järjestetään lukuisia Muumi-aiheisia tapahtumia sekä Tove Janssoniin liittyviä näyttelyitä. Toven Janssonin rakastettu Muumi-hahmo on saavuttanut suuren suosion kotimaassa sekä Muumeilla on lukuisia ihalijoita ulkomailla. 





Muumi asuu Muumimaailmassa oman perheensä kanssa, korkeassa sinisessä Muumi-talossa. Perheeseen kuuluu Muumi-mamma, Muumi-pappa, Niisku-neiti ja tietenkin Muumipeikko sekä tarinoissa seikkailee lukuisia ystäviä. Muumimaailmassa jokainen päivä on uusi seikkailu, tutustutaan uusiin ystäviin, outoihin asioihin ja seikkailujen jälkeen järjestetään aina juhlat. Muumi-perheen hahmot ovat saanut vaikutteita Toven omasta perheestä ja itseään hän pitää Muumipeikkona. Muumi-hahmon nimi juontaa juurensa Toven Tukholman ajoilta, jolloin hän asui enonsa luona ja hänen eno pelotteli Tovea "Muumipeikolla", joka asustaa ruokakaapissa ja vahtii ruokavarkaita. 






Tove Marika Jansson (9.8.1914-27.6.2001), tunnetaan taiteilijana, kirjailijana,  pilapiirtäjänä ja sarjakuvataiteilijana. Tove itse halusi tulla muistetuksi taidemaalarina, mutta hänet tunnetaan parhaiten Muumi-hahmoista. Tove oli vain 14- vuotias, kun hänen ensimmäisiä piirroksia julkaistiin sarjakuvalehdessä. Muumi ja suuri tuhotulva oli hänen ensimmäinen Muumi-kirja, joka ilmestyi ruotsinkielisenä vuonna 1945 ja hänen ensimmäinen suomenkielinen Muumi-kirja Kuinkas sitten kävikään?, ilmestyi vuonna 1952. Tove Jansson on Suomen kansainväisesti menestynein kirjailija, Muumit tunnetaan ympri maailman ja Muumi-teoksia on käännetty yli 40 eri kielelle.




Tove Marika Jansson syntyi Helsingissä 9.8.1914 ruotsinkieliseen taiteilijaperheeseen. Hänen vanhempansa olivat isä kuvanveistäjä Viktor Bernhard (Faffan) Jansson ja äiti kuvittaja Signe (Ham) Hammarsten Jansson. Tove oli perheen esikoinen ja hänellä oli kaksi nuorempaa veljeä Per Olov (1920) ja Lars Fredrik (1926) Jansson.






Toven lapsuudenkoti oli Katajannokalla Luotsikatu 4, koti toimi samalla hänen isän ja äidin ateljeena, samassa asunnossa asui aikoinaan taiteilija Hugo Simberg. Toven perhe vietti kesiä Pellingin saaristossa Porvoon lähellä. Toven isä Viktor osallistui Suomen sisällissotaan vuonna 1918 ja äiti Signe elätti perhettä Suomen Pankin setelipainossa piirtäjänä. Tove oppi piirtämisen taidon äidiltään ja hän toimi usein isänsä mallina, hän on ollut muun muassa Esplanadin suihkualtaan merenneidon mallina.

Tove kävi ruotsinkielistä kansakoulua Helsingissä Korkeavuorenkadulla, nykyisessä Design-museon rakennuksessa. Kansakoulun jälkeen Tove aloitti taideopinnot Tukholmassa 16-vuotiaana ja asui tuolloin setänsä luona. Valmistumisen jälkeen hän palasi Suomeen ja jatkoi opintoja Suomen taideyhdistyksen piirustuskoulussa Ateneumissa, josta hän valmistui vuonna 1936. Tuohon aikaan hän rakastui yksityisopettajaansa ja mentoriinsa, taidemaalari Sam Vanniin. 






Sotavuodet olivat Tovelle raskasta ja pelottavaa aikaa, hän joutui luopumaan  hyvästä ystävästään sekä hänen veljensä joutui rintamalle. Talvisodan ja jatkosodan aikana Tove maalasi useita maalauksia Helsingin julkisiin rakennuksiin ja piirsi kuvituksia Garm- lehteen sekä pakeni sota-ajan kauheuksia kirjoittamalla ensimmäistä Muumi-kirjaa vuosina 1939-1940. Sotavuosista huolimatta Tove piti näyttelyitä ja myi useita tauluja ja juuri tuolloin hän tuli tunnetuksi maalarina. Ensimmäinen Muumi-kirja, Småtrollen och den stora äversvänningen (Muumi ja suuri tuhotulva) ilmestyi jatkosodan jälkeen vuonna 1945 ja kirja käännettiin suomen kielelle vasta vuonna 1991. Sotavuodet jättivät jälkensä Toveen ja hän oli päättänyt ettei hän halua lapsia, "poikia jotka hän äitinä joutuisi lähettämään sotaan. 






Tove muutti omaan ateljeehen Ullanlinnankatu 1:n yläkertaan vuonna 1944, jossa hän asui aina kuolemaansa saakka. Tove seurusteli pitkään Atos Wirtasen kanssa ja tuohon aikaan hän kirjoitti ensimmäiset Muumi kirjat ja sarjakuvat. 1950- luvulla Tove nousi Muumien myötä suureen suosioon myös maailmalla ja Toven työmäärä lisääntyi ja vei aikaa maalaamiselta. Muumien suosion myötä alkoi ilmestyä erilaisia Muumi-oheistuotteita, Arabian Muumiastiat, Fazerin Muuimakeiset sekä paljon muita tuotteita. 







Tove tapasi 1950- luvun puolivälissä pitkäaikaisen elämänkumppaninsa taiteilija-graafikko Tuulikki Pietilän. 1960- luvulla Tove alkoi taas maalata enemmän ja 1970 luvulla hän jätti Muumien kuvittamisen Lars veljelle ja keskittyi novellien ja romaanien kirjoittamieen aikuisille. Tove rakasti matkustamista jo nuorena ja hän kävi opintomatkoilla Pariisissa ja Italiassa, josta hän sai vaikutteita töihinsä. Tuulikin kanssa he matkustelivat paljon ja viettivät kesiä saaristossa.

Muumit ovat saavuttaneet suuren suosion, kirjojen ja sarjakuvien lisäksi Muumeista on tehty näytelmiä, oopperoita, lauluja, piirrettyjä TV-sarjoja, Naantalissa sijaitseen Muumimaailma teemapuisto sekä Tampereella Muumilaakso-museo. Tove Jansson on saanut erilaisia tunnustuksia työstään mm. Hans Christian Anderssen- palkinnon, Valtion kirjallisuuspalkintoja, Pro Finlandia- palkinnon, Professorin arvonimen sekä Muumeista on julkaistu postimerkkejä ja juhlarahoja. Tove Jansson kuoli 27.6.2001 Helsingissä 86-vuotiaana ja hänet on haudatttu Helsinkiin, Hietaniemen hautausmaalle.
 





Tove Jansson linkkejä:


Tove Jansson- seuran tekemä Toven Helsinki, listaa Toven lapsuudenpaikkoja sekä muita Toveen liittyviä paikkoja Helsingissä


Toven tekemiä julkisien tilojen maalauksia esitellään Virka-Galleriassa



 
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa että löysit sivuilleni!
Jätäthän kommentin käynnistäsi, luen niitä mielelläni.